In jurul varstei de 5 ani apar si primele pasiuni ale copilului - fie ca vorbim despre pictura, desen ori activitati in aer liber precum bicicleta, cel mic incepe sa devina mai sigur pe sine, mai curajos, dar in acelasi timp si mai curios.
Familia
Va pune o multime de intrebari, iar tu va trebui sa ii explici calma si cu multe detalii diverse lucruri. Totusi, nu uita ca el nu poate intelege inca tot, asa ca incearca sa ii faci din fiecare mica lectie cate o poveste. Te va intreba poate cum reusesc oamenii sa vorbeasca la telefon, cum functioneaza televizorul sau cine este Dumnezeu. Incearca sa ii explici lucrurile cu cat mai multa atentie si rabdare.
Copilul de 5 ani este adesea foarte vorbaret si isi spune punctul de vedere in conversatii fara a intampina vreo problema. Reuseste sa devina pe zi ce trece o companie tot mai placuta si poate sa spuna ce il deranjeaza, de multe ori fara a apela la plansetele de odinioara.
Tot la aceasta varsta apar si fricile insa. Va trebui sa ii oferi multa atentie si afectiune, pentru ca el sa se simta sigur pe familia sa.
Vei fi nevoita sa ii explici ceea ce este bine si ceea ce nu este bine, pentru ca el sa inceapa sa faca diferenta - de ce nu este bine sa se joace cu focul, de ce trebuie sa stea langa tine atunci cand treceti strada, de ce trebuie sa fie atent atunci cand se joaca in parc cu ceilalti copii.
Gradinita
Cel mai probabil este ca la 5 ani el merge deja la gradinita. Socializeaza cu ceilalti copii altfel decat cum o facea pana acum. Incepe sa lege noi prietenii si devine mult mai deschis cu cei din jur.
Acum isi poate imparti fara probleme jucariile cu prietenii sai, poate sa se adapteze unui sistem de reguli si este din ce in ce mai independent cand vine vorba despre propria imagine sau igiena. Va vrea sa se imbrace singur, sa se spele pe dintisori si pe maini si isi va dori sa faca aceste lucruri pe cont propriu, tocmai pentru a fi considerat "cuminte" si pentru a primi aprecierile celor din jur.
Timpul liber
Pentru ca la 5 ani, dupa cum am mentionat anterior, copilul intelege destul de multe lucruri si incepe sa faca primele conexiuni, timpul liber ar trebui impartit intre activitati educative si joaca.
Este momentul sa mergi impreuna cu el la Gradina Zoologica si sa ii explici cate ceva despre animale si modul lor de viata. Il poti duce la cinematograf la un film de animatie ori la teatrul de papusi sau poate la circ.
Tot acum cel mic poate incepe un sport sau un curs de dansuri, balet, desen. Multi parinti prefer insa varianta sportului, pentru ca stiu cat de importanta este aceasta in dezvoltarea copilului.
Rutina zilnica
La 5 ani copilul are deja rutina sa - gradinita, timpul petrecut in parc cu prietenii sai, somnul de dupa amiaza ori activitatile de weekend.
Povestile pe care i le citesti seara fac si ele parte din rutina zilnica. Drumurile pe care le faceti impreuna saptamanal la supermarket ori vizita la bunici devin pentru el din ce in ce mai importante, pentru ca s-a obisnuit cu ele si nu mai face nazuri. Ba chiar este bucuros sa isi respecte programul, simtindu-se "un mic om mare".
Incearca sa il tii cat mai departe de calculator sau televizor. Ofera-i alternative - improvizati o piesa de teatru impreuna in sufragerie sau obisnuiti-va sa iesiti seara o ora in parcul din apropiere. Urmareste-i activitatile si vezi de ce anume este interesat - daca il pasioneaza puzzleurile, coloratul sau modelajul. Incurajeaza-i micile pasiuni si cumpara-i ceea ce are nevoie pentru a si le cultiva (culori, bloc de desen, piese lego).
Ca alternativa a televizorului sau a calculatorului ii poti oferi varianta radioului pentru copii. In felul acesta el poate asculta emisiuni speciale pentru cei mici, in timp ce coloreaza sau se joaca.