11 semne ale scoliozei la copii

11 semne ale scoliozei la copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Scolioza reprezintă o problemă des întâlnită în rândul copiilor, care, fără tratamentul corespunzător, poate cauza complicații grave pe termen lung. Începând de la umeri și șolduri inegale, află aici care sunt și restul de semne ale ei și ce trebuie să urmărești la copilul tău alături de informații importante din partea specialistului.

Informații despre scolioză

Scolioza reprezintă o deformare a coloanei vetrebrale; atunci când coloana are o curbură dintr-o parte în alta. Curbura coloanei măsoară 10 grade sau mai mult. O coloană normală pare dreaptă când este privită din spate, însă un copil care se confruntă cu această afecțiune are coloana în formă de S sau C (se poate răsuci sau chiar roti), părând să se încline într-o parte. Curbura poate apărea pe partea dreaptă sau pe stânga, precum și pe ambele părți în secțiuni diferite. Pot fi afectate atât zona de mijloc (toracică), cât și cea inferioară (lombară). Din punct de vedere statistic, afectează aproximativ 2-3% din copii și adolescenți (la nivelul SUA apar aproximativ 3 milioane de noi cazuri în fiecare an), fiind mai des întâlnită la fete, în special în categoria de vârstă 10-13 ani.

În majoritatea cazurilor scolioza apare la copii altfel sănătoși. Când nu se poate găsi o cauză exactă, poartă denumirea de scolioză idiopatică (ușoară, moderată sau gravă). Aceasta poate debuta la orice vârstă din copilărie și adolescență, dar cel mai frecvent apare în timpul unui puseu de creștere, în adolescență. Cu cât crește un copil mai repede, cu atât sunt șanse mai mari să se dezvolte rapid scolioza.

Doamna doctor Valentina Contanu, medic specialist ortopedie în cadrul Clinica Phoenix:   

"Scolioza este o curbură laterală anormală a coloanei vertebrale, aceasta căpătând o formă ce seamănă cu literele C sau S ce apare în cele mai multe cazuri în copilărie sau adolescență. Majoritatea cazurilor nu sunt grave, însă există situații în care această afecțiune poate evolua până în punctul în care poate afecta în mod semnificativ viața pacientului prin posturi incorecte, dureri de spate sau poate avea chiar efecte psiho-emoționale.

În cele mai multe situații scolioza este o afecțiune ereditară, fiind dese situațiile în care mai multe generații de persoane din aceeași familie suferă de scolioză. Alte posibile cauze ce duc la apariția scoliozei sunt eventuale defecte congenitale, afecțiuni neuro-musculare, accidentări și infecții ale coloanei vertebrale. Contrar opiniei populare, nu există dovezi concludente care să determine că statul pe perioade lungi de timp în poziții necorespunzătoare ar putea provoca scolioza.

Scolioza poate fi:
-Scolioza structurală este cea mai comună formă, apărând din cauze în general necunoscute și provocând curbarea laterală a coloanei vertebrale.
-Scolioza nestructurală (numită și scolioza funcțională) este provocată de niște contracturi musculare pe termen lung chiar din perioada de nou-născut și sugar cu care copilul crește, iar pe contracturile respective intervin factorii externi- statul într-o poziție greșită, ghiozdanul purtat pe o parte, ceea ce agravează asimetriile."

semne ale scoliozei la copii

Semne ale scoliozei la copii 

1. Umeri și omoplați inegali (un omoplat protrude mai mult decât celălalt)
2. Distanță inegală între brațe și corp
3. Șolduri inegale (diferențe în înălțime sau poziție)
4. Pelvisul este răsucit într-o parte
5. Capul stă ușor înclinat (nu este centrat cu restul corpului)
6. Coaste proeminente sau care ies în afară într-o singură zonă
7. Diferență în modul în care atârnă brațele pe lângă corp când copilul stă drept
8. Diferență în înălțimea lateralelor spatelui când copilul se apleacă în față
9. Lipsa uniformității în forma cutiei toracice la spate, când persoana se apleacă în față
10. Mușchi proeminenți în zona inferioară a spatelui sau care ies în evidență pe o parte
11. Pliuri inegale pe talie

Scolioza nu este întotdeauna dureroasă. Copilul poate să nu aibă niciun fel de durere, în special dacă curbura este ușoară sau moderată. Simptomele comune constau într-o durere ușoară în porțiunea din zona inferioară sau mediană a spatelui. De asemenea, simptomele pot să fie similare altor probleme asociate spatelui sau pot să fie rezultatul unei accidentări sau infecții. Asigură-te că un specialist consultă copilul pentru diagnostic, respectiv un pediatru și apoi se poate să fie necesar un ortoped.

Atunci când copiii cresc foarte repede, curbura poate de asemenea să se agraveze extrem de rapid. La adulți, curburile grave se agravează de obicei mai lent. Pe măsură ce curbura se mărește, crește riscul de probleme de sănătate precum durerea de spate și scurtarea respirației. Adolescenții cu scolioză pot să aibă un respect de sine mai redus și șanse mai mari de depresie.  Ei sunt mai conștienți cu privire la propriul corp și pot evita să poarte haine mulate pe propriul cor (adolescenții pot să aibă un respect de sine scăzut și șanse mai mari de depresie).

"Cele mai des întâlnite semne și simptome ale scoliozei la copii și adolescenți sunt umerii inegali ca înălțime, o claviculă mai proeminentă decât cealaltă, precum și un șold mai înalt decât celălalt.

Atunci când boala se agravează, pot apărea simptome mai severe, precum o răsucire a coloanei vertebrale, pe lângă curbura specifică bolii. Acest fapt va cauza o cutie toracică inegală, cu o latură mai proeminentă decât cealaltă.

Există câteva mituri care circulă printre părinți, dar care nu au un fundament real. Căratul de obiecte grele, așa cum este ghiozdanul sau o poziție greșită în bancă nu provoacă scolioză, acestea pot doar să agraveze afecțiunea pe fondul unor deformări musculare preexistente. Astfel pot apărea dureri de spate sau pot accentua postura incorectă", completează doamna doctor Valentina Contanu.

semne ale scoliozei la copii

De reținut

În cazul în care consideri că cel mic/cea mică poate avea scolioză, discută cu medicul pediatru al copilului tău. O radiografie va confirma un diagnostic de scolioză, definit drept curbură laterală a coloanei de 11 grade sau mai mult. Este importantă detecția timpurie. Deși majoritatea copiilor cu scolioză nu vor prezenta efecte nocive pe termen lung, unele cazuri pot conduce la probleme ulterior în lipsa tratamentului, precum diformitate spinală vizibilă, durere de spate constantă, probleme cardiace și pulmonare.

Dacă copilul are scolioză, trebuie să beneficieze de controale medicale și radiografii regulate pentru a monitoriza mărimea curburii odată cu creșterea; uneori poate fi necesar să poarte bretele speciale pentru spate și intervenție chirurgicală de corecție în cazurile grave. Odată ce copilul a finalizat creșterea, o curbură ușoară (sub 30 de grade) nu se va agrava.

"Primul pas este evaluarea medicală care se face clinic, cu ajutorul posturometriei și a radiografiei. În funcție de gradul de afectare, medicul va recomanda recuperare medicală. Aceasta poate să însemne kinetoterapie standard, Terapie Vojta sau Terapie Schrot, două tipuri de terapii speciale concentrate pe corecția tridimensională a coloanei, ceea ce înseamnă corecția în toate planurile.
Dacă este vorba despre o curbură minoră, copilul trebuie ținut constant sub observație prin vizite regulate la medic și prin posturometrii repetate. Această investigație neinvazivă permite verificarea periodică a posturii și a evoluțiilor în urma ședințelor de recuperare medicală.
Curbura poate evolua în funcție de viteza de creștere a copilului, însă în majoritatea cazurilor o curbură minoră a coloanei vertebrale se va corecta de la sine în timp, nefiind nevoie de intervenții suplimentare. Dacă, însă, curbura se agravează, este posibil să fie nevoie de purtarea unui corset pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a ajuta coloana vertebrală să se dezvolte normal",
concluzionează doamna doctor Valentina Contanu. 

Citește și: Semne că ai un copil cu scolioză și cum o tratezi eficient 

Surse: www.stlouischildrens.org; www.choa.org; https://raisingchildren.net.au; www.urmc.rochester.edu; https://orthoinfo.aaos.org

Articolul urmator
Semne care pot indica faptul că fetița ta urmează să aibă prima menstruație
Semne care pot indica faptul că fetița ta urmează să aibă prima menstruație

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 semne ale oamenilor toxici: recunoaște-i, ca să te poți feri de ei!
    8 semne ale oamenilor toxici: recunoaște-i, ca să te poți feri de ei!

    Există oameni cu care simțim instant că avem o conexiune, cu care legăm prietenii sau cu care trăim o relație de cuplu de lungă durată. Relațiile din viața noastră, de orice...

    „Mami, mă doare spatele!” Cauzele ascunse ale durerilor de spate la copii. Când trebuie să ne îngrijorăm?
    „Mami, mă doare spatele!” Cauzele ascunse ale durerilor de spate la copii. Când trebuie să ne îngrijorăm?

    Durerile de spate la copii sunt oarecum normale în societatea modernă actuală în care ghiozdanele școlarilor cântăresc mai mult decât ar trebui. Când...

    Localitățile fără copii ale României, în care rata înscrierii elevilor în ciclul primar a scăzut cu până la 70%
    Localitățile fără copii ale României, în care rata înscrierii elevilor în ciclul primar a scăzut cu până la 70%

    La noi în țară există tot mai multe localități și sate în care nu se mai nasc și în care nu mai locuiesc copii. Potrivit datelor de la ultimul Recensământ,...

    Pentru toate mămicile ale căror copii se pregătesc de grădiniță: Știm că vă este greu să-i lăsați să plece, dar tot ACASĂ se întorc
    Pentru toate mămicile ale căror copii se pregătesc de grădiniță: Știm că vă este greu să-i lăsați să plece, dar tot ACASĂ se întorc

    Ce grea și plină de emoții este prima zi de grădiniță a copiilor. Nu numai micuții plâng, ci și... mamele. Prima zi de intrare în colectivitate vine cu multe amintiri,...

    Provocările financiare ale unei familii cu 4 copii la școală. „Avem credite făcute pentru a le cumpăra copiilor rechizite, calculatoare și cele necesare educației”
    Provocările financiare ale unei familii cu 4 copii la școală. „Avem credite făcute pentru a le cumpăra copiilor rechizite, calculatoare și cele necesare educației”

    O mamă cu patru copii povestește provocările financiare prin care trece la fiecare început de an școlar și nu numai. Familia se împrumută la bănci pentru a le asigura...

    Copiii români nu merg la grădiniță! 1 din 4 copii nu beneficiază de educație timpurie din cauza problemelor financiare ale părinților
    Copiii români nu merg la grădiniță! 1 din 4 copii nu beneficiază de educație timpurie din cauza problemelor financiare ale părinților

    Copiii români nu frecventează grădinița din cauza distanței sau a problemelor financiare ale părinților! În plus, instituțiile de învățământ nu sunt dotate...

    Statistica Salvați Copiii: aproape 50% dintre copii au fost victime ale bullying-ului și 80% dintre ei martori la astfel de scene
    Statistica Salvați Copiii: aproape 50% dintre copii au fost victime ale bullying-ului și 80% dintre ei martori la astfel de scene

    Bullying-ul încă mai reprezintă o problemă majoră în școlile din România. Aproape 50% dintre elevi au fost victime ale bullying-ului în şcoli, iar peste 80%...

    Cele mai disciplinate semne zodiacale
    Cele mai disciplinate semne zodiacale

    Fie că nu acceptă să fie pe locul doi, fie că sunt perfecționiste, dorindu-și să se remarce în tot ceea ce fac, fie că pur și simplu nu concep să nu-și facă planuri pentru...

    © 2025 Qbebe