Orele potrivite pentru odihna
0-12 luni
Numarul de ore de odihna de care un copil are nevie variaza in functie de factorii individuali si de anumite conditii, inclusiv de varsta copilului. Nou-nascutii dorm de obicei aproximativ 15-18 ore pe zi, dar numai in perioade scurte de doua-patru ore. Copii prematuri pot dormi mai mult: de la 1 luna la 4 luni-14 - 15 ore pe zi, iar de la 4 la 12 luni- 14 - 15 ore pe zi. Desi, este ideal ca un bebelus sa se odihneasca insumat 15 ore pe zi, majoritatea copiilor de pana la 11 luni dorm doar aproximativ 12 ore. Stabilirea unor obiceiuri sanatoase de somn este un obiectiv principal in aceasta perioada, pe masura ce copilul este acum mult mai sociabil.
Bebelusii au de obicei trei sesiuni de somn pe zi ajungand la doua la aproximativ 6 luni, moment in care sunt fizic capabil sa doarma noaptea neintrerupt. Stabilirea unui program regulat de somn pe parcursul zilei este scopul tau in aceasta perioada, mai ales ca acum ritmurile sale biologice sunt mai mature.
07:00 Ora de trezire
07:30 Masa de dimineata- nu lasa bebelusul sa adoarma in timp ce ia masa. Nu uita ca in dieta copilului acum se afla alimente solide, care trebuie dijerate.
09:00Prima sesiune de somn, care dureaza , la aceasta varsta o ora sau doua.
14:00 A doua sesiune de somn care poate dura, la fel o ora sau doua, in functie de metabolismul sau. Daca se odihneste bine dimineata si in cursul noptii, poate dormi doar aproximativ o ora.
17:00 Ultima sesiune de somn pe parcursul zilei. Unii bebelusi dorm mai mult dupa-amiaza si seara refuza sa se bage in pat mai devreme. Nu este obligatoriu sa adoarma la ora 10 daca nu are inca program de cresa sau gradinita.
1-2 ani
Pe masura ce copilul trece de varsta de 18-21 de luni va renunta probabil la puiul de somn de dimineata si va dormi doar o data pe zi. Copiii mici au nevoie de un pui de somn pe zi, care poate varia de o ora la trei ore si jumatate. Ei merg de obicei la culcare intre orele 19:00 si 21:00 si se trezesc intre 6 si 8 dimineata
3-6 ani
L a 3 ani copiii merg la culcare tot intre 19:00 si 21 si se trezesc in jur de 6- 8 dimineata, la fel cum au facut cand erau bebelusi. La 3 ani, cei mai multi copii dorm dupa amiaza, in timp ce la 5 ani refuza sa mai faca acest lucru. Insa, treptat seiunile de somn pe parcursul zilei sunt mai scurte.
Orele potrivite pentru activitati de dezvoltare a aptitudinilor (de invatare)
Nastere-18 luni : 8:00-09:00 dimineata, 12:00-14:00,16:00-18:00 dupa-amiaza si seara inainte de culcare, dar nu mai tarziu de ora 22:00( atunci are loc doar ritualul de culcare).
Aproape toate celulele nervoase sunt prezente la nastere, dar majoritatea nu sunt conectate in retele. Procesul de conectare (formarea de sinapse) este rapida, in cursul acestui an. Zonele cu cea mai mare crestere sunt senzorio-motorii, contextul vizual si mai tarziu cea a lobilor frontali. Joaca reflecta dezvoltarea zonelor creierului. Aceasta este ceea ce Piaget numeste "joc practic."
Vederea, sunetul, atingerea, gustul, mirosul: acestea sunt modurile prin care copii invata despre lume. Acesta este motivul pentru care cele mai bune jucarii pentru sugari sunt, de obicei frumos colorate si zgomotoase.
18 luni-3 ani: 9:00-10:00,16:00-18:00 dupa-amiaza si seara inainte de culcare, dar nu mai tarziu de ora 22:00( atunci are loc doar ritualul de culcare)
Creierul copilului este de doua ori mai activ decat creierul unui adult. Structuri ale creierului care sunt sensibile sunt cele lingvistice si social-emotionale deoarece sunt in dezvoltare, intr-un ritm rapid.
Actiunea poarta numele de joc pentru copii mici. La aceasta varsta sunt fascinati de jucariile in stare de functionare: tricicleta, bile mari, masinute mai mari pe care se va urca cu siguranta, caluti etc. De asemnea, elemente de exterior ca o groapa de nisip sau inotul la piscina sunt alegeri bune pentru dezvoltarea abilitatilor motorii. Jucariile mici, cartile ilustrative, jocurile de manuire satisfac curiozitatea copiilor mici "despre cum merg lucrurile", consolideaza coordonarea ochi-mana, intelegerea si orientarea spatiala, cauza si efectul.
3-6 ani : 08:00-11:30; 16:00-17:00
Aceasta este perioada cea mai rapida in cresterea vitezei de procesare, memoria, rezolvarea de probleme. Imaginatia si interactiunea joaca roluri importante in timpul anilor prescolari.
Orele potrivite pentru activitatile recreative
|
Joaca reprezinta o activitate esentiala pentru dezvoltarea sanatoasa a copiilor. De aceea nu ar trebui sa existe restrictie la joaca pentru fiul sau fiica ta, insa trebuie sa se joace organizat si tu ca parinte ai rolul de a verifica natura jocului copilului tau. Toate activitatile la varsta prescolara ar trebuie sa se faca prin joc.
Cel mai important rol pe care jocul in poate avea este de a ajuta copiii sa fie activi, sa faca alegeri si actioneze practic in a-si dezvolta maiestria. Copiii ar trebui sa aiba contact cu o varietate larga de continut (arta, muzica, limba, stiinta, matematica, relatii sociale), deoarece fiecare este important pentru dezvoltarea unui creier complex si integrat. Joaca care dezvolta deprinderi senzorio-motorii, cognitive si experiente social-emotionale ofera un cadru ideal pentru dezvoltarea creierului.
Organizeaza cu micutul sau micuta ta tau un program distractiv si relaxat in fiecare zi, chiar daca trebuie sa mearga la gradinita sau sa invete o poezie. Activitatile desfasurate de copii pot stimula si influenta modelul de conexiuni intre celulele nervoase. Acest proces influenteaza dezvoltarea aptitudinilor motorii fine si brute, dezvoltarea vocabularului, socializarea, constiinta personala, bunastarea emotionala, creativitatea, rezolvarea de probleme si capacitatea de invatare. Orele cele mai potrivite pentru activitatile cu un copil sunt atunci cand el le petrece in familia sa unita si fericita.