Fructele de vară sunt sănătoase, gustoase și zemoase și te ajută să te răcorești în acest anotimp călduros. Alături de legume joacă un rol vital în clădirea rezistenței, imunității și a obiceiurilor de alimentație sănătoasă la cei mici. Pentru a pune bazele unui stil de viață sănătos, 3-4 porții de fructe trebuie consumate zilnic.
Un aspect important ce trebuie luat în considerare vara constă în faptul că organismul unui copil nu se răcorește vara la fel de eficient ca cel al unui adult. Lichidele din corpul lor se elimină prin transpirație, iar copiii sunt expuși unui risc mare deshidratare. Din acest motiv este indicat să nu aștepți ca cel mic/cea mică să îți spună că îi este sete, ci să îi oferi lichide în mod regulat pentru a preveni instalarea deshidratării. Pe lângă consumul de lichide, fructele și legumele sunt de mare ajutor în acest sens. Varietatea este întotdeauna cheia la copii.
1. Portocale
Portocalele sunt unele dintre cele mai zemoase și gustoase fructe, recunoscute pentru conținutul bogat în vitamina C, tiamină și folați care oferă protecție naturală contra razelor ultraviolete, scad nivelul de stres și îmbunătățesc producția de globule roșii din organism. De asemenea, portocalele conțin și aproximativ 12% DZR de fibre. Bebelușii le vor consuma sub formă de suc, în timp ce copiii mai mari le pot mânca după ce le decojesc ca atare (ai grijă să le tai în bucățele deoarece prezintă pericol de înecare), dar și sub formă de suc, înghețată sau shake.
2. Pepenele roșu
Pepenele roșu are dintre fructe cel mai mare conținut de apă (92% mai exact), prin urmare consumul său ajută la menținerea hidratării pe durata întregii zile. Este în plus bogat în vitamina A (un excelent tonic pentru piele), vitamina C, vitaminele din complexul B, potasiu și zinc și ajută la întărirea sistemului imunitar. Licopenul, un antioxidant pe care îl conține acest fruct, luptă împotriva cancerului și protejează de expunerea la soare; antioxidanții sunt acele substanțe care mențin activă funcția celulară pentru a îndepărta toxinele în exces. Pepenele poate fi consumat atât de bebeluși, cât și de copii, cu mențiunea că pentru prima categorie trebuie pasat sau transformat în suc. Nu uita să îndepărtezi semințele înainte de a-l servi.3. Pepenele galben
Pepenele galben are un conținut ridicat de apă, precum și fibre și vitamina A. De asemenea, ajută la combaterea bolilor cardiovasculare și la prevenirea anemiei. Conținutul mare de vitamina K și E menține corpul alimentat și hidratează pielea. Taie câteva felii din pepene și servește-le eventual cu înghețată. Îl poți include și în diverse smoothies.4. Căpșuni
Căpșunile sunt delicioase și bogate în vitamine. De asemenea, sunt utile în tratarea infecțiilor de tract urinar, extrem de frecvente vara. Deoarece sunt încadrate în categoria alimentelor alergene, nu trebuie oferite copiilor mai mici de 12 luni, iar pentru copiii mai mari pot fi incluse în iaurturi, înghețate și prăjituri sau alte deserturi delicioase.5. Caise
O altă categorie de fructe ce se coace la începutul verii, caisele sunt bogate în potasiu, magneziu, vitamina C, beta-caroten și fier. De asemenea, au un conținut ridicat de fibre. Pentru bebeluși pot fi servite sub formă pasată, de piure, iar pentru copiii mai mari incluse în diverse sucuri sau rețete.6. Piersici
Bogate în beta-caroten și vitamina C, piersicile oferă multe beneficii pielii. Copiii adoră să muște din pulpa lor zemoasă. Le poți pasa, ca și pe caise pentru bebeluși, iar pentru copiii mai mari le poți oferi proaspete.7. Cireșe
Cireșele sunt gustoase și nutritive, pline de enzime și vitamine. Pot fi oferite copiilor de orice vârstă, cu mențiunea că în cazul bebelușilor trebuie să li se îndepărteze semințele.8. Murele
Conțin antioxidanți polifenolici, suficient de puternici să acționeze contra radicalilor liberi. Pot fi preparate delicatese minunate pentru copii, dar nu și pentru bebeluși. Murele contribuie la întărirea sistemului imunitar și pot ajuta copilul să dezvolte un organism rezistent la boli.
9. Zmeură
Zmeura conține o cantitate semnificativă de antioxidanți. Are una dintre cele mai ridicate compoziții de fibre dintre fructe și constituie o sursă bogată de vitamina C, mangan, potasiu, calciu, grupul de vitamine B, acid folic, magneziu, cupru și fier. De fapt, zmeura conține aproximativ 50% din doza zilnică recomandată de vitamina C. La fel ca și căpșunile, făcând parte din categoria fructelor alergene, nu este recomandată copiilor mai mici de 1 an.
Citește și: Fructele de padure la copii: ghid de alimentatie
10. Nectarine
Aceste fructe de vară sunt varianta fără puf a piersicilor, pline de antioxidanți care pot preveni problemele pielii datorate radiațiilor ultraviolete prin contracararea radicalilor liberi. Pot fi pasate și oferite bebelușilor sau servite copiilor după ce le îndepărtați semințele.Sfaturi pentru fructe la copii și bebeluși
Fructele proaspete sunt de preferat celor sub formă de suc. Fructul întreg conține o parte din zaharurile naturale care îi vor conferi un gust dulce, dar și multe vitamine, fibre și minerale. Dacă optezi pentru fructe de sezon vor fi în primul rând mai accesibile din punct de vedere financiar și, în plus, vor avea un gust mai bun. Demonstrează creativitate în modul de preparare și servire a fructelor și menține în permanență un castron cu fructe proaspete în casă. Adaugă fructe în iaurturi, în cerealele de mic dejun și în deserturi. În plus, pentru copiii mai mari poți să refrigerezi sau să congelezi fructele și să le incluzi ulterior în diverse preparate răcoritoare. Ai grijă la fructele pe care le oferi unui bebeluș, în primul rând ca urmare a potențialului alergen și apoi din cauza riscului de înecare. Asigură-te că oferi copiilor cât mai multe variante din care să guste și nu una singură; în acest mod le vor aprecia cu siguranță.
Citește și: Fructele la copii - tot ce trebuie sa stii
Surse:
https://parentinghealthybabies.com; www.beingtheparent.com; www.mylittlemoppet.com