- SOS! Mi-am incuiat copilul in masina!
- Pustiul meu a ramas blocat!
- Vai de mine! I-am pierdut jucaria preferata!
- Copilul meu este pe cale sa verse
- Mi-a desenat toti peretii din sufragerie!
- Ce ma fac?! Ii place sa alerge prin parcare!
- De pe olita la toaleta publica...
- Guma de mestecat din par
- Ajutor! Copilul meu a inghitit un nasture!
Una din cele mai mari provocari ale meseriei de parinte este sa-ti tii copilul in siguranta. Si ma refer aici la acele situatii imprevizibile si infricosatoare, care te gasesc nepregatita. Fie ca micutul a ramas blocat in masina sau a inghitit o moneda, incearca sa-ti pastrezi calmul ca sa poti reactiona prompt. Daca-ti pierzi controlul, situatia poate degenera. "Exista o solutie pentru orice problema!" ar trebui sa fie deviza ta de mama/tata! In caz contrar, nu vei reusi sa iesi "cu capul sus" din toate situatiile neprevazute.
SOS! Mi-am incuiat copilul in masina!
Nimic nu se compara cu momentul in care ai realizat ca ti-ai incuiat copilul in masina cu cheie cu tot. Nodul s-a instalat frumos in gat, iar picioarele incep sa se inmoaie.
Ce faci acum? Daca odorul tau este mai marisor, indruma-l sa ridice piedica si sa descuie masina. Astfel, scapi doar cu o sperietura zdravana. Daca insa micutul are pana in 2 anisori si este speriat, incearca sa-l linistesti pana iti dai seama ce ai de facut.
Dupa ce copilul s-a linistit si presupunand ca telefonul nu este in masina, suna pentru ajutor. Acceseaza serviciul de livrare rapida a cheilor de la masina sau solicita asistenta telefonica de deblocare a usilor masinii. Daca nici macar telefonul nu-l ai la tine, cere sprijinul unui trecator. Dar nu te indeparta de masina! Nu pleca din raza vizuala a copilului!
Daca te afli intr-o zona mai putin populata, nu ai telefon si nici alta modalitate de a obtine ajutor rapid, nu-ti ramane decat sa spargi un geam. Cauta un obiect greu si loveste fereastra cea mai indepartata de copil - cea din fata din directia diametral opusa. Ai grija! Geamurile auto sunt greu de spart, dar colturile sunt mai sensibile.
Pustiul meu a ramas blocat!
Un clip postat recent pe internet a devenit viral, dupa ce un copil care a ramas intepenit cu capul in gard, a reusit sa se elibereze singur. Dincolo de faptul ca mi se pare grotesc sa stai sa filmezi in loc sa ajuti copilul, un adult imortaliza momentul in timp ce un altul a incercat minute bune sa scoata capul copilului din gard. Fara succes, insa! Solutia a gasit-o chiar micutul. Copilul s-a eliberat singur, dupa ce a lasat corpul sa urmeze capul prin gard. Cu alte cuvinte, a trecut el insusi prin gard. A fost nevoie doar de un alt punct de vedere asupra lucrurilor.
Cel mai bun lucru pe care-l poti face in astfel de situatii este sa-ti supraveghezi copilul astfel incat sa nu-si prinda mainile, picioarele sau capul undeva/in ceva. Dar cum copiii au parca un dar natural de a ramane blocati in spatii aparent imposibile, sansele sa scapi de astfel de moment sunt reduse.
Cel mai bine este sa te informezi cum trebuie sa procedezi in acest caz. Cand eliberezi capul blocat al copilului, ai grija la urechi. Tine-i-le lipite de cap in timp ce incerci sa-l scoti din spatiul unde a ramas intepenit. Daca micutul si-a prins manutele sau piciorusele, aplicati gheata (pentru a face contractie) sau o solutie grasa - ulei, crema - care va ajuta sa le scoateti usor. In cazul in care copilul pare in pericol, solicitati ajutor specializat.
Vai de mine! I-am pierdut jucaria preferata!
Fie ca este ora de culcare sau drumul catre bunici, disparitia jucariei preferate are acelasi impact: panica! Stii foarte bine cum reactioneaza copilul tau cand nu-l gaseste pe Scooby-Do sau Tinker Bell.
Poti evita crizele de plans ale copilului, daca ai tot timpul la indemana o dublura. Nu este insa suficient sa detii doua sau mai multe exemplare din jucaria preferata. Trebuie sa i le schimbi in mod regulat ca sa pastrezi niveluri similare de uzura si chiar miros. Daca scoti din dulap una nou-nouta, copilul tau isi va da imediat seama ca nu este ACEL Scooby-Do. Iar cand se va simti pacalit, urletul va fi cu atat mai ascutit!
Daca prietenul lui cel mai bun a disparut in mod misterios in timp ce calatoriti, gaseste un pretext sa opresti la cel mai apropiat magazin si sa-i cumperi "sosia". In cazul in care nu gasesti o jucarie identica, ii poti aduce un alt camarad de joaca, insotit de o explicatie plauzibila: "Zana Clopotica nu ne-a putut insoti in calatoria noastra pentru ca a ramas fara praful magic. A trimis-o, in schimb, pe Rosetta". Cu putin noroc, fetita ta va fi incantata sa o gazduiasca pe Rosetta in lumea ei si sa o faca sa se simta confortabil.
Important este ca tu sa-ti pastrezi calmul astfel incat sa gasesti rapid o solutie pentru ca micutul sa stie ca universul lui nu s-a zdruncinat.
Copilul meu este pe cale sa verse
Daca in primele luni, varsaturile sunt manifestari normale, cauzate probabil de alimentatie (adaptatrea cu laptele matern sau burtica prea plina), dupa perioada de adaptare, un atac de voma poate fi cauzat de gastrita sau indigestie (daca varsa imediat dupa masa) sau din cauza unei infectii ori amigdalita. Cel mai important lucru de stiut este ca micutii bolnavi nu vomita niciodata doar o singura data. Asa ca, pregateste-te!
Ce faci cand copilul tau vomita? Cand micutul este in mod evident bolnav, iar varsaturile par iminente, imbraca-l cu haine ce pot fi indepartate rapid. Si este indicat sa ai intotdeauna schimburi la indemana. Cu cat se va simti mai repede curat si uscat, cu atat se va linisti mai usor. Starea ta de calm aparent, dar si fredonarea melodiei preferate pot face minuni.
Odata linistit, administreaza-i lichide ca sa nu se deshidrateze. Atentie, insa, la copiii sub 6 luni! Nu le da sa bea apa decat la recomandarea si in cantitatea specificata de medic. Reia treptat dieta alimentara obisnuita, incepand cu alimente usor digerabile. Daca simptomele sunt severe, cheama doctorul!
Mi-a desenat toti peretii din sufragerie!
Multi aspira sa aiba opere de arta originale in casa. Dar nu vrea nimeni capodopera permanenta a copilului pictata cu markerul pe peretii din sufragerie, oricat de talentat ar fi. "Fiecare copil este un artist! Problema este cum facem sa ramana un artist pe masura ce creste", a spus marele Picasso.
Ce ai de gand sa faci? Pentru inceput, inlocuieste cariocile permanente cu markere speciale care se sterg cu buretele. Monteaza o tabla pe un colt al peretelui care va fi dedicat activitatilor lui artistice. Fotografiaza cele mai reusite opere astfel incat sa i le arati mai tarziu.
Scaunul din hartie ar fi optiune minunata pentru micii artisti. Creat de Charlotte Friis, "childrens paper chair" este, de fapt, o rola din hartie conceputa astfel incat copilul sa stea pe ea si, in acelasi timp, sa poata desena. Astfel, toate desenele vor fi pastrate pe rola, care se ruleaza in sens opus pe masura ce copilul deseneaza. Doar ca nu se gaseste in magazinele din Romania. Ar trebui sa o comanzi pe internet. Dar sunt convinsa ca micul Picasso merita efortul!
Ce ma fac?! Ii place sa alerge prin parcare!
Una dintre cele mai periculoase urgente este alergatul prin parcare. Copiii mici sunt prea scunzi ca sa fie vazuti de conducatorii auto, iar locuri de parcare - chiar si cele aparent pustii - au modele de trafic imprevizibile. Adaugati un cos de cumparaturi mare si un copil neastamparat si aveti toate premisele favorabile producerii unui accident.
Ce poti face: stabileste impreuna cu cel mic o regula. Sa nu se aventureze niciodata in parcare! Spune-i ca nu trebuie sa se indeparteze cand coboara din masina si sa te tina intotdeauna de mana cand mergeti printre masini. Explica-i ca desi pare o aventura, parcarea este un loc periculos, in care cei mici au nevoie de supravegherea parintilor.
Eventual, pune-i un ham cat traversati parcarea astfel incat sa-l stii in siguranta. Exista unele foarte dragute deghizate in rucsacuri.
De pe olita la toaleta publica...
Cu copilul nu te joci. Cand trebuie sa faca pipi...trebuie sa faca. Pe drum fiind, poti sa inlocuiesti toaleta mizerabila din benzinarie cu un loc din natura. Doar sa fii pregatita intotdeauna cu servetele umede.
Ce te faci insa cand te afli intr-un restaurant, iar grupul sanitar numai...sanitar nu se poate numi? Improvizezi! Ai grija ca micutul sa nu atinga nimic, iar la final curatati-va bine mainile. Chiar daca totul pare igienic, este bine sa va luati masuri de siguranta. Microbii nu se vad, dar exista!
Guma de mestecat din par
Copiii au o atractie deosebita pentru guma de mestecat. Cred ca mai degraba datorita faptului ca este cel mai simplu si la indemana mijloc sa faci baloane decat pentru gustul de fructe. Numai ca, de cele mai multe ori, recapeti guma deja mestecata din cele mai bizare locuri: de pe hainute, piciorul unui fotoliu sau din par.
Cum desprinzi guma din par fara sa-i smulgi copilului firele? Poti solidificarea guma si parul incalcit cu ajutorul cuburilor de gheata. Odata intarita, guma poate fi indepartata mai usor. O alta modalitatea ar fi sa aplici unt de arahide in locul cu pricina. Grasimile din unt ajuta la dizolvarea gumei si o face sa alunece mai usor pe firul de par.
Ajutor! Copilul meu a inghitit un nasture!
Bebelusii baga totul in gura. Este modul lor de a experimenta lumea. In drumul lor spre cunoastere, pot inghiti obiecte periculoase, precum: monede, baterii, bile, nasturi sau chiar medicamente ori obiecte taioase. De aceea, trebuie supravegheati indeaproape.
Dar ce faci cand a inghitit deja obiectul? In primul rand, studiaza-i semnele vitale: respira cu greutate, nu poate inghiti, saliveaza abundent sau se sufoca? Cheama imediat medicul! Chiar daca nu prezinta niciunul din simptome, dar a inghitit o baterie sau un obiect ascutit, fa-i un control de specialitate sa te asiguri ca organele interne nu sunt perforate.
Daca a inghitit un nasturel ori o boaba de fasole, obiectul va trece prin corp fara sa-i cauzeze. Cu toate acestea, nu ii provoca varsaturi si nu ii administra laxative. Urmareste scaunul copilului, pentru a constata daca obiectul a fost eliminat. In caz contrar, du-l la medic.
Surse:
http://www.parents.com/parenting/better-parenting/advice/guide-to-parenting-disasters/?socsrc=pmmfb1501213&utm_source=huffingtonpost.com&utm_medium=referral&utm_campaign=pubexchange_facebook
https://www.psychologytoday.com/blog/love-and-gratitude/201211/if-only-dealing-unexpected-situations
http://blogs.babycenter.com/mom_stories/08142012-i-locked-my-son-in-the-car/