Care sunt elementele nutritive de care are nevoie creierul
Cei mai importanți factori nutritivi pentru buna funcționare a creierului sunt acizii grași Omega-3, minerale, precum magneziu și fier, și vitamine, ca unele din complexul B, C și D. În plus, creierul are nevoie de glucoză, care oferă energia necesară neuronilor și celulelor gliale pentru a funcționa corect, de lipide, care intră în compoziția membranelor neuronale, și de proteine, care sunt transformate în aminoacizi necesari pentru fabricarea anumitor neurotransmițători. Există însă multe persoane care nu reușesc să aibă o alimentație echilibrată, din diverse motive, de exemplu, din cauza unor diete - ca cele care trebuie urmate în celiachie sau diabet - sau a unui stil de viață solicitant. Și copiii au mari probabilități de a nu avea un aport optim de astfel de substanțe nutritive, pentru că mulți au o alimentație selectivă. Dacă faci parte dintre acele persoane, incearca suplimente alimentare pentru memorie, care conțin doze optime din anumiți compuși benefici creierului.
Ce vitamine sunt utile pentru stimularea memoriei?
Vitaminele B1, B6, B9 și B12, C și D sunt cele mai importante pentru susținerea funcțiilor creierului.
Vitaminele B
Vitamina B1 este implicată în producerea de energie, facilitând asimilarea glucozei de către creier. Astfel, joacă un rol major în susținerea atenției și concentrării. De asemenea, susține procesul de producție a neurotransmițătorului acetilcolină, poate ajuta la îmbunătățirea memoriei și a funcției de învățare. Se găsește în carne de porc, legume proaspete, fructe oleaginoase și cereale integrale.
Vitamina B6 promovează formarea de neurotransmițători, prevenind astfel declinul cognitiv. Se găsește în germeni de grâu, fructe uscate, ouă, carne de vită, produse lactate și cereale.
Vitamina B9 favorizează formarea globulelor roșii și contribuie astfel la transportul oxigenului la creier și este implicată, împreună cu vitamina B12, și în formarea mai multor neurotransmițători. În plus, deficitul de vitamina B9 favorizează producerea accidentelor vasculare cerebrale. Vitamina B9 se găsește în banane și portocale, fructe uscate, legume cu frunze verzi, leguminoase și cereale integrale.
Vitamina B12 are un rol esențial în regenerarea neuronilor și a tecii de mielină, fiind asociată cu memoria pe termen scurt. Este esențială mai ales în perioada adolescenței, susținând dezvoltarea intelectuală și stimularea memoriei. Deficitul de vitamina B12 poate avea ca manifestări pierderea memoriei și schimbările de dispoziție. Se găsește în carne și organe, ouă și produse lactate.
Vitamina C
O vedetă în rândul micronutrienților esențiali pentru organismul uman, vitamina C este un antioxidant puternic, iar această proprietate a sa ajută la protejarea creierului împotriva daunelor provocate de stresul oxidativ. Vitamina C acționează pentru prevenirea apariției bolilor neurodegenerative pe mai multe căi. Astfel, prin facilitarea absorbției fierului, care participă la transportul oxigenului către creier, contribuie la susținerea unor funcții cognitive ca memoria și atenția. De asemenea, vitamina C este esențială în producerea de neurotransmițători, de exemplu, serotonina, responsabilă de buna dispoziție. Vitamina C se găsește în numeroase fructe, de la citrice, kiwi, căpșuni și fructe de pădure la legume ca cele cu frunze verzi și ardei gras. Vitamina C este esențială atât pentru adulți, cât și pentru cei mici. În cazul unui deficit constatat, alege vitamina C pentru copii sau adulți, în dozele recomandate de medic, pentru buna funcționare a creierului.
Vitamina D
Beneficiile vitaminei D pentru sănătatea oaselor sunt binecunoscute, însă acest compus poate să protejeze și sistemul nervos. Astfel, unele studii au arătat că un deficit de vitamina D poate să fie asociat cu tulburări cognitive, mai precis, anumite forme de demență, de exemplu, boala Alzheimer. În plus, alte studii au arătat că vitamina D este esențială pentru dezvoltarea normală a creierului în timpul sarcinii și la începutul vieții. Corpul uman este capabil să producă această vitamină prin piele, atunci când este expusă la lumina soarelui. De asemenea, suplimentele cu vitamina D3 pot fi utile, la fel și consumul de alimente bogate în acest compus, ca uleiul din ficat de cod, peștele gras, ouăle, ciupercile, brânzeturile și ciocolata neagră.
Problemele de memorie, de învățare și lipsa de concentrare pot apărea la orice vârstă. Este important să știi că alimentația joacă un rol esențial în menținerea și îmbunătățirea funcțiilor cognitive. O alimentație bogată în micronutrienții prezentați mai sus poate ajuta la menținerea sănătății creierului la cote maxime.
Surse foto: Freepik.com