Mai întâi trebuie să te liniștesc puțin, și să îți spun că am trecut toate prin astfel de situații, poate că ambele, poate că mai multe sau mai diferite, toate rezultând din dorința copilului de a alege ceea ce mănâncă și, din faptul, că el, ca și noi, vrea să mănânce ce îi place. Rolul nostru este să ne asigurăm că cel mic, ca să devină mare, primește tot aportul nutrițional de care are nevoie, în forma pe care el și-o dorește.
Fetița mea, după standardele tradiționale ale bunicilor noastre, este un copil mofturos
Eu, ca să mă împac cu propria mea luptă interioară, am decis că nu este un copil mofturos, este doar un copil care vrea să mânânce ceea ce îi place, și care nu face din mâncare un adevărat eveniment social, psihologic și sportiv. Pentru că trebuie să recunoaștem, tradiția românească face din fiecare masă un eveniment în care trebuie să ne așezăm la masă, să discutăm, să mâncăm ciorbă, tocană și desert și să mâncăm tot din farfurie, desigur, ca la o întrecere sportivă. Că altfel ne lăsăm norocul acolo, nu-i așa? Stomăcelul copiilor noștri este mic, pentru ei un singur fel de mâncare este suficient la fiecare masă. Însă, cel mai important, este să existe, zilnic, în meniul lor, toată piramida alimentară.
Asta am realizat eu, când singurele feluri de mâncare gătită pe care Anya le-a acceptat timp de 3 luni de zile au fost piureul de cartofi și pastele. Am renunțat să o forțez să mănânce altceva, pentru că fiecare sesiune de masă ne epuiza pe amândouă. Așa că am decis să mă concentrez să îi ofer o alimentație sănătoasă, completă și complexă fără mâncare gătită propriu-zis, însă concentrându-mă pe ceea ce îi place ei. Carbohidrații îi avea asigurați și cu piureul și pastele. Așa că mesele erau formate din iaurturi, lapte, multe legume crude (mânca și un kilogram de legume pe zi - roșii, ardei, castraveți), cereale integrale sub formă de pâine, grisine sau fulgi de cereale, brânzeturi, diferite tipuri de carne fiartă sau la grătar, ouă, fructe, toate servite în forme diverse (sandivșuri, salate, înșirate pe bețișoare de frigărui) sau ca atare aranjate pe platouri. Grafica de mai jos explică mai bine care este și acum procedura pe care o urmăresc:
Desigur că vor exista multe voci care îmi vor spune că nu procedez tocmai bine. Însă copilul meu mănâncă bine, tot ceea ce îi ofer acum și nu mai trebuie să negociem minute întregi fiecare masă. Mâncarea gătită pentru noi înseamnă pastele, cușcușul și orezul cu diferite sosuri, pizza făcută în casă, fripturile simple la cuptor sau la grătar și supele sau ciorbele. O singură regulă avem la fiecare masă:
În fiecare zi gustăm un preparat nou
Așa că Anya, ușor, ușor, a început să accepte și alte feluri de mâncare. Însă nu o forțez să mânânce mâncărurile tradiționale pe care moștenirea noastră alimentară o impune de la bunicile ei, ale mele și ale voastre. Nu țin neapărat să mănânce sarmalele, ardeii umpluți, tocănițele, tochiturile, ghivecele, musacalale și toate preparatele care intră sub incidența regulii transmise din popor, conform căreia trebuie neapărat să mâncăm la prânz și la cină mâncare gătită. Dacă până la cină, copilul a mâncat din porțiile alimentare de care are nevoie, iar la cină spune că nu mai vrea să mânânce tocănița de cartofi sau de mazăre, nu am de gând să o forțez. Un iaurt grecesc, cu o mână de măsline și niște grisine integrale vor fi mai mult decât suficiente.
Mai jos am sa descriu ceea ce a mâncat Anya, copilul meu catalogat drept mofturos, săptămâna trecută
Luni
Mic dejun: 1 castron mediu de cereale din roșcove cu lapte
Gustare: 1 iaurt grecesc cu grisine, 6 măsline, 10 roșii cherry
Prânz: 1 castron mediu de supă de pui cu paste
Gustare: 1 măr + 2 felii de pomelo
Cină: o castron mediu de paste cu sos de smântână și bacon, 10 roșii cherry, 1 ardei kapia, 1 castravete cornichon
Marți
Mic dejun: 1 castron mediu de fulgi de porumb cu lapte covăsit și un pumn de stafide
Gustare: 6-7 roșii cherry, 1 castravete, 50 g de ciocolată
Prânz: un platou cu cașcaval, mozzarella, piept de curcan fiert, măsline, ardei kapia, o felie de pâine cu cremă de brânză
Gustare: o brânzica cottage + o banană
Cină: un castron mediu de supă de pui cu paste și o felie de brânză Cheddar, 1 cană de ceai
Miercuri
Mic dejun: omletă cu telemea de oaie, 7-8 roșii cherry, un castravete, 4-5 măsline
Gustare: 1 mandarină, 1 pachet mic de biscuiți, 1 cană de ceai
Prânz: cartofi copți cu brânză Cheddar, smântână și pastramă afumată de porc de la bunicul
Gustare: covrigei sărați, 1 măr, 1 pumn de caju
Cină: 2 felii de pizza de casă cu prosciutto, ardei și mozzarella
Joi
Mic dejun: 2 felii de pâine prăjită cu mascarpone și miere, 1 cană de ceai
Gustare: 1 iaurt grecesc cu 10 măsline mari
Prânz: orez fiert cu 1 lingură de unt, 50 g de mușchi de porc pe grătar, 2 castraveti cornichon
Gustare: 50g de ciocolată, 1 banană mare
Cină: 2 brioșe sărate cu bacon și mozzarella, 10 roșii cherry
Vineri
Mic dejun: 1 ou fiert, o felie de brânză Cheddar, 2 felii de șuncă de curcan, 1 cană de ceai, 1 ardei kapia
Gustare: 2 mandarine, 2 kiwi
Prânz: un castron mediu de ciorbă de porc cu legume, 1 felie de pâine
Gustare: 50g de ciocolată, 1 felie de pâine cu cremă de brânză
Cină: 1 iaurt grecesc, 2 felii de cașcaval, 10 roșii cherry
Sâmbătă
Mic dejun: 2 gofre făcute în casă cu gem de caise făcut de bunica, 1 cană de ceai
Gustare: o jumătate de pomelo, un pachet mic de biscuiți
Prânz: un castron mediu de ciorbă de porc cu legume, 1 felie de pâine, 1 felie de brânză Cheddar, 7-8 roșii cherry
Gustare: 50g de ciocolată, un măr
Cină: 1 castron mic de mămăligă cu brânză și smântână, 2 castraveți cornichon, 2 felii mici de mușchi de porc la grătar
Duminică
Mic dejun: 1 castron mediu de cereale din roșcove cu lapte bătut și miere
Gustare: un platou cu 1 felie de mozzarella, 1 felie de șuncă de curcan, 6-7 măsline, 1 castravete cornichon
Prânz: o porție de cușcuș cu unt și bucăți mici de dovlecel, 2 felii de pastramă afumată de porc de la bunicul, un castron mediu de salată de castraveți și roșii
Gustare: 2 felii de tartă de căpșuni făcută în casă
Cină: o farfurie de piure de cartofi și conopidă, 2 copănele de pui la cuptor, un castron mediu cu salată de sfeclă roșie
Trebuie să mai subliniez că ceea ce vedeți mai sus este o saptămână de vacanță, unde ne-am permis să mâncăm regulat și să diversificăm mai mult. În timpul școlii mă asigur că are la pachet ce îi trebuie, până ce ajungem acasă. Dar, voi reveni cu un alt articol care sa detalieze pachetul de prânz de la școală. Acum, însă, vă îndemn și pe voi, dragi mămici, să încercați acest exercițiu, de fiecare dată când considerați că aveți un copil mofturos, sau care nu mănâncă suficient. Un astfel de calendar al alimentației va dezvălui, că, de fapt, copilul mănâncă atât cât are și ce are nevoie. Și că atâta vreme cât el se dezvoltă normal, este fericit, își savurează copilăria, alimentația este acolo pentru a-i susține asta și nu pentru a-i coordona propria copilărie după mesele zilnice și porțiile de mâncare ... neapărat gătită. Este un sfat pe care îl ofer și pentru voi: Mușcați cu poftă din viață, apoi din mâncare!
Cu drag,
Gabriela Paladi
Redactor Șef Qbebe