Broasca țestoasă: ce specie să alegem pentru micuții noștri?
Broasca țestoasă este o reptilă care a devenit în ultimii ani un animal de companie tot mai căutat. Broasca țestoasă aparține ordinului Chelonieni, adică niște animale cu un corp închis într-o carapace osoasă, care au apărut în urmă cu aproape 200 de milioane de ani. Broaștele țestoase sunt de două tipuri: de apă sau de uscat. Dacă te-ai decis asupra faptului că vrei să-i cumperi copilului tău o broască țestoasă, trebuie să cunoști toate regulile de îngrijire pentru aceasta. Astfel, fie că este ținută în exterior sau în acvariu, broasca țestoasă este sensibilă și pretențioasă, având nevoie de condiții speciale pentru a trăi fericită. Există mai multe specii de broaște țestoase, dar unele dintre ele se dovedesc a fi animale mai bune de companie față de celelalte.
Iată mai jos o listă cu diverse specii de broaște țestoase, dintre care o poți alege pe cea potrivită pentru tine și familia ta.
Broasca țestoasă de uscat
Broasca țestoasă de uscat este cea mai populară specie de acest tip adoptată ca animal de companie. Broasca țestoasă de uscat se poate adapta ușor în interior sau în exterior, dar are nevoie de un mediu umed și cald. De asemenea, dacă broasca este ținută în interior și nu în aer liber, atunci are nevoie de lumină UVB. Dacă mediul în care stă broasca este uscat și rece, aceasta poate dezvolta foarte ușor infecții respiratorii.
Broasca țestoasă de uscat este timidă, nu are tendința de a fi agresivă dacă este manipulată cu grijă. Dacă îi sunt respectate aceste condiții de trai, broasca țestoasă de uscat poate fi chiar prietenoasă cu membrii familiei, astfel că poți vedea cum îi iese personalitatea la iveală. Este posibil să vină la tine imediat, mai ales dacă o întâmpini cu niște ierburi proaspete. Dacă nu știi ce mănâncă broasca țestoasă de uscat, află că pe lângă ierburi ea se bucură și de fructele de pădure proaspete.
În România, broasca țestoasă de uscat este întâlnită cu precădere în nord-vestul Olteniei și în sud-vestul Banatului. Broasca țestoasă de uscat poate să aibă la maturitate între 20 – 30 cm lungime, iar speranța de viață în captivitate este de până la 40 de ani.
Broasca țestoasă de apă
Dacă nu vrei să alegi o broască țestoasă de uscat pentru copilul tău, atunci poate una de apă este ceea ce îți dorești. Este posibil să nu ai prea multe informații despre broasca țestoasă de apă. Ține cont însă că broasca țestoasă de apă este chiar mai sensibilă decât cea de uscat. Există numeroase specii de broaște țestoase acvatice printre care:
1. Țestoasa de apă cu tâmple roșii
Este cea mai recunoscută dintre toate speciile de broaște acvatice. Țestoasa de apă cu tâmple roșii are între 30 – 50 cm lungime, o carapace verde închis, plastron de culoare galbenă, picioare verzi cu dungi galbene subțiri, iar în spatele ochilor are niște dungi roșii. Această specie de broască țestoasă se găsește pretutindeni și este preferată ca animal de companie fiind extrem de prietenoasă și activă, față de celelalte specii.
Broasca țestoasă cu tâmple roșii poate fi ținută în exterior, dar numai în sezonul cald și în cazul în care are amenajat un bazin adânc. În casă, țestoasa poae fi ținută într-un acvariu cu un sistem bun de filtrare al apei, dar și iluminat UVB. Dacă sunt respectate regulile de îngrijire, țestoasa cu dungii roșii poate ajunge să trăiască în captivitate până la 50 de ani sau mai mult.
2. Broasca țestoasă africană cu gât lateral
Anatomia unei țestoase cu gât lateral diferă de cea a unei broaște acvatice tipice, deoarece acestea dintâi au gâtul mai lung, astfel că nu și-l pot trage în întregime în carapace și îl pun în lateral. Astfel de broaște țestoase pot avea între 15 – 20 cm lungime și au o speranță de viață în captivitate de până la 50 de ani. Țestoasele cu gât lateral au nevoie de mai multă îngrijire față de celelalte. Astfel că, ele au nevoie de un acvariu de peste 280 l în care să poate înota în voie, dar și de un doc plutitor sau de niște stânci mai mici unde pot ieși pentru a se usca. La fel ca celelalte țestoase, au nevoie de căldură suplimenatră pentru e le menține temperatura corporală normală.
Atât căldura, cât și razele UVB pot fi furnizate cu ușurință cu ajutorul unor becuri speciale din magazinul pentru animale de companie. Luminile variază în putere și trebuie să mențină o temperatură ambientală de 80 de grade și o temperatură de încălzire de 90 de grade. Pentru ca țestoasei cu gât lateral să-i fie bine, temepratura nu trebuie să scadă niciodată sub 70 de grade.
3. Țestoasa vestică pictată
Broasca țestoasă pictată este opțiunea ideală dacă îți dorești un animal de companie foarte frumos. În funcție de subspecie, țestoasele pictate pot avea carapacea de o culoare verde închis și cu dungi galbene pal pe cap. Țestoasa pictată are o lungime între 15 – 38 cm și adoră bazinele mari cu apă. Astfel, dacă vrei să adopți o astfel de broscuță trebuie să-i asiguri un acvariu mare, dar și un spațiu în afara apei unde să stea din când în când.
Sunt niște reptile timide, de aceea nu le place să fie băgate în seamă prea des. De asemenea, le place să mânânce în timp ce înoată, iar în acest sens se vor ridica la suprafață pentru a prinde mâncare, iar apoi se vor scufunda la loc. Broaștele țestoase pictate pot trăi în captivitate mai mult de 50 de ani.
4. Broasca țestoasă de mosc
Broasca țestoasă de mosc sau broasca moscată este cea mai timidă și restrasă specie. Această broască are nevoie de aceleași condiții de trai ca și la celelalte specii de apă, dar față de ele nu-i place deloc să fie atinsă.
Dacă se simte amenințată și stresată, broasca moscată eliberează un miros asemănător mucegaiului. Deși este o broască țestoasă de apă, trebuie să aibă multe zone amenajate în afara acvariului pentru a sta în lumina UVB. Broasca moscată are o speranță de viață de peste 50 de ani.
5. Broasca țestoasă de Mississippi
Este indicată pentru persoanele care nu dispun de spațiu mare pentru a-și ține micul animal de companie. Față de celelalte țestoase de apă, celei de Mississippi îi este suficient un acvariu mai mic. Și speranța de viață este mai mică față de celelalte specii, adică sub 30 de ani.
Broasca de Mississippi are maxim 13 cm lungime și îi place să se ascundă de oameni, astfel că în acvariu este bine să aibă zone cu plante și pietriș. Mai este numită și „broscuța hartă”, deoarece pe piele are niște dungi negre subțiri asemănătoare conturului unei hărți. Broasca de Mississippi este omnivoră, de aceea pe lângă ierburi și buruieni îi place să se delecteze adesea cu alimente vii precum greierii sau viermii.
6. Broasca țestoasă chinezească sau broasca țestoasă Reeves
Broasca țestoasă chinezească este cu siguranță cea mai sociabilă reptilă de pe această listă. Dacă îți dorești o astfel de broscuță, află că având multă grijă și răbdare poți să o mângâi și chiar îi place, ceea ce este neobișnuit pentru o reptilă de apă. Această specie de broască țestoasă are nevoie de aceleași condiții de trai ca și celelalte reptile. Tinde să fie sănătoasă, deși speranța de viață este de peste 20 de ani.
7. Broasca țestoasă pestriță
Dacă ai un spațiu foarte mic unde poți să-ți broasca țestoasă, află că cea pestriță este una dintre cele mai mici specii permise de a fi ținute în captivitate.
Broasca țestoasă pestriță nu are mai mult de 10 cm la maturitate și nu este o înotătoare prea bună, astfel că îi este suficient un acvariu mic și nu foarte adânc. Și dacă nu știai în medie cât trăiește o broască țestoasă, află că broasca țestoasă pestriță reprezintă un angajament pe termen lung, deoarece ea poate trăi până la 100 de ani. În ceea ce privește dieta broaștelor pestrițe, ea trebuie să fie echilibrată, adică bazată pe fructe, frunze verzi și insecte.
Broasca țestoasă mică
Țestoasa pistruiată (Homopus signatus) este cea mai mică specie de acest tip din lume. Micuțul animal atinge la maturitate doar 8 cm, iar în cazuri foarte rare 11 cm. Broscuța pistruiată nu este deloc pretențioasă, astfel că are nevoie de un acvariu mic și câteva plante suculente din care să se hrănească.
O altă broască țestoasă mică este cea cu spatele de diamant, deoarece carapacea este fix în forma acestei pietre prețioase. Culoarea carapacei variază de la alb, gri și până la maro. Este un animal protejat, astfel că pentru avea grijă de o broscuță terapin cu spate de diamant, ai nevoie de mai multe autorizații, disponibile în funcție de locația unde te afli. Dacă ai reușit să adopți o astfel de broscuță specială care ajunge până la maxim 10 cm, află că ea are nevoie de un acvariu de minimum 60 de l și de expunere continuă la razele UVB. Nu în ultimul rând, dieta micii reptile constă în fructe de mare proaspete, greierii sau viermi.
Broasca țestoasă aligator
Broasca țestoasă aligator este cea mai mare broască de apă dulce și una dintre cele mai mari din lume. Aceste broaște au carapacea groasă și ghimpată și ajung la maturitate până la 66 de cm.
Broasca țestoasă aligator nu reprezintă o variantă de animal de companie pentru oricine, ea având nevoie să stea în exterior și să aibă un bazin mare în care să înoate. De aceea, această specie de broască țestoasă se găsește cu precădere în râuri sau lacuri și trăiește între 50 – 100 de ani. Broasca țestoasă aligator este un animal carnivor și este gata de reproducere abia la vârsta de 12 ani. La două luni de la împerechere apar și primele ouă de broască țestoasă.
Broasca țestoasă fără carapace
Broaștele țestoase sunt singurele animale la care această carapace este o parte a corpului. Carapacea protejează țestoasele de prădători și de mediul înconjurător, iar ea include oase și terminații nervoase de care ele au nevoie pentru a trăi. De aceea, o broască țestoasă poate simți faptul că o atingi pe carapace, deoarece acolo are terminații nervoase. Gândește-te la faptul că o broască țestoasă fără carapace ar fi ca un animal fără piele. Astfel, o broască țestoasă fără carapace nu poate supraviețui mai mult de câteva minute.
Broasca țestoasă cu tâmple galbene
Broasca țestoasă cu tâmple galbene poate fi alegerea ideală pentru cei mici, deoarece este activă și chiar îi place să fie atinsă cu grijă pe carapace. Este o broască țestoasă de acvariu, rezistentă și longevivă dacă primește căldura, mâncarea și lumina de care are nevoie.
Dacă ai ales această specie, îți trebuie un bazin pentru broască țestoasă mai mare, deoarece la maturitatea broasca cu tâmple galbene are între 15 – 20 de cm. I se spune broască țestoasă cu tâmple galbene, având acea culoare atât pe burtă, cât și niște dungi pe cap. Nu în ultimul rând, este o broască țestoasă care trăiește peste 40 de ani.
Ce preț are o broască țestoasă, în funcție de specie
În cazul în care te-ai hotărât deja ce specie vrei pentru familia ta, poate nu știi încă la ce preț pentru broasca țestoasă să te aștepți. Prețul unei țestoase este stabilit în funcție de specie. Astfel, pentru o broască țestoasă de uscat care este mai mare și are nevoie de spații considerabile în care să se plimbe, prețurile se situează între 800 de lei și pot ajunge până la 2.080 de lei. În general, crescătorii cer pentru un pui de broască țestoasă de vânzare de uscat prețul minim, adică 800 de lei. Apoi, cu cât broasca este mai mare și specia este mai rară, cu atât și prețul crește.
În schimb, broscuțele țestoase de apă sunt mai ieftine, fiind și mai mici. Pentru un pui de broască țestoasă de apă se poate cere între 80 de lei și 150 de lei, iar pentru un animăluț care are deja între 3 – 5 ani, prețul ajunge până la 400 – 500 de lei. Ține cont de faptul că pentru o broască țestoasă de apă va trebui să cumperi și toate lucrurile necesare pentru ca ea să aibă condiții de trai foarte bune în interior.
Citește și: Cum îți dai seama că ai un copil cu alergie la animale?
Acvariu pentru broasca țestoasă: cum îl instalăm și cum îl întreținem
Acvariul reprezintă pentru broasca ta țestoasă locul unde își petrece tot timpul, astfel că trebuie să respecți mai multe reguli tocmai pentru a-i amenaja un spațiu foarte confortabil și drăguț. Dacă reptila este acvatică îți trebuie un acvariu și un terariu pentru broasca țestoasă de uscat.
În ceea ce privește strict amenajarea unui acvariu pentru broasca țestoasă ține cont de următoarele lucruri:
- Pentru un pui de broască țestoasă este suficient la început un acvariu între 80 - 110 l. Apoi, după ce va crește va trebui să-i schimbi treptat acvariul. Broaștele țestoase de apă își petrec mult timp înotând.
- Dacă la acvariu va ajunge constant soarele, atunci nu alege unul din sticlă, deoarece se va încălzi și va transforma mediul țestoasei tale într-o seră.
- Apa din acvariu trebuie să fie destul de adâncă pentru ca reptila să aibă loc să înoate. Apa se schimbă în totalitate o dată pe lună, iar săptămânal în proporție de 25 – 30%. Nu uita să păstrezi temperatura apei constantă în acvariu. Cea mai indicată valoare este cea de 27℃.
- Amplasarea unui filtru pentru apă, va ajuta la menținerea curățeniei în acvariu. În apa din acvariu se adaugă și soluții speciale care reduc clorul și metalele grele. Filtrul trebuie să corespundă cantității apei pe care o folosești. Pe lângă filtru, trebuie să pui în acvariu și un termometru și încălzitor.
- Deoarece le place să sape, amenajează pe fundul acvariului mai multe tipuri de pietre pentru broasca ta. NU pune pietriș, din cauza faptului că broasca îl va înghiți, iar acest lucru poate duce la obstrucție intestinală. Pietrele trebuie să fie mai mari decât este capul broaștei.
- Pe lângă apa pentru înot, broasca țestoasă are nevoie de un recipient separat pentru apa de băut.
- Broscuțele țestoase de apă iubesc înotul, dar au nevoie și de o zonă uscată. Astfel, trebuie o amenajare lângă acvariu pentru broasca țestoasă, astfel încât ea să-și petreacă timp și pe uscat. Există insule din piatră sau platforme speciale pentru broaștele țestoase. Acestea imită foarte bine vegetația de pe lângă lacuri și iazuri.
- Instalează deasupra zonei uscate și a acvariului lămpi cu lumină UVA și UVB. Aceste lămpi le ajută pe broscuțe să sintetizeze vitamina D și calciul. Lămpile trebuie situate la cel puțin 12 cm înălțime. Dacă sunt situate prea jos, va trebui să limitezi perioada de funcționare a acestora, iar dacă sunt situate prea sus broscuța ta nu va prinde razele.
- Nu în ultimul rând, acvariul trebuie poziționat într-o zonă liniștită a casei, departe de aparatura electronică care produce vibrații și îi provoacă disconfort reptilei.
Toate lucrurile necesare pentru broasca țestoasă precum acvariul, filtrele, termometrul, încălzitorul, soluțiile de curățare, lămpile, platforma, insulele sau pietrele se găsesc în magazinele de tip petshop. De acolo poți alege tot ce ai nevoie. Apelează la sfaturile unui angajat care îți poate spune mai multe lucruri nevoile pe care le are o broască țestoasă acvatică.
Cum îngrijim o broască țestoasă?
Broaștele țestoase sunt animale longevive, dar vor trăi sănătoase și fericite numai dacă sunt îngrijite corespunzător. Broaștele țestoase tind să fie chiar mai sensibile față de alte animale. Iată mai jos detalii despre dieta și celelalte nevoi pe care le au broaștele țestoase.
Ce mănâncă broasca țestoasă
Dacă nu ai avut până acum un astfel de animal de companie, probabil nu știi ce mănâncă broasca țestoasă. Mâncarea este foarte importantă, deoarece o dietă neechilibrată, determină mai devreme sau mai târziu probleme de sănătate severe cauzate de deficiența de vitamine și minerale. Broaștele țestoase sunt omnivore, așadar au nevoie atât de proteină animală, cât și vegetală. Totuși, pentru că alimentația diferă de la o specie la alta, este bine să te interesezi ce tip de hrană este potrivită pentru broasca ta țestoasă. Și vârsta este un factor în alegerea hranei. De exemplu, broaștele țestoase adulte preferă fructele și legumele, însă reptilele mai tinere, cu vârste cuprinse între 7 – 10 ani au nevoie de mai multă carne.
În ceea ce privește strict proteina animală, se recomandă hrănirea țestoasei cu sardine la cutie sau mâncare uscată, însă îi poți da și pui gătit, carne de vită sau curcan. Pentru a stimula simțurile țestoasei trebuie să-i oferi adesea și hrană vie, sub formă de insecte sau crustacee, precum molii, greieri sau creveți. Este bine să cumperi acest tip de aliment dintr-un magazin specializat, pentru a te asigura că este sigur de consumat.
Pe de altă parte, proteina vegetală se găsește în legume, precum salata și frunzele de muștar, cât și în fructe, precum merele, bananele și mango. Însă, legumele bogate în oxalați precum arpagicul, spanacul sau părtunjelul sunt toxice pentru țestoase. Unele țestoase preferă și florile, așadar se pot introduce în dietă și petalele de trandafiri, păpădiile sau zambilele.
O țestoasă adultă trebuie hrănită o dată la 1 – 2 zile, în vreme ce țestoasele tinere o dată sau de două ori pe zi, în funcție de specie.
Citește și: Află care sunt animalele de companie potrivite pentru copii
De ce trebuie să îi verificăm constant ochii?
Țestoasele, atât cele de apă, cât și cele de uscat, pot avea probleme cu ochii dacă nu sunt ținute în condiții optime. Problemele cu vederea la țestoase sunt tratabile, însă ele nu trebuie lăsate să se agraveze, pentru a nu apărea complicații. De asemenea, anumite specii de țestoase acvatice pot avea infecții ale urechii, ceea ce poate duce la inflamarea ochilor.
Dacă țestoasa se freacă constant la unul dintre ochi sau dacă lăcrimează abundent, acest lucru poate indica o iritație sau o potențială rană la ochiul respectiv. Printre acestea, vederea încețoșată sau pleoapele inflamate pot indica apariția unei boli oculare sau a deficienței de vitamine.
Atunci când o țestoasă nu își poate deschide cel puțin unul din ochi, este posibil ca această să aibă o infecție oftalmică sau chiar abces la urechi, caz în care ea are nevoie de asistență medicală imediată. În același timp, țestoasa poate refuza hrana până când problema se rezolvă.
De cele mai multe ori, problemele cu ochii apar atunci când habitatul țestoasei nu este îngrijit cum trebuie. Apa murdară sau contaminată contribuie la problemele cu vederea, care pot fi fatale pentru țestoasele de apă, întrucât acestea se bazează pe văz pentru a se putea hrăni. Țestoasa nord-americană, de pildă, are nevoie de multă umiditate și umezeală, în caz contrar poate avea probleme cu vederea. Lămpile de căldură puse prea aproape de țestoasă și nisipul îi pot provoca disconfort și probleme cu ochii.
O altă posibilă cauză a problemelor cu ochii o reprezintă deficiența de vitamina A, care are un rol important în protejarea ochilor. Lipsa acestei vitamine sensibilizează ochii țestoasei în fața factorilor externi și a altor infecții ale corpului.
Cum se taie unghiile broaștei țestoase
Da, unghiile broaștelor țestoase trebuie tăiate periodic. Deși sună dificil și pare că necesită mult timp, nu este așa, întrucât unghiile unei țestoase trebuie tăiate o dată, cel mult de două ori pe an. Pentru acest proces ai nevoie de clești pentru tăiat unghiile câinilor sau pisicilor, un prosop pentru a înfășura țestoasa și, preventiv, unguent antibacterial în cazul în care apar sângerări.
Înainte de a începe propriu-zis tăiatul unghiilor, este nevoie să te asiguri că țestoasa este înfășurată bine în prosop, întrucât va fi dificil să o ți nemișcată. Este recomandat să poziționezi țestoasa pe o suprafață solidă, cum ar fi o masă și ar fi ideal ca lângă tine să mai fie o persoană care să țină animalul.
Cleștele pe care îl folosești trebuie să fie proporțional cu dimensiunea țestoasei, astfel pentru cele mai mari sunt recomandați cleștii pentru câini, în vreme ce pentru cele mici este bine să îi folosești clești pentru pisici. Cleștii ghilotină trebuie evitați, întrucât nu îți oferă aceeași precizie și riști să rănești animalul. Asigură-te că nu tai unghiile prea scurte, pentru că este posibil să atingi partea care asigură circulația sângelui. Trebuie să te asiguri că țestoasa ta are unghiile tăiate pentru că la anumite specii acestea pot crește mai mult, lucru care le împiedică să se deplaseze sau și le pot prinde în decorațiunile acvariului. De asemenea, dacă ai mai multe țestoase, este posibil ca acestea să se rănească reciproc dacă unghiile lor nu sunt tăiate.
Ce alte nevoi mai are o broască țestoasă
Pe lângă cele menționate anterior, broaștele țestoase mai au și alte nevoie cărora trebuie să le acorzi atenție printre care:
- Atenție la primele semne de îmbolnăvire. Țestoasele sunt reptile, așa că dacă se îmbolnăvesc nu vor reacționa precum un cățel sau o pisică. Dacă nu vrea să mănânce, i s-au umflat piciorușele, îi lăcrimează ochii sau începe să respire pe gură, atunci este un semn că are o problemă de sănătate, astfel că trebuie să mergi cu ea de urgență la un medic veterinar.
- Țestoaselor de uscat trebuie să le fie pilit ciocul.Țestoaselor de uscat, celor ținute în captivitate în special, le poate crește prea mult ciocul, adică ajunge până la maxilar, lucru care le îngreunează mușcatul, iar ocazional, au nevoie ca acesta să fie pilit. În sălbăticie, ele nu se confruntă cu această problemă, întrucât trebuie să muște singure din hrană și să o rupă singure, lucru pe care în captivitate nu trebuie să îl facă, deoarece li se oferă mâncarea de cele mai mult gata tăiată. Deși procesul de scurtare al ciocului se poate face și acasă, este recomandat să apelezi la un specialist, întrucât animalul se va zbate și se poate retrage în caparace. Totuși, dacă vrei să încerci să-i scurtezi ciocul acasă, ai nevoie de un prosop, clește pentru tăiat unghiile pisicilor și o pilă. Înfășoară animalul în prosop, pentru a avea control mai mare asupra lui. Apoi, folosind cleștele, taie cu grijă vârful ciocului, dar fără a forța. Ține cont de faptul că animalul nu va sta singur, așa că va fi nevoie să îi ți capul, dar să faci acest lucru cu blândețe, fără a strânge prea tare. Roagă pe cineva să te ajute. După ce ai tăiat surplusul, pilește restul ciocului pentru ca acesta să nu agațe.
- Broasca ta țestoasă poate hiberna, iar tu trebuie să îi asiguri toate condițiile. Într-adevăr, nu toate broaștele țestoase trebuie să hiberneze, mai ales dacă există probleme de ordin medical. Dacă totuși hibernarea va avea loc, ea se realizează în condiții speciale. Dacă hibernarea nu se face după reguli stricte, se poate ajunge chiar la decesul animalului. Primul pas este un consult la veterinar, pentru a face o evaluare a stării de sănătate. Odată primit acceptul medicului, se trece la următorul pas, anume sistemul digestiv al broaștei trebuie să fie golit complet înainte de hibernare. Hibernarea se poate face într-o pivniță răcoroasă sau la frigider (temperatura trebuie să fie în intervalul 4 - 6℃). În pivniță umiditatea este mai mare, ceea ce favorizaeză somnul. În schimb, pentru frigider, trebuie pus un recipient cu apă în el, broasca trebuie așezată într-o cutie cu găuri, pe fundul căreia este bine să pui mușchi sau frunze. Monitorizează constant broasca, iar dacă greutatea o depășește cu 10% pe cea inițială, trebuie să trezești imediat broasca.
Citește și: 15 fotografii care demonstreaza că fiecare copil ar trebui să aibă un animal de companie
Cât trăiește o broască țestoasă
Surprinzător sau nu, dar broaștele țestoase sunt unele dintre cele mai longevive animale. Majoritatea speciilor de broaște țestoase trăiesc în medie între 20 – 50 de ani, dar vârsta fiecăreia este influențată în mod direct de specie, condițiile de trai, dietă și alți factori din mediul înconjurător. De exemplu, o broască cu tâmple roșii ținută în condiții optime de trai poate să trăiască peste 30 – 40 de ani.
Țestoasele de uscat pot trăi chiar mai mult, adică peste 100 de ani. Adwaita, o broască țestoasă de uscat este una dintre cele mai longevive reptile din istorie. Adwaita a trăit într-o grădină zoologică din India și a murit la vârsta de 255 de ani. Vârsta nu poate fi verificată sigur, deoarece multe generații au avut grijă de Adwita, dar cert este că multe decenii ea a fost punctul de atracție al grădinii zoologice.
Broasca țestoasă poate fi animalul de companie pe care ți-l dorești, mai ales că sunt niște ființe longevive. Însă, pentru a avea o broscuță sănătoasă pentru foarte mult timp, trebuie să respecți toate regulile de îngrijire și trebuie să-i amenajezi un spațiu în care să se simtă confortabil. Broasca țestoasă poate fi o reptilă activă și chiar prietenoasă, mai ales dacă este fericită și sănătoasă.
Surse: thesprucepets.com, allturtles.com, everythingreptiles.com, agroland.ro, animax.ro, toateanimalele.ro, fera.ro, dozadebine.ro, pet.veterinarul.ro, taramulanimalelor.com, animalcenter.ro, nevertebrate.ro, aquariumprest.ro, novafood.ro, veterinar-oradea.ro, digi-animalworld.tv
Surse foto: istockphoto.com