Exista o multime de trucuri pentru un copil care papa tot, unele sunt eficiente, altele nu, si absolut toate depind de personalitatea propriului nostru copil. Trebuie sa stim ca lipsa poftei de mancare la copii are si cauze psihologice, care incep cu nevoia de atentie pana la nevoia de a isi exercita dreptul de a spune nu. Orice mama se panicheaza, se enerveaza, uneori cade franta seara si se framanta, nestiind cum sa il mai convinga pe cel mic sa manance. Insa, aceeasi mama, a doua zi reuseste sa isi hraneasca odrasla asa cum trebuie, apeland la multa rabdare si la si mai multa inspiratie.
Prin urmare, problema unei mame in acest moment nu este reprezentata de mofturile copilului. Pana la urma, ii oferim celui mic in fiecare zi cele 4-5 alimente pe care le accepta, in diferite forme, si el tot va reusi sa creasca frumos si sanatos. Problema unei mame in prezentul incarcat de tehnologie si inventii este calitatea hranei. Peste tot, prin mass-media, intampinam o multime de stiri privind alimentele din comert, care nu mai sunt ce erau o data. Ba, dimpotriva, sunt atat de schimbate, incat ne schimba si pe noi si pe copiii nostri.
Carnea de curcan este plina de apa si sare.
Carnea de pui este plina de hormoni de crestere.
Carnea de vita este, de fapt, carne de cal.
Laptele poate sa contina aflatoxina.
Ouale care nu sunt ecologice, sunt nesanatoase pentru oricine, daramite pentru un copil.
Legumele sunt ca desenate, insa nu au niciun gust, si unele dintre ele nici macar nu ating pamantul atunci cand cresc.
98% dintre mezeluri contin nitriti si potentiatori de gust si o cantitate uriasa de sare.
Zaharul procesat isi schimba complet aportul caloric si devine periculos pentru organism.
Cerealele, iaurturile cu fructe, chiar si anumite mezeluri contin cantitati mari de zahar adaugat.
Si lista poate continua, cu zeci de alimente care, din bune pentru copil, devin adevarati dusmani. Intr-adevar, mass-media are tendinta de a exagera astfel de stiri, si se prea poate ca adevarul sa fie undeva la mijloc. Insa, noi, mame responsabile, ce facem? Ce ii dam azi copilului sa manance? Daca acea stire are, totusi, un sambure de adevar in ea? Riscam? Da si nu. Bineinteles ca apelam din nou, la instinctul nostru nepretuit de mama, si incercam sa "culegem" alimentele pe a caror eticheta totul pare sa fie in regula, fructe si legume care nu par modelate din plastic, si facem sacrificii financiare pentru a cumpara alimente ecologice, naturale, cu o provenienta sigura.
Si speram ... ca, poate, la un moment dat se va isca o revolutie alimentara, care sa detroneze alimentele "create" pentru vanzare si nu pentru calitate, ca ai nostri copii vor depasi aceste capcane dificile de alimentatie si ca vor ajunge adulti sanatosi. Speram ca sanatatea copilului nostru sa nu ajunga in mainile marilor producatori din lume. Speram ca ne vom mai pune zilnic intrebarea - eu ce ii mai dau copilului meu sa manance - fara sa simtim acea framantare si frustrare interioara ca orice am pune pe masa, ii va face rau micutului. Speram, dragi parinti, intr-o lume mai buna pentru copiii nostri!
Cu drag,
Gabriela Paladi
Redactor Sef Qbebe