Cum sa adormi copilul: trucuri si sfaturi practice

Cum sa adormi copilul: trucuri si sfaturi practice

Corina Naftanaila

Sa adormi copilului este un proces obositor atat pentru mama cat si pentru copil. Cand proaspetele mamici au de-a face cu refuzul unui aliment, pot reveni asupra lui peste cateva zile. Insa cand refuza sa doarma, ce este de facut?

Un program regulat de somn si o alimentatie corespunzatoare sunt ingredientele de care o mamica are nevoie pentru ca micutul ei sa se dezvolte normal. Constiente fiind de importanta lui, mamicile incearca sa stabileasca programul de somn regulat inca din primii ani de viata.

Somnul bebelusilor

Bebelusi 0 - 3 luni - dorm in medie intre 15 si 18 ore/zi. Reprizele de somn variaza intre 2 si 3 ore.
Bebelusi 3 - 6 luni - dorm in jur de 15 ore/zi. Somnul din timpul noptii fiind de 9 sau chiar 12 ore.
Bebelusi 6 - 12 luni - dorm 14 ore/zi. Au 2 reprize de somn in timpul zilei si dorm in medie 7 ore/noapte.

Somnul copiilor

Copiii dorm destul de mult, cel putin pana la varsta de 2 - 3 ani. Potrivit unor calcule, micutii isi petrec 40% din copilarie dormind. Au nevoie de 9 - 12 ore de somn pentru a fi pe deplin odihniti. Aceste ore se impart intre noapte si zi. Daca in timpul noptii, copilul doarme 8 sau 9 ore, sa nu te sperie faptul ca dupa masa de pranz, micutul va fi din nou obosit. 

Orele de somn au un impact direct asupra dezvoltarii mentale si fizice a copilului. Acestia pot avea doua stari de somn. 

Somnul fara miscari oculare (NREM/fara vise). In aceasta stare, se refac resursele de energi, tesuturile cresc sau se repara si se secreta hormonii de crestere.

Somnul cu miscari oculare rapide (REM/cu vise). Activitatea creierului este destul de intensa. Apar visele, in timpul carora pulsul si bataile inimii devin neregulate. 

bebelus adormit

Trucuri pentru un somn rapid

Oboseste-l! Degeaba il legeni si ii canti cantece de leagan, daca nu este obosit nu va adormi prea curand. Incearca inainte de ora de culcare sa il implici pe copil in activitati obositoare. Fie ca iesiti la plimbare, fie ca pur si simplu il lasi sa umble prin casa, rezultatul va fi unul singur: Copil obosit egal copil adormit usor!

Obiect de siguranta! Invata-l pe copil cu o jucarie sau cu o paturica. Foloseste-l foarte des si cu timpul, in ochii copilului va fi privit ca un inlocuitor pentru tine. Cand il va avea aproape, va sti ca este in siguranta pentru ca i l-ai dat tu.

Stop hranitului noaptea! Acest truc ii vizeaza pe bebelusi. Trebuie sa-l faci pe micut sa faca singur diferenta intre zi si noapte. Cum? Transforma hranitul din timpul zilei intr-un moment amuzant. Canta-i, fa zgomotul sau grimasele care stii ca ii plac. Noaptea fa totul in liniste. Micutul va sesiza diferenta si in mod evident, va prefera "tratamentul" din timpul zilei. Astfel, dupa un timp va inceta sa se mai trezeasca in timpul noptii. 

bebelus

Intuneric! Este indicat sa il faci pe bebelus sa asocieze intunericul/noaptea cu somnul. Chiar daca este vorba despre repriza de somn din timpul zilei, incearca sa faci cat mai intuneric in camera micutului. Foloseste draperii de culoare inchisa, prin care sa nu treaca lumina. Astfel, simulezi noaptea. 

In cazul copiilor, intunericul poate deveni un mic obstacol. Copilul va refuza sa doarma in camera lui de frica. De aceea, este indicat sa lasi o lumina difuza aprinsa. Aceasta ii va da siguranta micutului.

Scutece super absorbante! Foloseste scutece cu putere foarte mare de absorbtie in timpul noptii. Un somn uscat il va face pe junior sa doarma linistit. Inainte de culcare, aplica o crema impotriva iritatiilor in zonele sensibile si abia apoi scutecul. bebelus

Vocea ta! Inca din primele zile de viata, vocea ta este lucrul pe care bebelusul il poate distinge. Este important sa ii vorbesti. Inainte de culcare, citeste-i o poveste si micutul se va relaxa pentru ca stie ca esti alaturi de el. De la varsta de un an, ii poti pune o caseta cu melodiile lui preferate, cantate de tine inainte sa adoarma, iar acesta va avea impresia ca esti tot timpul langa el.

Rutina! Stabileste o mica rutina inainte de culcare. Baita urmata de masaj si apoi schimbatul in pijamale, pot fi semnalele prin care copilul intelege ca este timpul pentru somn. Este important sa faci lucurile la aceeasi ora, pentru ca astfel va deveni o regularitate.

Tot la capitolul rutina, intra si modul in care actionezi cand copilul se trezeste din somn. Este important sa ii vorbesti, sa stie ca esti langa el insa fara sa-l ridici din pat, daca este posibil. Prin asta, el va invata sa revina la somn fara prea mari probleme. 

Citeste si: 8 trucuri despre somnul bebelusului pe care fiecare parinte ar trebui sa le stie

Sfaturi practice

Suzeta, prieten sau dusman? Este bine cunoscut faptul ca suzeta ii linisteste pe copii si ca este cel mai la indemana obiect pentru parinti. Incearca sa nu-l obisnuiesti prea mult cu micul obiect. Copilul va deveni foarte repede dependent de el. Cand nu o va avea in preajma, totul se va transforma intr-o tragedie.

Ora de culcare, importanta sau nu? Momentul in care pui copilul sa doarma este foarte important. Trebuie sa ai grija sa nu fie nici prea obosit dar nici prea energic. In ambele cazuri, adormirea poate deveni un adevarat stres pentru el, dar si pentru tine.

bebelus

Culcat in brate sau direct in patut? In primele luni de viata, poti face o combinatie intre cele doua. Poti sa-l tii in brate pana cand il cuprinde somnul. Apoi il asezi in patut si ii tii mana pe burtica pana adoarme complet

Lasam copilul sa planga? Raspunsul depinde foarte mult de situatia si necesitatile micutului. Plansul poate interveni atunci cand copilului ii este foame, trebuie schimbat, nu se simte bine fizic, sau doar se simte neglijat. Nu este indicat sa-l lasi sa planga mult indiferent de situatie. Prin plans, el iti comunica ceva. Apoi, depinde de tine cum rezolvi problema.

De retinut!

Este indicat sa pastrezi un program regulat atat la culcare, cat si la trezire. Daca intr-o zi s-a intarziat ora de culcare din diverse motive, regleaza situatia in zilele urmatoare. 

Nu uita niciodata de rutina inaintea somnului. Fie ca este vorba despre 10 sau 30 de minute, este important sa o faci mereu la fel si la aceeasi ora.  

Trebuie sa interactionezi cu micutul inainte de culcare. Chiar daca au trecut cele 30 de minute, timpul de care au nevoie copiii sa adoarma, trebuie sa ramai langa el. Prin asta, copilul tau simte ca ii acorzi atentie.

Surse: www.babycentre.co.uk, www.parents.com, www.parenting.com, www.psihosuport.ro, www.sfatulmedicului.ro, www.somn-copii.ro.

Articolul urmator
Cum înveți copilul să-și facă patul
Cum înveți copilul să-și facă patul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce e important să-ți înveți copilul să practice recunoștința
    De ce e important să-ți înveți copilul să practice recunoștința

    Practicarea recunoștinței are numeroase beneficii, aducând emoții pozitive, o stimă de sine crescută și o viață armonioasă și satisfăcătoare. Iată de ce trebuie să ne...

    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare
    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare

    Bebe trece prin prima lui răceală? Nu te speria! Răcelile la nou-născuți sunt frecvente și în majoritatea cazurilor nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Mai mult...

    Trucuri utile pentru mămici: cum să reutilizezi inteligent body-urile bebelușului
    Trucuri utile pentru mămici: cum să reutilizezi inteligent body-urile bebelușului

    Reciclarea hainelor este o metodă prin care poți să economisești, prin care protejezi mediul și nu în ultimul rând, prin care poți să fii creativă. Uite cum poți...

    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede
    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede

    Ai avut o zi lungă, ești obosită, nemâncată și tot ce vrei este liniște, dar ajungi acasă și vezi că cel mic nu te ascultă și se agită încontinuu. Probabil ți s-a...

    Copilul îți dă bătăi de cap? 5 sfaturi să uiți de migrene
    Copilul îți dă bătăi de cap? 5 sfaturi să uiți de migrene

    Durerile de cap sunt la ordinea zilei pentru mulți dintre noi, și nu este de mirare! Specialiștii avertizează că stresul cotidian, oboseala, sedentarismul și alimentația...

    Sfaturi pentru părinți: Cum facem față unui adolescent rebel?
    Sfaturi pentru părinți: Cum facem față unui adolescent rebel?

    Printre marile provocări din viața de părinte se regăsește și aceasta: să faci față perioadei în care copilul tău este adolescent. Devenind tot mai independent și mai dornic...

    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici
    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici

    Cea mai grea provocare după nașterea copilului pentru mămici este să învețe să își iubească noul corp. 15 femei ne dezvăluie cum au reușit să își accepte...

    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes
    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes

    Viața de mamă te pune în fața unor provocări la care nici nu te-ai fi gândit vreodată. Când ești mamă singură, nu este exclus să consideri că anumite provocări...

    © 2024 Qbebe