1. Mentine o igiena adecvata a sanilor
Este un fapt binecunoscut ca in perioada alaptarii, sensibilitatea la nivelul sanilor creste si orice factor extern poate modifica tegumentul din zona areolara, provocand mancarimi, iritarea mameloanelor sau chiar si infectii la nivelul glandelor mamare. Ritualul de ingrijire trebuie sa fie unul simplu care sa permita sanului "sa respire", fara a-l irita. Pe langa dusul obisnuit, tamponarea sanului cu o compresa hidratanta poate face minuni in cazul sanilor crapati.
Tampoanele de unica folosinta pentru san de la Philips Avent sunt create special pentru a te ajuta sa ramai uscata si sa iti pastrezi starea de confort in timp ce dormi. Tampoanele sunt ultrasubtiri, cu o forma conturata si cu banda adeziva pentru a le mentine in pozitie.
2. Protejeaza zona areolara
Daca in mod obisnuit folosesti produse de ingrijire cu un Ph ridicat, in timpul alaptarii incearca sa excluzi din rutina ta produsele ce pot usca pielea precum sapunurile sau dezinfectantele pe baza de alcool. Aceste produse de ingrijire deterioreaza mameloanele, iritandu-le, iar alaptarea poate deveni un proces neplacut sau chiar dureros.
Chiar din timpul sarcinii, glandele Montgomery, acele mici umflaturi de pe areole, au rolul de a lubrifia zona mamelonului si de a proteja impotriva bacteriilor, asadar este necesar sa nu intervii cu produse ce pot afecta acest proces.
Pentru hidratarea zonei poti alege un balsam ce confera pielii ingrijirea necesara fara a-i cauza leziuni sau fisuri si fara a-i schimba Ph-ul, pentru sani sanatosi indiferent de perioadele de alaptare si de schimbarile produse in acest interval de timp. Nu uita sa te speli pe maini inainte de alaptare pentru a preveni instalarea infectiilor ce pot afecta pielea sensibila si implicit sugarul ce poate contracta o infectie prin simplul transfer ce se realizeaza la nivelul canalelor lactofore.
Crema de hidratare a mameloanelor Philips Avent hidrateaza si catifeleaza mameloanele uscate sau sensibile. Este usor de aplicat si nu necesita indepartare inaintea alaptarii.
3. Alege cu grija materialele sutienelor
Evitarea sutienelor din materiale impermeabile ajuta sanii sa ramana sanatosi si uscati, fara a stimula dezvoltarea bacteriilor ce pot aparea in urma asa-numitelor scurgeri ale sanilor (dupa alaptare raman cateva picaturi de lapte si nu este indicata acoperirea imediata a sanului).
Totodata, este recomandat sa nu folosesti in ritualul tau de ingrijire produse cu rol de scrubbing precum periile, buretii de baie sau gelurile de dus cu efect exfoliant.
4. Lasa pielea sa respire
Specialistii recomanda ca dupa fiecare alaptare sanii sa fie expusi la aer timp de 10-15 minute, pentru a favoriza uscarea lor naturala si pentru a contracara efectele neplacute ale scurgerilor. Mamicile cu experienta recomanda aplicarea unui gel pe baza de lanolina, un emolient ce hraneste pielea mamelonului si lupta impotriva bacteriilor si folosirea unor aparatoare de silicon atunci cand alaptezi.
Aparatoarele pentru mameloane de la Philips Avent sunt confectionate din silicon ultra-fin, moale, inodor si fara gust, care protejeaza mameloanele crapate sau iritate in timpul alaptarii.
5. Cunoaste-ti bine corpul
Indiferent de schimbarile ce se produc la nivelul sanilor in perioada alaptarii, trebuie sa stii ca alaptatul nu ar trebui sa doara si in niciun caz sa devina un aspect neplacut al relatiei pe care o dezvolti cu nou-nascutul tau. Instituirea unui prag psihologic de netrecut pentru mama ar putea afecta lactatia si implicit, sugarul. Alege asadar intotdeauna cele mai bune produse de ingrijire pentru a preintampina aceste neplaceri si pentru a nu fi nevoita sa apelezi la un specialist decat in cazuri extreme.