Mesele zilnice ale copilului: Cat sa manance?
”Depinde... Eu am fost mereu de parere sa manance cat are chef, ca mine. Nu il lasi, instinctiv, sa moara de foame”, ne spune mamica lui Luca, 2 anisori, asistent social in Quebec. Are dreptate?
”Daca este slab, nu e nicio problema. Lasati copilul sa manance cat vrea”, confirma doamna doctor Ana Culcer, seful sectiei neonatologie, Spitalul Universitar din Bucuresti. ”Sa nu fie bolnav, atat. Daca micutul este sanatos, mananca atat cat vrea, creste cat trebuie; programul lui genetic nu trebuie modificat din prea multa dragoste si grija. Un copil normal pare anormal pe langa atatia copii obezi din jur, din pacate. Acesta este un lucru foarte grav la nivel national.
Standardele din carti sunt orientative. Fiecare om se dezvolta in ritmul sau: exista copii lungi si subtiri, care sunt normali si care nu trebuie sa fie mai grasi pentru ca asta e constitutia lor.”
Asa ca nu forta niciodata un copil sa manance. Mai ales bebelusii, cu exceptia faptului in care sunt bolnaviori, stiu sa isi asculte organismul. Ei mananca atat cat au nevoie. Fii atenta la semnalele ca s-au saturat. Un bebel pana in 6 luni isi va intoarce capul in mod repetat, de la san sau de la biberon; va inceta sa mai suga, desi ramane la sanul mamei. Sau va incepe sa traga lent, neregulat - mai degraba pentru confort, decat pentru a se hrani. Un copilas mai mare, peste 1 an, va arunca mancarea si va incepe sa se joace cu ea.
Ca sa te asiguri ca bebele a mancat suficient, verifica-i pampersul. Un scutec ud si murdar iti confirma ca micutul este sanatos si papa atat cat ii trebuie.
Mesele zilnice ale copilului: NU mananca tot din farfurie
Nu forta niciodata un copil sa manance. Si nu il obliga sa manance tot din farfurie. Mai bine recurgi la un truc, daca ai un copil ne-mancacios. Pune-i in farfurie portii duble fata de cat ii trebuie la varsta lui. Copilul se va simti bine dupa ce a mancat jumatate din ce are in farfurie si tu stii ca a papat, intr-adevar, atat cat are trebui. Eventual, poti folosi o farfurie portocalie sau rosie: se pare ca acestea stimuleaza apetitul. Atentie: albastrul si rozul, in schimb, il inhiba!
Daca il constrangi sa termine tot din farfurie, corpul se dezorienteaza si isi pierde simtul masurii. Nu va mai semnala atunci cand este plin. In timp, risti sa provoci supraalimentarea si luarea in greutate a micutului. Ofera-i micutului alternative de mancaruri sanatoase si da-i voie sa aleaga din ele. Si chiar sa aleaga daca sa manance sau nu...
Mesele zilnice ale copilului: Ce sa manance
”Dar nu lua in greutate”, revine mamica lui Luca. ”Si am urmat sfaturile medicului, ca la carte. Exista grupe de alimente din care trebuie sa-i dai, diversificat, la fiecare masa (fibre, vitamine, acizi si tot asa). Bebeii, de exemplu, au voie pana la 2 ani grasimi multe, mai ales daca nu iau in greutate: smantana, unt, ulei de masline, lapte integral 3.8% grasime...”
”Alimentarea exclusiv la san se face pana la 6 luni, aflam si din spusele dr. Ana Culceru, dupa care incepi diversificarea cu: legume, fructe, carne, branza, oua, pastrandu-se doua mese de san, doi ani si jumatate. Aceasta ar insemna o revenire la natura a intregii lumi civilizate”.
Ce nu stiai despre laptele matern si despre laptele praf
Ce se petrece cu micutii care iau prea mult in greutate? Inca de cand sunt bebei? Ce sa manance bebele, ca sa fie sanatos si bine-crescut?
Lapte. ”Renuntarea precoce la alaptare risca sa provoace obezitate”, cititm tot intr-un interviu acordat de Dr. Ana Culcer. ”Refuzam sa alaptam copilul din diverse motive, si chiar daca sunt copii care cresc 1 kilogram in primele 7 luni, dupa 6 luni ei devin supli; singura obezitate care nu ramane este cea cu lapte de mama. Laptele de mama este subtire, potoleste setea ori laptele praf are o concentratie standard si este hipercaloric, hiperproteic iar copilul se ingrasa ingrozitor de mult si riscul de diabet este foarte mare.
Parintii indoapa copiii cu lapte praf inca din primele luni de viata, pana cand acestia vomita si apoi le dau cu medicamente. Media de crestere in greutate este de 750 de grame pe luna sau poate si un kilogram, insa cu lapte praf cresc mult mai mult, cresc un kilogram si jumatate, doua chiar. Sunt multe mame care le dau copiilor foarte mult lapte praf; le dau 200 - 300 de grame de 6 - 7 ori pe zi, si le spun de multe ori sa reduca portia, pentru ca nu traim ca sa mancam, ci mancam ca sa traim”.
Mesele zilnice ale copilului: Cand sa manance
Nu vrea sa pape, desi acum este ora mesei! Ce ma fac? I-am pregatit legume la abur si el nu le vrea! Ce sa fac?
Cercetarile arata ca poate fi nevoie de 20 de incercari, pana cand bebele accepta un nou fel de mancare. Asadar, ai multa rabdare, nu il forta si nu te descuraja. Daca nu isi mananca acum morcoveii, mai incerci data viitoare. Incearca si alte retete; amesteca-i in cerealele preferate; incearca sa il hranesti in alt cadru decat de obicei; papa si tu in fata lui; foloseste-ti imaginatia!
In ceea ce priveste ritmul meselor zilnice, mamica lui Luca ne impartaseste ceva. ”Da, ritmul este important. Se spune ca un parinte este responsabil sa ofere papa bun, de calitate, diversificat. Dar daca bebe nu vrea sa pape, asta nu mai este problema parintelui. Da-i o pauza si incearca-l mai tarziu.
Problema este ca, de obicei, parintii insista. Se dau peste cap sa mai ia o lingurita, se simt vinovati, zic bravo cand bebe inghite. Si asta e gresit, pentru ca bebe trebuie sa pape fiindca e normal asa, nu fiindca aude bravo si mama este bucuroasa.
La bravo spus in acest mod, problema unui copil care, de obicei, este mofturos, se agraveaza. Caci el invata sa pape numai ca sa faca placere. Sau doar daca insisti si ii dai recompense.”
In mod obisnuit, de pe la 2 ani, ritmul meselor unui copil se stabilizeaza. Organismul lui se simte cel mai bine cu 6 mese zilnice: mai exact, cele trei mese si inca 2-3 gustari. Incearca sa nu ii dai deloc dulciuri prefabricate pana la 2 ani... iar apoi, sa controlezi cat mai mult aportul de dulce. Obiceiurile alimentare pe care i le cream cat timp avem ocazia - pana cand intra in clasa intai - au sanse mai mari sa se pastreze si dupa, in ciuda atractiilor alimentare.
Ce ar mai trebui sa stie orice mamica despre mesele zilnice ale copilului? Impartasiti-ne din experienta voastra!