10 semne care îți spun că al tău copil va răci

10 semne care îți spun că al tău copil va răci

Irina Olteanu - Redactor Senior

Fiecare infecție respiratorie are simptome diferite de la un caz la altul, însă există câteva comune care trebuie menționate. Dacă ești curios să afli ce semne îți spun că al tău copil va răci și cum trebuie să procedezi pentru a interveni prompt, te invităm să citești următorul articol.

Deoarece în sezonul rece virozele sunt mult mai frecvente, îți dorești cu siguranță să cunoști din timp simptomele care le anticipează pentru a le putea preveni. Durerea de gât, nasul care curge sau care este înfundat și sâcâitoarea tuse sunt câteva simptome pe care toți părinții își doresc să nu le afle, mai ales că o răceala nu durează niciodată 1-2 zile, ci în cel mai bun caz o săptămână. Dacă ești atent la următoarele aspecte de bază, poți identifica din timp o răceală; fii atent la următoarele semne transmise de corpul copilului tău. Reține faptul că dacă apar frisoane, convulsii și febră mare este el mai adesea vorba despre gripă sau o infecție bacteriană și necesită consult medical de urgență.

Citește și: Raceala la bebelusi - simptome, tratament, sfaturi 

copilul va raci

Semne care îți spun că al tău copil va răci

1. Mami, mă zgârie gâtul!

Gâtul începe să se simtă ca și cum ar fi iritat (apare o senzație de zgârietură)
Răcelile reprezintă în termeni medicali infecții respiratorii superioare; din acest motiv este de la sine înțeles faptul că primele simptome vor fi resimțite la nivelul organelor din sfera ORL (gât, nas, urechi). Cel mai adesea este vorba despre gât, unde se poate ascunde un virus ce îi determină inflamația; un copil care știe să vorbească îți poate semnaliza acest simptom. Un sfat care nu necesită un mare efort și este natural, presupune să facă gargară cu sare; chiar dacă pare mai puțin obișnuit, acest remediu contribuie la reducerea inflamației și a acumulării de mucus.

2. Mami, nu mi-e foame!

Copilul are apetitul scăzut
Acesta este unul dintre cele mai des întâlnite semne prevestitoare ale unei răceli. Pot urma după el și durerea de gât. Un sfat important este să nu forțezi copilul să mănânce și să îi oferi alimente bogate în vitamine și minerale, precum legume și fructe care îi vor ajuta sistemul imunitar să combată răceala.

3. Mami, nu pot să respir!

Nasul este înfundat
Când copilul tău nu poate respira cu ușurință pe nas, fosele nazale sunt susceptibile unor virusuri. Deoarece simptomele apar adesea la nivelul nasului și gâtului, este bine să fie gestionate rapid. O soluție pentru a adresa acest simptom incipient constă în consumul de lichide din abundență. Hidratarea corpului ajută la subțierea mucusului și menține umezeala membranelor nazale.

4. Mami, trebuie să suflu nasul!

Copilul își suflă mai des nasul
Aerul rece poate determina o sensibilitate a foselor nazele; dacă observi însă că micuțul tău își suflă adeseori nasul și este vorba despre o secreție apoasă și transparentă, poate fi vorba despre o răceală la debut (există și posibilitatea de a fi o alergie). După cum am menționat la punctul anterior, zona aceasta (nasul și sinusurile) este prima în care se instalează simptomele unei răceli. Un sfat de ajutor pentru a interveni constă în efectuarea unor dușuri fierbinți care pot ameliora simptomele resimțite la nivel nazal; aburul pe care apa fierbinte îl produce reduce inflamația din membranele nazale, ușurând de asemenea și respirația.

copilul va raci

5. Mami, mă doare capul!

Apare presiune la nivelul sinusurilor
Un copil de vârstă mai mare îți poate comunica dacă va simți durere în jurul sinusurilor (durerea poate apărea fie în mijlocul frunții, fie în zona adiacentă nasului); durerea poate fi însă extinsă, incluzând și durere de cap (mucusul blochează sinusurile și creează presiune), senzație de apăsare, iar ochii pot dobândi un aspect apos și obosit. Dacă observi acest prime simptome ale unui virus care se instalează în sinusuri, este bine să îi oferi copilului supă de pui; electroliții pe care îi conține, faptul că este caldă și conține sare reprezintă ingredientele perfecte pentru a asigura hidratarea corpului și, în același timp, pentru a reduce congestia nazală.

6. Mami, mă doare când respir!

Pieptul copilului este congestionat
Deoarece un virus specific răcelii acționează în sens descendent, apare desoeri un simptom asemănător cu constricția toracică. Germenii care se află în plămâni pot cauza o senzație de strângere la nivelul pieptului, senzație deseori subtilă și dificil de depistat. Pentru a o ameliora este bine să ții copilul la căldură și bine îmbrăcat. Căldura intensifică circulația sanguină și va ameliora eventualele dureri resimțite.

7. Mami, tuşesc mereu!

Începe să tușească
Pare evident, dar mulți părinți au tendința de a minimiza importanța pe care o deține tusea în apariția efectivă a bolii. O tuse frecventă și care este vizibilă reprezintă un indiciu clar că urmează o răceală. Un sfat util în acest sens este să așezi copilul pe o suprafață ușor ridicată, cu ajutorul unor perne. Atunci când corpul stă în poziție orizontală, congestia din sinusuri pătrunde în gât (ca efect al atracției gravitaționale). Pentru a contracara acest efect, zona capului trebuie menținută mai ridicată decât restul corpului.

8. Mami, nu pot să dorm!

Somnul este deranjat
Când se instalează o răceală, virusul influențează tiparul obișnuit de somn (este o modalitate de apărare a organismului). Dacă observi că micuțul tău se trezește frecvent noaptea, poate fi un semn al unei afecțiuni la debut. Încearcă în acest sens să îl ajuți să se odihnească mai mult pe perioada zilei, apelând la sieste.

9. Mami, nu vreau să mă joc!

Nivelul de energie din organism începe să fie redus
Este destul de vizibil când acest nivel scade, în special în perioada activă a zilei când copilul pare distras/absent, nu dimineața după trezire și nici seara când se instalează deja oboseala. Dacă observi acest lucru la copilul tău, este important să beneficieze de odihnă suplimentară. Stresul cronic suprimă sistemul imunitar, făcând mult mai dificilă combaterea vreunei afecțiuni incipiente.

10. Mami, vreau să dorm!

Copilul se simte extrem de obosit
În continuarea punctului anterior, atunci când corpul este invadat de agenți patogeni, sistemul imunitar nu mai funcționează corespunzător. Drept urmare apare o senzația de oboseală intensă, chiar epuizare (uneori poate fi mai ușoară, dar tot trebuie gestionat simptomul). Sfatul valabil este același ca la punctul anterior: o odihnă corespunzătoare. Dovadă în acest sens este chiar un studiu efectuat de Universitatea Carnegie Mellon care a concluzionat că persoanele care au dormit mai puțin de 7 ore pe noapte au avut de 3 ori mai multe șanse să se confrunte cu o răceală.

Surse:
www.powerofpositivity.com; www.pushdoctor.co.uk; www.healthline.com

Articolul urmator
Îți arăt poza asta cu fiul meu, pentru ca al tău să nu treacă prin așa ceva vreodată
Îți arăt poza asta cu fiul meu, pentru ca al tău să nu treacă prin așa ceva vreodată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Semne pe care nu le poți trece cu vederea și care îți spun că sunteți suflete pereche
    Semne pe care nu le poți trece cu vederea și care îți spun că sunteți suflete pereche

    Te afli în relația potrivită? Ai șanse să îmbătrânești alături de jumătatea ta? Cum știi că ți-ai găsit sufletul pereche? Ține cont de aceste semne și dacă...

    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul
    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul

    Stările de oboseală, refuzul mâncării, durerile în partea dreaptă persistente, amețeli, vărsături, senzația de plinătate, sunt doar câteva dintre simptomele care...

    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil
    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil

    Printre preocupările majore pe care le ai, ca părinte, se regăsește și aceasta: să nu ajungi să-ți strici relația cu copilul tău. De aceea, te preocupi permanent să găsești...

    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

    Poate crezi că e ușor să îți dai seama că ai pierdut o sarcină, însă nu este tot timpul așa. Uite la ce semne trebuie să fii atentă.

    8 semne care îți arată că veți rămâne toată viața împreună
    8 semne care îți arată că veți rămâne toată viața împreună

    Fiecare dintre noi visează să-și găsească persoana care să fie „aleasa inimii”, cu care să putem împărtăși totul și care să ne fie toată viața alături. Chiar...

    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped
    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped

    În ultimul timp, tot mai mulţi copii manifesta tulburări de atenţie şi de învăţare din cauza expunerii lor la ecrane (televizoare, telefoane, tablete etc.) de la...

    Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață
    Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață

    Nu e întotdeauna ușor să „descifrezi” limbajul unui bebeluș. Asta pentru că, încă vorbiți limbi diferite. Tocmai de aceea, e bine să-l înveți pe copilul...

    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești
    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești

    Prietenia este o experiență minunată, un sentiment înălțător, dar poate fi și toxică. Încă de la vârsta de trei ani, copilul începe să conștientizeze...

    © 2024 Qbebe