Surse ascunse de cofeina in alimentatia copilului

Surse ascunse de cofeina in alimentatia copilului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Cofeina la copii reprezinta o problema tot mai des intalnita deoarece multe alimente consumate de cei mici o contin, fara ca macar sa banuim. Haideti sa aflam impreuna care sunt acestea si ce probleme poate cauza consumul excesiv de cofeina la copii.

Ce este cofeina?

 Cofeina reprezinta o substanta chimica ce face parte din grupul xantinelor actionand asemenea unui inhibitor asupra adenozinei (un neurotransmitator) ce are rolul de a linisti/adormi creierul si respectiv organismul. Acest lucru se petrece deoarece molecula cofeinei este similara cu cei a adenoizinei si practic "induce in eroare" creierul, care nu mai este capabil sa secrete dopamina (rol fundamental pentru controlul motricitatii), ramanand intr-o permanenta stare alerta. In stare naturala se poate gasi in general in semintele arborelui de cafea (Coffea arabica), in frunzele de ceai (Thea sinensis), dar si in semintele de cacao (Theobroma cacao), dar mai exista si in mate, guarana si maca. In cazul copiilor mai mari de 3 ani biotransformarea (transformarea metabolica) este intensa insa la bebelusii cu varsta de 2-3 luni este lenta, timpul in care este eliminata din organism ajungand si la 24 ore (se pare ca si dupa 48 de ore este eliminata doar in proportie de 85%, o parte fiind in stare netransformata).

Probleme cauzate de cofeina

La fel ca si in cazul adultilor, cofeina reprezinta un stimulant (al sistemului nervos central) al carui aport excesiv poate conduce la insomnie, nervozitate, neliniste, irascibilitate, dificultati in concentrare, dureri de cap sau vertij (ameteala), tensiune crescuta, deranjament stomacal si uneori scaderea apetitului, tahicardie (puls rapid) si/sau tremor si chiar pierderea controlului motor, in special in cazul copiilor de varsta frageda. Datorita actiunii metabolitilor sai, deregleaza ciclul somn-veghe, inhiband senzatia de foame si crescand toleranta la efort fizic, insa acest lucru nu este intotdeauna de dorit in cazul copiilor. Alte probleme pe termen lung asociate consumului de cofeina:

- in mod indirect prin consumul de bauturi indulcite, poate conduce la obezitate. Copiii care consuma mai mult de 355 ml zilnic de bauturi indulcite au cu 60% mai multe sanse sa devina obezi.
- tot in mod indirect poate cauza deficiente nutritionale deoarece bauturile pe baza de cofeina (cel mai des intalnite in cazul copiilor) contin calorii goale (nu ofera nutrimente), privandu-i practic de aportul provenind din surse mult mai sanatoase, in special surse bogate in calciu (contribuie la dezvoltarea sistemului osos)
- poate cauza si carii dentare din cauza nivelului ridicat de zahar si eroziunii dentare cauzate de aciditate (tot in cazul bauturilor dulci). Pentru a va convinge, aflati ca 355 ml de bautura indulcita carbogazoasa contine echivalentul a 10 lingurite de zahar si 150 calorii.
- poate contribui la deshidratare (in special in perioadele calduroase ale anului) prin urina deoarece cofeina este si un diuretic. Depinde insa de cantitate de cofeina si de organismul fiecaruia insa este de preferat ca cei mici sa nu consume asemenea bauturi cand temperatura ambientala este crescuta. Din acelasi motiv, poate creste riscul de osteoporoza (cresc pierderile urinare de calciu si magneziu)
- poate agrava problemele cu inima sau cele ale sistemului nervos (crescand pulsul si tensiunea). Desi studiile nu sunt inca definitivate in acest sens, posibilitatea aparitiei afectiunilor cardiovasculare trebuie luata in considerare pe termen lung
- nu in ultimul rand, intreruperea brusca poate cauza manifestari similare sevrajului (dureri de cap, dureri musculare, depresie temporara si irascibilitate) mai ales daca era vorba despre un consum ridicat de cofeina

Doamna doctor Ana Cristina Stefanescu, medic specialist pediatru ne mentioneaza: 

"Cofeina este un stimulent, cu toate efectele ei cunoscute: creste nivelul de activitate cerebrala si fizica, frecventa cardiaca si inhiba somnul. Dar toate acestea au un pret de platit: apare un metabolism mai accentuat, cu medic„biciuirea" si epuizarea celulelor nervoase. Apar nervozitate, tulburari de somn (inclusiv pierderi de urina in timpul noptii), agitatie nejustificata, lipsa de concentrare pe activitatile incepute, soldate in timp cu o epuizare mai ales de natura nervoasa. Aceste bauturi sunt de multe ori foarte bogate in zahar (iar daca este vorba de formulele Diet sau Zero, contin indulcitori nerecomandati copiilor) si au un potential remarcabil de a deveni foarte rapid foarte dorite de copii, proces similar unei dependente."

Doamna doctor Alina Condoiu - medic pediatru Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu" Bucuresti, consultant nutritie pediatrica Med Consult & Care pe care o puteti gasi si la: http://alinacondoiu.wordpress.com/ ne ofera urmatoarele informatii:

"Cu cat copilul este mai mic cu atat este nevoie de o cantitate mai mica de cofeina care sa aiba efecte adverse asupra acestuia. Excesul de cofeina poate determina: tremor, nervozitate, cefalee (durere de cap), dificultati de concentrare, tulburari de somn, cresterea frecventei cardiace si a tensiunii arteriale, sindrom dispeptic. Alte motive pentru limitarea consumului de bauturi pe baza de cofeina sunt:
• Consumul a cel putin 350 ml bauturi racoritoare indulcite cresc ritmul de obezitate cu 60%;
• Bauturile racoritoare contin calorii "goale" care vor reduce consumul de alimente bogate in vitamine si minerale (ex: lapte) astfel cresc incidenta afectiunilor dentare (carii dentare) si osoase;
• Cofeina are efect diuretic ceea ce poate determina deshidratare;
• Oprirea brusca a consumului de cofeina poate determina sevraj manifestat prin: cefalee, dureri musculare, depresie, iritabilitate;
• Cofeina poate agrava afectiunile cardiace si neurologice daca acestea exista;
• Cu toate ca nu este stiintific demonstrat, se presupune ca bauturile pe baza de cofeina pot incetini procesul de crestere."

Cantitati si surse de cofeina

 Specialistii recomanda in cazul copiilor mai mici de 12 ani un aport de maxim 2.5 mg zilnic pe kilogram de greutate corporala. Tinand cont de aceasta formula, cantitatea aproximativa indicata este de 45 mg pentru copiii intre 4-6 ani, 62,5 mg pentru copiii intre 7-9 ani, 85 mg pentru copiii intre 10-12 ani. In urma unui studiu s-a constatat ca in grupa de varsta 6-9 ani consumul ajunge la 22 mg zilnic.

Desi nu multe persoane constientizeaza, cofeina are potential fatal (300 mg reprezinta cantitatea maxima tolerata de organism conform specialistilor), in acest caz aflandu-se nu de putine ori consumatorii de bauturi energizante (adolescenti in special). Doza letala de cofeina in acest sens a fost calculata drept 10 g (aproximativ 170 mg/kilogram corp), echivalenta unui consum de 100 cesti de cafea succesiv. Bauturile energizante contin o concentratie de pana la 14 ori mai mare decat cele carbogazoase, de aceea sunt considerate de experti drept cele mai nocive. Retineti si faptul ca unele medicamente (acetaminofen) interactioneaza cu cofeina (efectul sau hepatotoxic fiind potentat), afectand astfel ficatul in mod suplimentar.

Din punctul de vedere al cantitatilor continute de diverse alimente, cafeaua contine aproximativ 70 mg la 100 ml, ceaiul 18 mg la 100 ml, iar cola 14 mg la 100 ml. Bauturile energizante ajung la 160 mg, iar ciocolata calda la 4 mg. Exista si o serie de medicamente care pot contine cofeina (Vivarin, Excedrin) insa din fericire nu sunt disponibile in tara noastra.

 Surse ascunse de cofeina

In afara de sursele mentionate anterior, aflati ca puteti identifica cofeina intr-o serie de bauturi, dupa cum urmeaza: Mountain Dew: 55 mg, Cola dietetica - 45 mg, ice tea - 70 mg (ambele pentru o cantitate de 340 ml), ciocolata neagra - 20 mg pentru 30 g, lapte cu ciocolata - 5 mg pentru 230 ml. Trebuie sa stiti insa ca exista si o multitudine de alte produse ce contin cofeina in mod ascuns.  De exemplu inghetata cu ciocolata (ciocolata contine cofeina), guma de mestecat, biscuiti, caramele sau bomboane si chiar seminte de floarea soarelui apa sau cereale (cele care specifica "energizante" pe ambalaj). Este de preferat din acest motiv sa urmariti intotdeauna ambalajul produselor inainte de a le achizitiona. Din pacate producatorii inca nu sunt obligati sa scrie pe eticheta produsului continutul de cofeina, nici macar existenta acestui ingredient, daca este in cantitate mica, nu este obligatoriu de precizat. 

Citeste si: Durerile de cap ale copilului: 7 cauze pe care nu le stiai

Sfaturi

Sensibilitatea (efectele produse) la cofeina variaza de la un copil la altul insa in cazul consumului regulat apare o reducere a acesteia. Deoarece copiii au o greutate si statura mai mica, sunt mai predispusi la efectele adverse ale acesteia si este indicat sa eliminati bauturile carbogazoase de acest tip, inlocuindu-le cu apa, lapte si suc de fructe natural sau chiar cu ceai. Exista, daca doriti, si bauturi carbogazoase (desi nu sunt recomandate datorita nivelului ridicat de zahar) care nu contin cofeina. Chiar daca pe moment cei mici vor prezenta o senzatie de oboseala dupa inlaturarea acestora din alimentatie, acest simptom este unul trecator iar nivelul de energie va reveni la normal in cateva zile. Le puteti ingadui consumul de ciocolata, insa in mod ocazional si nu in cantitati mari, moderatia reprezentand intotdeauna cheia succesului in orice tip de alimentatie.

Multumim doamnelor doctor Alina Condoiu si Ana Cristina Stefanescu pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Sursa poza:www.parenting.com

Surse: www.healthyalberta.com; www.cbsnews.com; www.mediafax.ro; www.sfatulmedicului.ro; www.topsanatate.ro; http://kidshealth.org/

Articolul urmator
Verificăm telefonul copilului - DA sau NU?
Verificăm telefonul copilului - DA sau NU?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fricile ascunse ale zodiilor. Recunosc cu greu aceste slăbiciuni
    Fricile ascunse ale zodiilor. Recunosc cu greu aceste slăbiciuni

    Fiecare dintre noi are anumite frici, dar nu suntem întotdeauna dispuși să recunoaștem acest lucru. Fie că ne este teamă de reacțiile celor din jur, că ne vor judeca, fie că...

    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului
    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului

    Năutul, cunoscut și sub denumirea de boabe de Garbanzo, este o leguminoasă extrem de benefică pentru sănătate, utilizată de mii de ani în alimentație datorită aportului său...

    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, și pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O deficiență de vitamina D poate afecta negativ creșterea și...

    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Fibrele alimentare reprezintă o componentă vitală a unei diete sănătoase și echilibrate, dar multe persoane nu sunt conștiente de importanța lor și de rolul pe care îl joacă...

    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului
    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Cerealele reprezintă un element esențial în alimentația noastră de zi cu zi, furnizând carbohidrați, fibre și nutrienți importanți. Cu toate acestea, pentru copiii care...

    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete
    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete

    Folosită de mulți ani în bucătăria românească, urda este un ingredient versatil, ce poate fi folosit în mâncăruri sărate, aperitive, deserturi, etc. Află și...

    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului
    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului

    Cultivată de mai bine de 8000 de ani în emisfera nordică, hrișca provine fie din familia plantelor Fagopyrum esculentum, fie din familia Fagopyrum tataricum, fiind înrudită...

    „Mami, mă doare spatele!” Cauzele ascunse ale durerilor de spate la copii. Când trebuie să ne îngrijorăm?
    „Mami, mă doare spatele!” Cauzele ascunse ale durerilor de spate la copii. Când trebuie să ne îngrijorăm?

    Durerile de spate la copii sunt oarecum normale în societatea modernă actuală în care ghiozdanele școlarilor cântăresc mai mult decât ar trebui. Când...

    © 2025 Qbebe