Ghidul de ingrijire a pielii copilului

Ghidul de ingrijire a pielii copilului

Andreea Catrina

Pielea copiilor este delicata si sensibila, si are nevoie de o ingrijire speciala. Pentru a stii cum anume poti avea grija de pielea copilului tau, Qbebe iti ofera un ghid complet de ingrijire a pielii acestuia.

Imediat dupa nastere, pielea copiilor are o nuanta rozalie si este extrem de sensibila si foarte subtire, atat de subtire incat, pe alocuri, se poate vedea cum vasele de sange traverseaza anumite parti ale corpului.

Aceasta sensibilitate se va mentine pana in jurul varstei de doi ani, atunci cand pielea copilului va incepe sa se maturizeze.

Pana atunci insa, iata cateva lucruri pe care nu le stiai despre pielea micutului tau:

- Este de pana la 5 ori mai sensibila decat pielea ta. Asta inseamna ca pe langa factorii de mediu (vant, soare puternic), va trebui sa ai foarte mare grija si la factorii de natura chimica, care intra in contact cu pielea copilului (de exemplu - detergentii sau produsele pentru curatat).



- Pielea copiilor tinde sa se usuce foarte repede deoarece pelicula hidrolipidica nu este dezvoltata suficient. Acesta este motivul pentru care trebuie sa folosesti produse special create pentru copii si sa ii hidratezi pielea de mai multe ori pe zi.

Pe langa aceste aspecte trebuie sa mai stii urmatoarele lucruri:

Baia trebuie sa devina un obicei zilnic, dar folosirea sapunurilor obisnuite, nu. Incearca sa folosesti sapunuri speciale pentru copii si neaparat un ulei dupa baita. Ai grija sa fie cat mai natural cu putinta. Multe mamici se folosesc de spumantele de baie pentru a le face celor mici pe plac si mai ales pentru a-i opri din plans, in cazul in care sunt mai morocanosi.



Spumantele de baie obisnuite contin insa substante alcaline care pot afecta pielea copilului. In cazul in care tii neaparat sa folosesti un spumant, iti recomand sa cumperi unul special, pe baza de plante, care sa nu irite pielea celui mic.

Hidratarea pielii copilului se face cu produse recomandate de medicul pediatru. Cremele si lotiunile obisnuite nu sunt recomandate deoarece pot da unele reactii alergice sau pot provoca iritatii.



De multe ori pielea copiilor dezvolta mici iritatii din cauza scutecelor sau a igienei necorespunzatoare. In astfel de cazuri se vor folosi pentru tratare numai produse naturale - de exemplu, crema de galbenele. Evitati uleiurile, pudrele sau orice alt produs din comert, care sa nu fi fost in prealabil recomandat de medic.



Pielea copilului si soarele

Dupa cum stii deja probabil, pana la varsta de un an copiii nu ar trebui sa fie expusi direct razelor soarelui. Dupa un an, se va folosi crema de protectie solara special creata pentru copii, alaturi de celelalte accesorii menite sa-l fereasca pe cel mic de razele soarelui - palariuta, ochelari, haine din fibre naturale.


Invata sa citesti corect etichetele produselor de ingrijire

Majoritatea produselor pentru copii au scris pe ambalaj „testat dermatologic" si „hipoalergenic". "Testat dermatologic" inseamna ca produsul a fost testat de medicii dermatologi si este considerat un produs bun si sigur. "Hipoalergenic" inseamna ca produsul ofera o oarecare siguranta in fata reactiilor alergice.

Chiar daca pana la urma niciuna dintre cele doua calitati nu iti poate asigura suta la suta faptul ca acel produs este potrivit pentru pielea copilului tau, aceste certificari ofera parintilor o oarecare siguranta. Tocmai de aceea, atunci cand cumperi produse pentru micutul tau, ai grija ca aceste specificatii sa se gaseasca pe ambalaj.

Articolul urmator
De ce în camera copilului, la culcare, trebuie să fie întuneric. Un studiu explică
De ce în camera copilului, la culcare, trebuie să fie întuneric. Un studiu explică

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce apare mâncărimea pielii după duș
    De ce apare mâncărimea pielii după duș

    În cele mai multe cazuri, dușul este o experiență pozitivă, după care ne simțim mai bine. Însă, există și cazuri în care anumite persoane experimentează...

    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi
    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi

    Stresul poate avea o gamă largă de efecte asupra organismului, deoarece declanșează un răspuns fiziologic complex menit să pregătească organismul pentru a face față amenințărilor...

    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului
    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului

    De la vergeturi și vene varicoase, până la coșuri și pete pigmentare, pielea unei femei suferă o serie de modificări în timpul sarcinii. Majoritatea sunt inofensive, nu pun...

    Uractiv - gel intim pentru îngrijire zilnică
    Uractiv - gel intim pentru îngrijire zilnică

    Probabil știi deja că folosirea săpunului obișnuit sau a produselor cu pH necorespunzător (> 4.5) în zona intimă usucă pielea și crește senzația de mâncărime. Dar...

    Pete maronii pe pielea copilului: ce înseamnă
    Pete maronii pe pielea copilului: ce înseamnă

    Copilul tău are pete maronii pe piele, dar nu știi ce reprezintă? Petele maronii de pe pielea copiilor pot avea diverse cauze și sunt, de obicei, diferite de petele maronii pe care le...

    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?
    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

    Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în funcționarea normală a sistemului imunitar, a sistemului osos și a sistemului muscular. Parcurgând articolul de mai...

    Ce nu trebuie să îi lipsească copilului tău pentru o imunitate puternică
    Ce nu trebuie să îi lipsească copilului tău pentru o imunitate puternică

    Ca părinți, vrem să facem tot ce ne stă în putere pentru a-i feri pe micuții noștri de răceli, gripă, viroze respiratorii sau alte afecțiuni care le-ar putea cauza orice fel...

    Cum îi spui copilului că are autism?
    Cum îi spui copilului că are autism?

    Autismul este o afecțiune din ce în ce mai des întâlnită în rândul copiilor, iar membrii familiilor sunt în dilemă: a spune sau a nu spune copilului...

    © 2025 Qbebe