Tocmai de aceea, aceste recomandări îți pot fi de folos atunci când îți pregătești copilul pentru primii pași:
Jumătatea de măsură
Oasele, mușchii și ligamentele unui copilaș de circa un an sunt extrem de moi și de flexibile, iar purtarea unei încălțăminte nepotrivite poate cauza o diformitate la nivelul piciorului. Când cumperi pantofi celui mic, alege-i pe cei care oferă cât mai mult spațiu de mișcare degetelor de la picioare. Însă nu exagera, căci dacă pantofii sunt prea largi, riscul ca cel mic să dezvolte răni este de asemenea ridicat. De obicei, medicii podiatri și pediatri spun că ar trebui să optezi pentru pantofi cu un lat de deget mai mari decât piciorul copilului. De asemenea, un alt criteriu de luat în seamă când alegi incaltaminte copii este ca vârful să fie cât mai puțin curbat spre interior posibil. Detalii aici!
Materiale naturale
Deși tentația de a te lăsa păcălită de culori vii sau desene animate este una mare, nu aspectul estetic al pantofilor ar trebui să primeze. Caută o încălțăminte pentru copii realizată din materiale naturale, flexibile și moi, precum țesături sau piele, prin care piciorul poate respira. De asemenea, chiar dacă ai fi tentată să alegi șireturi pentru că „arată bine”, nu te ghida după aspectul estetic, ci concentrează-te pe principiul comodității.
Talpă moale
Încearcă să îl lași pe cel mic să umble prin casă desculț sau cu șosete și să alegi acele încălțări care imită cât mai mult mersul desculț. Una dintre cele mai mari greșeli pe care o fac părinții în alegerea pantofilor pentru copii este cumpărarea unora cu talpă tare și carâmb rigid, dacă ne referim la ghetuțe sau cizmulițe. E de preferat să achiziționezi încălțări cu talpă flexibilă și moale, dar capabilă totodată să protejeze piciorul. Dacă micuțul tău încearcă în repetate rânduri să-și scoată pantofii, poate fi o joacă inițial, dar mai apoi un semnal clar că nu se simte confortabil în ei. Prin urmare, acele încălțări ar trebui schimbate.
Chiar dacă este destul de tentant să îl încalți pe copil cu pantofi de la frații mai mari sau de la prietenii de familie, aceasta este o greșeală. Motivul este ușor de intuit. Încălțămintea ia forma piciorului, iar fiecare copil are particularitățile sale. În plus, dacă posesorul inițial are tendința de a călca incorect, într-o parte sau pe vârfuri, aceasta poate fi transmisă și copilului tău. Dacă observi că cel mic tinde să își târâie picioarele, să meargă într-un mod care nu pare natural, programează-te la un consult ortopedic pediatric. Cu siguranță, specialistul îți poate oferi cele mai bune sfaturi și te poate ajuta să corectezi mersul copilului la o vârstă când acest lucru este posibil.
Sursă foto: unsplash.com