Purtarea măștii de protecție a stârnit controverse în rândul românilor care deși, pe de o parte înțeleg utilitatea acestei măsuri, pe de altă parte nu pot să nu se gândească la posibilele efecte nocive pe care purtatul măștii ore în șir le-ar putea avea asupra sănătății. Cea mai mare temere este să respirăm un aer cu prea mult dioxid de carbon și prea puțin oxigen atunci când purtăm mască. Lucru care nu pare să fie departe de adevăr, conform unui studiu european recent.
Ce spune un nou studiu despre purtarea măștilor de copii
Purtarea măștii de protecție poate expune copiii la niveluri periculoase de dioxid de carbon, potrivit unui nou studiu condus de cercetători din Polonia, Germania și Austria. Experții în sănătate au descoperit că unii copii atingeau o valoare de 12 ori mai mare decât limita acceptabilă în doar trei minute de la purtarea măștii!
Concluziile studiului publicat în prestigiosul Jurnal al Asociației Medicale Americane - JAMA, se bazează pe datele colectate de la 45 de copii, cărora experții în sănătatea le-au testat zilnic, către trei minute, nivelul de dioxid de carbon inhalat și expirat.
Citește și: Ce măști de protecție dăm copiilor la școală? Cele medicale sau cele cu filtru? Ce spun specialiștii
Un volum mediu de dioxid de carbon în respirația unui copil este de 0,04%, iar nivelul maxim sănătos este de 0,2%. Cercetătorii au descoperit că nivelurile de dioxid de carbon în rândul copiilor din toate grupele de vârstă depășeau cu mult nivelurile normale. De asemenea, a existat o tendință de creștere a nivelurilor de dioxid de carbon la copiii mai mici decât la copiii mai mari. Cei mai mici copii, în vârstă de 6 ani, înregistrau niveluri de carbon de aproximativ 1,7%. Cei mai mari dintre cei incluși în studiu, cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani, înregistrau în jur de 1,4%.
Copiii cu cele mai scăzute niveluri de dioxid de carbon înregistrau valori de trei ori, chiar și de 12 ori peste nivelul maxim sănătos.
Cercetătorii mai precizează și că, pe perioada în care s-a desfășurat studiul, copiii au acuzat și câteva semne asociate unui nivel crescut de dioxid de carbon, cum ar fi dureri de cap, amețeli sau oboseală.
Citește și: Masca de protecție, metoda de a ține COVID-19 la distanță! Iată câte tipuri sunt și cum ne ajută!
Experții în sănătate precizează, însă, că studiul este unul restrâns și că este nevoie de mai multe cercetări în acest sens. Având în vedere că studiul a cuprins doar 45 de copii, acesta nu poate fi folosit pentru a reprezenta toate populațiile, dar, având în vedere că fiecare copil a înregistrat valori cel puțîn de trei ori mai mult decât nivelurile sănătoase de dioxid de carbon, cercetătorii cred că au descoperit o tendință demnă de luat în seamă.
Aceștia au mai remarcat, de asemenea, că, întrucât cercetarea a fost realizată într-un laborator, este posibil că unii dintre copii să fi fost agitați, ceea ce ar putea explică de ce copiii mai mici, în special, au înregistrat niveluri mai ridicate de dioxid de carbon.
Medicii, pe de altă parte, spun că dioxidul de carbon este gaz care nu are niciun fem de dificultăți de a trece prin materiale textile. Măștile chirurgicale nu reprezintă un obstacol când se expiră aerul, așa că dioxidul de carbon nu se poate acumula într-o masca. Aceștia mai fac referire și la medicii chirurgi, care operează ore în șir fără să aibă dificultăți legate de acumularea de dioxid de carbon în mască.
Citește și: Masca este obligatorie pentru copii? Cum trebuie să o poarte și când
- Surse: jamanetwork.com, dailymail.co.uk
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com