Anemia la copii: cauze, simptome, tratament

Anemia la copii: cauze, simptome, tratament

Roxana Cristea

Anemia la copii este destul de des intalnita pentru ca de multe ori piticii refuza sa manance carne, legume si fructe. De la alimentatia nepotrivita pornesc cele mai multe probleme legate de carentele de fier si vitamine. Afla care sunt cauzele si simptomele anemiei la copii, dar si cum il poti ajuta pe micut sa-si recapete energia.

Cauzele anemiei la copii

La copii, cel mai des apare anemia feripriva, legata de carentele de fier din organism. Deficienta de fier este ceamama si fiica la camera de garda mai comuna cauza a anemiei in general. Anemia feripriva apare atunci cand organismul nu are suficient fier pentru a produce cantitati adecvate de hemoglobina. Aceasta este o proteina din globulele rosii din sange. Ea transporta oxigenul de la plamani la restul corpului. In anemia feripriva, sangele nu poate transporta suficient oxigen la tesuturi, pentru intregul organism.
La bebelusi, nivelul hemoglobinei scade treptat intre 3 si 6 luni. Dar, la copilul prematur deficienta de fier poate fi simtita in primele luni de viata.
La copii mai mari anemia poate aparea oricand, avand in vedere ca multi copii refuza sa manance alimente bogate in fier.
In cazul in care dieta copilului este bogata in fier si totusi prezinta semne de anemie, este posibil ca organismul lui sa nu poata asimila fierul.
Anemia poate fi provocata si de pierderi de sange sau de sangerari la nivetul tractului digestiv.
Cresterea rapida poate cauza anemia la copil, avand in vedera ca, in acest caz, organismul este foarte solicitat si are nevoie de o cantitate mai mare de fier.

Riscul de anemie feripriva este mai mare la:
- sugarii mai mici de 12 luni care beau lapte de vaca. Este recomandata ca bebelusul sa fie ranit la san pentru ca fierul din laptele matern este mai usor de asimilat sau formule de lapte praf imbogatite cu fier si vitamine. Laptele de vaca are mai mult fier decat alte produse alimentare, dar nu suficient pentru un sugar care nu mai mananca altceva decat lapte. De asemenea, la unii copii, laptele de vaca poate provoca sangerari intestinale.
- Prematurii si nou-nascutii cu greutate mica
- Copiii mai mari care beau numai lapte de vaca si niciun alt aliment solid care contine fier
- Copiii care mananca prea multe fainoase (fierul nu este asimilat de organism)

Alte cauze ale anemiei la copii pot fi deficienta de acid folic sau deficienta de vitamina B12. Acidul folic este un tip de vitamina B. Organismul are nevoie de acid folic si Vitamina B12 pentru a produce noi celule, inclusiv celule rosii, sanatoase, existente in sange.

Simptome ale anemiei la copii

Din pacate, anemia la copii nu poate fi identificata imediat pentru ca simptomele nu sunt atat de evidente si directe. Trebuie sa fii foarte atenta la pielea copilului si la starea lui generala. Iata cateva semne care indica anemia:
- pielea devine palida
- buzele si unghiile isi schimba culoarea
- pielea uscata poate fi un semn de anemie
- pot aparea stomatite
- pot aparea fisuri in coltul gurii
- limba devine neteda si luceste
- poate exista diaree sau constipatie
- poate avea probleme cu respiratia
- bataile inimii sunt mai repezi
- copilul devine irascibil, plangacios
- miscarile copilului sunt mai lente si oboseste usor

Anemia la copii - tratament

In caz de anemie, copilul va primi suplimente de fier si vitamine. Daca vorbim despre bebelusii alaptati la san, este datoria mamei sa ia suplimentele indicate de medic si sa manance mai multe alimente bogate in fier. De asemenea, in cazul in care bebelusul este anemic acesta va primi supliment de lapte praf imbogatit cu fier si vitamine.
Pentru copilul mai mare care sufera de anemie sunt recomandate dietele pe baza de carne (mai ales ficat), galbenus de ou, legume si fructe.

Alimentele bogate in vitamina C ajuta organismul copilului sa absoarba mai mult fier. Daca vorbim despre anemie la un copil mai mare de 2 ani, adauga in dieta lui portocale, capsuni, kiwi, rosii, ardei gras. Incearca sa combini alimente bogate in fier cu alimente bogate in vitamina C. De exemplu, la micul dejun, ai putea sa-i dai sa bea un pahar de suc de portocale si sa manance cereale imbogatite cu fier.

Preventia anemiei la copii

Dieta este cea mai buna metoda de prevenire a anemiei. Iata o lista cu alimente bogate in fier pentru copiii mai mari si adolescenti: caise; gulii, verdeturi; fulgi de ovaz; prune uscate; stafide; spanac; ton; carnea de pui si alte tipuri de carne; fasole uscata si linte; oua; peste; melasa; unt de arahide; soia.
Cele mai bune surse de fier pentru copiii mici sunt: formula de lapte praf imbogatita cu fier, laptele matern, cerealele pentru sugari imbogatite cu fier si sucul de prune.

Complicatii aparute la anemia la copii

Anemia feripriva poate afecta performantele scolare. Copilul anemic nu se mai poate concentra, are dificultati la invatare, ii scade atentia.
Din cauza deficitului de fier plumbul este usor absorbit de organism.
Analizele care confirma aceasta anemia la copii sunt: hemograma(hemoglobina,hematocritul) si dozarea fierului din sange.

Surse: pediatriconcall.com; theforhealth.com; health.nytimes.com

Articolul urmator
Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament
Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Edem papilar: cauze, simptome și tratament
    Edem papilar: cauze, simptome și tratament

    Edemul papilar, caracterizat prin umflarea capului nervului optic din cauza presiunii intracraniene crescute, este o afecțiune de o importanță clinică semnificativă. Deși edemul...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

    Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară, care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate...

    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți...

    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament
    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament

    Poate ai auzit de termenul medical "eritem polimorf" și te-ai întrebat ce înseamnă mai exact. În acest articol, vei afla ce este eritemul polimorf, precum și tot ce...

    Dermatomiozita: cauze, simptome și tratament
    Dermatomiozita: cauze, simptome și tratament

    Dermatomiozita este o afecțiune rară, autoimună, caracterizată prin inflamația mușchilor și a pielii.

    © 2024 Qbebe