- Sistemul limfatic: De ce se misca copiii asa de mult?
- Sistemul limfatic: De ce vor bebelusii sa fie leganati?
- Sistemul limfatic: Care sunt explicatiile medicale?
- Sistemul limfatic: Cum ne punem in miscare limfa zilnic?
- Sistemul limfatic al copilului tau: Cum il ajuti pe copilul tau sa si-l puna in miscare?
Sistemul limfatic: De ce se misca copiii asa de mult?
La aceasta intrebare cei mai multi oameni raspund: "pentru ca au multa energie". Si atat. De unde si ce presupune de fapt aceasta "energie", nu prea se mai stie. Este important sa intelegi asta, pentru a intelege, pana la urma, un comportament al copilului tau si a cauta sa inveti sa actionezi corect si sanatos atunci cand te confrunti cu el.
Se intampla uneori sa iti iesi din fire cand iti vezi copilul ca se misca atat de mult si nu vrea sub nicio forma sa stea cuminte. De cate ori l-ai pedepsit pentru ca si-a lovit colegii de joaca sau de la gradi sau ca s-a cocotat nu stiu pe unde sau ca a stat prea mult afara la joaca?
De cate ori nu l-ai facut "obraznic" fara sa stii ce se ascunde, de fapt, in spatele acestei nevoi coplesitoare de a se misca atat de mult? |
Raspunsul este legat de anatomia omului, si mai precis, de sistemul limfatic. S-a dovedit, din punct de vedere stiintific, ca limfa inseamna viata, adica miscarea, de orice fel, presupune viata. Asa ca, atunci cand parintii interzic copiilor sa se mai miste, sa "stea intr-un loc", fara sa isi dea seama, parintii practic incurajeaza imbolnavirea copilului!
Sistemul limfatic: De ce vor bebelusii sa fie leganati?
Prima noastra activitate legata de sistemul limfatic am simtit-o intr-un fel de pat de apa, facut din fluid amniotic in pantecul mamei noastre. Dupa ce ne-am nascut, am continuat sa ne miscam membrele in asa fel incat sa producem o mai mare functionare a sistemului limfatic. Daca bebelusii sunt lasati prea mult pe spate, plang ca sa fie luati in brate si leganati, la fel cum plang pentru a fi alaptati. Miscarea bebelusului activeaza sistemul limfatic. Bebelusii plang pentru a fi leganati iar noi facem aceasta miscare fara sa realizam de mult ori modul in care functioneaza si ii linisteste aceasta miscare pe micuti. Astfel, mamele care ignora rugamintile micutilor lor vor avea copilasi bolnaviciosi.
Bebelusii plang pentru a fi leganati iar noi facem aceasta miscare fara sa realizam de mult ori modul in care functioneaza si cat de mult ii linisteste aceasta pe micuti. |
La mijlocul anilor ‘70, doctorul C. Samuel West a devenit faimos pentru ca a spus: „Cand un bebelus este nascut, ce faceti cu el, il tineti in brate sau va jucati cu el? Ganditi-va si la animale. Felul in care mamele isi ling des puii si ii tavalesc pe spate si pe fata reprezinta, pe langa altele, si o miscare a limfei acestora. Iar animalele o fac instinctiv, asa cum o facem si noi. Pana la urma care ar fi logica de a legana, adica misca in dreapta si in stanga, un bebelus pe care vrei sa il linistesti sau sa-l adormi? Nu miscarea sau leganarea in sine aduc somnul, ci punerea in miscare a limfei".
Doctorul West mai afirma ca bebelusii asociaza aceasta leganare cu dragostea. Pentru ei este o experienta de dragoste. Practic, prin plansul lor, ei iti spun, de fapt:
"Daca ma iubesti, leagana-ma, pune-mi in miscare sistemul limfatic!"
Sistemul limfatic: Care sunt explicatiile medicale?
Exista de 5 ori mai multa limfa decat sange in corpul omenesc. Limfa imbaiaza practic toate celulele noastre, transportand nutrimente catre ele dar preluand si deseurile generate de acestea. Spre deosebire de sange, care este pompat in corp de catre inima, limfa nu beneficieaza de o asemenea pompa. Asa ca se bazeaza pe miscarea muschilor si a incheieturilor, a oaselor care preseaza pe anumite puncte ce o pun in miscare.
Limfa se bazeaza pe miscarea muschilor si a incheieturilor, a oaselor care preseaza pe anumite puncte ce o pun in miscare. |
Atat rasul cat si plansul sunt doua actiuni care implica miscarea limfei. Adevarul este ca respiratiile adanci sunt actiuni primare ale propulsiei sistemului limfatic. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa plangem sau sa radem in exces doar de dragul miscarii limfei, dar este bine sa stim ca uneori facem asta, pentru ca simtim nevoia, instinctual, sa o facem.
Sistemul limfatic: Cum ne punem in miscare limfa zilnic?
Se stie ca oamenii care se dau in roller-coaster sau care fac alte sporturi extreme le fac pentru emotiile puternice provocate de hormonul numit adrenalina. |
Oamenii de stiinta spun ca acesti oameni primesc, de fapt, atunci, si un tratament limfatic. Acesta este unul din motivele pentru care activitati precum inotul, dansul, sporturile, calaritul sau saritul pe o trambulina sunt asa distractive pentru noi. Ne place, de fapt, sa facem lucruri care aduc cat mai mult oxigen celulelor noastre si care curata toxinele din ele si din jurul acestora.
Instinctul de a-ti pune in miscare limfa este si motivul pentru care, atunci cand bebelusii sunt treji, acestia se misca aproape incontinuu. Cand se fac un pic mai maricei si incep sa mearga singuri in picioare, acestia sar intr-una de bucurie. Daca ii luam din pat o sa sara pe canapea sau pe fotoliu sau pe jos. In general, "a sari" reprezinta o placere "neinteleasa", in special pe un material elastic. In majoritatea cazurilor, parintii le spun copiilor: "Stai cuminte!" sau "Nu te mai misca!" sau "Stai linistit!"
Astfel, fara sa-si dea seama, parintii blocheaza ceea ce copiii stiu sa faca in mod instinctual, adica sa-si puna in miscare limfa.
Sistemul limfatic al copilului tau: Cum il ajuti pe copilul tau sa si-l puna in miscare?
Daca vrei sa iti salvezi mobila din casa, in loc sa le spui copiilor sa nu se mai miste, mai bine sa cauti niste alternative, cum ar fi diferite sporturi organizate, drumetii, plimbari sau chiar trambuline. Fii inventiva si gaseste metode prin care copiii tai sa se miste in mod regulat. Iata alte cateva idei:
- ia-l cu tine la piata
- pune-l sa te ajute la treburi prin casa
- da-l la un sport
- la joaca in parc
- gimnastica pentru copii
Dar mai ales, nu il certa si nu ii interzice sa se miste, sa topaie, sa sara pe saltea, prin casa, pe afara.
In ce moduri isi pune in miscare limfa copilul tau?
Surse:
http://www.naturalnews.com/024879_lymph_blood_body.html
http://www.innerbody.com/image/lympov.html
http://kidshealth.org/parent/general/body_basics/spleen_lymphatic.html