Ulei de cuisoare
Arnica
Poate fi achizitionata sub forma de crema sau tablete si indeparteaza durerile musculare sau osoase de la nivelul genunchilor. Contine helenina, un analgezic, precum si substante cu rol antiinflamator. Retineti insa ca regiunea unde este aplicata trebuie sa fie intacta/fara leziuni (se absoarbe rapid in circuitul sanguin si potate avea un efect toxic) si ca nu este indicat celor sub 1 an. Un studiu efectuat asupra participantilor de maraton din Norvegia i-a atestat eficacitatea cand a fost folosita inainte de cursa.
Citeste si: Arnica Montana: Tratament homeopatic eficient
Boswellia
Aceasta planta contine acizi antiinflamatori si analgezici care amelioreaza durerile asociate accidentelor sportive, dar si durerilor osoase. Se achizitioneaza sub forma de tablete si, cu toate ca nu au fost identificate efecte adverse in ceea ce priveste copiii, exista o lipsa de siguranta si eficacitate in acest sens, prin urmare trebuie utilizata sub supraveghere medicala.
Seminte de fenicul
Au in compozitie 16 substante analgezice si 27 substante antispasmodice. Se folosesc in prepararea unui ceai cu aroma placuta similara lemnului dulce (15-20 seminte la o cana administrata in 3 reprize) si au eficacitate demonstrata un urma studiilor asupra colicilor la copii (la 40 din 62 copii). Aceste seminte reduc spasmele intestinale, previn formarea gazelor si cresc motilitatea intestinala, fiind lipsite de efecte adverse.
Citeste si: Remedii naturiste pentru colici la bebelusi
Ghimbir
Dispune de proprietati analgezice si antiinflamatorii care pot ameliora crampele stomacale si durerile. Desi poate fi mestecat ca atare, gustul specific nu este agreat de multi copii, prin urmare va fi mai usor acceptat sub forma de ceai (1 lingurita de ghimbir proaspat taiat intr-o cana de apa). Retineti insa ca sub forma de pudra poate cauza reactii adverse ce includ greata, gaze, diaree. Conform Universitatii din Maryland nu este indicat sub varsta de 2 ani.
Citeste si: Cele mai bune ceaiuri pentru gastrita
Lemn dulce
Este recomandat de Comisia Germana E pentru durerea de gat. In mod demonstrat stiintific contine 10 compusi analgezici si 20 compusi antiinflamatori. Ceaiul este folosit in special pentru afectiuni respiratorii cum este laringita si poate fi preparat din 2 lingurite de radacina intr-o cana de apa timp de 15 minute. Nu este indicat celor cu probleme ale inimii, ale rinichilor sau diabet. Deoarece modul sau de administrare este prevazut peste varsta de 7 ani, trebuie cerut in prealabil sfatul specialistului.
Citeste si: Tratament naturist pentru durerile de stomac
Menta
Este renumita pentru ameliorarea crampelor digestive, iar cand este folosita extern sub forma de ulei esential are proprietati anestezice si actioneaza si asupra durerilor de cap.Mentolul din compozitie are rolul de a relaxa muschii. Desi Comisia Germana o recomanda datorita eficacitatii (in plus, un studiu din cadrul Revistei de Gastroenterologie asupra 110 persoane a demonstrat reducerea disconfortului abdominal), nu este indicata la nou-nascuti (poate cauza icter).
Citeste si:
5 metode pentru a trece de colici
Lamaie si miere
Prezinta o actiune sinergica in cazul durerilor de gat conform medicului de familie Lane Johnson din Universitatea Arizona. De fapt, conform unui studiu recent, mierea a ameliorat mai bine tusea chiar si decat siropul de tuse conventional. Amestecati o lingura din fiecare si oferiti copilului sa bea cate o lingurita. Nu uitati ca mierea nu trebuie consumata de copii sub 1 an (pericol de botulism).
Citeste si: Leacurile bunicii bune pentru copilul tau!
Ceai de musetel
Pentru colici este recomandat si bebelusilor deoarece relaxeaza musculatura intestinala si o calmeaza, conform medicului pediatru McClafferty din Chapel Hill. Infuzati ceaiul pentru 4-5 minute, lasati sa se raceasca la temperatura camerei si adaugati 30-60 ml intr-un biberon. Nu oferiti insa mai mult de 120 ml pe zi pentru a nu satisface senzatia de foame a copilului.
Citeste si: Ceaiurile pentru copii: Ghid de la fitoterapeut
Castravete
Este ideal pentru umflaturi usoare si stiti prea bine ca il puteti folosi pentru a reduce pungile din jurul ochilor. Are efect deoarece feliile de castravete amelioreaza pielea inflamata, inrosita. Puteti amplasa o felie oriunde exista o umflatura. Medicul Lillian Beard sugereaza sa o inlocuiti cu una rece cand se incalzeste.
Usturoi
Nu in ultimul rand, un leac la indemana oricui este usturoiul, extrem de eficient in ameliorarea durerilor de ureche (are compusi cu actiune antiseptica si antiinflamatorie, putand actiona mai rapid in infectii auriculare chiar decat antibioticele). Poate fi utilizat fie sub forma de ulei (usturoi infuzat in ulei de masline) care se incalzeste si se foloseste sub forma de picaturi sau alaturi de flori de lumanarica si sunatoare. Uleiul poate fi aplicat prin masaj si in jurul urechii, dar si de-a lungul gatului, compusii sai fiind absorbiti prin piele si timpan in urechea interna si in tesuturile inconjuratoare. O varianta si mai simpla de utilizare consta in taierea unui catei de usturoi incat sa ramana in urechea externa (nu il introduceti in interiorul ei); pentru a ameliora senzatia de arsura degajata, aplicati local putin ulei de masline.
Aromaterapia
Substantele volatile din uleiurile esentiale pot patrunde cu usurinta in corp prin intermediul sistemului olfactiv si ajusteaza activitatea electrica a creierului pentru a altera perceptia durerii. Aromaterapeutii specialisti folosesc frecvent lavanda, menta, musetel si trandafir de Damasc pentru ameliorarea durerii si relaxare. Conform unui raport al Clinicii de Alaptare din America de Nord se pare ca masajul cu lavanda amelioreaza durererea si sporeste efectul medicatiei alopate. Uleiul de lavanda si musetel pot fi folosite si de copii si au fost demonstrate a ameliora durerea asociata HIV, spasmelor musculare induse de encefalopatii si durerii neuropate; ambele contin substante antiinflamatorii si antispasmodice si exercita o actiune sedativa, calmanta. Uleiul esential de trandafir contine eugenol, geraniol si cinamaldehida; acesta poate altera perceptia durerii.
Surse:
www.clarksnutrition.com; www.motherearthliving.com; https://naturalkids.wordpress.com; www.parents.com; www.kitchenstewardship.com; www.organicauthority.com