10 semne că al tău copil mănâncă prea mult zahăr

10 semne că al tău copil mănâncă prea mult zahăr

Irina Olteanu - Redactor Senior

Zahărul a ajuns în prezent o reală problemă pentru toate categoriile de vârstă și în special pentru copii. Se găsește în alimente la care de multe ori nici nu te gândești și poate cauza o mulțime de probleme de sănătate. Corpul îți transmite însă câteva semne pentru a te avertiza că ai consumat prea mult zahăr. Iată ce anume trebuie să urmărești la copilul tău.

Consumul de zahăr constituie în prezent o problemă care poate conduce la probleme majore de sănătate, începând de la carii dentare și obezitate și ajungând până la diabet și boli cardiace. Urmărește la copilul tău aceste semne:

Semne că al tău copil mănâncă prea mult zahăr

1. Copilul acuză o stare de foame constantă

Copilul tău se simte înfometat chiar și între mese, iar când vine ora mesei refuză să mănânce. De obicei tu îi oferi o gustare rapidă pentru a-l liniști. Este important să înțelegi faptul că gustările dulci sau băuturile pe care i le oferi între mese îi vor influența apetitul, precum și procesul de creștere și comportamentul. Zahărul poate contribui la apariția deficiențelor nutriționale oferind energie, dar fără a oferi nutrimente. Atunci când dulciurile fac parte din rutină (mai des de o dată pe săptămână), copilul tău primește prea mult zahăr. Alimentele dense din punct nutrițional trebuie întotdeauna să fie servite primele; nu oferi copilului alimente de care corpul său nu are nevoie.

al tau copil mananca prea mult zahar

2. Cariile dentare

Un semn evident al unui nivel prea mare de zahăr în alimentație este reprezentat de apariția cariilor. Zahărul se descompune în gură, iar bacteriile prezente se combină pentru a forma acid ce dizolvă smalțul dentar în decurs de 20-30 de minute de consum al alimentelor și băuturilor dulci. Este important să distrugi bacteriile prin spălare constantă pe dinți, folosirea apei de gură (acidul poate fi neutralizat și prin consum de brânză maturată). Chiar și când vine vorba despre dinții de lapte, trebuie să acorzi atenția cuvenită controalelor stomatologice, cel puțin o dată la 6 luni. Sucul de fructe are mult zahăr dar nu intră în contact cu dinții o perioadă îndelungată, însă alimentele lipicioase, precum bomboane sau fructe uscate pot să devină nocive dacă sunt consumate regulat.

3. Rămâne deseori fără energie

Nivelul de energie este cel mai stabil atunci când glicemia are un nivel stabil. Prin urmare, atunci când consumi prea mult zahăr, creșterile și scăderile din glicemie conduc la creșteri și scăderi în nivelul energiei. De asemenea, atunci când un copil consumă prea mult zahăr înseamnă deseori că nu consumă suficiente proteine și fibre.

4. O stare continuă de agitație

Deși nu există dovezi foarte clare între legătura dintre consumul de zahăr și ADHD, simptomele (ușor de distras, lipsa abilităților sociale), poate să se manifeste atunci când alimente fără valoare nutrițională înlocuiesc mese cu vitamine și minerale esențiale pentru funcționarea creierului. Un copil cu deficiențe în magneziu, zinc, acizi grași și vitamine din grupul de vitamine B are șanse mai mari să prezinte simptome ale acestuia.

5. Acumulare în greutate

Acest simptom este destul de evident. Iar motivul este că zahărul nu este suficient pentru a potoli apetitul - deoarece te determină să dorești mai multă mâncare. Zahărul în exces înseamnă calorii în exces și pentru că nu există proteine sau fibre, nu te poate sătura, prin urmare continui să mănânci. Iar când acumulezi mult zahăr corpul primește semnal să producă mai multă insulină și în timp să apară rezistența la insulină.

6. Simptome de depresie

În continuarea punctului anterior, tot pe plan psihologic poate exista un impact semnificativ al consumului excesiv de zahăr, respectiv apariția simptomelor de depresie - copiii pot să prezinte insensibilitate la insulină și toleranță la glucoză afectată. Conform revistei Prevenție, un aport mare de zahăr poate conduce la depresie deoarece crește nivelul de inflamație din corp; concluzia a fost confirmată de un studiu publicat de către Rețeaua Jama în 2015 care a descoperit că pacienții deprimați clinic au inflamație la nivelul creierului cu 30% mai mare.

7. Schimbări dese de dispoziție

Chiar dacă prin consumul de zahăr dispoziția ajunge să fie una excelentă, la scurt timp după apare o cădere bruscă a acesteia. Schimbările de dispoziție sunt destul de semnificative, iar în cazul copiilor este vorba despre un temperament de tip opozant.

al tau copil mananca prea mult zahar

8. Infecții tip candida mai dese

Copiii de vârstă mică pot să se confrunte cu dificultăți în procesul de digestie a anumitor zaharuri care le vor afecta flora intestinală cauzând scaune moi și eventual pot modifica nivelul acid/alcalin din intestine, ceea ce înseamnă că sunt mai predispuși acumulării de bacterii și la candidoze. Renunță să îi oferi copilului băuturi îndulcite și dulciuri și oferă-i, de exemplu, iaurt fără zahăr adăugat, ce conține culturi lactice vii sau alte probiotice care contribuie la restabilirea echilibrului din tractul digestiv.

9. Slabă capacitate de concentrare

Atunci când un copil nu consumă alimente bogate în nutrimente, este influențată în mod direct și performanța academică. De exemplu, dacă sare peste micul-dejun pentru că s-a săturat cu o prăjitură sau cu suc, creierul său va necesita de trei ori mai multă glucoză decât alte organe, ceea ce va conduce la o inabilitate de a lua decizii clare. Alimentele bogate în zahăr au un indice glicemic crescut și conduc la o creștere bruscă în nivelul glicemiei, pe care creierul o dorește, dar corpul se ajustează rapid pentru a regla nivelul glicemiei, ceea ce înseamnă că în curând va avea un nivel scăzut al glicemiei și al energiei. Pentru copiii extrem de activi, este important să primească alimente cu un indice glicemic redus deoarece zaharurile au nevoie de un timp mai lung pentru a se descompune (vor avea energie mai multă un timp îndelungat).

10. Poftește după zahăr

Nu în ultimul rând, dependența de zahăr este una recunoscută deja de specialiști. Cu timpul ajungi să dezvolți o poftă crescută, fiind un cerc vicios; consumând zahăr în exces determini un răspuns la nivelul corpului care acționează precum un val, care crește și coboară și determină organismul să își dorească mai mult zahăr.

Citește și: 9 semne că al tău copil consumă prea mult zahăr 

Surse: www.delish.com; www.nowtolove.com.au; https://blog.myfitnesspal.com

Articolul urmator
6 semne că trebuie să-l duci pe copil la oftalmolog
6 semne că trebuie să-l duci pe copil la oftalmolog

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Valentina Pelinel a fost aspru judecată în online că și-a dus fetițele de 5 ani la manichiură. „Lac pe unghii prea devreme...mult prea devreme"
    Valentina Pelinel a fost aspru judecată în online că și-a dus fetițele de 5 ani la manichiură. „Lac pe unghii prea devreme...mult prea devreme"

    Gemenele Valentinei Pelinel și ale lui Cristi Borcea au crescut și s-au transformat în adevărate domnișoare! Mama lor le duce la salon de unde se intorc cu unghiile colorate și...

    4 zodii care vorbesc prea mult
    4 zodii care vorbesc prea mult

    A fi vorbăreț nu este un defect. De fapt, este grozav să ai talentul de a vorbi cu oricine despre orice, pentru că, procedând astfel, dai impresia că ești prietenos și sociabil....

    Patru copii nevoiași duc pe umeri griji prea mari pentru vârsta lor: „Îmi doresc cel mai mult, și cel mai mult să pot să învăț”
    Patru copii nevoiași duc pe umeri griji prea mari pentru vârsta lor: „Îmi doresc cel mai mult, și cel mai mult să pot să învăț”

    Sorin și frații lui nu își doresc un telefon nou sau haine de firmă, ci hrană pe masă, rechizite și un purcel în ogradă!

    Povestea de viață a lui Carmen Tănase. A făcut un copil în afara căsniciei și a rămas toată viața fidelă fostului soț, care a făcut-o văduvă mult prea devreme
    Povestea de viață a lui Carmen Tănase. A făcut un copil în afara căsniciei și a rămas toată viața fidelă fostului soț, care a făcut-o văduvă mult prea devreme

    Carmen Tănase face parte dintre cele mai cunoscute actrițe de la noi și a intrat în atenția publicului în special după rolurile sale din seriale precum „Pariu cu...

    Zodiile care se tem să mai iubească din nou. Au răni mult prea adânci
    Zodiile care se tem să mai iubească din nou. Au răni mult prea adânci

    În timp ce unii din nativii zodiacului intră în depresie după o despărțire, se închid în „carapacea” lor și nu doresc o altă persoană în...

    Expunerea copiilor pe rețelele de socializare: când e prea mult
    Expunerea copiilor pe rețelele de socializare: când e prea mult

    Se trăiește din ce în ce mai mult pe rețelele sociale și din ce în ce mai puțin în viața reală. O mâncare arătoasă la restaurant, o excursie, o nuntă,...

    4 semne zodiacale care se vor iubi mai mult pe ele însele în anul 2024
    4 semne zodiacale care se vor iubi mai mult pe ele însele în anul 2024

    Anul 2024 este important pentru patru semne zodiacale care învață ce înseamnă iubirea de sine, ce înseamnă să își priroritizeze nevoile și dorințele și...

    Ne cicălim prea mult copiii! Iată ce spun experții în parenting să facem în schimb
    Ne cicălim prea mult copiii! Iată ce spun experții în parenting să facem în schimb

    Printre rutinele pe care le urmezi, fără să îți dai seama, se numără și aceea de a-ți cicăli copilul cât este ziua de lungă. Fie că este vorba despre faptul că...

    © 2025 Qbebe