Când trebuie făcut vaccinul ROR?

Când trebuie făcut vaccinul ROR?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Vaccinul ROR este vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, fiind recomandat pentru toți copiii, protejându-i împotriva acestor trei boli infecțioase periculoase. Necesită în mod normal două doze de administrare, nefiind destinat doar copiilor, ci și adulților aflați în situații de risc. Iată care este vârsta ideală pentru administrarea sa, precum și recomandări importante din partea medicului specialist.

Informații despre rujeolă, oreion și rubeolă

Rujeola cauzează apariția febrei, a unei iritații la nivelul corpului, tuse, rinoree și ochi roșii, apoși. Complicațiile pot include infecție la nivelul urechii, diaree, pneumonie, leziuni cerebrale și deces. Oreionul este caracterizat de febră, dureri de cap și musculare, oboseală, pierderea apetitului și glande salivare inflamate. Complicațiile sale pot include inflamația testiculelor sau a ovarelor, pierderea auzului, inflamația creierului și/sau a țesutului care acoperă creierul și măduva spinării (meningită/encefalită) și rareori deces. Rubeola cauzează febră, durere de gât, iritație, durere de cap și ochi roșii, înlăcrimați. Dacă o femeie gravidă contactează boala poate suferi o pierdere de sarcină sau bebelușul ei se poate naște cu defecte grave.

Administrarea a două doze din vaccinul ROR sunt eficace în procent de 97% față de rujeolă și 88% față de oreion. O doză din vaccinul ROR este eficace în procent de 93% față de rujeolă și 78% față de oreion și 97% față de rubeolă. Vaccinul ROR este un vaccin cu virus viu atenuat, ceea ce înseamnă că după injectare poate cauza o infecție inofensivă, iar simptomele sunt foarte puține și apoi eliminate de corp. Sistemul imunitar luptă împotriva infecției cauzate de aceste virusuri slăbite, iar imunitatea se dezvoltă.

vaccinul ROR 

Când trebuie efectuat vaccinul ROR?

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA recomandă să fie administrat vaccinul ROR pentru protecție în două doze, prima doză fiind administrată în intervalul 12-15 luni, iar cea de-a doua în intervalul 4-6 ani. Copiii pot primi și mai devreme cea de-a doua doză, atâta timp cât există un interval de 28 de zile de la prima. 

Motivul pentru care acest vaccin se administrează mai târziu decât altele este următorul: anticorpii transferați de la mamă la bebeluș pot oferi un anumit grad de protecție în fața îmbolnăvirii, iar vaccinul este mai puțin eficace până la vârsta de aproximativ 1 an. 

Adolescenții și adulții ar trebui de asemenea să fie vaccinați; rămâne valabilă recomandarea de administrare a celor două doze, cu un interval de minim 28 de zile (este importantă și o singură doză). În cazul călătorilor internaționali, persoanele cu vârsta de minim 6 luni ar trebui protejate astfel: cei cu vârsta 6-11 luni o doză de vaccin (urmând încă două doze, următoarea în intervalul 12-15 luni), copiii peste 12 luni cu 2 doze, adolescenții și adulții cu două doze, persistând intervalul dintre ele la 28 de zile. Personalul din serviciile de sănătate trebuie să beneficieze de imunizare, conform recomandărilor Comitetului Consultativ pentru Practici de Imunizare, respectiv 2 doze de vaccin ROR. Femeile ar trebui să se asigure că sunt vaccinate înainte de a rămâne însărcinate, în caz contrar să beneficieze de minim o doză; cele care alăptează pot fi vaccinate (vaccinul nu afectează alăptarea sau bebelușul).

În cazul în care ai fost expus la una dintre boli, poți fi vaccinat post-expunere pentru a preveni o îmbolnăvire ulterioară (dacă medicul consimte); dacă primești vaccinul în 72 de ore de la expunere poți primi o oarecare protecție sau poți dezvolta o formă ușoară a bolii (uneori se administrează și imunoglobuline). În timpul perioadelor epidemice se poate recomanda o doză suplimentară de vaccin ROR.

vaccinul ROR

Doctor Emiliana Costiug completează "În condiții epidemiologice normale, prima doză de vaccin ROR se recomandă a fi administrată la vârsta de 12 luni urmată de doza a doua, la vârsta de 5 ani, conform prevederilor Programului Național de Vaccinare. Se cunoaște că în primele luni de viață, copilul este protejat de anticorpii moșteniți de la mamă. Dacă mama are anticorpi împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului (obținuți prin vaccinare sau prin îmbolnăvire) atunci bebelușul este protejat până la vârsta de 6-8 luni. În condiții epidemiologice speciale cum este, de exemplu, epidemia de rujeolă, se recomandă administrarea unei doze suplimentare la vârsta de 9 luni. Această doză de vaccin oferă o protecție temporară până la vârsta de 12-15 luni când se va administra o nouă doză pentru a obține un nivel optim de anticorpi cu durată lungă de acțiune.

ACIP - Comitetul consultativ privind practica vaccinării- stabilește pentru fiecare tip de vaccin, pe baza studiilor clinice și imunologice, vârsta minimă de administrare a primei doze precum și numărul de doze și intervalul minim dintre acestea, astfel încât să obținem un nivel protector de anticorpi. Alcătuirea unei scheme naționale de vaccinare se realizează respectând recomandările ACIP* și luând în calcul riscul de îmbolnăvire a populației, povara socio-economică și complicațiile medicale ale bolii prevenibile prin vaccinare.

Vaccinul poate fi recomandat și adulților care nu au primit vaccinul în copilărie sau care nu au făcut boala, mai ales dacă prezintă un risc de îmbolnăvire. Vaccinul este recomandat și femeilor care își planifică o sarcină și care nu au protecție împotriva rubeolei-rujeolei-oreionului. În aceste cazuri este important ca între administrarea vaccinului și concepție să existe un interval minim de 3 luni."

De reținut

Vaccinul ROR este extrem de sigur și eficace împtriva rujeolei, oreionului și rubeolei. Majoritatea persoanelor nu se confruntă cu efecte adverse în urma administrării, iar aceste efecte sunt de preferat simptomelor bolii (durere la nivelul brațului, febră, ușoară iritație pe piele, durere și rigiditate temporară la nivel articular - reacție observată la adolescenți sau femei care nu au imunitate la componenta de rubeolă). Câteva persoane pot dezvolta rujeolă, oreion sau rujeolă după expunerea la virus, posibil din cauza unui răspuns slab al sistemului imunitar. 

Nu ar trebui să primească vaccinul ROR următoarele categorii de persoane:

- Persoanele care cunosc existența unei alergii potențial fatale la neomicină (antibiotic din vaccin)sau gelatină
- Persoanele care au suferit o reacție alergică potențial fatală la o administrare anterioară a vaccinului
- Persoanele care sunt bolnave la momentul vaccinării trebuie să reprogrameze
- Gravidele (vaccinul trebuie administrat după naștere); sarcina nu este indicată timp de 4 săptămâni după vaccinul ROR. În schimb, este recomandată vaccinarea persoanelor din jurul unei gravide
- Persoanele care suferă de o boală a sistemului imunitar sau urmează un tratament care slăbește sistemul imunitar, care au un nivel scăzut al trombocitelor, care au fost vaccinate cu un alt vaccin în ultimele 4 săptămâni, care au primit o transfuzie de sânge sau alte produse sanguine.
- Persoanele născute până în 1956 sunt considerate imunizate deoarece pe atunci majoritatea copiilor dezvoltau aceste boli.

Doctor Emiliana Costiug subliniază "Fiind un vaccin cu virus viu atenuat, vaccinul ROR nu se administrează gravidelor, persoanelor cu sistem imun slăbit, cu deficit imun sau care urmează un tratament imunosupresor. De asemenea, nu se recomandă persoanelor alergice la neomicină.
Vaccinul se va amâna în cazul bolilor acute febrile sau a tuberculozei până la tratarea completă a acestor boli. Se va evita administrarea vaccinului în primele 3 luni de la transfuziile de sânge sau de la administrarea de globulină umană, în aceste cazuri eficiența vaccinului va fi redusă."

Despre Dr. Emiliana Costiug 

dr. emiliana costiug

Dr. Emiliana Costiug este Absolventă a Universității de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" Cluj-Napoca, este medic de familie în Cluj-Napoca și cadru didactic asociat al Catedrei de Medicină de Familie în cadrul aceleiași universități. Membru fondator al Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicină de Familie și al Grupului Vaccine Advocacy -AREPMF, este interesată de promovarea vaccinării ca cel mai eficient mijloc de prevenire și control al bolilor infecțioase. În calitate de membru fondator al Asociației Române de Educație Pediatrică, este implicată în proiecte de promovare a educației pentru sănătate și a prevenției, în general. 

Surse: www.cdc.gov; www.webmd.com; www.healthline.com

Articolul urmator
O mamă avertizează părinții cu privire la vaccinarea incorectă. ”Fiului meu i s-a făcut vaccinul greșit. Verificați întotdeauna de două ori”
O mamă avertizează părinții cu privire la vaccinarea incorectă. ”Fiului meu i s-a făcut vaccinul greșit. Verificați întotdeauna de două ori”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi
    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi

    Recent, Colegiul Farmaciștilor din România a anunțat că mai multe farmacii din țara noastră sunt incluse într-un program pilot. Scopul acestui program este ca vaccinarea...

    Ce este testul Harmony, cât costă, când și de ce trebuie făcut de gravide?
    Ce este testul Harmony, cât costă, când și de ce trebuie făcut de gravide?

    Pe parcursul sarcinii, femeilor gravide le sunt recomandate mai multe investigații. Scopul acestor teste și analize este de a le oferi gravidelor informații cât mai precise despre...

    Soțul meu mi-a spus că l-am făcut „de rușine” în timpul nașterii, când am țipat
    Soțul meu mi-a spus că l-am făcut „de rușine” în timpul nașterii, când am țipat

    Cu un soț insensibil și dureri groaznice în timpul travaliului, o mamă a primit rearca „m-ai făcut de râs” pentru că a țipat în sala de nașteri....

    Momentul acela când copilul meu a făcut treaba mare în piscina la o petrecere
    Momentul acela când copilul meu a făcut treaba mare în piscina la o petrecere

    Petrecerea a început cu fiica mea de cinci ani alergând prin fața mea, făcându-le în același timp cu mână tuturor celor prezenți. Am privit-o cum a sărit...

    Mi-am făcut sora să plângă când mi-a spus ce nume a ales pentru bebelușul ei
    Mi-am făcut sora să plângă când mi-a spus ce nume a ales pentru bebelușul ei

    Să alegi un nume de copil nu este un demers tocmai ușor, mai ales când devii părinte pentru prima dată. Sursele de inspirație pentru un nume sunt foarte variate, prin urmare nu...

    Ce au făcut copiii mei când le-am spus că pot să își păstreze telefoanele în cameră noaptea
    Ce au făcut copiii mei când le-am spus că pot să își păstreze telefoanele în cameră noaptea

    La începutul verii le-am spus copiilor mei de 17 ani că pot să își păstreze în camera lor peste noapte telefoanele mobile, dacă vor.

    Momentul când fiul meu a făcut treaba mare într-un vas de toaletă dintr-un showroom. Cum a reacționat vânzătoarea
    Momentul când fiul meu a făcut treaba mare într-un vas de toaletă dintr-un showroom. Cum a reacționat vânzătoarea

    Chiar dacă faci tot posibilul ca micuțul tău să meargă la toaletă înainte să plecați de acasă, lucruri neprevăzute pot surveni oricând. Spre exemplu, nu este exclus să...

    © 2025 Qbebe