Aceasta sensibilitate se va mentine pana in jurul varstei de doi ani, atunci cand pielea copilului va incepe sa se maturizeze.
Pana atunci insa, iata cateva lucruri pe care nu le stiai despre pielea micutului tau:
- Este de pana la 5 ori mai sensibila decat pielea ta. Asta inseamna ca pe langa factorii de mediu (vant, soare puternic), va trebui sa ai foarte mare grija si la factorii de natura chimica, care intra in contact cu pielea copilului (de exemplu - detergentii sau produsele pentru curatat).
- Pielea copiilor tinde sa se usuce foarte repede deoarece pelicula hidrolipidica nu este dezvoltata suficient. Acesta este motivul pentru care trebuie sa folosesti produse special create pentru copii si sa ii hidratezi pielea de mai multe ori pe zi.
Pe langa aceste aspecte trebuie sa mai stii urmatoarele lucruri:
Baia trebuie sa devina un obicei zilnic, dar folosirea sapunurilor obisnuite, nu. Incearca sa folosesti sapunuri speciale pentru copii si neaparat un ulei dupa baita. Ai grija sa fie cat mai natural cu putinta. Multe mamici se folosesc de spumantele de baie pentru a le face celor mici pe plac si mai ales pentru a-i opri din plans, in cazul in care sunt mai morocanosi.
Spumantele de baie obisnuite contin insa substante alcaline care pot afecta pielea copilului. In cazul in care tii neaparat sa folosesti un spumant, iti recomand sa cumperi unul special, pe baza de plante, care sa nu irite pielea celui mic.
Hidratarea pielii copilului se face cu produse recomandate de medicul pediatru. Cremele si lotiunile obisnuite nu sunt recomandate deoarece pot da unele reactii alergice sau pot provoca iritatii.
De multe ori pielea copiilor dezvolta mici iritatii din cauza scutecelor sau a igienei necorespunzatoare. In astfel de cazuri se vor folosi pentru tratare numai produse naturale - de exemplu, crema de galbenele. Evitati uleiurile, pudrele sau orice alt produs din comert, care sa nu fi fost in prealabil recomandat de medic.
Pielea copilului si soarele
Dupa cum stii deja probabil, pana la varsta de un an copiii nu ar trebui sa fie expusi direct razelor soarelui. Dupa un an, se va folosi crema de protectie solara special creata pentru copii, alaturi de celelalte accesorii menite sa-l fereasca pe cel mic de razele soarelui - palariuta, ochelari, haine din fibre naturale.
Invata sa citesti corect etichetele produselor de ingrijire
Majoritatea produselor pentru copii au scris pe ambalaj „testat dermatologic" si „hipoalergenic". "Testat dermatologic" inseamna ca produsul a fost testat de medicii dermatologi si este considerat un produs bun si sigur. "Hipoalergenic" inseamna ca produsul ofera o oarecare siguranta in fata reactiilor alergice.
Chiar daca pana la urma niciuna dintre cele doua calitati nu iti poate asigura suta la suta faptul ca acel produs este potrivit pentru pielea copilului tau, aceste certificari ofera parintilor o oarecare siguranta. Tocmai de aceea, atunci cand cumperi produse pentru micutul tau, ai grija ca aceste specificatii sa se gaseasca pe ambalaj.