Copilul poate lua numele mamei?
La momentul de fata legea in vigoare care va poate raspunde la intrebarea daca cel mic/cea mica poate lua numele ambilor parinti este Noul Cod Civil actualizat cu modificarile si completarile ulterioare (in trecut era vorba despre Codul familiei care a fost abrogat intre timp de acesta), respectiv Legea 287/2009, fiind vorba despre doua articole legislative cuprinse in capitolul denumit Situatia legala a copilului, dupa cum urmeaza:
Art. 449 - Numele copilului din casatorie
(1) Copilul din casatorie ia numele de familie comun al parintilor sai.
(2) Daca parintii nu au un nume comun, copilul ia numele unuia dintre ei sau numele lor reunite. In acest caz numele copilului se stabileste prin acordul parintilor si se declara, odata cu nasterea copilului, la serviciul de stare civila.
(3) In lipsa acordului parintilor, instanta de tutela hotaraste si comunica de indata hotararea ramasa definitiva la serviciul de stare civila unde a fost inregistrata nasterea.
Art. 450 - Numele copilului din afara casatoriei
(1) Copilul din afara casatoriei ia numele de familie al aceluia dintre parinti fata de care filiatia a fost mai intai stabilita.
(2) In cazul in care filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, copilul, prin acordul parintilor, poate lua numele de familie al parintelui fata de care si-a stabilit filiatia ulterior sau numele reunite ale acestora. Noul nume de familie al copilului se declara de catre parinti, impreuna, la serviciul de stare civila la care a fost inregistrata nasterea. In lipsa acordului parintilor se aplica dispozitiile art. 449 alin. (3) In cazul in care copilul si-a stabilit filiatia in acelasi timp fata de ambii parinti, se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 449 alin. (2) si (3).
Citeste si:
Situatii speciale
In plus fata de explicatiile oferite de reglementarea legala, exista si doua situatii deosebite care pot interveni in cadrul familiei si care intereseaza, respectiv cea in care mama este singura si necasatorita si cea survenita in urma divortului. In prima, copilul poarta numele de familie al mamei, iar in cea de-a doua, ca urmare a divortului, se poate solicita pe cale administrativa modificarea numelui minorului (in cazul in care are varsta necesara, ramane la alegerea acestuia numele pe care il va purta). Procedura schimbarii de nume pe cale administrativa este reglementata de Ordonanta Guvernului nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice, aprobata prin Legea nr. 323/2003, cu modificarile si completarile ulterioare care prevede situatia in randurile urmatoare:
"f) cand parintii au divortat, iar copiii incredintati spre crestere si educare unuia dintre parinti, care a revenit la numele de familie avut anterior casatoriei, solicita sa poarte numele de familie al acestuia;
Modalitatea de schimbare este dupa cum urmeaza:
Pentru minori, cererea de schimbare a numelui se face, dupa caz, de parinti sau, cu incuviintarea autoritatii tutelare, de catre tutore. Daca parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui, va hotari autoritatea tutelara.Cand cererea este facuta de unul dintre parinti, este necesar acordul celuilalt parinte, dat in forma autentica. In cazul minorului care a implinit varsta de 14 ani, cererea va fi semnata si de acesta. Legea nu cere acordul celuilalt parinte in cazul in care el este pus sub interdictie, ori este declarat judecatoreste disparut sau decazut din drepturile parintesti. In cazul in care parintii copilului sunt decedati, necunoscuti, pusi sub interdictie, declarati judecatoreste morti ori disparuti sau decazuti din drepturile parintesti si nu a fost instituita tutela, in cazul in care copilul a fost declarat abandonat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, precum si in cazul in care instanta judecatoreasca nu a hotarat incredintarea copilului unei familii sau unei persoane, in conditiile legii, cererea de schimbare a numelui minorului se face de catre serviciul public specializat pentru protectia copilului din subordinea consiliului judetean, ori, dupa caz, a consiliului local municipal, orasenesc, comunal sau al sectorului mun.Bucuresti."
Surse:
http://depabd.mai.gov.ro; http://legeaz.net