Alimentatia sanatoasa reprezinta unul dintre cele mai importante obiective ale mamicilor. Zilnic, preocuparea pentru o alimentatie care sa satisfaca nevoile nutritionale ale celor mici si ale intregii familii face ca mamicile sa caute produse cat mai proaspete si sanatoase, cu un aport de vitamine si minerale corespunzator pentru fiecare membru al familiei.
In cazul in care sit u faci parte dintre cei care doresc ca alimentatia sa fie benefica familiei sale in toate privintele, Qbebe iti ofera un top 10 al alimentelor pentru un creier sanatos.
Afine
Afinele sunt unele dintre cele mai gustoase si apreciate fructe de padure, insa din pacate, nu sunt foarte accesibile: sezonul lor este destul de scurt, iar pretul este cam mare. In ciuda acestor mici inconveniente, afinele sunt foarte populare, mai ales in randul copiilor: gustul lor dulce-acrisor si culoarea intense le face sa fie favoritele celor mici, atat in stare naturala, cat si in dulceturi.
Trebuie sa stii ca in afara de faptul ca aceste mici fructe sunt foarte gustoase, ele sunt si foarte sanatoase. Afinele aduc un aport crescut de vitamine (A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K, acid pantotenic) si minerale (calciu, crom, iod, fier, magneziu, potasiu, selenium, sodiu si zinc). De asemenea, afinele sunt foarte bogate in antioxidantii numiti antocianina. Consumul de afine stimuleaza sistemul imunitar si previne aparitia infectiilor.
Cum ajuta creierul? Datorita componentelor afinelor, consumul acestor fructe poate ajuta la prevenirea si uneori vindecarea, printre altele, a tulburarilor nervoase, prin prevenirea degenerarii sau distrugerii neuronilor, a celulelor creierului, ajutand astfel la mentinerea santatatii sistemului nervos central.
De asemenea, consumul de afine contribuie la vindecarea celulelor deteriorate si tesuturilor neuronilor si, pastreaza nealterata memoria pentru o perioada lunga de timp. Cercetatorii au descoperit ca dietele bogate in afine imbunatatesc in mod semnificativ si capacitatea de invatare.
Pepene galben
Pepenele galben este, fara indoiala, unul dintre deliciile verii: dulce, aromat si racoritor. In afara de faptul ca pepenele galben este unul dintre cele mai appreciate deserturi ale verii, ca poate insoti inghetata, ca poate fi baza unor cocktailuri (cu sau fara alcool) si ca poate fi folosit in multe retete de torturi si prajituri, pepenele galben aduce numeroase beneficii organismului celor care il consuma.
Trebuie sa stii ca pepenele galben este o sursa delicioasa de vitamina A (160 gr. de pepene galben iti asigura 100% din necesarul zilnic), vitamina B6 si vitamina C (o ceasca de cubulete de pepene galben iti asigura 97% din necesarul zilnic), dar si de acid folic si potasiu. De asemenea, datorita continutului crescut de fibre si al numarului redus de calorii (34kcal/100 gr.), pepenele galben este excelent pentru dietele de slabire.
Cum ajuta creierul? In primul rand, trebuie sa stii ca pepenele galben are un rol esential in combaterea stresului, a agitatiei nervoase si a insomniilor. Fiind bogat in potasiu, consumul de pepene galben ajuta la reglarea tensiunii arteriale, regleaza ritmul cardiac si astfel, ajuta la oxigenarea creierului, prin urmare te vei simti mai relaxata, iar puterea de concentrare va creste.
In cazul in care esti insarcinata, trebuie sa stii ca de pe urma consumului de pepene galben va beneficia si bebelusul din burtica ta: acidul folic din pepenele galben va preveni intarzierea cresterii intrauterine, riscul aparitiei defectelor congenitale ale nervilor si creierului fatului.
Mar
Marul este unul dintre fructele minunecare poate fi consumat tot timpul anului. Datorita faptului ca este bogat in vitamine si minerale, marul aduce nenumarate beneficii sanatatii noastre. Astfel, marul este o sursa importanta de minerale: potasiu, sodiu, siliciu, calciu, clor, acid fosforic, fier, magneziu, brom, alumina, arsenic, sulf, mangan, cobalt si tanin.
De asemenea, este foarte bogat in vitamine: vitamina A, vitamina B1 (10-100 mg pentru 100 g), vitamina B ori riboflavina (0,05 mg la 100 g), vitamina PP (0,5 mg la 100 g), acidul pantotenic (0,06 mg la 100 g) si vitamina C ( 10 mg de vitamina C / mar). Marul mai contine si acid galotanic, eteruri amilice, acizi - formic, acetic, caproic, acetaldehida si geraniol.
Specialistii in nutritie recomanda consumul merelor crude, in stare naturala, pentru a beneficia de toate vitaminele si mineralele care, prin prepararea termica s-ar distruge.
Cum ajuta creierul? Specialistii spun ca 2-3 mere pe zi ajuta creierul sa functioneze mai bine, astfel incat se imbunatateste memoria. Antioxidantii din mere ajuta la eliminarea stresului.
Datorita faptului ca merele contin quercitina, un antioxidant natural, consumand regulat aceste fructe-minune iti vei proteja celulele creierului. Potrivit unor studii medicale, quercetina protejeaza celulele creierului de atacurile radicalilor liberi care pot afecta mucoasa exterioara a neuronilor si poate conduce la declinul cognitiv.
Broccoli
Broccoli este una dintre cele mai sanatoase legume verzi, al carui consum aduce nenumarate beneficii organismului uman. Broccoli nu trebuie sa lipseasca din alimentatia sanatoasa a oricarei familii, in ciuda faptului ca nu este una dintre legumele specific gastronomiei traditionale romanesti.
Broccoli este perfect pentru curele de slabire, deoarec, o portie (91 g) contine doar 30.9 calorii, are un continut foarte sarac in grasimi saturate si colesterol. Broccoli este o sursa excelenta de vitamine (vitamina A, B6, C, E, K, riboflavin, acid pantotenic si acid folic) si minerale (mangan, potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier si seleniu).
Cum ajuta creierul? Datorita faptului ca broccoli este bogat in vitamina K, aceasta legume este recunoscuta pentru beneficiile sale in imbunatatirea functiilor creierului, mai ales a functiei cognitive.
Cercetatorii Universitatii Dundee din Scotia au descoperit ca o substanta din broccoli (sulforafane) este eficace in lupta impotriva deteriorarii celulelor creierului in cazul bolnavilor de Alzheimer, dar este util si in refacerea creierului in urma traumatismelor.
Ghimbir
Ghimbirul este recunoscut in intreaga lume ca fiind o planta cu proprietati vindecatoare, nu numai un condiment care da savoare felurilor de mancare.
Ghimbirul contine multe vitamine, precum vitamina A, C, E si vitaminele din complexul B, insa este si o sursa buna de minerale, cum ar fi sodiu, magneziu, zinc, fosfor, fier si calciu. Fiind bogat in potasiu si mangan, ghimbirul este unul dintre aliatii sanatatii intregii familii, deoarece creste imunitatea.
Cum ajuta creierul? In mod aproape miraculous, ghimbirul ajuta la diminuarea inflamarii creierului (in urma unor traumatisme), iar consumul regulat de ghimbir incetineste evolutia bolilor neurodegenerative.
De asemenea, ghimbirul ajuta in procesul de recuperare in urma accidentelor vasculare cerebrale, a ischemiilor cerebrale, chiar si in cazurile de pierderi ale memoriei. Mai trebuie sa stii si ca ghimbirul are proprietati analgezice, fiind eficace inclusiv in combaterea durerilor provocate de migrene.
Pepene rosu
Pepenele rosu este deliciul natural care ne vine in minte atunci cand ne gandim la vara si la aromele acestui anotimp. Racoritor si dulce, sanatos si foarte apreciat la toate varstele, pepenele rosu aduce foarte multe beneficii sanatatii celor care il consuma regulat in sezonul cald.
Pepenele rosu contine cantitati inseminate de vitamina A, B1, B2, B6, C, E, K, niacin, acid folic, acid pantotenic, dar si alte vitamine in cantitati mai reduse. Pepenele rosu contine si minerale importante pentru sanatatea noastra, cum ar fi calciu, sodiu, fier, potasiu, fosfor, magneziu, seleniu, mangan, cupru si zinc. Datorita faptului ca pepenele rosu contine 91% apa si aproximativ 6% zahar, are numai 30kcal/100 grame, este o baza excelenta pentru dietele de slabire sau detoxifiere.
Cum ajuta creierul? Datorita continutului sau ridicat de vitamina B6, pepenele verde este deosebit de benefic in producerea unor substante precum serotonina, melatonina si dopamina, cu rol in combaterea depresiei, anxietatii si a insomniei.
De asemenea, trebuie sa stii ca semintele de pepene rosu sunt bogate in grasimi benefice pentru creier, prin urmare nu trebuie sa le ocolesti atunci cand savurezi acest deliciu.
Nuci
Nucile sunt, sau ar trebui sa fie, gustarea preferata a copiilor si adultilor, indiferent de anotimp. Dincolo de faptul ca pot fi incorporate in nenumarate aperitive si deserturi, nucile sunt alimente foarte sanatoase pentru intreaga familie. Fructe oleaginoase deosebit de nutritive si energizante, foarte indicate mai ales in perioada rece a anului, nucile contin circa 15 g de proteine, 60 g de lipide, 15 g de glucide si 2,4 g celuloza la 100 g, sunt foarte bogate in minerale precum sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc si iod, dar au si un continut important de vitamine, cum ar fi vitamina C, B1, B2, B5, vitamina PP si caroten.
Trebuie sa stii ca nucile sunt extrem de bogate in acizi grasi monosaturati (aprox 72%), cum este acidul oleic si o excelenta sursa de acizi grasi esentiali de omega 3 ca acidul linoreic, acidul alfa linoreic(ALA) si acidele arachidonice. Introducerea regulata in meniu a nucilor ajuta la reducerea colesterolului negativ si la cresterea nivelului de colesterol pozitiv, benefic pentru organism.
Studiile au scos in evidenta ca dieta mediteraneana, bogata in acizi grasi de omega 3 ajuta la prevenirea bolilor arterelor coronariene si a infarctului prin favorizarea profilului unui sange sanatos. De asemenea, este important sa stii ca numai 25 de grame de nuci contin peste 90% din necesarul zilnic de acizi grasi omega 3. Studiile au indicat ca acestia, in virtutea actiunii anti inflamatoare ajuta la scaderea riscului de aparitie a hipertensiunii, a bolilor coronariene ale arterelor si a cancerului la san, colon si prostata precum si a infarctului.
Cum ajuta creierul? Deoarece nucile sunt pline de elemente antiinflamatoare, acestea constituie un aliment benefic pentru creier. In plus, acidul alfa-linoleic, ce face sangele sa circule mai bine este responsabil de oxigenarea creierului. Consumul regulat de nuci scade riscul de aparitie al bolii Alzheimer, imbunatateste coordonarea si memorarea la cei deja afectati de aceasta boala.
Datorita faptului ca nucile sunt bogate in substante fito-chimice care isi aduc aportul la activitatea anti-oxidanta, incluzand melatonina, acidul ellagic, vitamina E, carotenoidele, si compusii poli-fenolici, consumul regulat de nuci ajuta organismul sa lupte impotriva inflamatiilor, bolilor neorologice si imbatranirii.
Varza de Bruxelles
Varza de Bruxelles si-a castigat foarte multi simpatizanti in ultimii ani, mai ales datorita mediatizarii proprietatilor sale deosebite. Trebuie sa stii ca micuta varza de Bruxelles contine vitamine in concentratie foarte mare, astfel incat 100 de grame de varza de Bruxelles asigura 175% din necesarul zilnic de vitamina K si 103% din necesarul de vitamina C al organismului uman.
In afara de aceste doua vitamine, varza de Bruxelles contine fibre, acid folic, vitamina A, mangan, potasiu, fier, fosfor, proteine, cupru si calciu in cantitati suficiente pentru a face din micuta varza de Bruxelles un aliat puternic pentru sanatatea ta si a familiei tale. Fitonutrientii prezenti lupta cu rezultate bune impotriva mai multor afectiuni care ataca sistemul imunitar al organismului.
Varza de Bruxelles produce, in organism, enzime care ajuta la detoxifiere, in special a substantelor chimice care pot provoca diferite tipuri de cancer.
Cum ajuta creierul? In primul rand, femeile insarcinate au nevoie sa consume varza de Bruxelles, datorita continutului de acid folic care ajuta enorm in cresterea sanatoasa a fatului, in special la nivelul functiilor neurologice.
In plus, concentratia ridicata de vitamina K ajuta la functionarea creierului si nervilor la parametri optimi. De asemenea, consumul regulat de varza de Bruxelles ajuta la limitarea deteriorarii neuronale amanand sau chiar prevenind instalarea bolii Alzheimer.
Conopida
Conopida contine enzime, proteine si vitamine, toate bune pentru a fi folosita in favoarea unui organism sanatos. Trebuie sa stii ca aceasta leguma minunata este perfecta si in dietele de slabire, deoarece are numai 21 kcal/100 grame si nu contine amidon si colesterol.
De asemenea, contine multe vitamine (A, B1, B6, B2, C, niacina) si minerale (fosfor, zinc, calciu, magneziu, fier, mangan, caroten si cupru) care o transforma intr-una dintre cele mai sanatoase alegeri pentru dieta intregii familii.
Cum ajuta creierul? Datorita proprietatilor sale, conopida este utila in prevenirea atacurilor cerebrale. In plus, milioanele de nervi din organism folosesc potasiul din conopida pentru a trimite semnale nervoase catre organe, pentru coordonarea tuturor functiilor.
Fara cantitatea adecvata de potasiu, celulele nervoase nu pot functiona corespunzator. De asemenea, potasiul din conopida poate scadea tensiunea arteriala, scazand astfel riscurile unui accident vascular cerebral. Fosforul din conopida ajuta la protejarea membranelor celulelor, asigurand in acest fel sanatatea fiecarei celule nervoase din creier. Vitamina B6 stimuleaza productia neurotransmitatorilor precum dopamina, care ajuta la comunicarea intre celulele nervoase ale creierului.
Seminte de pin
Semintele de pin sunt chiar seminte ale conurilor de pin si au un gust dulce, asemanator cu al nucilor si o textura untoasa, fiind folosite in preparatele raw si vegetariene. Semintele de pin pot fi achizitionate din supermarketuri si magazinele bio, putand fi folosite in salate pentru efectele lor benefice pentru sanatate.
Cu un continut caloric ridicat (630 kcal / 100 grame), semintele de pin sunt o sursa bogata de acizi grasi mono-nesaturati care ajuta la scaderea colesterolului LDL ("colesterolul rau"), dar si la prevenirea bolilor cardio-vasculare.
Exista studii recente care demonstreaza ca semintele de pin pot avea rol de inhibare a poftei de mancare, fiind folosite ca adjuvant in curele de slabire. Trebuie sa stii ca semintele de pin sunt o sursa foarte bogata de vitamine si minerale (vitamina B si E, calciu, magneziu, seleniu, cupru, potasiu, fier si zinc).
Cum ajuta creierul? Fierul care se gaseste in semintele de pin are un rol important in reglarea functionarii celulelor nervoase. Consumul regulat de seminte de pin creste nivelul cuprului in organism care are ajuta la intarzierea procesului de imbatranire a celulelor si stimuleaza activitatea celulelor nervoase. In plus, vitamina E previne riscul aparitiei accidentelor vasculare cerebrale.