Colțulcu
activități

Jocuri care iti invata copilul diferentele

Jocuri care iti invata copilul diferentele

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ca mamici sau ca educatoare, nu de putine ori am observat ca micutii nostri sunt fascinati de jocurile cu diferente. Tinand cont de aceasta constatare, iti propunem in randurile de mai jos cateva jocuri ce ii vor stimula pe copii sa identifice tot felul de diferente, dezvoltandu-le memoria vizuala, atentia, rabdarea, capacitatea de concentrare si, nu in ultimul rand, perspicacitatea. Tot ce aveti de facut este sa va inspirati din ele, sa va pregatiti "recuzita" potrivita si sa treceti la joaca.

I. Jocuri cu diferente pentru "pitici" (incepand de la varsta de 3 ani)

I.1. "Ce are diferit papusica mea?" Joc Ce e diferit la papusica mea

Alegeti doua papusi de acelasi fel (de exemplu, Barbie). Fiecare dintre voi va avea cate una. Imbracati-le cat mai asemanator.
Spune-i fetitei tale sa-si acopere ochisorii, in timp ce tu iti vei lua papusa si o vei accesoriza cu ceva diferit fata de cealalta (de pilda, ii vei pune o fusta de alta culoare sau pur si simplu vei lipi un mic sticker pe rochita ei etc.).
Invit-o sa se uite la ambele papusi si sa-ti spuna ce are una si nu are cealalta.
Puteti face schimb de roluri: tu iti vei acoperi ochii, in timp ce fetita isi va lua papusa si o va schimba asa cum doreste.
Este un exercitiu bun pentru observarea diferentelor, ajutand copilul sa-si dezvolte memoria vizuala si perspicacitatea.

I.2."Cutiile ma surprind!"

Daca ai la indemana doua cutii provenite de la cadouri sau doar niste mici cutii de carton, iti poti implica micutul intr-un joc cu diferente simplu, dar care il va incanta si il va invata sa observe detaliile din jurul sau.
Ia cele doua cutii si inveleste-le in ambalaje diferite, adaugandu-le cate ceva nou. De exemplu, poti capsa fundite, poti aplica stickere sau poti sa lipesti pe ele niste margeluse sau orice alt fel de element decorativ.
Arata-i-le copilului si roaga-l sa-ti spuna ce are o cutie si nu are cealalta. Ajuta-l sa se uite cu atentie si ofera-i cateva indicii, de pilda: "Uita-te la funditele acestea. Ce au pe ele?" sau "Pe care cutie sta lipita gargarita?".
Pentru cei mai maricei poti complica putin activitatea, spunandu-le sa detecteze diferente mai greu de identificat, cum ar fi care cutie are un ambalaj mai stralucitor sau care dintre ele are mai multe ornamente.

 Joc Cutiile ma surprind

I.3."Ocheste diferentele de pe fetisoare!"

Copiilor le place sa deseneze tot felul de chipuri, asa ca profita de acest lucru si invita-ti copilul la un joc cu diferente deloc greu.
Pregateste cateva coli de hartie alba. Decupeaza-le in bucati mai mici.
Luati la indemana si cateva creioane colorate.
Fara ca micutul sa te vada (fie ii spui sa-si acopere ochii, fie ii spui sa mearga pentru cateva clipe in alta incapere), deseneaza rapid doua fetisoare, astfel incat sa fie cat mai diferite.
Cheama-ti copilul si vezi daca reuseste sa-si dea seama de diferentele dintre ele.
In cazul in care copilul este mai maricel (are in jur de 4 ani), poti face jocul putin mai dificil, desenand mai mult de doua fetisoare, intre care diferentele sa fie mici.
De asemenea, veti face schimb de roluri, incurajandu-l pe copil sa deseneze si el doua fetisoare, carora tu va trebui sa le descoperi diferentele.

Joc Prin ce sunt diferite fetisoarele

Citeste si: 10 Jocuri pentru dezvoltarea atentiei

II.Sugestii de jocuri cu diferente pentru cei mai maricei (de la 4 ani in sus)

II.1. "Descopera diferentele din puzzle-uri"

Mai intai, confectionati-va singuri doua puzzle-uri homemade. Veti avea nevoie de:
• doua foi de hartie (alba)
• doua bucati de carton (de exemplu, provenite de la cutii de cereale)
• pensula
• acuarele
• lipici
• foarfeca
• banda adeziva transparenta

Cum veti proceda:
• Spune-i copilului sa picteze ceva pe una dintre foile de hartie. Important este sa acopere cat mai mult spatiu posibil.
• Fara ca el sa te vada, picteaza si tu, pe cealalta foaie, ceva pe aceeasi tema, dar care sa fie diferit de ceea ce a facut copilul.
• Lasati picturile sa se usuce, dupa care le veti lipi pe cate o bucata de carton.
• Le veti decupa sub forma unor piese de puzzle. Pentru a le proteja, acopera-le cu banda adeziva transparenta (inainte de a le decupa).
• Amesteca piesele de puzzle.
"Misiunea" copilului va fi, pe de o parte, sa reconstituie cele doua puzzle-uri si, pe de alta parte, sa identifice diferentele dintre ele.
Este o activitate ce il va ajuta sa-si dezvolte creativitatea, dar si perspicacitatea si rabdarea.

Descopera diferentele dintre puzzle-uri

II.2. "Ce e diferit in poze?" Joc Prin ce sunt diferite pozele

Faceti rost de niste fotografii mai vechi, dar si de unele mai recente, cu membrii familiei sau cu prieteni.
Grupeaza-le doua cate doua (una mai veche, una mai recenta), spune-i copilului sa le priveasca si sa-ti spuna deosebirile dintre ele.
Stimuleaza-l sa realizeze comparatii gen "mai tanar"/ "mai batran", "mai vesel"/ "mai trist" etc., astfel incat sa se familiarizeze cu sesizarea schimbarilor celor din jur si cu identificarea unor stari/sentimente.

Citeste si: 5 Activitati care sa iti invete copilul empatia

II.3. "Ce e diferit la mine?"

Puteti organiza acest joc cu diferente aproape oricand si oriunde, stimuland astfel memoria si perspicacitatea copilului. De asemenea, jocul se poate desfasura si cu mai multi copii.
In cazul in care sunteti doar tu si copilul tau, pur si simplu roaga-l sa te astepte, in timp ce tu vei merge in alt loc si fie te vei costuma, fie iti vei schimba look-ul sau accesoriile. Intoarce-te si intreaba-l daca observa ce e diferit la tine. Desigur, in functie de varsta copilului, te vei orienta catre schimbari mai "radicale" sau catre unele abia perceptibile.
Daca sunt mai multi participanti, va puteti distra mai mult, propunandu-va ca printre schimbari sa se numere si diferite machiaje ale fetei.
Astfel, copiii vor fi impartiti in grupe. Unii vor ramane cu tine si ii vei ajuta sa se costumeze si sa se picteze, iar ceilalti vor merge in alta parte sa astepte. La sfarsit, vor trebui sa-i priveasca pe acestia si sa-si dea seama de diferentele care exista la prietenii lor.
Desigur, puteti complica putin jocul, stabilind niste reguli, cum ar fi, de exemplu, cat au voie sa se priveasca intre ei micutii pana cand vor preciza diferentele.
Faceti ulterior schimb de roluri.

Joc Ce e diferit la mine

Citeste si: 10 Jocuri de copii pentru o minte "ascutita"

Dintre jocurile cu diferente prezentate mai sus, tu pe care le consideri cele mai potrivite pentru a le organiza impreuna cu copilul tau?

Surse:
Bennett Ruth, Bennett Steve, Inchide televizorul! 365 de jocuri pentru copilul dumneavoastra, in locul privitului la televizor, Ed. Hiparion & Alexandra, 1998
http://www.ehow.co.uk/info_7934859_spot-differences-games-kids.html
http://hubpages.com/family/Memory-Games-for-Kids-Improve-your-Childs-Memory
http://mykidcraft.com/jigsaw-puzzle/

Articolul urmator
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze
    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze

    În ultimii ani, tot mai mulți părinți decid ca micuții lor să învețe acasă. De aceea, este firesc să intervină și această grijă: „Oare copilul meu are...

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală
    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală

    Printre cele mai importante griji ale unei mămici se numără și aceasta: să se asigure că micuțul ei are parte de nutrienți valoroși. Aceștia sunt esențiali inclusiv pentru o...

    Noul truc care îți face copilul să doarmă toată noaptea. Ai auzit de cearceaful senzorial?
    Noul truc care îți face copilul să doarmă toată noaptea. Ai auzit de cearceaful senzorial?

    Odată ce devii mamă, printre cele mai importante obiective ale tale se regăsește și acesta: să te asiguri că micuțul tău are parte de un somn odihnitor. Întrucât știi...

    Șase pași esențiali în a învăța copilul să spună „Îmi pare rău"”, fără să simtă că este pedepsit
    Șase pași esențiali în a învăța copilul să spună „Îmi pare rău"”, fără să simtă că este pedepsit

    Alături de „Te rog” și „Mulțumesc”, „Îmi pare rău” este printre primele reguli sociale, de politețe, pe care cel mic le învață de la...

    10 fraze prin care îți rănești profund copilul și ce să spui în schimb
    10 fraze prin care îți rănești profund copilul și ce să spui în schimb

    Cuvintele au o forță mai mare decât îți închipui. Ele pot da aripi, speranță, pot schimba în bine o stare sau, dimpotrivă, pot crea nesiguranțe, temeri și...

    Încearcă-le! 26 de fraze care îți vor calma copilul când are o criză de nervi
    Încearcă-le! 26 de fraze care îți vor calma copilul când are o criză de nervi

    Printre marile provocări din viața de părinte este să găsești soluții inspirate pentru a restabili echilibrul, liniștea, când copilul tău trece printr-o criză emoțională....

    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi
    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi

    Cu toții vrem să facem ceea ce este mai bine pentru copiii noștri. De multe ori, însă, din dorința de a-i ține cât mai departe de orice i-ar outea răni emoțional sau...

    © 2024 Qbebe