Comportamentul alimentar la copii: secrete pe care NU le stiai

Comportamentul alimentar la copii: secrete pe care NU le stiai

Alexandra Irimiea

Copilul tau mananca prea putin? Consideri ca nu ia suficient in greutate? Inainte de a-i face un control si un set complet de analize, ar fi bine sa verifici care este comportamentul alimentar al lui, dar si al tau, ca mama. Este posibil sa faci niste greseli chiar fara sa-ti dai seama. Afla direct de la medicul nutritionist care sunt regulile jocului in alimentatia copilului mic.

SECRETE DE LA MEDICUL NUTRITIONIST:


1. In general, copii prefera alimentele simple, necomplicat preparate si fara gust puternic.


Preferintele pentru un aliment sunt determinate de:

Temperatura crescuta- copiii prefera alimentele caldute deoarece mucoasa lor bucala este foarte sensibila la caldura "Am observat ca baietelul meu nu prea mananca alimentele reci, chiar daca este vorba despre carnita la temperatura camerei. In niciun caz nu se atinge de ciorbita daca nu este incalzita cum trebuie" (Alexandra, 27 de ani, mamica unui baietel de 1 an si 10 luni)
Mirosul puternic - este neatragator pentru copii "La gradinita mananca tot. Dimineata le dau cacao cu lapte cu o felie cu unt, cu gem. Singurul fel pe care nu l-a mancat a fost o ciorbita de peste cu crutoane. Mi-a zis ca i-au dat niste bucatele de paine uscata si ca nu i-a placut ca mirosea urat. Dar in rest nu e simandicos, chiar am noroc". (Giorgiana, 30 de ani, mamica unui baietel de 3 an si 2 luni)
Simtul estetic - mancarea trebuie sa fie frumos prezentata, cu ingrediente clare (cat mai putin zdrobite), sa contina culori vesele si chiar aranjamente si decupaje in forme geometrice sau zoomorfe. De exemplu, un biscuit poate fi refuzat doar pentru faptul ca e rupt. "Cand vad ca nu-i arde de mancare, ii aranjez totul in farfurie sub forma unui omulet: ochisorii, nasul, gurita, sprancenele. Am o vecina care ii facea copilului ei ambulanta, adica lua un dumicat de mancare in mana (reprezenta ambulanta) si il aducea spre gurita spunandu-i s-o deschida ca e la urgente si trebuie sa intre. Si noi mai facem ambulante cateodata. Dar acum e mai mare si nu-l mai pacalesc asa usor." (Giorgiana, 30 de ani, mamica unui baietel de 3 an si 2 luni)


Sursa: Sanatatea are gust, autor: Mihaela Bilic, medic nutritionist


2. Stomacul copiilor este mic, deci sunt obligatorii 3 mese principale in fiecare zi si 2 gustari intre mese.

Recomandari pentru gustari de la medicul nutritionist: in locul
Lapte, fructe, branza, cereale, crackers, iaurt produselor preambalate bogate in zahar, grasimi saturate si calorii

 

3. Pana la 6 ani, copiii prefera fructele si legumele crocante in locul celor gatite si moi

"Baietelul meu nu este un fan al merelor, dar din cand in cand mai gusta din ele. Insa de cate ori am incercat sa-i dau mar copt sau compot de fructe, nu i-a placut deloc. Acum am realizat ca ii plac mai mult cele crude decat cele gatite". (Alexandra, 27 de ani, mamica unui baietel de 1 an si 10 luni)  copil mananca morcov crud

 

4. Orice aliment nou si necunoscut va fi respins initial de copil, de aceea introduceti-l mai intai in cantitati mici, la inceputul mesei, printre alimente pe care le mananca de obicei.


"Preferintele pentru un anumit fel de mancare sunt determinate in mica masura de mostenirea genetica, cel mai important mecanism fiind invatarea si imitarea obiceiurilor pe care le vad la cei din jur, adica la parinti in mod special" (dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist in cartea "Sanatatea are gust")


5. Copiilor le place sa stea la masa cu restul familiei si sa fie tratati ca si adultii.
"Cand mergem in vizita nu refuza niciun fel de mancare, chiar daca acasa poate se mai stramba la acelasi aliment." (Giorgiana, 30 de ani, mamica unui baietel de 3 an si 2 luni)



6. Daca adultul refuza un fel de mancare, copilul il va copia si il va refuza si el


Copiii sunt imitatori perfecti, de la cum tuseste tata pana la cum ii face cu ochiul mama. Bineinteles, nici comportamentul alimentar nu face o exceptie. Daca vreo persoana de la masa, copil sau adult, refuza sa manance un anumit fel de mancare, atunci si copilul tau va face la fel. 

"Cand a venit nepotelul pe la noi si i-am pus pe amandoi la masa sa manance, nepotelul s-a dat jos si imediat a plecat si Darius de la masa. Stiu ca nepotelul nu prea are chef tot timpul de mancare, dar copilul meu are apetit. Atunci insa a lasat lingura jos si a plecat dupa verisorul lui." (Maria, 22 de ani, mamica unui baietel de 2 ani)



7. Atmosfera de la masa este importanta in atitudinea copilului fata de mancare

Comportamentul pozitiv, entuziasmului lui fata de mancare, chiar daca se murdareste pe maini sau pe hainute, conversatia placuta intre membrii familiei contribuie la cresterea apetitului celor mici.

 
"Are momente cand nu-i place o ciorbita sau nu are pofta de mancare si atunci transformam masa intr-un joc, cautam legumele, in special morcovul si asta il incanta si papa." (Maria, 22 de ani, mamica unui baietel de 2 ani)
 mama prepara masa cu copii 

GRESELI FRECVENTE ALE PARINTILOR 


1. "Ce vrei azi sa mananci, mami? Alege tu!"


Desi mamicile vor sa le acorde independenta copiilor de la varste cat mai mici, acestia nu-si pot alege singuri o alimentatie echilibrata (care sa contina toate elementele nutritive). Este responsabilitatea parintilor sa-i puna la dispozitie copilului o paleta cat mai larga de produse alimentare sanatoase, lasandu-l pe el sa decida, dar intre produse care fac parte din aceeasi categorie alimentara: iaurt sau branza, cereale sau paine, banana sau mar.


2. "Mananca tot din farfurie! Asa face un copil cuminte!"

Copilul decide cat de mult mananca. El nu trebuie fortat. "Pana la varsta de 5 ani reflexul de foame si senzatia de satietate le semnaleaza perfect cantitatea de mancare de care au nevoie, asa ca insistenta voastra ca ei sa manance tot din farfurie nu face decat sa le modifice instinctele naturale si sa-i predispuna la obezitate" (dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist in cartea "Sanatatea are gust")  copil mofturos


3. "Mananca brocoli! Este sanatos, mami!"


Da, este sanatos, dar si copilul, oricat de mic ar fi, are dreptul sa nu-i placa un anumit aliment. De aceea,  este recomandat mamicilor sa-si asculte copiii atunci cand acestia refuza sistematic un anume produs. Altfel, va capata o aversiune si mai intensa fata de acel aliment, dar si fata de mancare in general.


4. "Nu mami! Tu esti prea mic ca sa papi singur!"


Multe mamici, din grija pentru curatenie sau pentru ca isi vad copilul inca un bebelus, continua sa-l hraneasca ignorand semnalele acestuia care spun ca este pregatit sa-si ia singur lingurita in maini. "Copiii trebuie incurajati sa manance singuri!", le recomanda medicul nutritionist parintilor. In acest fel, scade probabilitatea ca el sa refuze un aliment.


"S-a invatat singur sa manance. Eu vreau sa-i dau eu, ca sa scap mai repede, dar vrea sa manance singur. Mai da pe el, dar trebuie sa-l lasi sa se moscoleasca. Tati i-a zis ca e baiat mare si ca trebuie sa manance singur si asa face, il asculta. Imi da si mie replica asta cand nu vreau sa-l las." (Giorgiana, 30 de ani, mamica unui baietel de 3 an si 2 luni)


5. "N-ai voie sa pui mana in mancare!"

Copilul trebuie incurajat sa descopere alimentele cu toate simturile, inclusiv cel tactil. "Ei trebuie implicati in prepararea alimentelor, sa ia contact cu mancarea, sa se murdareasca!", spune pe scurt dr. Mihaela Bilic.   copil care mananca singur 

6. "Daca deschizi gurita, iti da mami o jucarie!"


O capcana in care tot mai multe mamici cad este tratarea alimentatiei pe post de moneda de schimb: "daca mananci, atunci ai voie sa te joci". Copiii nu trebuie sa manance pentru ca primesc anumite beneficii, ci pentru a-si satisface senzatia de foame. "Copilul nu trebuie alergat, pacalit, recompensat cu mancare, ci el trebuie sa invete sa stea la masa", spune clar medicul nutritionist. Copilul trebuie sa stie ca a manca inseamna energie, inseamna viata. Nu traim pentru a manca, mancam pentru a trai.

"Recunosc ca de multe ori, mai ales atunci cand baietelul meu nu prea voia sa accepte ciorbitele si mancarea gatita (pe la un an), luam la masa cu noi si o galetusa plina de jucarii. I le dadeam pe rand, avand grija sa am lingurita plina, pandindu-l sa deschida gurita. Ajunsesem sa fac asta in fiecare zi, caci nu stiam cum sa-l determin sa fie atent la mancare si nici nu ma lasa inima sa-l las cateva ore sa flamanzeasca. Intre timp, s-a facut mai mare si chiar cere el de mancare. Insa, cateodata, tot mai apelez la mici trucuri ca sa-l fac sa deschida gura. Insa nu insist, nu vreau sa-l fortez sa manance daca nu-i este foame" (Alexandra, 27 de ani, mamica unui baietel de 1 an si 10 luni)   copil ce refuza mancarea 


De ce copilul este indiferent fata de mancare?

• ii creste interesul pentru lumea din jur in detrimentul mancarii

• a fost inactiv, nu a consumat suficienta energie si atunci nu-i este foame

• este prea obosit

• este prea implicat in activitati noi si nu are rabdare sa manance

• a "ciugulit" diverse alimente intre mese si "si-a stricat" foamea (cu cel putin o ora inainte de masa, copilul nu trebuie sa bea sau sa manance nimic)

• are o stare de neliniste accentuata, cu inhibarea apetitului, determinata de prezenta unor persoane anxioase sau stresante in jurul lui

• primeste prea multa atentie de la cei din jur (copilul poate invata foarte usor ca refuzul mesei este o metoda garantata de a fi bagat in seama si atunci se foloseste de aceasta "arma" de cate ori simte nevoia)

Sursa: Sanatatea are gust, autor: Mihaela Bilic, medic nutritionist 

 

DIN EXPERIENTA MAMICILOR QBEBE.RO


1. Despre diversificare si alimente preferate


Maria, 22 de ani, mamica unui baietel de 2 ani

Am inceput diversificarea la 7 luni pentru ca l-am alaptat si nu am considerat necesar sa incep mai devreme. Primele alimente au fost suculet de morcov, banana pasata, mar cu biscuite. De la suculetul de morcov ii venea sa vomite asa ca n-am insistat. Cateva zile mai tarziu l-am amestecat cu suculet de portocala dar nici asa nu i-a placut. Ciudat este ca acum, la 2 ani, mananca morcov, chiar e innebunit dupa el. I-l dau crud, dar ii place si in ciorbita, il cauta.

La fel ni s-a intamplat si cu brocoli. Daca inainte manca, acum nu-i mai place. Am facut de curand ciorbita in care am pus si brocoli, dar a dat-o la o parte. La fel face si cu spanacul, cu loboda. Am crezut ca este din cauza culorii, dar de fapt gustul este de vina. L-am testat, i-am pus usturoi ca sa-i schimb gustul si a mancat ciorbita de loboda. Cu o zi inainte, cand incercasem sa-i dau, nici nu deschidea gura, dar acum a mancat chiar singur. mama si copilul 

Am vazut ca acum ii place foarte mult ketchupul si il mai las sa manance, chiar daca stiu ca nu e asa de sanatos. Oul prajit ii place foarte mult, dar incerc sa i-l dau cat mai rar. Din pacate nu prea reusesc sa-l pacalesc cu oul fiert, asa ca ii mai fac si cate-o omleta.

Bananele sunt fructele preferate. Ii plac foarte mult si cerealele dimineata. Sunt momente cand imi cere el sa-i dau. La pranz nu lipseste niciodata ciorbita, asa l-am invatat de mic. Iar seara mananca tot ciorbita sau doar felul doi, in functie de ce am gatit in ziua respectiva.



Giorgiana, 30 de ani, mamica unui baietel de 3 an si 2 luni

Diversificarea a fost usoara. Nu am intampinat niciun fel de probleme. Am inceput asa ca intr-o joaca la 3 luni si jumatate sa-i dau supita de zarzavat la biberon si am vazut ca i-a placut. Apoi i-am dat suculet de mar si suculet de morcov.

Ii place pilaful taranesc de orez cu multe legume, tocana cu carnita, mancare de cartofi, pestele fript. Mananca ciorbite aproape in fiecare zi, ii plac mai mult supitele, ciorbita de vitel cu bors de casa, chiftelutele si sarmalele (i le dau fara varza, doar continutul). Evit insa sa-i dau carne tocata, asa ca le gatesc ocazional, o data pe luna. Mananca cu placere musaca, tocana de legume, spaghete, e innebunit dupa cele cu sos. Ii place chiar si spanacul, am facut chiar ieri cu oua ochiuri si a mancat tot. Sotului meu nu-i place de nicio culoare, dar i-am zis sa nu-i zica copilului asta. Mai mananca bine pizza, dar facuta in casa cu cascavea, muschi, ciuperci naturale, carne de pui, rosii, ardei.    copil fericit

Mananca orice, dar sa nu-i dai in fiecare zi acelasi fel. Evit sa-i dau cremvusti si salam, desi am vazut ca-i plac. De multe ori nu mai cumpar, ca asa nici nu mai sunt tentata sa-i dau. Ma mai pitesc de el atunci cand mananc ceva care stiu ca nu are voie. Il trimit la joaca, nu ma afisez pentru ca stiu ca pofteste, e copil.

 

2. Despre comportamentul alimentar al copilului


Maria, 22 de ani, mamica unui baietel de 2 ani


Seara, cand suntem cu tati impreuna la masa, Darius este mai rasfatat si refuza chiar anumite mancaruri pe care cu mine le mananca. Eu tin sa manance anumite alimente pentru ca stiu ca sunt pline de vitamine, de fier si sunt bune pentru el. Cand suntem doar noi doi, ii pun farfuria in fata, ii dau lingura si plec. Il las sa manance singurel, baga painica in ciorbita. Daca-l vezi cum arata dupa ce termina, zici ca nu l-am mai spalat cu lunile (rade). Se murdareste la gurita, pe maini, pe haine. Tatal lui nu prea are rabdare si cand vede ca nu prea reuseste sa manance singur, ii da el sau imi zice sa-i dau eu.


Eu l-am obisnuit de la inceput si cu un program, din 3 in 3 ore, chiar si cand il alaptam. Am retinut ca la maternitate este bine sa-l alimentezi dupa program, asa are timp si mancarea sa se digere cum trebuie. In plus am vazut si exemplul surorii mele care-i dadea la cerere si din cauza asta era tot timpul cu tzatzica in gura. Pana s-a obisnuit cu programul il mai minteam cu suzeta. Cand am inceput diversificarea, dupa ce-i dadeam suculetul sau alimentul, la 30 de minute ii mai dadeam si laptic de la mine pentru ca nu se satura.   copil mancand

 


Giorgiana, 30 de ani, mamica unui baietel de 3 an si 2 luni


Cand se scoala dimineata, pe la 6 si un pic, mananca biberonul cu lapte, 300 ml si se baga iar in pat. Apoi, pe la 9 se trezeste si ii fac un ou, un cremvust, branzica, masline sau banana cu biscuite, alte fructe, cereale cu lapte (bobite de cacao) sau fulgi de porumb. Ii mai plac si cerealele cu scortisoara. Il intreb pe el ce vrea sa manance, daca-i pun eu ce vreau, nu mananca.


La pranz mananca ciorbita, si cateodata si felul doi, o mancarica cu carnita. Daca nu a mancat bine dimineata, pranzul este mai consistent, imi zice chiar el ca-i este foame. Apoi are o portocala sub forma de suculet (altfel n-o mananca). Doarme 3-4 ore si cand se scoala se joaca.

 Spre seara, pe la 7 servim masa impreuna si cu tati, si ii fac mamaliguta cu smantana, cu branzica. Ii mai dau un iaurt, o felie de muschi semiafumat, foarte rar ii dau salam. Depinde ce mancam si noi. Aseara mi-a cerut piure si a mancat cu o bucatica de piept fript. Ii facusem si un ficacior pe gratar, dar nu l-a mai mancat. Seara la culcare este obligatoriu biberonul cu lapte. Desi are peste 3 ani, inca ii dau laptele praf cu care l-am obisnuit dupa ce l-am intarcat. Desi am incercat sa-l pacalesc sa-i dau lapte de vaca de la tara sau lapte la cutie, l-a refuzat de fiecare data zicand ca este stricat.  copil si mama 

Nu i-au placut niciodata cerealele speciale pentru bebelusi, la cutie. Ma plangeam la doctorita de familie ca e prea slab si mi-a zis sa-i dau cereale. I-am cumparat toate sortimentele, dar n-a pus gura pe ele. Apoi nici eu n-am mai insistat. Nici varza nu-i place.


Ce mi-e ciuda mie este ca desi mananca mult nu se ingrasa. Eu zic ca e prea slab - 13 kg la 3 ani. Si doamna de la gradinita spune ca mananca foarte bine.


3. Copilul si poftele


Maria, 22 de ani, mamica unui baietel de 2 ani

Pofteste la lapte, la ciocolata si bomboane si daca le vede la televizor si daca mergem in magazin. Imi cere el sa-i cumpar sau chiar isi ia singur din raft.


Giorgiana, 30 de ani, mamica unui baietel de 3 an si 2 luni


Al meu se mai uita la desene, dar nu la orice fel, ci il las sa vada unele potrivite varstei lui. Dar acolo, in pauza de publicitate arata tot felul de suculete si prajiturele. Imi zice ca sta cuminte daca ii cumpar. Si ii iau pentru ca-l vad ca pofteste, inghite in sec cand vede copiii din reclama cum mesteca. I-am luat intr-o zi snitele crocante, si le-am facut dupa reteta. Au iesit la fel la aspect, si cand i le-am aratat era asa fericit. Dar nu i-au placut deloc la gust, erau picante. Acum de cate ori vede reclama imi zice: "ia uite mami, nu sunt bune!".



4. Alimente interzise de catre mama


Maria, 22 de ani, mamica unui baietel de 2 ani 

Pentru ca are intoleranta la lactoza nu pot sa-i dau iaurt, lapte si toate produsele care contin lactoza. Ma uit foarte atenta la ingrediente si nu-i dau prajiturele cu lapte, ciocolata cu lapte. Recent, i-a iesit la analize si o intoleranta la gluten, dar pentru ca valoarea nu este mare, doctorita ne-a spus ca putem sa-i dam painica. Insa eu evit sa ii dau in cantitati mari, chiar nu i-am mai gatit nici spaghete sau alte produse fainoase.

Nu-i dau deloc sucuri cu acid pentru ca stiu ca nu sunt bune, la fel evit sa-i dau si seminte, desi el imi cere cand ma vede pe mine ca mananc. Pana acum nu i-am dat deloc grefa, din cauza ca nici mie nu-mi place. Stiu ca nici cand eram gravida nu puteam s-o mananc, iar copii mai imprumuta gusturile din burtica.    copil mananca fursec

Giorgiana, 30 de ani, mamica unui baietel de 3 an si 2 luni


Nu-i dau prajeli, nu grasimi, nici la ciorbite nu fac prajeli. Inainte mai puneam "Secretul gustului", dar am renuntat acum. Folosesc doar sare si bors de casa. Am noroc cu parintii mei care stau la tara si imi dau cocos de casa, carne de curcan, lapte, branza, oua.

 Nu i-am dat niciodata acasa ciorbita de fasole, dar a mancat la gradinita. "Mami, am mancat azi ciorbita de bobite si a fost buna", mi-a spus el. Ma gandeam ca o sa-l doara burtica, dar n-a avut probleme. copil mananca fericit 

INTERVIU VIDEO CU MEDICUL NUTRITIONIST

Afla mai multe principii de nutritie pentru copilul tau intr-un interviu acordat in exclusivitate site-ului Qbebe.ro de catre medicul nutritionist Mihaela Bilic.

Intrebari la care medicul nutritionist ofera raspunsuri:

1. Care este comportamentul alimentar al copilului mic, prescolar?

2. Care este importanta laptelui in alimentatia copilului?

3. Cum difera alimentatia unui copil fata de cea a unui adult?

4. Care sunt alimentele indispensabile unui copil?

5. Ce facem cand copilul refuza mancarea?

6. Ce necesar caloric are un copil activ?

7. Ce gustari recomanda medicul nutritionist?

8. Ce obiceiuri alimentare sunt sanatoase pentru intreaga familie? 

"Copilul reflecta ca o oglinda alimentatia sanatoasa din casa!"(dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist)
 

 

Articolul urmator
Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău
Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Da sau nu - Poți să dezobișnuiești un copil de comportamentul răsfățat?
    Da sau nu - Poți să dezobișnuiești un copil de comportamentul răsfățat?

    În majoritatea cazurilor, părinții își răsfața copiii din dorința de a le oferi tot ce își doresc. Există, însă, consecințe negative ale acestei abordări,...

    8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?
    8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?

    Visele pot dezvalui lucruri aflate adanc in subconstient sau pot fi pur intamplatoare. Oamenii au 3-7 vise, 2-3 ore pe noapte, iar 90% dintre vise sunt uitate imediat ce o persoana se...

    Comportamentul antisocial la copil: cum îl recunoști și ce trebuie să faci
    Comportamentul antisocial la copil: cum îl recunoști și ce trebuie să faci

    Este normal ca, pe măsură ce cresc, copiii să manifeste comportamente sociale pozitive și negative sau unele tendințe antisociale, cum ar fi închidere, retragere în sine sau...

    Zodiile pline de secrete. Sunt pline de „surprize”
    Zodiile pline de secrete. Sunt pline de „surprize”

    Nativii care sunt plini de surprize pentru cei din jur, cei care știu să își păzească vulnerabilitățile și să își țină viața personală sub lacăt. Care sunt cei mai...

    Comportamentul urât al copiilor este numai vina părinților?
    Comportamentul urât al copiilor este numai vina părinților?

    Fie că ajungi să sesizezi de mai multe ori că micuțul tău se poartă urât acasă ori în public, fie că alte persoane te atenționează în legătură cu acest aspect,...

    A făcut sute de mii de euro cu o meserie despre care nu știai că există: Baby Namer profesionist
    A făcut sute de mii de euro cu o meserie despre care nu știai că există: Baby Namer profesionist

    Meseria ideală este cea care te pasionează, care te provoacă să devii mereu mai bun/ă și care te ajută și să ai parte de câștigurile financiare dorite. O tânără...

    Dragi părinți, nu vă mai pedepsiți. Copiii au nevoie de limite clare pentru a-și îmbunătăți comportamentul
    Dragi părinți, nu vă mai pedepsiți. Copiii au nevoie de limite clare pentru a-și îmbunătăți comportamentul

    În primii ani de viață ai copilului tău, îți poate fi mai ușor să-i impui anumite limite, cum ar fi „Nu lovim”, „Nu luăm mâncarea de pe jos”...

    Un profesor de fizică de la o școală din Teleorman și-a agresat sexual elevele. Cum a fost descoperit comportamentul deviant
    Un profesor de fizică de la o școală din Teleorman și-a agresat sexual elevele. Cum a fost descoperit comportamentul deviant

    Un profesor de fizică din Zimnicea, județul Teleorman a fost arestat în noiembrie 2022, iar în prezent se află sub control judiciar pentru că și-a abuzat sexual elevele....

    © 2025 Qbebe