Din păcate, România este pe ultimul loc în Europa la capitolul „educație financiară”, conform unui studiu realizat în 2020, de experții financiari. Doar 1 din 5 români înțelege noțiuni financiare de bază, știe să își facă un buget și se gândește în avans la cheltuieli. Educația financiară este fundamentală, atât pentru noi, cât și pentru copiii noștri, care trebuie să învețe de mici despre valoarea banilor, în așa fel încât să facă alegeri financiare inteligente atunci când vor deveni adulți.
Wellbeing-ul financiar este extrem de important, așa că, împreună cu prietenii de la Eurolife Asigurări, venim în ajutorul tău cu sfaturi și recomandări despre cum să îți îmbunătățești situația financiară, astfel încât să te poți bucura de o viață fără griji!
Ce înseamnă „wellbeing financiar”?
Wellbeing-ul financiar ar trebui să devină o prioritate pentru fiecare dintre noi. Dar ce este, de fapt, acest „wellbeing financiar” despre care cu siguranță ai mai auzit? Ei bine, termenul se referă la siguranța financiară și gestionarea eficientă a resurselor. Mai exact, a avea un wellbeing financiar înseamnă:
- Să ai control permanent asupra veniturilor tale;
- Să ai capacitatea de a acoperi cheltuielile neașteptate;
- Să ai obiective financiare pe termen lung și să le urmezi;
- Să ai libertatea de a face alegeri pentru a te bucura de viață.
Mergem și mai departe și vom vedea care ar putea fi acțiunile concrete pe care să ți le însușești/ exersezi în viața de zi cu zi și ce produse sau servicii te pot ajuta să obții o stare de bine în relația cu banii, indiferent de momentul din viață în care te afli.
Cum te pregătești financiar pentru fiecare etapă a vieții
Realizează un plan de cheltuieli lunare
Să ai un control permanent asupra veniturilor tale înseamnă să îți administrezi banii eficient prin acoperirea nevoilor lunare: plata facturilor, a ratelor și păstrarea unei sume de bani (cât îți permite bugetul) pentru economisire. De exemplu, un control asupra banilor înseamnă să te asiguri că acele cheltuieli pe care le faci cu evenimente de divertisment pot fi recuperate în cazul în care se întâmplă să nu mai poți ajunge.
Asigură-te că ai posibilitatea să acoperi cheltuielile neprevăzute
Ai putea spune că pentru astfel de situații există economiile. Însă, cu o combinație eficientă de instrumente financiare, economiile tale pot rămâne neatinse! Astfel, este recomandat să foloseșți instrumente precum asigurările, al căror scop exact acesta este: să acopere cheltuielile neașteptate că urmare a apariției unui eveniment neprevăzut.
Prietenii de la Eurolife FFH vin în ajutor cu un portofoliu extins de asigurări de viață, inclusiv Asigurare pentru copii, asigurări generale, precum Asigurare locuinta, Asigurare de călătorie în străinătate, asigurare storno pentru călătoriile și experiențele în România - asigurări online, care acoperă cheltuielile în cazul unui eveniment neașteptat. Având asigurări de diverse tipuri, o inundație în casă, pierderea locului de muncă, anularea călătoriei sau problemele medicale în călătorie nu mai reprezintă evenimente care să îți dea bugetul peste cap.
Setează-ți obiective financiare pe termen lung, pe care să le și urmezi
În funcție de obiectiv, poți alege dintr-o gama diversă de produse financiare care să te ajute în îndeplinirea scopului:
- Îți întemeiezi o familie și vrei să te așezi la casa ta? Poți achiziționa una fie cu banii jos (în cazul în care dispui de ei), fie alegând un credit ipotecar, în acest caz, așa cum am detaliat anterior, după o analiză și reflecție atentă asupra veniturilor și cheltuielilor deja existente;
- Îți dorești să ai o plasă de siguranță pentru copiii tăi? Poți alege varianta economisirii standard și constituirea unui depozit, sau poți opta pentru un produs de asigurare de copii care îmbină economisirea pe termen lung cu componentă de protecție. Ceea ce înseamnă că orice neprevăzut s-ar întâmpla, copilul tău va primi la finalul contractului suma pe care tu ai vrut să o pui deoparte pentru el;
- Te gândeșți să îți asiguri vârsta pensionării. În acest caz, alege să contribui la pilonul III de pensii și să îți constitui astfel ceea ce se cheamă pensia facultativă. Această este un produs de economisire pe termen lung cu scopul obținerii unui venit suplimentar la pensie. Alături de celelalte două tipuri de pensie, vine să completeze veniturile la vârstă pensionarii;
- Îți dorești să investești și să obții mai mulți bani – este momentul în care te poți orienta către fonduri de investiții, obligațiuni și chiar piață de capital, cu mențiunea că aceste opțiuni sunt potrivite pentru cei cu un apetit la risc peste medie.
Din aproape în aproape am ajuns la ultimul punct a ceea ce înseamnă un wellbeing financiar: libertatea de a face alegeri pentru a te bucura de viață. Mai exact, pe lângă cheltuielile legate de nevoi, să îți lași bucuria de a ieși la o cină, de a pleca în vacanță sau chiar de a fi generoși cu prietenii, familia, comunitatea - fără a-ți afecta stabilitatea financiară.
Starea de bine în relația cu banii este de dorit. Iar că să ajungem la ea, trebuie să adoptăm un management al banilor, să urmăm un plan de obiective, fie el pe termen scurt, mediu sau lung, și să ne informăm din surse corecte și de încredere.
Cu ajutorul asigurărilor poți proteja bunăstarea financiară a familiei tale!
Surse foto: istockphoto.com