10 strategii pentru o despartire fara lacrimi!

10 strategii pentru o despartire fara lacrimi!

Raluca Cristea

Cu primii pasi la activ, sau poate la varsta cresei, a gradinitei... Micutul resimte plecarile tale ca pe un cutremur al micului sau univers. Totusi, stii si tu ca despartirile de tine sunt un rau necesar pentru cel mic, deoarece incet, incet, il ajuta sa isi dezvolte independenta si increderea in propria persoana. In plus, micutul va face cunostinta cu notiunea de responsabilitate si va invata sa accepte regulile societatii in care traieste.

Iata 10 strategii pentru o despartire cu zambetul pe buze, prin care sa il convingi pe micutul tau sa isi ia mai usor la revedere de la tine, oriunde ai pleca: la locul de munca, la cumparaturi, intr-o plimbare sau acasa, atunci cand copilul tau ramane la gradinita.

1. Anticipeaza momentul despartirii

Intr-un fel sau altul, trebuie sa ii arati o parte atragatoare a timpului petrecut departe de tine, pentru a trece mult mai usor peste acest moment.

Asadar, daca va avea parte de ceva distractie in mica lui aventura departe de tine, este rost sa ii subliniezi acest aspect, cat mai clar, prin fraze de genul: "Ce frumos o sa fie la Gradina Zoologica, ce rau imi pare ca nu o sa vad si eu atatea animale mari si frumoase. Tu o sa fii norocosul!" sau " Hmm... vei fi rasfatatul casei! Deja mi-a spus bunica ca iti pregateste o multime de surprize. Sigur iti este dor de prajitura ta preferata!".

Cu o astfel de atitudine si astfel de fraze il vei face chiar sa isi doreasca acele momente, cu atat mai mult cu cat copilul se va simti chiar putin mandru, pentru ca tu lucrezi sau faci "treburi serioase" in timp ce el are parte de distractie si bunatati!

2. Faceti repetitii impreuna

Obisnuieste-l treptat nu doar cu gandul, ci si cu fapta. Stii doar, teoria fara practica este 0. Incepi cu 20-30 de minute in care il lasi singur in camera lui, de exemplu, pentru a discuta cu o prietena in sufragerie. Treptat, mareste durata plecarii tale de langa el. Continua cu 1-2 ore petrecute la cumparaturi de exemplu, timp in care el sta cu o persoana apropiata, in compania careia stii ca se simte foarte bine.

Astfel, vei putea pleca linistita chiar si mai multe ore la lucru, sau chiar o noapte intreaga. La intoarcere, nu uita sa il lauzi pentru cumintenia si intelepciunea de care a dat dovada! Incununeaza laudele cu un pupic si o imbratisare cum doar mamele stiu sa ofere!

3. Explica-i ce se intampla

"Mica victima" pe care o ai acasa nu trebuie luata prin surprindere, sub nicio forma, niciodata. Altfel, obligat fiind sa stea departe de mamica lui, in imprejurari "vitrege", copilul se va simti neiubit si abandonat. Asadar, trebuie sa ii explici de ce pleci si ce ai de gand sa faci cat timp esti plecata. Foloseste un ton bland, un zambet duios si o mangaiere pe frunte in timp ce ii spui: " Mami pleaca pentru un timp, dar va fi cat de curand inapoi langa tine pentru ca te iubeste si esti cel mai bun copil!".

Nu uita sa ii spui ca ai incredere in el si sti ca va reusi sa devina "un om mare", infrangandu-si pe cat posibil emotiile. N-ar strica si daca i-ai explica ca nu trebuie sa se supere cand mami pleaca la lucru, caci daca n-ar mai pleca, el nu ar mai putea sa se bucure de tot ce se bucura momentan.

4. Alege momentul potrivit

Pana la varsta de 8 luni, bebelusul nu va fi foarte afectat de plecarile tale. Va putea ramane chiar si 2 zile alaturi de o persoana apropiata, mai ales daca nu il alaptezi. Acestea sunt momentele in care tie ti se rupe sufletul la gandul lui, iar el se descurca de minune.

Nu trece mult timp si situatia se schimba complet. Acum tu esti cea care se asteapta sa primeasca intelegere, iar micutul tau, care are cel putin 11 luni, se impotriveste cu tarie plecarii tale. Varsta de 1 an-1 an si jumatate este o perioada critica pentru orice copil. De ce? Pentru ca la aceasta varsta incepe sa descopere cu adevarat tot ce il inconjoara (vazul si mai ales mersul se perfectioneaza), increderea in sine incepe sa se contureze plapand iar sentimentul de nesiguranta si dependenta de mama este inca foarte puternic.

Asadar, incearca pe cat posibil sa fii langa el in momentele importante. Prezenta ta langa el atunci cand simte ca descopera lumea sau cand isi serbeaza ziua, il ajuta pe copil sa simta ca are un rost pe lume si ca distanta care poate sa apara uneori intre voi poate fi compensata prin momente frumoase.

5. Nu ceda rugamintilor

Taraboiul pus la cale de micul santajist s-ar putea sa te induplece pana la lacrimi si sa te faca sa anulezi orice plan. Gresit! Daca cedezi, nu faci altceva decat sa te amagesti, cautand vesnice pretexte pentru a te desparti de puiul tau drag. Mai mult decat atat, cedand rugamintilor fierbinti ale copilului, nu il ajuti nici pe el.

Chiar daca la inceput sunt dureroase pentru amandoi, despartirile, fie ele mai scurte sau mai lungi, sunt ceva firesc si benefic in evolutia copilului tau si a relatiilor pe care le are cu tine, cu tati si cu cei care il inconjoara.

6. Pastreaza mereu legatura cu el

Cat timp esti plecata, orice semn din partea ta este o certitudine si un motiv de bucurie pentru cel mic. Daca este indeajuns de mare incat sa se descurce cu telefonul fix sau mobil, suna-l in fiecare zi, dar nu mai mult de 2-3 ori pe zi. Vorbeste-i pe un ton vesel, glumet, optimist si nu te lasa intimidata de hohotele de plans cu care micul santajist s-ar putea sa te recompenseze.

Nu care cumva sa ii urmezi si tu exemplul, chiar daca iti simti lacrimile in gat. Mai bine, scurteaza convorbirea pe un ton dulce dar si ferm, si revino seara sau a doua zi, pentru a nu va lungi suferinta.

7. Ramai langa el, chiar daca esti plecata

Atunci cand pleci, mai ales pentru mai mult timp, lasa-i copilului in apropierea sa ceva care tine strict de tine sau de relatia voastra: o esarfa a ta sau o bluza in care sa iti simta parfumul, o fotografie cu voi doi sau un DVD pe care tati sau persoana care il ingrijeste il poate pune la televizor.

8. Cand pleci, nu schimba mediul cu care este obisnuit

Pe cat posibil, atunci cand esti nevoita sa pleci pentru mai multe zile, lasa-l pe prichindel in grija taticului, a bunicilor sau a unei persoane de incredere, cu care stii ca micutul se simte foarte bine.


Ar fi prea mult pentru micut sa indure nu doar absenta mamicii lui, dar si schimbarea mediului familial, in care el se simte protejat si iubit.

Daca totusi nu ai solutia "tatic" sau "bunici", nu il separa pe copil de lucrurile care ii ofera siguranta: patura care ii tine companie noaptea, pernuta pe care are vise si visuri, maimutoiul preferat sau jocul cel mai distractiv.

9. Cronometreaza... la distanta

Ei, bine, nu trebuie chiar sa cronometrezi, ci sa ii oferi celui mic repere de timp pentru a putea intelege mai bine momentul plecarii si sosirii tale, mai ales daca nu stie sa citeasca ceasul. Daca este vorba de doar cateva ore, poti asocia intoarcerea ta acasa cu sfarsitul programului de desene animate, cu gustarea de la pranz sau cu baita de seara.

Atunci cand lipsesti mai multe zile, recurge la un truc care sigur il va incanta: pregateste-i un mic cadou la plecare si unul la fel de "mic" la intoarcere.

10. Fii pregatita pentru schimbari

Avand in vedere trairile prin care trece copilul in timpul plecarilor tale, nu este de mirare ca vei observa schimbari clare de comportament. Daca la inceput prichindelul isi manifesta dezaprobul cu inversunare si lacrimi, la 1-2 ani diferenta copilul se simte "stapanul casei" cand tu trebuie sa pleci.

Micile modificari de comportament ale copilului sunt ceva absolut firesc, nu doar in cazul unor plecari ale mamei, ci si in multe alte situatii cu care copilul se confrunta atat acasa, cat si la scoala.

 

Parca nu mai pare asa greu momentul despartirii, nu-i asa?

Articolul urmator
O mamă a luptat pentru a-și naște copilul cu sindromul Down. Medicii se pregăteau să facă întrerupere de sarcină fără acordul ei
O mamă a luptat pentru a-și naște copilul cu sindromul Down. Medicii se pregăteau să facă întrerupere de sarcină fără acordul ei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Zodiile care trec cel mai ușor peste despărțire. Își revin repede chiar dacă au inima frântă
    Zodiile care trec cel mai ușor peste despărțire. Își revin repede chiar dacă au inima frântă

    Dacă pentru anumite persoane despărțirea de ființa iubită reprezintă „sfârșitul lumii”, un moment extrem de dificil, pentru altele înseamnă un semn că nu...

    Ce fel de despărțire îți frânge cu adevărat inima, în funcție de zodie
    Ce fel de despărțire îți frânge cu adevărat inima, în funcție de zodie

    Să reușești să treci peste separarea de partenerul de cuplu nu este lucru ușor, cu atât mai mult cu cât este vorba despre o relație îndelungată. De exemplu, poți...

    Cum să crești un copil bilingv? Ce strategii îți vor fi de folos?
    Cum să crești un copil bilingv? Ce strategii îți vor fi de folos?

    Copiii care ajung la maturitate cunoscând două limbi din fragedă pruncie au avantaje sociale, educaționale și în carieră. Pentru a atinge aceste performanțe este nevoie de...

    Lacrimi artificiale: când sunt recomandate?
    Lacrimi artificiale: când sunt recomandate?

    Lacrimile artificiale reprezintă o soluție oftalmică utilizată pentru a ameliora simptomele de ochi uscați și disconfort ocular asociate cu insuficiența lacrimală. Aceste soluții...

    Adriana Bahmuțeanu nu are noroc în iubire. Spera să se despartă în liniște de logodnicul ei, dar bărbatul face declarații uluitoare despre motivele despărțire
    Adriana Bahmuțeanu nu are noroc în iubire. Spera să se despartă în liniște de logodnicul ei, dar bărbatul face declarații uluitoare despre motivele despărțire

    După cele 4 tentative de relații alături de Silviu Prigoană, bărbatul cu care are 2 copii, Adriana Bahmuțeanu părea că și-a găsit liniștea în brațele unui om de afaceri cu...

    Ce am învățat din cea mai grea despărțire din viața mea
    Ce am învățat din cea mai grea despărțire din viața mea

    Relațiile pe care le ai cu cei din jur îți oferă experiențe din care ai mereu ceva de învățat. Inclusiv din relațiile romantice poți învăța mai mult decât...

    O fetiță de 11 ani este alergică la propriile lacrimi și transpirație
    O fetiță de 11 ani este alergică la propriile lacrimi și transpirație

    O fetiță de 11 ani este alergică la propriile lacrimi și la transpirația produsă de corpul ei. Pielea i se decojește, se înroșește, mâncărimile nu îi dau pace....

    Zodiile care fac mereu pe victima în certuri. Plâng cu lacrimi de crocodil la comandă
    Zodiile care fac mereu pe victima în certuri. Plâng cu lacrimi de crocodil la comandă

    Din cele 12 semne zodiacale, 4 sunt nativii care adoră drama, plâng parcă la comandă și atrag adesea neînțelegerile doar pentru că le place postura de victimă…

    © 2025 Qbebe