Masca de protecție, metoda de a ține COVID-19 la distanță! Iată câte tipuri sunt și cum ne ajută!

Masca de protecție, metoda de a ține COVID-19 la distanță! Iată câte tipuri sunt și cum ne ajută!

Bianca Petcu - Redactor Senior

CDC recomandă tuturor persoanelor - bolnave sau sănătoase - să poarte o mască de față în locurile în care poate deveni dificil sau chiar imposibil să se păstreze distanța de 6 metri față de alte persoane, cum ar fi magazinele alimentare. Se pare că cele mai recente studii arată că oamenii pot răspândi coronavirusul chiar dacă nu au simptome (este vorba despre pacienții asimptomatici) sau pur și simplu înainte de a avea simptome (în acest caz vorbim despre persoane presimptomatice). De fapt, cercetătorii avertizează asupra faptului că s-ar putea să fim cei mai contagioși chiar înainte de începerea simptomelor propriu-zise.

Înainte de a cumpăra sau de a face o mască, aflați care este cel mai potrivit material și cum trebuie să o purtați. Când cineva care are COVID-19 tușește, strănutp sau vorbește către alte persoane, trimite mici particule cu coronavirus în aer. În astfel de cazuri vă poate ajuta o mască. Masca de față acoperă gura și nasul și poate bloca eliberarea particulelor pline de virus în aer. Acest lucru ajută la încetinirea răspândirii COVID-19.

Masca de protecție pentru față

Măștile de protecție a feței se împart în mai multe categorii, însă important de știut este faptul că ele pot fi găsite atât în farmacii sau alte magazine de furnizare a echipamentelor medicale, în aceeași măsură în care pot fi confecționate și acasă, din materialele potrivite.

De-a lungul timpului, oamenii de știință au analizat cele mai bune materiale pentru confecționarea măștilor de față chiar la noi acasă. S-a concluzionat faptul că în primul rând, cadrele medicale și personalul care are contact direct cu pacienții infectați cu coronavirus trebuie să poarte măști de protecție special destinate acestor tipuri de infecții, în vreme ce restul persoanelor pot fi protejate cu ajutorul măștilor din materiale textile, însă cu condiția de a urma câteva reguli:

  • cel mai bun material este bumbacul (dovedit în mai multe studii recente, având o eficiență de filtrare a particulelor mari de până la 90%, urmată de nylon, cu o eficiență de 77%)
  • aveți grijă să folosiți cel puțin două straturi de material
  • se recomandă introducerea unei tije de sârmă, cu ajutorul căreia masca să se poată fixa pe nas
  • puteți lăsa un buzunar între cele două straturi de material, pentru a introduce „filtrul”, care poate fi un simplu șervețel, schimbat de fiecare dată când utilizați masca
  • cel mai bine este ca masca să se muleze pe față, iar acest lucru se realizează cu ajutorul pliurilor, la momentul confecționării

Masca de protecție din bumbac

Fiind primele în topul celor mai bune materiale textile pentru realizarea măștilor chiar la noi acasă, măștile de bumbac au o eficiență de până la 90% în filtrarea particulelor mari din aer și până la 29% în cazul filtrării particulelor mici. În mod special se recomandă denimul și bumbacul folosit pentru lenjeriile de pat, care s-au dovedit a fi utile în filtrarea a peste 90% din particule. La polul opus, textilele de bumbac mai subțiri filtrează cu aproximație undeva la 84 de procente.

măști bumbac protecție față

Încercați să evitați utilizarea materialelor pentru tricouri, acestea având o eficiență cu până la 10% mai scăzută față de bumbacul mai tare, precum cel folosit la blugi sau cearșafuri. Dacă nu aveți la îndemână un material mai rigid, folosiți orice bumbac aveți la dispoziție, însă încercați să compuneți masca din mai multe straturi (3 sau 4), însă aveți grijă să puteți respira corespunzător. Foarte important este ca masca să fie securizată pe față, iar acest lucru înseamnă că va avea nevoie de pliuri (pentru a se modela corespunzător) și de o sârmă cu care să poată fi ajustată pe nas! Pentru o siguranță mai mare, poți lăsa spațiu sub forma unui buzunar, între straturile măștii și poți introduce un filtru (un șervețel), pe care va fi nevoie să îl schimbi ori de câte ori vei utiliza masca!

Măștile se vor curăța după fiecare utilizare și se vor călca la o temperatură de peste 60 grade celsius. Iată cum putem confecționa măști din bumbac chiar la noi acasă:

Masca de protecție împotriva virusurilor

Practic, cum funcționează măștile și cum ne ajută să ne protejăm de viruși? De-a lungul anilor, cercetătorii au căutat cele mai bune materiale pentru măștile de protecție și ușor-ușor s-a trecut de la textilele naturale (bumbac sau mătase) la materiale precum polipoprilena. Prelucrată în conformitate cu regulile de sănătate, polipoprilena este un filtru extraordinar care captează particulele și ne protejează, practic, împotriva contractării sau transmiterii virusului mai departe.

masti fata impotriva virusilor

Una dintre caracteristicile principale ale măștilor de față constă în calitatea lor ergonomică. Pe această cale este important de știut faptul că o mască fixată bine pe față, are o eficiență mult mai mare spre deosebire de o mască ce permite particulelor să intre prin spațiile neacoperite corespunzător. Acesta este încă un motiv pentru care măștile de față medicale vor avea tot timpul o sârmă la nivelul nasului, cu ajutorul căreia masca să poată fi fixată de purtător după bunul plac. Practic, atunci când purtăm o mască, trebuie să ne asigurăm că toată zona pe care care se întinde este acoperită cât mai etanș posibil.

Un alt aspect important sunt straturile: măștile medicale eficiente vor avea tot timpul 3 straturi, în mijloc aflându-se filtrul. Din păcate, există din ce în ce mai multe măști pe piață realizate dintr-un singur filtru mai gros, însă este de menționat faptul că acelea nu sunt măști chirurgicale, eficiența lor fiind similară cu a celor realizate de croitorii sau chiar la noi acasă. Pentru a le spori eficiența, adăugați un șervețel pe interior și aveți grijă să îl aruncați după fiecare utilizare!

Virușii vor fi tot timpul captați în filtre, motiv pentru care măștile chirurgicale nu sunt reutilizabile! Acestea trebuie aruncate imediat după utilizare și se recomandă evitarea atingerii suprafeței exterioare, pentru a nu risca o potențială contaminare. Atât timp cât aveți masca pe față, nu puneți mâna pe ea decât atunci când o dați jos și spălați-vă mâinile imediat după cu apă caldă și săpun, pentru cel puțin 20 de secunde!

Masca de protecție respiratorie cu filtru

Centrul de Prevenție și Control al Bolilor nu recomandă publicului să utilizeze aceste tipuri de măști! Acestea trebuie utilizate strict de către personalul medical, care se află în contact direct cu persoanele infectate cu coronavirus. Măștile respiratorii cu filtru trebuie utilizate la recomandarea medicului în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni respiratorii (respirația fiind ceva mai dificilă prin intermediul lor, din cauza căldurii și condensului care se pot produce înăuntru). Aceste măști, asemenea celor chirurgicale, se utilizează o singură dată! Dacă respirația devine greoaie sau pare pur și simplu imposibil de respirat, filtrul trebuie schimbat de îndată! Atunci când aruncați filtrul, aveți grijă să îl puneți într-o punguță de plastic și apoi în coșul de gunoi!

mască filtru ffp protecție COVID-19

Tipuri de masca respiratorie cu filtru:

  • masca cu filtru ffp1 - filtrează aerosolii în proporție de minim 80%
  • masca cu filtru ffp2 - filtrează aerosolii în proporție de minim 94%
  • masca cu filtru ffp3 - filtrează aerosolii în proporție de minim 99%. Protejează împotriva particulelor extrem de fine!

Atenție! Măștile respiratorii cu filtru nu se recomandă persoanelor cu păr facial sau copiilor, din cauza faptului că nu se vor așeza în mod corespunzător pe față (ca urmare a formei acestora) și își vor pierde din eficiență!

Masca de protecție din farmacie

În această categorie vom discuta despre măștile chirurgicale de unică folosință, care au o poziție ergonomică și se potrivesc ușor pe față, acoperă nasul, gura și bărbia. Acestea sunt destinate utilizării medicilor și ajută împotriva:

contractării particulelor mari dar și a celor mai fine, din aer
răspândirii secrețiilor respiratorii potențial infecțioase de la purtător către persoanele din jurul acestuia, prin intermediul vorbirii, tusei sau strănutului

masca chirurgicala farmacie

Măștile chirurgicale pot varia în ceea ce privește designul, însă masca în sine este adesea plată și dreptunghiulară, compusă din pliuri. Partea superioară a măștii conține o bandă metalică cu ajutorul căreia se fixează cât mai bine pe nas, pentru a realiza etanșarea. Benzile elastice sau șnururile lungi și drepte vă vor ajută să fixați masca pe față, pentru a nu se deplasa în timpul putării. Aceste măști vor fi tot timpul compuse din trei straturi, având filtrul la mijloc și sunt destinate cadrelor medicale cu precădere!

Din păcate, fiind mai degrabă lejere în jurul nasului și gurii, aceste măști nu sunt foarte eficiente în filtrarea particulelor mici, precum particulele cunoscute ale virusului COVID-19! Diferența principală dintre măștile chirurgicale și cele respiratorii constă în securitate acestora și etanșeitatea lor. Măștile respiratorii sunt extrem de bine securizate pe față, împiedicând mare parte din particule să pătrundă la nivelul gurii sau nasului, în vreme ce măștile chirurgicale ajută la păstrarea sterilității, dar fiind mai lejere, nu pot filtra atât de bine particulele mici!

Masca de protecție 3M

Aceste tipuri de măști funcționează similar măștilor respiratorii cu filtru, menționate anterior, însă sunt destinate medicilor care intră în contact cu pacienții bolnavi de coronavirus, fiind 100% securizate pe față. Diferența constă în faptul că ele pot avea sau nu filtru, în funcție de eficiență! Ele filtrează foarte bine particulele mici și împiedică răspândirea acestora în căile respiratorii. Cu toate acestea, producția lor este limitată și se recomandă strict pentru cadrele medicale, nefiind pretabile pentru restul populației. Acestea pot îngreuna respirația persoanelor care suferă de anumite afecțiuni și nu se recomandă copiilor!

Masca de protecție pentru copii

Pentru că micuții noștri au fața mult mai micuță, măștile găsite în farmacii sau pe internet nu se vor potrivi și nu vor avea o eficiență ridicată! Pe această cale, OMS și CDC recomandă ca măștile pentru copii să fie confecționate acasă, dintr-un material sigur (precum bumbacul), în cel puțin două straturi! Aveți grijă ca masca să se muleze perfect pe fața copilului și încercați să adăugați și o tijă metalică la nivelul nasului, astfel încât masca să poată fi așezată ermetic. Atunci când masca este largă și se formează cute de spațiu în jurul feței, eficiența ei este redusă în mod semnificativ!

Iată un exemplu de măști de față pentru micuți, realizate acasă:

La recomandarea medicului, pot fi utilizate și filtre, însă dacă nu puteți face rost, un simplu șervețel schimbat după fiecare utilizare își va face treaba de minune! Important este să respectați regula ergonomiei și să aveți grijă la etanșeitate!

Citește și 8 tutoriale care te învață cum să faci o mască de protecție, acasă

Pentru persoanele care nu au foarte mult timp sau resurse la dispoziție, există o metodă rapidă, cu ajutorul căreia puteți transforma măștile de față chirurgicale, pentru adulți, în măști mai micuțe, potrivite feței celor mici:

Indiferent de masca pe care o alegeți, aveți grijă ca toate criteriile de bază să fie îndeplinite, pentru a vă asigura eficiența. Nu ieșiți din casă fără mască, atunci când mergeți în spații aglomerate sau locuri închise și protejați-vă împreună cu celelalte măsuri recomandate de către OMS: spălatul pe mâini cu apă caldă și săpun timp de minim 20 de secunte, aerisirea frecventă a încăperilor, spălarea hainelor purtate în afara casei și dezinfectarea frecventă a suprafețelor cu care intrați în contact!

Surse: verywellfamily.com, nap.edu, healthline.com, fda.gov, webmd.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Câte nașteri prin cezariană poate avea o femeie?
Câte nașteri prin cezariană poate avea o femeie?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Iata ce tipuri de creme psoriazis NU ar trebui sa folosesti!
    Iata ce tipuri de creme psoriazis NU ar trebui sa folosesti!

    Afectiunea cunoscuta sub numele de psoriazis este o boala autoimuna care apare la nivelul pielii. Psoriazisul ingroasa pielea pe alocuri, o face mai stralucitoare, dar si mai dureroasa...

    Doi frați din Satu Mare adoptați în Canada își caută părinții biologici. Chemarea sângelui nu ține cont de vârstă sau distanță
    Doi frați din Satu Mare adoptați în Canada își caută părinții biologici. Chemarea sângelui nu ține cont de vârstă sau distanță

    Pe măsură ce înaintează în vârstă, anumite persoane adoptate își doresc din ce în ce mai mult să își cunoască familia de origine. Într-o...

    Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta
    Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta

    Ce părinte nu-și dorește să crească un copil fericit și bine adaptat societății în care trăiește? Facem tot ce ne stă în putință pentru a-i ajuta pe micuții noștri...

    De ce să înscrii copilul la un curs de public speaking? Iată cum îl ajută în viață
    De ce să înscrii copilul la un curs de public speaking? Iată cum îl ajută în viață

    Cursurile de public speaking nu beneficiază de popularitatea pe care o merită. Beneficiile urmării unor asemenea cursuri sunt numeroase și importante pentru transformarea copilului...

    Zodiile care vor să pară dure, dar sunt extrem de vulnerabile în interior. Fața dură este doar o mască
    Zodiile care vor să pară dure, dar sunt extrem de vulnerabile în interior. Fața dură este doar o mască

    Șase semne zodiacale sunt foarte sensibile la interior, dar dure la exterior. Care sunt nativii care se ascund sub masca puterii și controlului absolut?

    Părinții mei sunt căsătoriți de aproape 35 de ani. Iată ce m-au învățat despre cum să faci o relație să meargă
    Părinții mei sunt căsătoriți de aproape 35 de ani. Iată ce m-au învățat despre cum să faci o relație să meargă

    Părinții sunt primele noastre modele în viață, din toate punctele de vedere. Inclusiv modul în care învățăm să ne construim relațiile cu cei din jur și cu ființa...

    Au trecut 10 ani de când am devenit mamă. Uite ce am învățat și poate te va ajuta și pe tine
    Au trecut 10 ani de când am devenit mamă. Uite ce am învățat și poate te va ajuta și pe tine

    De cât timp are nevoie un părinte ca să capete o anumită înțelepciune în ceea ce privește creșterea copiilor? Cum își găsește puterea să se accepte cu bune...

    Picnic cu peripeții: cum își protejează o mamă copilul de un urs care se afla la doar câțiva centimetri distanță
    Picnic cu peripeții: cum își protejează o mamă copilul de un urs care se afla la doar câțiva centimetri distanță

    O mamă și cei doi copii ai săi se aflau într-o zonă de picnic, în apropierea unei păduri și mâncau. Deodată, un urs negru și-a făcut apariția și a început...

    © 2025 Qbebe