Informații despre deshidratare
Toții copiii și adulții pierd contant apă din corp pe durata întregii zile. Apa se evaporă din piele și iese din corp atunci când respiri, plângi, transpiri și mergi la toaletă. În majoritatea situațiilor un copil primește suficientă apă din consumul de lichide și alimente pentru a înlocui lichidele pierdute. Dar în unele situații copiii pot pierde mai multă apă decât în mod normal. De exemplu, atunci când se confruntă cu febră, viroze intestinale, expunere la un mediu extrem de călduros sau efectuarea de exerciții fizice în mod exagerat pot conduce la o pierdere excesivă de lichide și în consecință la deshidratare. Deshidratarea nu este o problemă care trebuie trecută cu vederea deoarece atunci când survine corpul nu conține suficiente lichide și apă pentru a funcționa corespunzător, iar în cazul grave acest lucru poate conduce la leziuni cerebrale sau chiar deces.
Factori de risc pentru deshidratare: deshidratarea apare în mod concret atunci când mai multe lichide ies din corp decât intră. Copiii sunt mai susceptibili deshidratării decât adolescenții și adulții deoarece au un corp de mărime mult mai mică și au și rezerve de apă mai mici. Unii copii se deshidratează pur și simplu pentru că nu consumă suficientă apă, dar există și o serie de factori de risc pentru deshidratare precum: febră, vărsături, diaree, transpirație excesivă, aport deficitar de lichide în timpul unei îmbolnăviri, o afecțiune cronică precum diabet sau problemă gastrointestinală, expunere la vreme caldă și umedă. Diareea poate fi cauzată de o infecție (virală, bacteriană sau parazitară), alergie sau sensibilitate alimentară, o afecțiune medicală precum boala inflamatorie intestinală sau o reacție la un medicament. Dacă copilul tău vomită, are scaune apoase, nu poate/nu vrea să bea din cauza unei afecțiuni, este important să îl monitorizezi urmărind semne de deshidratare și fii pregătit să intervii.
Semne că al tău copil este deshidratat
Deshidratarea poate surveni extrem de lent în decursul timpului sau subit. Copiii bolnavi, în special cei cu viroză intestinală (diaree, febră, vărsături), precum și cei care transpiră abundent (în timpul unei zile toride sau al unei activități fizice intense), trebuie urmăriți deoarece simptomele nu sunt întotdeauna evidente. Nu aștepta până când copilul resimte senzație excesivă de sete. Dacă este cu adevărat însetat, se poate să fie deja deshidratat. Urmărește însă aceste semne:1. Gură uscată sau lipicioasă
2. Buze uscate și crăpate
3. Lacrimi puține sau lipsa lacrimilor când plânge
4. Ochi care par înfundați
5. La bebeluși fontanela din vârful capului pare înfundată
6. Copilul se joacă mai puțin decât de obicei
7. O reducere a frecvenței urinării sau mai puține scutece ude decât de obicei (nicio eliminare de urină timp de 8 ore sau pentru sugari mai puțin de 6 scutece ude pe zi)
8. Urină de culoare mai închisă
9. Piele uscată și rece (în special mâinile și picioarele)
10. Piele ridată
11. Scaunele vor fi moi dacă deshidratarea este cauzată de diaree; dacă este cauzată de altă pierdere de lichide (vărsături, lipsa de aport de lichide) tranzitul intestinal va fi scăzut.
12. Respirație rapidă sau ritm cardiac crescut
13. Irascibilitate sau agitație extremă
14. Somnolență excesivă sau amețeală
În cele mai grave cazuri, copilul tău poate delira sau deveni inconștient.
Ce trebuie să faci în cazul în care copilul tău este deshidratat
Copiii de vârstă fragedă pot deveni rapid deshidratați, prin urmare în cazul în care crezi că al tău copil prezintă semne grave de deshidratare, trebuie să îl duci de urgență la camera de gardă a unui spital. Este posibil să necesite administrarea de lichide pe cale intravenoasă până când corpul său este din nou hidratat.
Dacă deshidratarea îmbracă o formă ușoară, este suficient un telefon la medic. Acesta este posibil să dorească să consulte copilul pentru a se asigura că este sănătos. În cazul în care specialistul stabilește că este ușor deshidratat, îți poate recomanda să îi administrezi un lichid special pentru a restabili echilibru de apă și săruri (electroliți) pe care corpul i-a pierdut. Soluțiile electrolitice sunt disponibile în majoritatea farmaciilor; nu opta pentru băuturi sportive în locul acestora, deși conțin electroliți au o concentrație mai mare de zahăr decât soluțiile special destinate rehidratării copiilor.
Medicul pediatru poate să îți ofere instrucțiuni specifice pentru a folosi soluțiile electrolitice în baza vârstei și a greutății copilului, însă un îndrumar general pentru cantitatea de soluție totală pe care ar putea-o ingera în decursul a 3-4 ore este de aproximativ 5 lingurițe (25 mL sau cc) per 500 g de greutate corporală. De exemplu, dacă al tău copil cântărește 15 kg, cantitatea echivalează cu 150 lingurițe (750 mL sau cc) sau aproximativ 3 căni. Nu toți copiii apreciază gustul soluțiilor electrolitice, prin urmare dacă copilul refuză să le bea, crește cantitatea de lichide pe care o bea în mod normal și cere medicului alternative.
Când este necesară intervenția medicului
Bebelușii și copiii de vârstă mică se pot deshidrata rapid. Contactează medicul dacă al tău copil prezintă următoarele simptome: sânge în scaun, lipsa urinei pentru o perioadă de 4-6 ore, ochi înfundați, durere abdominală, vărsături pentru o perioadă mai mare de 24 de ore sau care au o culoare verzuie, febră mai mare de 39.4 grade Celsius, activitate redusă.
Trebuie să mergi de urgență la spital pentru următoarele simptome de deshidratare: copilul este letargic (se trezește cu greutate), durerea abdominală este gravă, gura copilului pare uscată. Pentru a diagnostica deshidratarea medicul va efectua o examinare a istoricului medical și una fizică și poate recomanda: hemoleucogramă completă pentru a identifica o infecție, culturi sanguine (tipul de infecție), biochimia sângelui pentru a identifica anomalii electrolitice cauzate de vărsături și diaree, sumar de urină (infecție a vezicii urinare sau poate evalua gravitatea deshidratării); uneori se poate impune efectuarea unor analize ale scaunului, test pentru rotavirus, puncție lombară, radiografie pulmonară.
Citește și: Deshidratarea la copii - simptome si tratament
Surse:
www.healthychildren.org; www.healthline.com; www.babycenter.com