La vârsta de 1 an, bebe este, în sfârşit, pregătit să încerce alimentele care i-au fost interzise până acum, motivul principal fiind că acestea din urmă îi puteau cauza micuţului alergii. De asemenea, în această perioadă, copilul tău îşi va bea ceaiul în cană specială şi va renunţa la biberon. Aşadar, este de dorit să fii informată corespunzător, pentru a putea face faţă tuturor schimbărilor impuse de pragul vârstei de 1 an.
Pentru început, iată care sunt noile alimente pe care i le poţi administra celui mic, dar şi cele mai importante schimbări pe care le aduce frumoasa vârstă de 1 an.
5 lucruri pe care trebuie să le cunoşti despre alimentaţia copilului tău:
1. Laptele. Fără îndoială, eşti la curent cu informaţia conform căreia laptele de vacă trebuie introdus în alimentaţia copilului abia după împlinirea vârstei de 1 an. Până atunci, medicii recomandă hrănirea sugarilor cu lapte matern ori formule de lapte praf. Totuşi, chiar dacă cei mici au atins pragul de 1 an, există posibilitatea ca trecerea de la lapte praf ori matern la cel de vacă să fie mai dificilă, întrucât acesta din urmă are o altă textură şi, bineînţeles, un alt gust. Pentru început, ai putea să amesteci o parte din laptele de vacă cu laptele praf, având grijă ca, treptat, să creşti cantitatea de lapte de vacă. Încearcă, deoarece tipuri de lapte praf găseşti online pe Elaptepraf.ro, iar în timp, micuţul tău va accepta şi laptele de vacă.
2. Apetitul. În această perioadă, o să observi că pofta de mâncare a copilului va scădea puţin. Motivul? Bebe a crescut foarte mult în ultimul timp şi, din acest motiv, micuţul nu mai prezintă acelaşi interes pentru mâncare. Nu este cazul să te panichezi şi să consideri acest lucru drept o problemă care necesită verificările unui specialist. Lasă-i prichindelului libertatea de a alege ce şi cât să mănânce, căci, cu siguranţă, nu va sta flămând.
3. Alimente noi. În introducere ţi s-a adus la cunoştinţă faptul că micuţul este pregătit să primească alimentele care i-au fost interzise până la vârsta de 1 an. Cele mai importante dintre acestea sunt oul întreg, bogat în vitamina D, proteine şi multe alte minerale, căpşunele, sucul de roşii, mierea, etc. Totuşi, este indicat să aştepţi 4 zile după ce ai administrat micuţului un aliment nou, pentru a observa cum reacţionează la acesta.
4. Renunţă la biberon. A venit vremea ca micuţul tău să consume lichide din cănuţa specială pentru copii. Aşa că, indiferent că îi administrezi lapte, ceai ori sucuri de fructe, încurajează-l să le consume din cană. De asemenea, atunci când soseşte ora mesei, dă-i şi lui o linguriţă şi lasă-i libertatea de a mânca cu ea. Fără îndoială, nu va şti cum să o folosească, însă în timp, se va obişnui.
5. Dulciurile. Deşi tânjeşte după dulce, încearcă să îţi obișnuiești copilul cu produsele naturale şi să eviţi să îi oferi produse de patiserie sau care includ margarină. De asemenea, evită dulciurile tari şi fructele cu sâmburi.
Dragă mămică, acum că eşti la curent cu tot ceea ce implică vârsta de 1 an în viaţa năzdrăvanului tău în ceea ce priveşte alimentaţia, poţi considera că ştii cum să previi situaţiile imprevizibile şi că eşti o mămică responsabilă!