Top 10 reguli pentru un bebe cu un somn sanatos

Top 10 reguli pentru un bebe cu un somn sanatos

Louise Tanase - Contributor

Una dintre cele mai mari si mai importante probleme ale ingrijirii bebelusului cu care se confrunta proaspetele mamici este crearea si intretinerea unui set de reguli care sa asigure un somn sanatos bebelusului lor. Qbebe iti ofera 10 reguli, dar fiecare mamica stie cel mai bine ce se aplica si ce nu se aplica in cazul bebelusului sau.

Somnul este foarte important pentru dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a bebelusului tau. Desi majoritatea celor care inca nu au copii spun ca bebelusii nu fac nimic decat sa manance si sa doarma, mamicile stiu ca ambele activitati pot ridica provocari serioase in primele saptamani de viata. Daca vrei ca bebelusul tau sa doarma bine si sa nu faceti nopti albe prea des, este important sa respecti cateva reguli.

1. Obisnuieste bebelusul sa doarma in patut!

Bebelus dormind
 

Proaspetele mamici sunt atat de indragostite de bebelusii lor incat, majoritatea, fac o mare greseala: culca bebelusul langa ele sau il adorm in brate. Si cum se spune ca repetitia este mama invataturii, odata creat acest obicei, greu vei dezvata bebelusul de el. Sa nu intelegi gresit. Adormitul bebelusului in brate nu are nici o legatura cu rasfatul, ci cu obisnuinta unei stari, a unei temperaturi si a prezentei altei persoane langa el. Pune bebelusul in patutul lui cand este treaz, diminueaza lumina daca se poate si lasa-l singur. Va adormi mai repede in absenta stimulilor.

2. Nu obosi bebelusul prea tare!

In primele saptamani de viata, bebelusul trebuie sa doarma destul de mult (intre 16-20 de ore), dar este foarte important sa se trezeasca la 3-4 ore pentru a fi hranit. Dupa ce il hranesti, aseaza bebelusul in patut si lasa-l sa adoarma. In ciuda aparentelor, un bebelus obosit tare in timpul zilei nu va dormi mai mult si mai bine noaptea, dimpotriva. Cu cat este mai stimulat, bebelusul va deveni mai agitat si mai irascibil, iar somnul va veni mai greu.

3. Nu face liniste deplina!

Bebelus cascand
 

Faptul ca ai un bebelus in casa nu ar trebui sa insemne ca orice sunet este interzis. Nu decupla alarma ceasului, nu strica soneria si nu lasa toate telefoanele pe vibratii. Un bebelus care este invatat sa adoarma in liniste deplina se va trezi la cel mai mic zgomot. Un somn sanatos inseamna pentru un bebelus un somn neintrerupt de cel putin 2-3 ore. Sfatul specialistilor este sa pui un cd cu muzica linistitoare in surdina (recomandat ete un nivel de aproximativ 50 db, adica atat cat se aude apa cand faci dus) sau sa lasi un televizor mergand in alta camera. Atentie! Zgomotul de fond (muzica, televizor, etc) trebuie sa fie continuu si uniform.

4. Hraneste bebelusul!

Un bebelus caruia ii este foame nu va adormi oricat de mult l-ai legana sau l-ai lasa singur in patutul lui. Foamea este cea mai imperioasa dintre nevoile lui, prin urmare somnul nu se va lipi de bebelus atat timp cat nu este satul.

5. Stabileste o rutina!

Bebelus dormind
 

Inca din primele zile de viata ale bebelusului tau, trebuie sa ii stabilesti o rutina. De exemplu, ziua il hranesti, ii schimbi scutecul si apoi il asezi in patut si il lasi singur. Seara, ii faci baie, il hranesti, il schimbi si il asezi in patut, apoi stingi lumina si il lasi singur. Singura ta grija trebuie sa fie ca, pe cat posibil, ritualul inainte de culcare sa fie acelasi in fiecare zi, pentru fiecare moment al zilei.

6. Pastreaza temperatura constanta!

Poate sa ti se para dificil sa pastrezi o temperatura constanta in camera bebelusului, dar acesta este unul dintre factorii care ii pot afecta somnul. Incearca sa pastrezi o temperatura de aproximativ 20-23?C, indiferent de anotimp. Daca in camera este prea cald sau prea frig, bebelusul nu va putea sa doarma bine.

7. Invata bebelusul diferenta dintre zi si noapte!

Bebelusi dormind
 

Bebelusul nu stie care este diferenta intre zi si noapte, asa ca va trebui sa il inveti. Stimuleaza-l, joaca-te cu el si vorbeste-i oricat de mult in timpul zilei, iar noaptea redu pe cat posibil contactul cu bebelusul. In timpul zilei, vorbeste-i sau canta-i si priveste-l in ochi atunci cand il hranesti, ia-l in brate cand se trezeste si lasa lumina sa patrunda in camera. In timpul noptii, nu aprinde o lumina puternica atunci cand se trezeste si il hranesti, nu ii vorbi prea mult si nu il privi in ochi. Stimulii de acest fel il vor trezi de tot.

8. Evita sa il schimbi noaptea!

Ideal ar fi sa nu il schimbi noaptea deloc, insa daca este nevoie, schimba-i rapid scutecul, fara a misca bebelusul prea mult si fara prea multe vorbe. Nu este indicat sa ii schimbi si hainutele in timpul noptii, deoarece prea multa agitatie ii va alunga somnul pentru cateva ore.

9. Pregateste corect patul bebelusului!

Bebelus dormind
 

Patutul bebelusului poate influenta calitatea somnului acestuia. Ai grija ce saltea achizitionezi pentru patutul bebelusului: nu trebuie sa fie prea tare, dar nici destul de moale incat bebelusul sa se "scufunde" in saltea. Foloseste asternuturi din materiale naturale (bumbac sau in) si nu inveli bebelusul. Nu ii pune perna sub cap - pana la 2 ani, nu are nevoie.

10. Aeriseste camera bebelusului!

Bebelusul tau va beneficia de un somn mai sanatos daca aerul din camera in care doarme este proaspat si curat. Daca locuiesti in mijlocul orasului este posibil ca aerisirea camerei bebelusului sa aduca mai mult praf decat aer curat. Totusi, exista o solutie: aeriseste dimineata cat mai devreme si incearca sa tii geamurile inchise in timpul zilei daca locuiesti intr-o zona cu mult trafic.

Extra sfat: Cunoaste-ti bebelusul!

Bebelus dormind
 

Dincolo de orice reguli, cel mai important lucru este sa fii atenta si sa inveti sa iti cunosti bebelusul. Fiecare bebelus este unic si are nevoile sale individuale care il deosebesc de ceilalti copii. Este posibil ca unele reguli care au avut succes in majoritatea cazurilor sa nu functioneze si in cazul bebelusului tau, prin urmare trebuie sa iti creezi singura propriul set de reguli pentru somnul sanatos al bebelusului tau. Unii bebelusi au nevoie sa fie lasati sa se linisteasca singuri, in timp ce altii adorm imediat ce sunt luati in brate sau asezati in leagan. Unii dorm mai bine pe intuneric, in timp ce altii refuza sa adoarma fara o lumina aprinsa. Fii flexibila si adapteaza regulile la nevoile bebelusului tau.

Tu ce reguli aplici pentru somnul bebelusului tau? Ce alte reguli recomanzi mamicilor?

Articolul urmator
De ce transpiră bebelușii în somn? Când apar motive de îngrijorare
De ce transpiră bebelușii în somn? Când apar motive de îngrijorare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu
    Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu

    Nikki Jurcutz este din Australia, este mamă, paramedic și CEO la Tiny Hearts Education, o organizație de parenting. Aceasta a postat pe TikTok un video în care explică cele 5...

    5 „reguli de parenting” pe care este perfect în regulă să le încalci
    5 „reguli de parenting” pe care este perfect în regulă să le încalci

    Atunci când vine vorba despre parenting, pare că mereu apar lucruri noi de știut. Dacă ești copleșită de valul de informații pe acest subiect, îți arătăm 5 reguli de...

    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds
    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds

    S-au căsătorit în anul 2012, formând unul dintre cele mai îndrăgite cupluri de la Hollywood. În plus, sunt părinți fericiți, având trei fiice (James- 7...

    Ea este mama care făcea cumpărături în somn. A cumpărat un întreg teren de baschet în timpul somnului
    Ea este mama care făcea cumpărături în somn. A cumpărat un întreg teren de baschet în timpul somnului

    În general, persoanele care se trezesc în timpul nopții din cauza unor tulburări de somn își părăsesc patul și încep să umble prin casă. Cu toate acestea, nu...

    Vorbitul în somn la copii: cauze și motive de îngrijorare
    Vorbitul în somn la copii: cauze și motive de îngrijorare

    Printre cele mai cunoscute tulburări de somn la copii se regăsesc udarea patului noaptea (enurezis nocturn), sindromul picioarelor neliniștite, scrâșnitul dinților, mersul...

    Soțul meu a murit în somn, la câteva zile după ce a aflat că sunt însărcinată
    Soțul meu a murit în somn, la câteva zile după ce a aflat că sunt însărcinată

    O femeie a împărtășit durerea suferită după ce soțul ei a murit în somn, la doar câteva zile după ce a aflat că va deveni tată.

    9 lucruri pe care sa le arunci daca vrei sa fii sanatos in 2022
    9 lucruri pe care sa le arunci daca vrei sa fii sanatos in 2022

    Intotdeauna se spera ca noul an sa fie macar putin mai bun decat precedentul. Asa se faca ca, in fiecare an, oamenii isi fac tot felul de promisiuni in ceea ce priveste sanatatea lor. Ca si...

    Soția mea îmi reproșează că am un somn foarte adânc și nu aud bebelușul când plânge
    Soția mea îmi reproșează că am un somn foarte adânc și nu aud bebelușul când plânge

    Printre marile provocări pe care le ai de înfruntat odată ce devii mamă se regăsește și aceasta: să reușești să reziști în perioadele marcate de nopțile nedormite....

    © 2025 Qbebe