Back to school! Cu imunitatea copiilor la control

Back to school! Cu imunitatea copiilor la control

Bianca Geica - Redactor Senior

Nici bine nu a început noul an școlar că deja micuții noștri s-au întors acasă cu tuse, muci, febră și strănuturi. Parcă toamna se numărau bobocii, nu virozele respiratorii, nu-i așa? Ei bine, îmbolnăvirile frecvente sunt o parte normală a copilăriei, spun experții în sănătate. Bebelușii, copiii mici și preșcolarii pot contracta până la șapte-opt răceli pe an, în timp ce la vârsta școlară, aceștia au în medie cinci până la șase răceli pe an. Există și o explicație în acest sens!

Am stat de vorbă cu Dr. Liana Kudor, medic specialist pediatrie, care a răspuns la cele mai arzătoare întrebări ale părinților cu privire la imunitate, prevenția virozelor de sezon, simptomele și tratamentele acestora. Iată ce am aflat!

Ce este imunitatea și de ce este ea atât de importantă pentru copiii noștri?

Dr. Liana Kudor definește imunitatea ca fiind „capacitatea organismului de a se apăra împotriva diverselor agresiuni care pot fi exercitate de diverși factori din mediu, inclusiv factori de tip bacterian, virusuri sau paraziți. De reținut este faptul că imunitatea nu este matură din momentul nașterii; de aici apare și susceptibilitatea ridicată a copiilor de vârstă preșcolară la diverse infecții de natură virală sau bacteriană”. 

Medicul pediatru explică faptul că imunitatea se formează încă din viață intrauterină, când bebelușul orimeste anticorpii mamei prin placentă. După naltere, sistemul imunitar al copilului este întărit prin alăptare până la vârsta de 6 luni, apoi combinând laptele matern cu alte alimente. Imunitatea se dezvoltă pe tot parcursul copilăriei, în special în primii cinci ani de viață, când organismul învață să se lupte cu diverse boli. Acesta este și motivul pentru care, până la această vârstă apar frecvent episoade de răceli, gripă și viroze respiratorii.

La ce trebuie să fim atenți pentru a menține sănătatea copiilor în colectivitate?

Un copil intră pentru prima oară în colectivitate înainte de vârsta de 5 ani, adică exact în perioada în care sistemul său imunitar se formează. În acea perioadă, spune medicul pediatru, ar trebui să ne așteptăm ca aceștia să contracteze, în mod deosebit, infecții de căi respiratorii (care sunt și cele mai frecvente), dar și infecții digestive.

„Infecțiile de căi respiratorii sunt cele mai frecvente, urmate de cele digestive. Există și o anumită periodicitate de acțiune a anumitor virusuri care dau anumite tipuri de infecții; de exemplu, infecțiile digestive sunt frecvente îndeosebi în sezonul cald, în timp ce cele respiratorii apar cu precădere în sezonul rece pe fondul mai multor factori atât interni - care țin de dieta și activitatea fizică a copilului - cât și externi: temperatura rece, variațiile de temperatura, trecerea de la cald la rece și invers”, explică Dr. Liana Kudor.

Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru a menține sănătatea celor mici în colectivitate este să adoptăm strategii de viață sănătoasă care vor fi benefice pentru întregul organism, inclusiv pentru sistemul imunitar. Aceste strategii ar putea include:

  • o dietă bogată în fructe și legume.

Adoptarea unei diete echilibrate, care încorporează alimente din toate grupele alimentare, este importantă pentru stabilirea unei baze nutriționale puternice;

  • efectuarea de exerciții fizice în mod regulat.

Un ingredient important de luat în considerare atunci când te gândești cum să stimulezi sistemul imunitar al copilului tău este activitatea fizică. Mișcarea joacă un rol imens în menținerea unei bune stări de sănătate, mai ales când vine vorba de sănătatea cardiovasculară, tensiunea arterială și gestionarea greutății. Este important să ne asigurăm că ai noștri copii sunt activi limitându-le accesul la gadget-uri și încurajându-i să se joace afară;

  • menținerea unei greutăți sănătoase;
  • un somn suficient și odihnitor.

Copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani au nevoie de 9 până la 12 ore de somn pe noapte, iar adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani au nevoie de 8 până la 10 ore de somn pe noapte. Medicii ne sfătuiesc să promovăm obiceiurile sănătoase de somn prin stabilirea unei rutine înainte de culcare și prin menținerea ecranelor în afara dormitorului ca un stimulent imunitar pentru copii;

  • păstrarea unei igiene corespunzătoare.

Spălatul pe mâini cu apă și săpun elimină germenii, ceea ce duce la o reducere a ratei infecțiilor respiratorii, a afecțiunilor oculare și cutanate și diminuează apariția diareei. Potrivit unui raport, conștientizarea importanței spălării pe mâini într-o comunitate a redus semnificativ diareea cu 23-40%;

  • reducerea stresului.

Stresul cronic ne poate perturba sistemele imunitar, digestiv, cardiovascular și de somn și, în timp, poate duce la afecțiuni medicale grave, cum ar fi bolile de inimă, hipertensiunea arterială și diabetul. Medicii ne sfătuiesc să ne ajutăm copiii să își gestioneze stresul prin menținerea unui mediu calm acasă. Să nu le facem un program prea încărcat și să le oferim suficient timp pentru a se relaxa prin joacă;

  • administrarea, la nevoie, a unor suplimente care să susțină imunitatea.

Imunostimulatoarele pentru copii sunt eficiente?

Deși necesarul de vitamine al celor mici poate fi asigurat printr-o alimentație echilibrată, bogată în fructe, legume și fibre, uneori se recomandă și suplimentarea cu vitamine. Medicul pediatru Liana Kudor spune că este foarte important ca suplimentele de imunitate pentru copii să fie extrem de bine studiate, cu beneficii dovedite științific, chiar dacă ingredientele de la bază sunt naturale și, teoretic, nu dăunează organismului.

Aceasta recomandă Imunicor Kids, un supliment alimentar care conține EpiCor, ingredient cu eficiență dovedită clinic, care contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar.

EpiCor este un ingredient natural cu eficiență dovedită clinic, un postbiotic obținut din drojdie de bere (Saccharomyces cerevisiae) fermentată și uscată printr-un procedeu unic. Procesul patentat de fermentare și uscare produce o amprentă unică de metaboliți: proteine, polifenoli, vitamine, minerale, aminoacizi, polizaharide, beta-glucani, fibre și alți nutrienți, ce susține activitatea sistemului imunitar.

„EpiCor care este un posbtioic, adică este obținut prin fermentare fie a diverse probiotice, adică acelor bacterii bune care aduc afecte pozitive în organism, fie prin fermentarea diverselor alimente.

EpiCor este deosebit de eficient în a susține imunitatea. Așa cum spuneam, are o eficiență dovedită stintific, lucru deosebit de important. În afară de asta are o siguranță deosebită; determină o creștere a răspunsului imun, exact ceea ce avem nevoie pentru a ne apăra în fața diverșilor agenți patogeni care agresează organismul. Pe de altă parte, foarte important este faptul că determina o scădere atât a intensității simptomelor, cât și a duratei acestora, lucru important mai ales în cazul copiilor, dar nu numai! Și pentru noi, ca și adulți, în momentul în care avem simptome mai puțin intense și boala durează mai puțin ne ajută foarte mult pentru că ne putem relua mult mai repede activitatea”, explică Dr. Liana Kudor.

Pe lângă EpiCor, Imunicor Kids conține și:

  • KalmCold, extract din frunze de Andrographis paniculata, plantă folosită în medicina tradițională pentru tratarea bolilor infecțioase și a febrei. Prezintă proprietăți antibacteriene, antioxidante, antiinflamatorii, anticancerigene și imunostimulatoare;
  • Nutra C, o formă a vitaminei C mai ușor de absorbit de organism și cu acțiune non-acidă asupra stomacului.

Sperăm că sfaturile și recomandările primite din partea medicului pediatru Liana Kudor ți-au fost de ajutor în încercarea de a afla mai multe despre imunitatea copilului tău. Urmărește întreaga transmisiune LIVE aici pentru informații mai detaliate:

 
LIVE Qbebe: Back to school! Cu imunitatea copiilor la control

Au început grădinițele și școlile! Dragi părinți, avem treabă! Și noi și medicii copiilor noștri. Deoarece încep și răcelile, cu tuse, muci, febră, strănuturi. Suntem aici să vă ajutăm și vă invităm alături de noi la o nouă emisiune LIVE Qbebe la Pediatru pe pagina noastră de Facebook. Colega noastră, actrița Georgiana Vrațiu, o are alături pe Dr. Liana Kudor, medic specialist pediatrie. Vom răspunde la cele mai arzătoare întrebări ale părinților cu privire la imunitate, prevenția virozelor de sezon, simptomele și tratamentele acestora. Te așteptăm cu întrebări! Sistemul imunitar este cel mai puternic aliat al tău și al familiei tale! Emisiune sponsorizată de Imunicor KIDS. Conține EpiCor®, un ingredient natural cu eficiență dovedită clinic, un postbiotic obținut din drojdie de bere (Saccharomyces cerevisiae) fermentată și uscată printr-un procedeu unic. Procesul patentat de fermentare și uscare produce o amprentă unică de metaboliți: proteine, polifenoli, vitamine, minerale, aminoacizi, polizaharide, beta-glucani, fibre și alți nutrienți, ce susține activitatea sistemului imunitar.

Posted by Qbebe on Tuesday, September 27, 2022

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani începe în 26 ianuarie!
Vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani începe în 26 ianuarie!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Elementul cheie care crește imunitatea copiilor iarna. Ce spune medicul Mihai Craiu
    Elementul cheie care crește imunitatea copiilor iarna. Ce spune medicul Mihai Craiu

    Temperaturile au scăzut simțitor în ultima perioadă, iar mulți părinți se tem să mai iasă cu copiii de teamă că aceștia să nu se îmbolnăvească din cauza frigului....

    Un after school din București a fost închis de ANPC după ce au fost găsite produse expirate, mâncare cu mucegai și pereți cu igrasie
    Un after school din București a fost închis de ANPC după ce au fost găsite produse expirate, mâncare cu mucegai și pereți cu igrasie

    În urma unei sesizări primite de la un părinte, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a efectuat un control la un after school din București....

    Un nou-născut a fost descoperit în toaleta unui avion în timpul unui control de rutină
    Un nou-născut a fost descoperit în toaleta unui avion în timpul unui control de rutină

    O mamă este cercetată penal pentru că și-a lăsat bebelușul nou-născut în coșul de gunoi al toaletei unui avion. Cel mic a fost transportat de urgență la spital pentru...

    Imunitatea la nou născuți. Cum o putem stimula?
    Imunitatea la nou născuți. Cum o putem stimula?

    Spre deosebire de adulți, nou născuții nu au o imunitate pe deplin formată. Sistemul imunitar înseamnă totalitatea mecanismelor de apărare ale organismelor vii față de agenții...

    Avem 4 copii și nu locuim aproape de părinți. Cum am reușit să ținem sub control „haosul”
    Avem 4 copii și nu locuim aproape de părinți. Cum am reușit să ținem sub control „haosul”

    Să ai copii și să păstrezi o relație bună cu partenerul tău poate părea uneori imposibil. Eu și soțul meu suntem părinții a patru copii, cu vârste de 5, 3 și 2 ani. Am...

    Control parental: când este cazul să îl aplici și care sunt cele mai bune aplicații
    Control parental: când este cazul să îl aplici și care sunt cele mai bune aplicații

    În condițiile în care mediul online este tot mai aproape de copilul tău, te străduiești adesea să identifici punctele „tari” și pe cele „slabe” ale...

    7 semne că trebuie să îți disciplinezi copilul, dacă nu vrei să îl scapi de sub control
    7 semne că trebuie să îți disciplinezi copilul, dacă nu vrei să îl scapi de sub control

    Nevoia copilului de a fi tot mai independent, pe măsură ce crește, te pune permanent în fața unor noi comportamente. Pentru a le putea gestiona cât mai eficient, astfel...

    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?
    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

    Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în funcționarea normală a sistemului imunitar, a sistemului osos și a sistemului muscular. Parcurgând articolul de mai...

    © 2024 Qbebe