Informații despre balanită
Balanita poate fi definită drept inflamația care apare la capătul penisului (glandul penian), adeseori prepuțul fiind de asemenea inflamat (prepuțul este pielea care acoperă glandul în cazul băieților necircumciși). Deși poate apărea la orice vârstă, profesorul Mitch Blair din partea Colegiului Regal de Pediatrie și Sănătatea Copilului este de părere că unul din 20 de băieți sub 5 ani este afectat.
"Decalotarea apare fiziologic prin desprinderea preputului de gland, in urma acestui fenomen rezultand celule moarte care se elimina in mod obisnuit. Exista posibilitatea ca aceste celule sa se “adune” sub preput sub forma smegmei. Acest fenomen nu este periculos, nu impune sub nici o forma decalotarea intempestiva, eliminarea se va face treptat prin capatul liber al preputului, cel de la nivelul glandului. Rolul acestui tesut este de a proteja glandul, dar mai ales meatul urinar de contactul cu fecalele sau urina din scutecele unui sugar evident fara control sfincterian. Acest fenomen dispare la baietii care din anumite motive sunt supusi circumciziei, deci atentie mai mare la igiena baietilor circumcisi.", subliniază Dr. Irina Costache.
Simptome pentru balanită
Cele mai frecvent întâlnite simptome includ înroșirea, iritarea și durerea prezentă la capătul penisului (glandul penian) și poate varia de la o pată mică de roșeață limitată la o parte din suprafața pielii glandului la întregul gland care se înroșește, inflamează și devine dureros. Uneori există și o scurgere groasă și lipicioasă de la nivelul prepuțului. Uneori se dovedește imposibilă retractarea acestei porțiuni de piele și poate surveni durere sau disconfort la eliminarea urinei.
Cauze pentru balanită
- Igienă precară - o igienă precară a acestei zone, combinată cu o piele strâmtă a prepuțului poate conduce la o iritație din cauza smegmei. Smegma este substanța similară brânzei care se formează sub prepuț dacă capul penisului de sub prepuț nu este curățat. Aceasta este cea mai frecventă cauză a balanitei
- Infecție - diverși germeni (bacterii) care trăiesc la nivelul pielii în număr mic se pot multiplica și pot cauza o infecție. O cauză comună în acest sens este candida (responsabilă de candidoza vaginală la femei), existând însă și alte tipuri de bacterii. Sunt șanse mai mari ca infecția să se dezvolte dacă: există deja o inflamație a penisului ca urmare a unei alergii/iritant, prezența diabetului (picăturile de urină care conțin zahăr pot rămâne în prepuț și permit multiplicarea germenilor), fimoza (din cauza transpirației, a reziduurilor și a urinei care se pot colecta la nivelul prepuțului care pot irita direct sau pot încuraja dezvoltarea bacteriilor și apariția infecției).
- Alergie și iritanți - pielea de pe gland este sensibilă putând reacționa și deveni inflamată dacă vine în contact cu diverse chimicale sau substanțe (dacă nu este spălat prepuțul, pielea veche, urina, transpirația și alte reziduuri se pot acumula, ceea ce poate irita glandul penian și poate conduce la inflamație). Anumite săpunuri și dezinfectante pot sensibiliza pielea penisului, precum și spălatul excesiv sau frecarea pielii, precum și detergenți sau balsamuri care nu sunt clătite bine în procesul de spălare a hainelor.
- Afecțiuni preexistente ale pielii - există unele afecțiuni care pot cauza balanita sau pot fi confundate cu balanita, cum sunt psorizisul și în cazuri extreme un tip rar de cancer se prezintă ca o inflamație a capului penisului
Mod de diagnostic
Medicul poate diagnostica balanita în funcție de aspectul roșu și inflamat al capului penisului (gland), iar în unele cazuri cauza potențială poate fi deteminată prin evaluarea aspectului inflamației. De exemplu, inflamația cauzată de candida dispune de manifestări destul de tipice ușor de identificat de un ochi specializat. Dacă medicul nu este sigur cu privire la cauză sau dacă balanita nu dispare după tratament, pot fi sugerate următoarele:
- Prelevarea unei mostre cu ajutorul unui bețișor cu vată pentru a identifica anumite bacterii cauzatoare ale infecției
- Un test pentru a verifica diabetul, dacă acesta este suspectat
- Recomandarea unui dermatolog dacă este luată în considerare o afecțiune a pielii sau o alergie (pot fi recomandate teste de tip alergic în acest sens)
- Rareori, dacă inflamația persistă, se poate îndepărta o mică porțiune din pielea inflamată pentru a efectua o biopsie (este analizată la microscop).
Tratament pentru balanită
Următoarele sfaturi sunt recomandate pentru un copil cu balanită, indiferent de cauză:
- Să se evite săpunurile când este prezentă inflamația. Poate fi folosită o cremă sau un unguent emolient pentru a curăța zona în locul săpunului
- Trebuie folosită apă călduță pentru a curăța penisul, care trebuie apoi uscat cu delicatețe
Bebelușii trebuie schimbați de scutec cât de des posibil și lăsați fără scutec pe o perioadă lungă de timp pentru a aerisi zona. Este important ca și tu să acorzi atenție igienei; spală-te pe mâini înainte de a spăla copilul în zone intime și învață copilul să se spele înainte și după ce își atinge penisul. Dacă a avut loc decalotarea, trage ușor de pielea prepuțului și curăță zona cu apă curată (în cazul copiilor mai mari, învață-i cum să facă singuri acest lucru); folosește un bețișor de vată pentru a curăța orice scurgere și nu folosi ulei de baie sau pudăr de talc.
Tratamentul depinde de cauza balanitei. Pot fi indicate următoarele: o cremă antifungică sau antibioterapie cu administrare orală dacă balanita este cauzată de candida (antibioticele elimină infecția cauzată de germeni-bacterii), o cremă ușoară de steroizi pentru a reduce inflamația (dacă este vorba de alergeni sau iritanți; uneori este folosită în plus față de medicația antifungică sau antibiotică pentru a reduce inflamația - de reținut că atunci când există o infecție nu trebuie folosită independent pentru că poate agrava situația).
Nu în ultimul rând, pentru o balanită recurentă și în care prepuțul nu se retractează peste gland (fimoză) o opțiune valabilă este circumcizia pentru a îndepăra această piele.
Complicații ale balanitei
Bebelușii care se confruntă cu episoade dese de balanită pot dezvolta fimoză, o afecțiune care presupune strâmtarea pielii de la capul penisului. Bebelușului îi va fi dificil să urineze, iar pielea se poate umfla când încearcă. Circumcizia menționată la tratament reprezintă o intervenție chirurgicală ce poate fi inclusă între complicații.
Apelează de urgență la medic în cazul în care copilul este mai mic de 2 ani și are febră peste 38 grade Celsius, dacă pielea prepuțului rămâne blocată în poziție retractată, dacă copilul are probleme în urinare, dacă observi semne de infecție (căldură, roșeață, inflamație, lichid urât mirositor de pe penis).
Citește și: Crești un băiat? Iată ce trebuie să știi despre penisul lui
Surse:
www.motherandbaby.co.uk; https://patient.info; www.fairview.org