Afla ca majoritatea copilasilor se nasc cu piciorusele strambe si nu trebuie sa te ingrijorezi! Este un mic defect care se corecteaza de la sine si, odata ce primii an de viata trec, putini copii raman cu piciorusele strambe. Pentru un plus de liniste si siguranta, poti apela oricand la medicul pediatru.
Platfusul - o grija mai mult nefondata
Medicii ortopezi marturisesc ca obsesia cel mai frecventa a parintilor este aceea ca micutul sa nu aiba talpa plata, adica platfus. Platfusul consta in lipsa curburii normale a talpilor.Daca ai si tu o astfel de grija, linisteste-te, caci platfusul nu este o boala! 96% dintre copiii cu varsta pana in 4 ani au talpile plate si foarte putini dintre ei au platfus si la maturitate.
Si totusi, cum se formeaza platfus? Simplu si deloc ingrijorator! Toti
copiii mici au tesut adipos ( grasime ) in talpa, iar pe masura ce cresc
si isi dezvolta mersul, acest depozit de grasime dispare, talpa se
arcuieste si se formeaza scobitura plantara - forma tipica a talpii.
Daca dupa varsta de 5 ani copilul continua sa aiba talpa dreapta,
inseamna ca are cu adevarat platfus. In 90% din cazuri, platfusul este o
mostenire genetica, care nu trebuie considerata o boala, ci doar o
particularitate. Nu te mahni, gandindu-te ca micutul va fi deranjat de
asta sau va fi marginalizat! Nicidecum! In primul rand, pentru ca este
un mic defect aflat intr-o zona mai putin vizibila. In al doilea rand,
15% din populatia globului are platfus. |
|
Daca pe micut nu il deranjeaza sau nu il doare, atunci nu este nevoie sa mergi la medic. Situatia se schimba daca platfusul doare. In acest caz, trebuie sa mergi cu copilul la medic, pentru a-i prescrie un tratament. Majoritatea specialistilor recomanda si purtarea de incaltaminte ortopedica sau talonete, pentru a forta curbura talpii, insa aceasta solutie nu este tocmai cea potrivita.
De ce nu sunt potrivite talonetele si incaltamintea ortopedica?Daca micutul are talpile plate, s-ar putea sa primesti zeci de sfaturi nepotrivite: masajul talpilor, mersul pe o scarita speciala, rularea unui facalet pe talpi, achizitionarea unor ghete ortopedice sau folosirea unor talonete pe care sa le pui in interiorul incaltarilor micutului.Afla ca niciuna dintre aceste metode nu da rezultate! Mai mult decat atat, specialistii au descoperit faptul ca talonetele determina presiuni puternice asupra osului femural, care, din cauza inaltarii picioarelor, este anormal ridicat. Bineinteles, nu sunt de dorit durerile de spate sau deviatiile oaselor, cu atat mai mult la o varsta frageda, cand copilul se afla in plina dezvoltare! |
|
Picioare in forma de "O" sau "X"
Forma picioarelor copilului este o alta grija a parintilor. In acest sens, mai ales mama, are grija inca din primele zile ale micutului sa il infase intr-un anumit fel, care difera de multe ori, in functie de ce sfaturi primeste de la doctor si rude.Posibila forma in "O" sau "X" a picioarelor copilului se datoreaza unei deviatii a genunchilor. In majoritatea cazurilor, deviatia se corecteaza de la sine, insa, daca apare pe fondul unei alte afectiuni sau a unei infectii, este posibil ca efectele sa persiste pentru toata viata.
In mod normal, pana la varsta de 1 an si jumatate, aproape toti copiii au picioarele in forma "O". Apoi, forma picioarelor se corecteaza, iar dupa varsta de 2 ani jumatate, picioarele se pot forma in "X". Totusi, nu te gandi la niste forme radicale, mai ales pentru ca pana la varsta de 5 ani totul va reveni la normal.
|
Capriciu trecator - degetele orientate spre interior
La
putin timp dupa primii pasi, alta grija! Intre 8 si 15 luni, micutul
poate dezvolta un obicei comun multor copii: orientarea degetelor catre
interior, prin strangere. Fiind o nevoie de moment, nu este nevoie de
tratament. Ulterior, intre 1 si 4 ani, copilul va fi tentat sa calce pe
varfuri sau cu talpile orientate spre interior. Nu cauta rapid sfatul
medicului, caci totul este in regula. Ca orice capriciu, va trece de la
sine!
Forma picioarelor si mostenirea geneticaExista si cazuri mai putin fericite, cand curbura picioarelor ramane, fie pentru ca este o mostenire genetica, fie pentru ca micutul s-a nascut cu o malformatie. Atunci cand devierea este mostenita si putin vizibila, nu este cazul sa te ingrijorezi. In schimb, daca devierea este evidenta, il deranjeaza pe micut sau se observa doar la un singur picior, trebui sa apelezi la sfatul medicului. Medicul pediatru, apoi medicul ortoped vor face consultul adecvat si iti vor prescrie tratamentul cel mai bun! |
|