Cauzele anemiei la copii
Insuficienţa absorbţiei fierului din lapte/alimente;
Perioadele de creştere rapidă - când necesarul de fier este mult mai mare, iar dieta copiilor nu este adaptată acestor nevoi;
Pierderile de sânge - menstruaţia abundenţă la adolescente sau pierderi de sânge în urma unor accidente;
Lipsa vitaminei B12;
Înlocuirea formulei cu lapte de vacă. Laptele de vacă are un conţinut slab de fier, iar faptul că el înlocuieşte adesea alimente bogate în fier poate conduce la anemie.
Categorii de vârstă cu risc crescut de anemie:
- Copiii născuţi prematur şi cei cu greutate mică la naştere sunt mai predispuşi la deficienţă de fier. În mod normal, copiii născuţi la termen au rezerve de fier care ar trebui să le fie suficiente pentru primele 4-6 luni de viaţă. La copiii născuţi prematur aceste rezerve sunt însă mult mai mici, ele fiind suficiente doar pentru primele 2 luni de viaţă;
- Copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 3 ani sunt şi ei mai expuşi riscului de anemie feriprivă, chiar dacă această perioadă nu este neapărat una de creştere accelerată. Explicaţia ţine de faptul că majoritatea copiilor mai mari de un an încep să nu mai consume alimente specifice bebeluşilor, bogate în fier şi nici nu compensează lipsa de fier prin alimente suficient de bogate în această substanţă. De asemenea, copiii mai mari de 1 an încep să bea adesea lapte de vacă în cantităţi mari, fapt ce provoacă uneori sângerări ale intestinului, conducând la pierderea de fier;
- La vârsta pubertăţii există de asemenea, o perioadă critică în ceea ce priveşte deficitul de fier, legată de creşterea rapidă (la băieţi) şi de apariţia menstruaţiei (la fete).
Simptomele anemiei la copii
Foarte mulţi copii cu anemie nu au simptome vizibile, deoarece pierderea de fier este lentă, datorită depozitelor existente în organism care, treptat, sunt diminuate. Însă pe măsură ce anemia evoluează, pot apărea simptome precum:
- oboseala şi slăbiciunea;
- paloarea pielii;
- ritmul cardiac accelerat şi un murmur cardiac detectabil printr-un control medical;
- iritabilitatea;
- scăderea poftei de mâncare;
- ameţeală.
Diagnosticarea anemiei se face prin:
- Analiza completă a sângelui;
- Numărarea reticulocitelor ;
- Analiza fierului;
- Feritină serică.
Tratamentul anemiei
Chiar dacă anemia apare de obicei ca urmare a unei diete sărace în fier, schimbările alimentare nu pot îmbunătăţi singure nivelul de fier din sânge. Dieta îmbogăţită cu alimente ce conţin fier trebuie susţinută şi prin suplimente de vitamine îmbogăţite cu fier sau prin suplimente zilnice de fier.
Happy ferro sirop este unul dintre aceste suplimente ce pot fi de un real folos în tratarea anemiei feriprive la copii. Acesta conţine: Fier - 12,5 μg - 108 %AZR, Acid folic - 150 μg - 100 %AZR, Vitamina B12 - 1,8 μg - 200 %AZR.
*AZR - Aport Zilnic Recomandat pentru copii cu vârstă între 1-3 ani (Sursă OMS 2004)
Gama Happy ferro vine în sprijinul părinţilor şi al copiilor (capsule şi sirop) cu două suplimente destinate nevoilor fiecărui tip de organism.
Happy ferro asigură într-o singură doză pe zi administrarea concomitentă de fier bisglicinat, acid folic (vitamina B9) şi vitamina B12.
Happy ferro, datorită folosirii fierului bisglicinat, asigură cea mai bună absorbţie dintre toate forme cu administrare orală de pe piaţă, fără apariţia de reacţii adverse.
Avantajele utilizării Happy ferro:
- Nu interferează cu alimentele;
- Fără constipaţie sau diaree;
- Fără greaţă şi vărsături;
- Se absoarbe în proporţie de 99%.