Copilul meu s-a lovit la ochi: primul ajutor

Copilul meu s-a lovit la ochi: primul ajutor

Roxana Cristea

Copilul meu s-a lovit la ochi, cum ii ofer primul ajutor? Unele leziuni oculare ar putea necesita tratament imediat sau interventie chirurgicala pentru a preveni deteriorarea permanenta a ochiului si pierderea vederii. In schimb, zgarieturile minore ar putea avea nevoie doar de o monitorizare atenta si de o vizita la oftalmolog, pentru a fi sigura ca ochiul vatamat este ferit de infectie. Important este ca atunci cand copilul tau se loveste la ochi, sa nu-ti pierzi cumpatul si sa-i oferi piciului primul ajutor inainte de a ajunge la medic.

Ochi zgariat (abraziune pe cornee)

Cele mai comune cauze ale escoriatiilor la nivelul corneei sunt inteparea sau frecarea ochiului atunci cand un corp strain este prezent in ochi (praf, nisip, musculite). Abraziunile corneene sunt foarte incomode, cauzeaza roseata, iritatie si sensibilitate la lumina.
Ranile oculare necesita asistenta medicala de urgenta. Nu ezita sa suni medicul la cea mai mica problema a ochiului.
Zgarieturile pot face ochiul sensibil la infectia provocata de bacterii sau ciuperci. Acestea pot intra in ochi printr-o astfel de zagrietura si pot provoca vatamari grave (chiar orbire) in mai putin de 24 de ore. Aceste mentionari sunt valabile in special daca ochiul este murdar sau contaminat. In plus, de multe ori, zgarieturile provin de la unghiile copilului, de la o crenguta, un varf de creion, praf sau mizerie... lucruri care pot duce la contaminarea ochiului cu o bacterie.
Corneea este foarte sensibila si din aceasta cauza eroziunile pot fi dureroase. Daca este vorba doar de o zgarietura sau o iritatie usoara apare doar senzatia de nisip in ochi, fara durere. Lacrimarea, vederea incetosata, sensibilitatea dureroasa sau roseata din jurul ochiului pot sugera o abraziune corneana.
Daca piticul tau are un ochi zgariat, ai grija sa nu se frece la ochi si nu-l acoperi. Cel mai bine este sa tina ochiul inchis, astfel va fi ferit de bacterii. Consulta un medic oftalmolog cat mai curand posibil.

Masurile de prim ajutor in caz de ochi zgariat sau iritat:
- Spala-te pe maini si apoi clateste ochii copilului cu apa curata. Daca ai la indemana o pipeta este cel mai bine, daca nu, ai grija ca apa sa patrunda putin si in ochi ca sa curete globul ocular de particule de praf sau nisip;
- Daca se poate si copilul te lasa, incearca sa-i tragi pleoapa superioara peste cea inferioara; Pleoapa inferioara poate curata cu genele particulele de praf sau nisip de pe partea interioara a pleoapei de sus;
- Copilul trebuie sa tina ochiul inchis cat mai mult timp posibil;
- Nu aplica plasturi pe ochi (favorizeaza dezvoltarea bacteriilor);
- Incearca sa-l faci pe pici sa nu se mai scarpine la ochi;
- Daca jena de la nivelul ochiului continua, mergi la urgente cu piticul.

Obiecte straine penetrante in ochi

Daca un obiect strain, cum ar fi o aschie sau un carlig, intra in ochiul copilului tau, trebuie sa mergi de urgenta la medic. Nu incerca sa elimini singura obiectul respectiv, ai putea provoca pagube majore ochiului respectiv. Copilul nu trebuie sa se frece la ochisori. Improvizeaza o cescuta din hartie si acopera ochiul piticului, apoi mergi la spitalul de urgenta.
Aschiile de metal care patrund in ochi pot fi ruginite, asa ca fugi la medic sa remedieze problema. Ochiul este un organ, pe cat de important, pe atat de sensibil.

Substanta straina caustica in ochi (arsura chimica)

Stropirea sau pulverizarea unor substante straine in ochi poate crea o adevarata tragedie. Daca unele substante sunt inofensive si pot provoca doar senzatia de arsura, altele pot cauza probleme grave ale ochiului. Iata si cateva exemple ca sa poti face diferenta: Acidul poate provoca o inrosire considerabila si senzatia de arsura, dar se poate spala usor. Substantele chimice alcaline sunt mult mai grave, desi nu par, pentru ca initial, in momentul contactului nu provoaca dureri ascutite sau roseata, ca acizii. Exemple de substante alcaline: solutiile de curatat cuptoare, toalete si chiar praful de creta.

Atentie! Substantele chimice pot fi transferate in ochi si prin frecarea ochiului cu mana care a atins si produsul chimic respectiv, dar si prin pulverizarea unor produse cosmetice pentru par, fara a proteja ochii.

Masuri de prim ajutor:
- Tineti ochii copilului sub jet usor de apa timp de 15 minute. Capul copilului trebuie sa fie inclinat pe o parte pentru ca apa sa spele si sa elimine substanta nociva din ochi;
- Acopera ochiul cu o fasa sterila si suna un medic pentru indrumari;
- Poti pune si o compresa umeda si rece in zona ochiului dar nu apasa si nu freca;
- Daca ochiul este extrem de rosu si vederea este neclara, mergi imediat la un medic oftalmolog sau la camera de garda a unui spital de urgente.
Trebuie sa stii ca in functie de substanta care a patruns in ochii copilului, efectele pot varia de la iritatii minore si ochi inrositi, la leziuni oculare grave si chiar orbire.
Atentie si la baloanele de sapun. Solutia folosita poate fi iritanta pentru ochi. Acum sunt la moda petrecerile cu „bai" de baloane de sapun (de spuma). Trebuie sa gasesti o modalitate pentru a proteja ochii micutului. Incearca ochelarii de inot. Acest accesoriu este bun si atunci cand copilul tau inoata intr-o piscina publica sau una tratata cu clor sau alte substante de curatare.

Ochi umflati

Umflarea ochilor (pleoape umflate) se poate produce in urma unei lovituri in zona ochilor. Cea mai buna masurafetita lovita la ochi de prim ajutor este aplicarea unui pachet de gheata in zona afectata, cat de des iti permite copilul, indicat ar fi de 4 ori pe zi (trebuie sa insisti putin). Este posibil ca ulterior in zona pleoapelor si in jurul ochiului, pielea sa se invineteasca, dar va trece in timp. Ajuta daca dupa doua zile de la lovitura aplici comprese cu apa calda. Mergi cu piticul la doctor ca sa excluda prejudiciul intern care ar putea sa apara dupa o lovitura puternica.

Hemoragii subconjunctivale (hemoragia ochiului)

Aceste leziuni oculare arata mai rau decat sunt in realitate. O hemoragie subconjunctivala implica o scurgere minora de sange de la un vas de sange care se afla intre albul ochiului (sclera) si acoperirea clara (conjunctiva).
Hemoragiile subconjunctivale sunt destul de comune si pot aparea la cel mai mic prejudiciu adus ochiului. Acestea se pot limita la o portiune infima din ochi, sau se pot extinde la nivelul intregului ochi, facand sclera de culoare rosu aprins.
O hemoragie subconjunctivala este nedureroasa, nu duce la deteriorarea sau pierderea vederii si nu este necesar tratamentul. Dupa cateva saptamani, sangele se va curata si ochiul va reveni la un aspect normal.
Mergi cu piticul la medic pentru consult.

Irita traumatica

Irita traumatica este o inflamatie a partii colorate a ochiului si se poate produce in urma unui traumatism la care este supus ochiul. Irita traumatica poate fi cauzata de o lovitura la ochi cu un obiect neascutit, cum ar fi o minge sau o mana. Nu exista masuri de prim ajutor. Aceasta afectiune necesita tratament medical, pentru ca exista riscul sa fie afectata iremediabil vederea.

Hifema si fracturi orbitare

Hifema este termenul medical care descrie acumularea de sange in camera anterioara a ochiului, spatiul dintre cornee si iris. De obicei, hifema apare in urma traumatismelor nepenetrante violente (o lovitura cu o bata, un pumn, o minge) si poate cauza scaderea brusca si severa a acuitatii vizuale. Hifemele se pot resorbi in mod spontan, daca acumularea de sange nu este importanta, insa de cele mai multe ori necesita tratament de specialitate.
Fracturile orbitare sunt fisuri sau fracturi ale oaselor faciale din jurul ochilor. Daca forta care a produs leziunea este puternica, parti din continutul orbitei pot fi impinse in sinusurile paranazale. Copii pot ramane cu sechele in urma acestor tipuri de traumatisme (diplopie, scaderea acuitatii vizuale).
Nu se cunosc masuri de prim ajutor. Cel mai bine este sa mergi cu micutul pacient la un spital de urgenta.

Dr. Mihai Bardas, medic de familie spune ca: „Cel mai grav lucru care se poate intampla ochilor sanatosi este lovitura la ochi sau in jurul acestuia. Toate aceste situatii reprezinta urgente maxime si trebuie tratate imediat intr-un serviciu de specialitate, in special cand vorbim despre copii. Masurile de primul ajutor pot fi luate imediat dupa lovitura dar medicul specialist este cel care va constata prejudiciile aduse ochiului si va recomanda tratamentul necesar, daca este cazul. Tot ce poti face, pana la interventia medicului, este sa cureti ochiul cu apa si sa pastrezi ochiul copilului curat si ferit de bacterii. As putea sa mai dau un sfat mamelor care se confrunta cu astfel de probleme. In cazul in care lovitura afecteaza ochiul si copilul acuza dureri, sau daca ochiul este zgariat si este pericol de infectie, cere-i copilului sa tina ambii ochi inchisi, chiar daca doar unul este afectat. Ochii lucreaza impreuna si orice miscare va face unul dintre ei, aceeasi miscare o va face si celalalt, chiar daca este inchis. Daca ambii sunt inchisi, copilul ii va putea tine nemiscati."

 

Surse: sfatul medicului.ro, webmd.com; familyeducation.com.

Articolul urmator
Ajutor! Copilului meu îi e frică să tragă apa la toaletă și nu știu cum să rezolv asta!
Ajutor! Copilului meu îi e frică să tragă apa la toaletă și nu știu cum să rezolv asta!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am făcut cursuri de prim ajutor cu fiul meu și el i-a salvat viața prietenului său. DA, copiii ar trebui să știe să acorde primul ajutor
    Am făcut cursuri de prim ajutor cu fiul meu și el i-a salvat viața prietenului său. DA, copiii ar trebui să știe să acorde primul ajutor

    Tu știi să acorzi primul ajutor? Încă nu? Trebuie neapărat să faci cursuri în acest sens! Astfel, nu vei risca să fii martor/ă la o tragedie pe care o poți evita. Un...

    O mamă și-a ignorat soțul care leșinase în curte pentru a-și îngriji copilul lovit
    O mamă și-a ignorat soțul care leșinase în curte pentru a-și îngriji copilul lovit

    Când cele mai dragi persoane din viața ta sunt în pericol, tot ce îți dorești este să le ajuți cât mai rapid. Pentru a le acorda însă un ajutor cât...

    O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube
    O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube

    Internetul poate fi util pentru copii! Pe lângă faptul că îi ajută să se familiarizeze, încă de la vârste foarte fragede, cu mediul digital, internetul abundă...

    Mi-am dus copilul cel mic în prima zi de grădiniță și m-a lovit realitatea: este ultima dată când fac asta!
    Mi-am dus copilul cel mic în prima zi de grădiniță și m-a lovit realitatea: este ultima dată când fac asta!

    Intrarea în colectivitate a mezinului familie poate fi mai dificilă decât orice altă experiență! O mamă cunoaște cel mai bine acest sentiment deopotrivă...

    Ajutor, bebelușul meu are ochii roșii! Ce se întâmplă?
    Ajutor, bebelușul meu are ochii roșii! Ce se întâmplă?

    Copilul s-a trezit cu ochișorii roșii sau ați observat pe parcursul zilei că se freacă des în acea zonă și plânge? Nu vă alarmați mai mult decât este cazul! Să...

    Copilul meu, copilul lui = copiii noștri? Aș vrea să plec doar cu copilul meu într-o călătorie, fără copiii partenerului
    Copilul meu, copilul lui = copiii noștri? Aș vrea să plec doar cu copilul meu într-o călătorie, fără copiii partenerului

    Când mama refuză să își ia partenerul și copiii vitregi într-o călătorie la Disneyland pe care doar ea o plătește este dovadă de egoism sau nu? O alegere dificilă...

    O femeie fără permis și-a lăsat copilul de 3 ani în mașină. Micuțul a pornit mașina și și-a lovit mama
    O femeie fără permis și-a lăsat copilul de 3 ani în mașină. Micuțul a pornit mașina și și-a lovit mama

    O mamă a plecat la cumpărături cu mașina familiei și fiul ei de numai trei ani, deși nu avea permis de conducere. Lucrurile s-au complicat când l-a lăsat pe micuț singur...

    Copil de trei ani lovit de o educatoare, la o grădiniță din Alexandria. Ce a făcut mămica
    Copil de trei ani lovit de o educatoare, la o grădiniță din Alexandria. Ce a făcut mămica

    Un băiețel de trei ani a fost lovit de educatoarea sa, la o grădiniță din Alexandria. Când a aflat, mama lui a făcut plângere la poliție, iar în prezent, cazul este...

    © 2025 Qbebe