8 trucuri prin care să-ți obișnuiești copilul să înghită o pastilă

8 trucuri prin care să-ți obișnuiești copilul să înghită o pastilă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Să-l înveți pe copil să înghită o pastilă nu este ușor, dar este absolut necesar. Pentru a-ți fi mai simplu, înarmează-te cu calm și răbdare, încercând totodată să pui în aplicare sfaturile de mai jos. Desigur, în anumite cazuri, este indicat să soliciți sprijinul unui specialist, întrucât la baza refuzului unui copil de a înghiți o pastilă pot sta motive foarte serioase.

De ce este necesar ca un copil să învețe să înghită și pastile

Într-adevăr, cele mai multe medicamente pentru copii sunt disponibile sunb formă de siropuri sau de comprimate masticabile. Există însă și unele care, dacă sunt ronțăite sau zdrobite, pot fi periculoase sau nu își vor face efectul la fel de bine precum dacă ar fi înghițite întregi. De aceea este necesar să-i învățăm pe copii și cu pastilele care trebuie înghițite.
Vârsta de la care un copil poate fi familiarizat cu înghițitul unei pastile variază, întrucât fiecare este unic. Nu este indicat să-l comparăm pe al nostru copil cu alți copii, nici măcar cu frații sau cu surorile sale. În general, specialiștii sunt de părere că ideal este ca un copil să învețe cum să înghită o pastilă după vârsta de 4 ani, când poate înțelege mai bine necesitatea acestui demers, când este mai cooperant și are mai multe abilități ce-l vor ajuta în acest sens.

Ce să faci pentru a-ți învăța copilul cum să înghită o pastilă

Înainte de orice, trebuie să știi că, pentru a avea succes în acest demers, nu trebuie să faci presiuni asupra copilului. Ideal este să-i explici de ce este bine să înghită pastile, accentuând asupra faptului că acestea îl pot ajuta să se simtă mai bine, să fie sănătos.
Iată ce pași ar trebui să urmezi pentru a-ți familiariza mai ușor copilului cu înghițitul unei pastile:

Fii tu însăți un model pentru copilul tău

Pentru a-l motiva pe copil să ia și el pastile, ai grijă să te vadă cum și tu iei, de exemplu, diverse suplimente alimentare. Din nou, explică-i de ce este bine că le iei. Procedând așa, îi vei modela comportamentul și astfel va fi mai dornic să încerce și el să te imite.
Nu uita nici să-i precizezi faptul că pastilele nu sunt bomboane, că nu le putem lua oricând și oricând dar că, dacă medicul ne-a sfătuit să le luăm, trebuie să-l ascultăm.

Citește și: Produse din casă care îți pot otrăvi copilul

Exersați înghițitul unei pastile cu ajutorul unor bombonele

De pildă, bomboanele tip M&M sunt ideale acestui scop. Folosește-le pentru a-i propune copilului un joc: va trebui să înghițiți bombonelele rapid, fără ca acestea să apuce să vă coloreze limba. Veți avea la îndemână și câte un pahar cu apă. În același timp, spune-i copilului că și pastilele trebuie înghițite cât mai repede.
Repetând de mai multe ori, copilul se va obișnui nu numai cu procesul de înghițire, ci va înțelege și că nu este bine să ținem prea mult o pastilă în gură, în condițiile în care aceasta va fi mai greu de înghițit.

„Ne ținem de nas și înghițim"

Poate fi o metodă bună pentru a-l ajuta pe copil să învețe să înghită o pastilă, în special dacă aceasta are un gust neplăcut.
Exersați tot cu bombonelele, în felul următor: copilul își va pune o bomboană în gură, va lua paharul cu apă în mână, îi vei arăta cum să se țină de nas, va închide ochii și va încerca să o înghită.
Ținutul de nas îl poate ajuta pe copil să înghită bomboana în condițiile în care, când ne ținem de nas, trompa lui Eustachio, care se deschide la înghițit, este stimulată.

„Atacul sosului de mere"

Sosul de mere nu este numai gustos, dar poate proteja stomacul de efectul unor medicamente. În plus, spre deosebire de sucurile de fructe de pildă (care conțin mai mulți acizi) nu va împiedica absorbția completă a acestora.
Îl veți putea folosi cu succes când vreți să-l ajutați pe copil să se obișnuiască să înghită o pastilă. Pur și simplu veți strecura o pastilă (cu condiția să fie foarte mică) într-o lingură cu suc de mere, pe care i-o veți da cât mai rapid copilului.

Fetita ce primeste un sirop in lingurita

Dă-i copilului să înghită pastila alături de alte alimente care-i plac

Înainte de a proceda astfel, vezi dacă medicamentele pe care ar trebui să le ia copilul se pretează la a nu fi înghițite neapărat cu apă.
Dacă acest lucru este posibil, poți pune, într-o lingură unt de arahide, înghețată, gem, miere sau orice altă pastă pe care copilul o preferă. Astfel, va fi tentat să ia tot ce este în lingură și va înghiți și pastila cu ușurință.
Desigur, condiția este ca pastila să fie de dimensiuni cât mai mici.

Faceți jocuri de rol care să se refere și la înghițitul unei pastile

Mai ales copiii mai mici (de 4-5 ani) vor fi încântați să vadă că și jucăriile preferate pot „înghiți" pastile.
Luați bombonele și exersați și cu acestea înghițitul unei pastile, explicându-i mereu copilului pașii ce trebuie urmați. După aceea îl vei lăsa pe copil să le spună el „pacienților" cum se înghite o pastilă.
Recurgând la acest demers îl vei stimula pe copil să aibă o atitudine mai pozitivă față de ceea ce presupune înghițitul unei pastile.

Oferă-i copilului puțin lapte

Întrucât s-a constatat că laptele poate umezi considerabil gâtul și îl va face mai „alunecos", oferă-i copilului, înainte să ia o pastilă, două-trei înghițituri mici. Abia după aceea îi vei pune pastila pe limbă.
Pasul următor este ca al tău copil să lase capul pe spate, iar tu îi vei da apă pentru a o înghiți.

Fetita ce bea lapte

Copil ce vrea sa ia o pastilaContinuați să exersați înghițitul unei pastile

După ce ați exersat cu diverse alimente și cu laptele, este momentul să exersați numai cu apă.
Este indicat să procedezi astfel:
• Spune-i copilului să stea jos, cât mai relaxat.
• Capul va trebui doar puțin lăsat pe spate, întrucât altfel procesul de înghițire va fi mai dificil
• Dă-i copilului să înghită câteva „guri" de apă
• Pune-i pastila pe limbă și dă-i iar apă.
Chiar dacă nu va reuși de la început, este esențial ca tu să-ți păstrezi calmul. Nu este indicat să iei pastila ce nu a fost înghițită și să o trântești sau să-i faci micuțului observații. Dacă vei proceda așa, nu vei face decât să-i crești aversiunea pentru înghițitul unei pastile.

Când să ceri sfatul unui medic

Dacă al tău copil, în ciuda faptului că ați exersat suficient, nu acceptă deloc sau este foarte speriat când vine vorba de înghițitul unei pastile, este bine să consulți și un medic.
De exemplu, copilul tău are o anxietate mult prea accentuată, poate de la experiențe negative legate de înghițitul unei pastile (poate a vomitat sau era să se înece).
De asemenea, ar trebui să luăm în calcul și posibilitatea ca al nostru copil să aibă anumite probleme la nivelul cavității bucale. Acestea pot fi legate de diferite deficiențe sau chiar de anumite tulburări de vorbire (din acest motiv poate apărea posibilitatea ca micuțul să nu poată suporta pe limbă anumite texturi).

Citește și: Cum se administrează medicamentele copilului: ghid pe vârste

Voi ați mai auzit și de alte „trucuri", care ne pot ajuta să ne obișnuim mai ușor copilul cu înghițitul unei pastile?

Surse:
www.kidshealth.org; www.massgeneral.org ; www.psychologytoday.com

 

Articolul urmator
11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe
11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dacă obișnuiești să-ți lovești copilul, nu înseamnă că ești un părinte bun! DIMPOTRIVĂ!
    Dacă obișnuiești să-ți lovești copilul, nu înseamnă că ești un părinte bun! DIMPOTRIVĂ!

    Mai e la modă zicala „bătaia e ruptă din Rai”? În niciun caz! Să aflăm împreună mărturiile unei mame care în copilăria ei a fost victima violenței...

    Trucul controversat prin care o mamă își ține copilul departe de frigider
    Trucul controversat prin care o mamă își ține copilul departe de frigider

    Când copiii noștri abia vin pe lume, abia așteptăm ca aceștia să rostească primul cuvânt sau să facă primii pași. Ignorăm complet faptul că odată ce încep să...

    6 moduri prin care înveți copilul să se cunoască și să se iubească
    6 moduri prin care înveți copilul să se cunoască și să se iubească

    Pentru ca un copil să descopere lumea din jur și să se adapteze cât mai bine universului în care trăiește, are nevoie să se descopere și pe el însuși. Astfel,...

    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze
    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze

    În ultimii ani, tot mai mulți părinți decid ca micuții lor să învețe acasă. De aceea, este firesc să intervină și această grijă: „Oare copilul meu are...

    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă
    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă

    Odată ce devii mamă, îți dorești mai mult ca oricând să fii sănătoasă și în formă pentru copilul tău. În ciuda eforturilor tale, anumite rutine din viața...

    10 fraze prin care îți rănești profund copilul și ce să spui în schimb
    10 fraze prin care îți rănești profund copilul și ce să spui în schimb

    Cuvintele au o forță mai mare decât îți închipui. Ele pot da aripi, speranță, pot schimba în bine o stare sau, dimpotrivă, pot crea nesiguranțe, temeri și...

    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes
    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes

    Viața de mamă te pune în fața unor provocări la care nici nu te-ai fi gândit vreodată. Când ești mamă singură, nu este exclus să consideri că anumite provocări...

    Într-o societate în care toți părinții își urmăresc copilul prin telefon, eu am ales să nu fac asta. Mă tem totuși pentru siguranța lui, dar vreau să-i ofer libertate
    Într-o societate în care toți părinții își urmăresc copilul prin telefon, eu am ales să nu fac asta. Mă tem totuși pentru siguranța lui, dar vreau să-i ofer libertate

    Când se oprește monitorizarea părinților și când încep copiii să își câștige independența? Într-o lume plină de pericole, de părinți speriați...

    © 2025 Qbebe