Oricare ar fi metoda de abordare, parintele trebuie, in primul rand, sa se asigure ca micutul sau este pregatit sa faca la olita. Daca-l grabeste, copilul poate dezvolta probleme ale tractului urinar si chiar traume psihologice.
Un copil trebuie sa fie apt fizic si psihic sa foloseasca olita. Sa stie, inainte de toate, ce este obiectul in sine, sa inteleaga ce i se cere si sa poata urma instructiuni simple, sa stie sa faca diferenta intre un scutec ud si unul uscat. Doar cand va fi capabil sa controleze muschii tractului urinar si ai sfincterului anal, va intelege importanta "tronului" pentru a ramane curat si uscat.
In timp ce unii psihologi spun ca antrenamentul pentru olita necesita mult timp, Caroline Fertleman si Simon Cove considera ca un copil poate fi invatat sa faca la olita in doar o saptamana.
1. Repetitia este mama invataturii!
Secretul succesului rapid in a obisnui copilul sa faca usor la olita consta in inceperea antrenamentului inca de dimineata. Timp de o ora-doua, la fiecare 15 minute pune-l putin pe olita. Da-i sa manance, lasa-l sa se joace ca de obicei si din cand in cand mai incearca-l cu olita. Apoi pune-i la loc scutecul si continua activitatile. Repeta antrenamentul si dupa-amiaza. In a treia zi, organizeaza o sesiune pe durata intregii zile, in care la fiecare 15 minute il duci un minut-doua la olita.
2. Acelasi antrenament si la gradi!
Daca merge la gradinita, informeaza educatoarea ca ai inceput antrenamentul pentru olita acasa. Este important ca cel mic sa primeasca aceleasi incurajari si sa urmeze aceeasi metoda de invatare, pe care a inceput-o cu parintele.
3. Adio, scutece!
Lasa-ti copilul sa umble prin casa gol sau intr-un tricou, fara scutecel. Daca nu are scutec, va simti nevoia sa "puna" undeva pipi sau caca si isi va aminti de olita pe care i-ai tot aratat-o. Dupa ce a facut la olita, uitati-va amandoi in vas, lasa-l sa vada cum arunci continutul in toaleta si apoi cum clatesti olita. Copiii sunt fascinati de zgomotul de apa trasa si de cum dispare continutul. Nu uita sa va spalati impreuna pe maini. Doar astfel va constientiza importanta igienei.
4. Ofera-i o recompensa
Aceasta metoda functioneaza de fiecare data. Copiii adora sa primeasca daruri. Si ca sa-l stimulezi sa foloseasca olita cat mai des, poti sa-i dai o bulina, un sticker sau o stampila colorata pe manuta de cate ori face pipi la olita. La 5-10 buline stranse, ii rezervi o surpriza.
5. Puterea exemplului
Cu ajutorul unei papusi sau chiar cu el martor cand simulezi nevoile fiziologice, copilul va intelege mai bine procesul daca ii oferi un exemplu concret. Daca ai fetita, puteti chiar renunta la haine. Tu sa te asezi pe vasul de toaleta si ea pe olita. In cazul in care ai baiat, roaga-l pe partener sa discute cu copilul ca intre barbati. Vazandu-va pe vasul de toaleta, micutul ar putea sa-si doreasca acelasi lucru si sa refuze categoric olita. Oricum, pentru tine este o batalie castigata!
6. Momentul vostru
Dupa ce s-a obisnuit cu olita ori cu scaunul de toaleta, poti adauga o jucarie speciala si apoi sa ii citesti o poveste sau sa cantati impreuna un cantecel. Important este sa-l faci sa simta ca este un moment special, pe care sa vrea sa-l repete. Poti chiar sa-l numesti "momentul oamenilor mari". Copilul va fi incantat sa se transpuna in lumea ta. Il va privi, de fiecare data, ca pe o aventura.
7. Personalizeaza olita
O olita sub forma personajului de desene animat preferat ori una cu sunete si luminite ar putea face minuni. Orice copil este atras de jucarii care mai de care mai colorate si sofisticate. O olita in forma de Dory ori Bruce (pestisorul albastru, respectiv rechinul simpatic din povestea "In cautarea lui Nemo") ori Bucsa (masinuta din Cars). Ce-si poate dori mai mult copilul tau pentru antrenamentul la olita?
De asemenea, o metoda care ar putea da roade este cumpararea chiloteilor personalizati. Decat sa-l murdareasca pe Ben 10, ar prefera sa foloseasca olita.
8. Redu consumul de lichide inainte de culcare!
Redu consumul de lichide cu cel putin o ora inainte de culcare ca sa-l ajuti pe cel mic sa ramana uscat pe timpul noptii. Intr-o prima etapa, poti continua sa-i pui scutec peste noapte, doar ca masura de precautie. Daca observi ca micutul tau se trezeste cateva dimineti la rand uscat, inseamna ca poti renunta la el.
Invatarea copilului la olita presupune timp si rabdare. Este vital sa constientizezi ca nu poti alege tu in locul lui cand sa renunte la scutece. Poti doar sa-l ajuti si sa-l indrumi corect. Copilul va invata sa foloseasca olita sau scaunul de toaleta cand se va simti pregatit.
Citeste si:
Tabel de dezvoltare: cum si cand inveti copilul sa faca la olita
Deprinderea copilului cu olita: trucuri de la psiholog
Surse:
www.parenting.com
www.babycenter.com
www.babble.com