Smoothie cu banane și spanac
Bananele sunt o sursă excelentă de potasiu, magneziu și proteine ce-i vor conferi un plus de energie copilului, în timp ce spanacul se remarcă și el prin multitudinea de vitamine și minerale (cum ar fi fier, calciu, vitaminele A,C, K). Profită de aceste alimente valoroase și valorifică-le prin intermediul unui smoothie gustos, care va fi o hrană excelentă mai ales în primele zile ale purtării aparatului dentar, până când copilul se obișnuiește pe deplin cu acesta.
Ingrediente pentru 1 porție de Smoothie cu banane și spanac
1/2 banană mare
1 cană baby spanac
1 lingură unt de migdale
1 cană lapte de migdale
1/2 cană iaurt grecesc
1/4 linguriță extract de vanilie
Timp de preparare: 5 minute
Cum se prepară Smoothie cu banane și spanac
Pasul 1: Vei spăla baby spanacul și vei decoji banana
Pasul 2: Vei pune toate ingredientele în blender, până când vei obține consistența dorită
Citește și: Mic dejun sănătos pentru copil: 10 rețete de smoothie-uri
Sticks-uri de mozzarella, cu sos Marinara
Poți să-l atragi mai ușor pe copil să mănânce cu plăcere, chiar și în primele zile de după montarea unui aparat dentar, dacă îi vei oferi un preparat care să-l încânte. Sticks-urile de mozzarella sunt moi, gustoase, iar sosul Marinara este plin de legume variate.
Ingrediente pentru sosul Marinara homemade
2 linguri ulei de măsline
3 căni de legume (ceapă, morcovi, cartof dulce, ardei gras, țelină și/sau conopidă etc.)
700 g roșii cubulețe (din conservă)
sare și piper
Timp de preparare: 45 de minute
Cum se prepară sosul Marinara
Pasul 1: Vei încinge uleiul de măsline la foc mediu
Pasul 2: Vei spăla, vei curăța și vei tăia legumele cubulețe
Pasul 3: Vei pune legumele în ulei și le vei lăsa la rumenit cam 10 minute, având grijă să ai o cratiță cu capac
Pasul 4: Vei ridica ulterior capacul și vei adăuga roșiile și vei lăsa la foc mediu până când se apropie de fierbere
Pasul 5: Vei reduce focul și vei pune iar capacul. Vei mai lăsa la foc mic cam 20-25 de minute
Pasul 6: Vei pune toate legumele în blender, adăugând sare și piper
Ingrediente pentru 4-6 porții de Sticks-uri de mozzarella
12 sticks-uri de mozzarella
3 linguri făină
2 ouă
1 lingură apă
1 cană pesmet
mix de mirodenii (la alegere)-cam 2 lingurițe
1 lingură unt
Timp de preparare (cu sosul Marinara preparat în prealabil și fără intervalul cât vor sta la frigider): 25 de minute
Cum se prepară Sticks-urile de mozzarella
Pasul 1: Vei pune făina într-un castron
Pasul 2: Vei bate ouăle, adăugând și apa
Pasul 3: Vei amesteca pesmetul, mix-ul de mirodenii, puțin piper
Pasul 4: Vei da fiecare sticks de mozzarella prin făină, apoi prin ouăle bătute și în final le vei acoperi cu amestecul din pesmet și mirodenii
Pasul 5: Vei acoperi sticks-urile și le vei da la frigider pentru 4 ore
Pasul 6: Vei pune sticks-urile de mozzarella într-o tavă cu hârtie de copt, unsă cu unt. Le vei coace la 200 de grade cam 6-8 minute
Pasul 7: Le vei lăsa la răcorit și i le vei servi copilului, alături de sos Marinara
„Mac and Cheese"
Poate fi o rețetă numai bună pentru un copil ce poartă aparat dentar, în condițiile în care macaroanele și brânza sunt moi și nu necesită mult efort în cadrul masticației. În prepararea ei poți folosi un singur sortiment de brânză sau mai multe, în funcție de preferințe.
Ingrediente pentru 12 porții de „Mac and Cheese"
450 g paste
350 g brânză
10 linguri unt
3 căni lapte
1/3 cană faină
4 linguri pesmet
sare și piper (după gust)
Timp de preparare: 45 de minute
Cum se prepară „Mac and Cheese"
Pasul 1: Pastele vor fi fierte conform indicațiile de pe ambalaj. Le vei scurge bine
Pasul 2: Cuptorul va fi încins la 180 de grade
Pasul 3: Vei topi 8 linguri de unt și vei adăuga peste el făina. Vei turna și laptele, amestecând permanent.Vei aduce la fierbere ingredientele și le vei mai amesteca timp de 2 minute
Pasul 4: Vei stinge focul și vei adăuga brânza, sarea și piperul
Pasul 5: Într-o cratiță mare vei pune toate ingredientele menționate peste paste și vei amesteca
Pasul 6: Vei distribui pastele în două vase termorezistente
Pasul 7: Vei amesteca 2 linguri de unt, pesmetul și puțin piper. Vei turna acest amestec peste paste
Pasul 8: Pastele vor fi date la cuptor pentru aproximativ 30 de minute
Musaca de cartofi
Și acest fel de mâncare va fi nimerit în intervalul în care copilul va purta aparat dentar. Este hrănitoare, aromată, cu o textură plăcută, ușor de digerat, o adevărată mâncare de confort! De asemenea, are marele avantaj că poate fi pregătită cu orice fel de carne tocată.
Ingrediente pentru 6 porții de Musaca
600 g carne de vită tocată (de vită/ de pui/ de curcan)
1 ceapă
2 căței de usturoi
2 roșii
1 ou
2 linguri pastă de roșii
2 linguri pesmet
1 vârf de cuișoare
600 g cartofi albi
3/4 cană parmezan ras
1/4 cană ulei de măsline
2 vinete mici/ 2 dovlecei
1/3 cană lapte
sare (după gust)
Timp de preparare: 1 oră și 35 de minute
Cum se prepară Musacaua de cartofi
Pasul 1: Se toacă mărunt legumele (în afară de cartofi, vinete/dovlecei) și vei încinge cuptorul la 220 de grade
Pasul 2: Dacă vei folosi vinetele, acestea se vor curăța, se vor tăia rondele și se vor da cu sare. Vor fi lăsate la scurs pentru aproximativ 15 minute. Dacă vei folosi dovlecei, pur și simplu îi vei curăța și îi vei tăia feliuțe
Pasul 3: Vei pune feliile de vânătă/ de dovlecel înt-o tavă, în care este hârtie de copt. Le vei așeza acolo, turnând peste ele uleiul de măsline. Le vei lăsa la cuptor până când se vor rumeni ușor, vei da cuptorul mai încet (la 200 de grade) și le vei lăsa apoi la răcit
Pasul 4: Vei curăța cartofii și îi vei pune la fiert. După ce îi vei scurge, îi vei face piure, alături de lapte și de gălbenușul de ou. Vei pune peste piure și 1/2 cană de parmezan și vei continua să amesteci
Pasul 5: Vei pune carnea tocată într-o cratiță, ca să se rumenească. Bei pune alături de ea ceapa, usturoiul, mirodeniile. Vei lăsa la gătit până când legume se vor înmuia
Pasul 6: Vei turna peste carne, ceapă și usturoi și pasta de roșii și roșiile proaspete, tocate. Vei mai lăsa la gătit cam 10 minute. Vei adăuga apoi vinetele/dovleceii
Pasul 7: Vei pune amestecul de carne și de legume într-un vas termorezistent. Vei așeza deasupra piureul. Peste piure vei pune restul de parmezan și pesmetul. Vei mai lăsa la cuptor pentru aproximativ 30 de minute
Budincă de căpșune
Profită de dulceața și parfumul deosebit al acestor fructe și include-le într-un desert cremos și delicios, numai bun pentru un copil ce a început să poarte aparat dentar. În cazul în care nu ai la dispoziție căpșune proaspete, poți folosi și unele congelate.
Ingrediente pentru 6 porții de Budincă de căpșune
250 g căpșune
1 cană lapte cu conținut redus de grăsime
3 linguri amidon
1/4 cană zahăr
1/2 cană iaurt grecesc (cu conținut redus de grăsime)
1/2 linguriță extract de vanilie
1 vârf de sare
opțional (pentru decor): frișcă și căpșune feliate
Timp de preparare (fără timpul de stat la frigider): 25-30 de minute
Cum se prepară Budinca de căpșune
Pasul 1: Vei spăla bine căpșunele
Pasul 2: Vei pune laptele și căpșunele în blender
Pasul 3: Vei pune amidonul, zahărul și sarea la un loc. Acestea vor fi turnate într-o cratiță și puse la foc. Treptat vei turna peste ele mixul de lapte și căpșune, dar și extractul de vanilie
Pasul 4: Vei aduce amestecul până aproape de fierbere, amestecând neîntrerupt. Vei reduce apoi intensitatea focului și îl vei mai lăsa pe foc până când se va îngroșa (cam 2 minute)
Pasul 5: Vei lua amestecul de pe foc și îl vei combina cu iaurtul. Vei amesteca bine pentru a îndepărta toate cocoloașele ce se vor forma deasupra
Pasul 6: Vei distribui budinca în 6 porții și le vei lăsa la frigider cam 2 ore. Le vei decora apoi cum dorești.
Citește și: 12 semne care îți spun că al tău copil ar putea avea nevoie de un aparat dentar
Surse:
www.evergreenorthodontics.ca, www.livingwellmom.com, www.lizshealthytable.com,www.streetdirectory.com, www.tasteofhome.com