Importanța jocului în dezvoltarea bebelușilor
Încă din primele zile de viață, cei mici explorează lumea înconjurătoare prin diverse tipuri de joc. Jocul are un impact deosebit în dezvoltarea creierului micuților și îi ajută să dobândească dexteritate și să își dezvolte capacitățile fizice și emoționale. Stimulează dezvoltarea timpurie a creierului și inhibă cortizolul (un hormon de stres), deci îi ajută pe copii să se relaxeze și să aibă o stare de bine.
Tot prin joc, micuții exersează limbajul și exprimarea, își dezvoltă încrederea în sine, răbdarea (reziliența), perseverența și concentrarea. De asemenea, jocul creează un context relevant pentru a învăța concepte noi și pentru a transforma învățarea într-un proces distractiv și plăcut.
Există mai multe moduri prin care cei mici se joacă și experimentează lumea înconjurătoare, în funcție de categoria de vârsta la care se află. În primele trei luni de viață, de exemplu, bebelușii se joacă liber și fac mișcări la întâmplare.
Între 3 și 18 luni, copiii petrec cel mai mult timp jucându-se pe cont propriu și e posibil ca nici măcar să nu observe alți micuți care se joacă în preajma lor. În perioada în care învață să meargă, copiii privesc alți micuți cum se joacă și învață cum să îi abordeze.
De la 18 luni la 2 ani, cei mici se pot juca în preajma altor copii, fără să interacționeze cu aceștia. Acest tip de joc mai poartă numele și de „joc în paralel” și îi ajută pe prichindei să își definească dreptul de proprietate („este jucăria mea”).
Începând cu vârsta de 3 ani, apare jocul social, când micuții împart între ei jucării și învață să socializeze. Apoi, vorbim de jocul expresiv, care îi ajută pe copii să își exprime emoțiile cu ajutorul unor instrumente precum creioane, acuarele etc. Mai târziu, intervine jocul imaginar, care îi ajută pe copii să experimenteze situații și roluri noi și să devină capabili să gândească și să creeze dincolo de lumea lor.
Cum alegi jucăriile pentru cei mici
Să alegi jucăriile potrivite pentru bebeluși pare o treaba destul de simplă, nu-i așa? Și chiar așa este, dacă ții cont de câteva criterii esențiale. În primul rând, este foarte important să alegi jucăriile în funcție de vârsta copilului tău. De exemplu, pentru copiii mai mici, încearcă să eviți jucăriile cu piese foarte mici, care pot fi înghițite cu ușurință.
Fii foarte atentă la materialele din care sunt create jucăriile respective, fiindcă nu sunt puține cele care au în componență substanțe toxice. Asigură-te că ai citit toate etichetele de pe jucării!
Atenție la baterii! Dacă îi cumperi micuțului tău jucării cu baterii, asigură-te că acestea nu pot fi desfăcute. De asemenea, evitp jucăriile prea zgomotoase. Deși jucăriile zornăitoare sau care scot diverse sunete sunt educative pentru copii și le stimulează auzul, cumpără întotdeauna unele care au un potențial sonor moderat.
În general, însă, alege jucării concepute pentru a ajuta copiii să învețe în timp ce se distrează. Unde le găsești? La doar un click distanță, pe www.unicornulvesel.ro. Nouă ne-au atras atenția jucăriile Clementoni, care îi ajută pe cei mici să se dezvolte și să crească sănătos într-un mod sigur și amuzant, în timp ce își dezvoltă diverse abilități, precum cele tactile, auditive, vizuale și de coordonare.
Oferta Clementoni include jocuri pentru copii de la 0 luni până la 12 ani și peste, începând din copilărie, la care sunt dedicate liniile Baby Clementoni, Disney Baby și Clemmy. Iată ce jucării și jocuri să alegi pentru cel mic, în funcție de abilitățile pe care ai vrea să și le dezvolte!
Pentru dezvoltarea ablilităților fizice
Descoperă noul spațiu de joacă bebeluși de la Baby Clementoni, plin de culoare, creat pentru dezvoltarea ablilităților
fizice și distracția bebelușilor. Setul include jucării de plus ce pot fi agățate, acestea încurajând copiii să-și dezvolte simțurile tactile și percepția vizuală. Un set de joacă plin de accesorii special creat pentru copii, de la cele mai mici vârste.
Pentru dezvoltarea abilităților manuale și percepție tactilă
Prin atingere, cel mic intră în contact cu lumea exterioară, iar ideale pentru dezvoltarea percepției tactile sunt jucăriile moi și colorate, cu butoane mari și funcționale, care să permită copilului să își exercite comportamentele motrive și să își rafineze perceptivitatea vizuală, tactilă și auditivă.
Un set de cuburi Winnie cu cărticică de la Baby Clementoni special creat pentru că cei mai mici copii să se poată bucură de personajele preferate. Setul include 6 cuburi moi, o figurină Winnie the Pooh, o figurină Tigru și o cărticică plină de ilustrații amuzante. Setul stimulează dexteritatea manuală, imaginația și răspunsul emoțional.
Pentru dezvoltarea creativității și imaginației
Cercetătorii subliniază astfel că este important să stimulăm creativitatea și imaginația copiilor de mici. Pune-i la dispoziție jucării inventive, care să îl stimuleze și să îl încurajeze să-și folosească simțurile, cum sunt cuburie din setul Clemmy, „Plasa Cuburi Primele Mele Vehicule”. Cu o mulțime de cuburi moi Clemmy, 3 figuri prietenoase, o barcă, un tren și un mic avion, copiii dumneavoastră cei mai mici vor putea crea povești fantastice și își vor lăsa imaginația liberă! Stimulează dexteritatea manuală și percepția vizuală.
Pentru dezvoltarea atenției
Pentru dezvoltarea atenției, ideale mai ales pentru nou născuți sunt jucăriile zornăitoare, care îi vor fascina pe loc și le țin creierul ocupat și antrenat minute în șir. Jucăriile zornăitoare stimulează auzul și atenția, distrând copilul. Au, de asemenea, o mulțime de melodii și sunete, stimulează dexteritatea manuală, percepția vizuală și auditivă.
Fondată de Mario Clementoni în 1963, Clementoni este o companie cu peste cincizeci de ani de istorie, un brand care este sinonim cu creativitate, pasiune și atenție la calitate, un lider consolidat în lumea jocurilor educative. Descoperă universul Clementoni pe www.unicornulvesel.ro!
Surse foto: istockphoto.com