Studiu despre alimentația copiilor în concediu
Părinții britanici îngăduie copiilor să consume până la 5 ori mai mult zahăr în vacanțele de vară decât în orice altă perioadă din an, conform unui sondaj care a implicat 1000 de părinți cu copii între 2-17 ani. Acest sondaj a relevat faptul că aportul de zahăr crește semnificativ în această perioadă din an, fiind vorba în special de înghețată și de băuturi dulci. Doar unul din 10 respondenți a declarat că cel mic/cea mică consumă mai multe legume vara. Un sfert dintre părinți au susținut că cel mic consumă mult mai multe dulciuri vara decât ar trebui. Problema esențială este că aproximativ 40% dintre părinți afirmă că uită uneori să verifice dacă copilul s-a spălat sau nu pe dinți, ceea ce favorizează apariția cariilor dentare.
Sfaturi pentru alimentație sănătoasă vara
- Pune-i la dispoziție fructe - menține fructe proaspete în orice loc unde pot fi observate de familie. Vara este anotimpul perfect pentru a încerca o varietate de culori de fructe, începând de la fructele de pădure și terminând cu caisele sau piersicile
- Concentrează-te pe culoare - copiii sunt atrași vizual de ceea ce mănâncă, așa că nu strică să strecori un plus de culoare în farfuriile lor. Ardeii grași roșii sau pepenele roșu reprezintă o pată colorată binevenită
- Oferă-le fructe la desert - în loc să le servești dulciuri procesate sau prăjituri, optează pentru fructe gustoase și ușor de consumat de către cei mici.
- Folosește-te de imaginație - pentru a deghiza diverse legume și a le introduce în felurile de mâncare preferate de copilul tău. Nici nu va ghici ce a mâncat.
Sfatul specialistului
Doamna doctor Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, Clinica Smart Nutrition, oferă următoarele recomandări:
Suntem în plin sezon de concedii și pacienții noștri din clinică sunt preocupați atât de meniurile lor din zilele de vacanță, cât și de cele ale copiilor. Părinții sunt ingrijorați în primul rând de eventualele îmbolnăviri ale copiilor, dar și de păstrarea unei alimentații echilibrate, fie ea cu mai multe excepții decât acasă.
Cel mai mare pericol legat de alimentație pentru copii este reprezentat de toxiinfecții alimentare și enteroviroze. Din acest punct de vedere este mai importantă alegerea locațiilor unde familia ia masa decât meniul. Bineînțeles, recomand evitarea preparatelor din carne crudă sau a lactatelor nepasteurizate în cazul copiilor, mai ales în vacanță, iar fructele și legumele care sunt consumate nepreparate să fie corect spălate înainte. Fructele de mare sunt de asemenea riscante în cazul copiilor mici.
Din punctul de vedere al echilibrării meselor, le dau câteva sfaturi pacienților mei care conțin derogări de vacanță:
- Oferiți-le 3 mese copiilor;
- Limitați desertul la 1-2 porții pe zi, sau mai puțin dacă aveți copii cu probleme de greutate sau mai „pufoși";
- Limitați alimentele prăjite la maxim 1 masă pe zi, de preferat la micul dejun sau prânz;
- Includeți-le supele și ciorbele în meniu măcar la 2 zile dacă nu reusiți în fiecare zi;
- Aveți grijă să consume legume măcar la o masă pe zi. Dar atenție! Cartofii prăjiți nu intră în această categorie, nici piureul de cartofi, nici orezul sârbesc cu urme de morcovi. Mă refer la o salată de legume sau la o supă cremă de legume sau la o garnitură de legume gen păstăi, legume la grătar, mazăre, ghiveci, varză la cuptor (nu călită!), broccoli;
- Aveți grijă să se hidrateze corespunzător! Cu apă, nu sucuri, fie ele naturale/fresh-uri sau nu!
- Incurajați copiii să facă cât mai multă mișcare;
- Evitați utilizarea ecranelor în timpul meselor! Studiile arată o legatură clară între acest obicei și apariția obezității în timpul copilăriei sau mai târziu in viață. În mod ideal, declarați toată vacanța „screen-free" pentru a încuraja copiii să își găsească alte preocupări.
Vacanța all inclusive
Deși nu recomand neapărat sejururile all inclusive adulților din cauza tentației de a consuma porții excesiv de mari, în cazul familiilor cu copii, acestea pot reprezenta o soluție practică. Bufetul are avantajul de a oferi mai multe opțiuni și putem alege preparate pentru copii mai simplu decât comandând a la carte.
Iată câteva sfaturi pentru familiile cu copii:
- Mergeți împreună cu copiii la bufet și încercați să îi învățați să aleagă corect, prezentându-le efectele benefice, dar și pe cele mai puțin sănătoase, într-un limbaj adecvat vârstei copilului;
- Evitați ca micul dejun să se transforme într-un desert, încercați să le includeți ouă, legume, lactate, pâine integrală în meniu și abia la final, dacă mai este loc, un mic desert. Micul dejun este masa cea mai potrivită (din punctul de vedere al controlului greutății) la care să ne răsfățăm cu un desert;
- Folosiți acest prilej pentru a încerca feluri noi de mâncare împreună cu copiii. Este complicat uneori să gătim preparate noi acasă fără să știm dacă acestea vor fi acceptate de copii și avem tendința de a roti aceleași 5-6 feluri de mâncare cu anii. Bufetul este situația ideală în care altcineva gătește și putem da copilului să guste un sparanghel la grătar, o lingură de mâncare de varză, legume la cuptor, supă cremă de broccoli, musaca de vinete și nenumărate alte feluri de mâncare. Nu îi presați să mănânce, doar să le încerce! Sunt șanse mari ca dintr-o săptămână de concediu să vă întoarceți cu 3-5 preparate noi pe care să le introduceți între rețetele consacrate;
- Alegeți întotdeauna preparatele la grătar pentru copii dacă aceștia sunt de acord. Mușchiul de porc la grătar este mai potrivit decât carnea de pui sau peștele prăjit;
- Testați salatele! Puneți o farfurie pe masă cu mai multe feluri de salate din care toată familia poate gusta. Aveți însă grijă la sosurile pe care le puneți ca dressing;
- Serviți deserturile ca platouri pentru toată masa, în loc ca fiecare copil să își umple farfuria cu toate prăjiturile care îi fac cu ochiul.
Vacanța cu mic dejun inclus
În cazul în care aveți doar micul dejun inclus în pachetul de servicii turistice, sfaturile referitoare la această masă se păstrează. Pentru celelalte mese încercați să le comandați copiilor preparate din meniul a la carte urmărind principiile prezentate mai sus. Vă prezint câteva dintre sfaturile pe care le prezint pacienților mei:
- Evitați meniurile pentru copii ale restaurantelor care au așa ceva, conțin în general porții mai mici ale celor mai puțin nutritive preparate din meniu (de genul șnițele sau cartofi prăjiți). Niciodată nu am înteles de ce copiii noștri prețioși nu merită, din punctul de vedere al multor restaurante, decat mâncare prăjită;
- Nu vă sfiiți să cereți chelnerilor lămuriri legate de preparatele pe care doriți să le comandați pentru copii: cum este preparat? Vine cu sosuri sau garnituri? Putem înlocui garnitura? Se poate servi carnea file pentru a fi bine pătrunsă la mijloc?;
- Încurajați copiii să încerce feluri noi de mâncare și „sacrificați-vă" comandând o variantă de back-up pentru cazul în care va trebui să faceți schimb de farfurii cu copilul;
- Peștele la grătar este o opțiune foarte bună și acceptată ușor de copii. Dacă este însoțit de legume sau de o salată cu atât mai bine! Precizați chelnerului că preparatul este pentru copii pentru a vă asigura că primiți pește cât mai proaspăt;
- Deși nu este recomandat ca fiecare masă să se termine cu desert, fiiind vacanță, mai putem face și excepții. În aceste cazuri, împărțiți desertul cu copiii;
- În concluzie, nu faceți din mesele din concediu un motiv de negociere continuă și acceptați că excepțiile au gust mai bun în vacanță, fără a ajunge în situația în care copiii mănâncă timp de o săptămână șnițele cu cartofi prăjiți și 5 înghețate pe zi!
Citește și: Ce să mănânci în concediu, fără să te îngrași
Surse: www.independent.co.uk; www.superkidsnutrition.com; www.realsimple.com