Ce este stomatita?
Stomatita la bebelusi este data de diversi virusi si se manifesta prin aparitia unor leziuni in gura sau pe buze, dupa cap sau pe gingii. Stomatita apare o singura data si se vindeca in aproximativ cinci- sase zile. Desigur, exista si o forma de stomatita care poate aparea regulat, numita stomatita recurenta. In ceea ce priveste modul de manifestare, vestea buna este ca doar prima data stomatita este extrem de dureroasa intrucat pe parcurs, stomatita se manifesta sub forma unor leziuni mai putin dureroase sau chiar nedureroase.
Stiu ca te intrebi daca bebelusul tau poate lua stomatita de la un alt bebelus, asadar afla ca stomatita nu este contagioasa la copii, in schimb, virusii care produc stomatita sunt contagiosi.
Care sunt simptomele stomatitei la sugari?
In ceea ce priveste modul de manifestare al stomatitei la sugari, stomatita se manifesta prin durere, care poate aparea inainte ca leziunile sa fie vizibile. De asemenea, nou-nascutii au o stare de agitatie continua, pot face febra chiar si doua zile, au dificultati la mestecare, inghitire, urmate ulterior de aparitia leziunilor care pot fi si sub forma unor bubite albe.
Care sunt cauzele stomatitei la sugari?
Stomatitele pot avea multiple cauze cum ar fi atingere infectioasa, de origine virala, si ma refer aici la herpes sau varicela la sugari, sau atingere bacteriana, alergie la un aparat dentar din rasini sintetice, ulceratie mecanica adica frecarea dintilor de gingie, aparat dentar prost adaptat, micoza. De asemenea, stomatitele sunt favorizate de o proasta stare generala cum ar fi convalescenta, tuberculoza sau malnutritia.
Cum se trateaza stomatita la sugari?
Cel mai important lucru in ceea ce priveste tratamentul pentru stomatita la sugari se refera in primul rand la hidratare fiindca din pricina durerii, sugarul cu siguranta va refuza sa manance sau sa bea lichide. Asadar, spre a evita deshidratarea, trebuie sa gasesti singura diverse modalitati in a determina bebelusul sa manance. Sfatul meu este sa incerci la inceput cu hrana pisata, banane cu biscuiti sau orice alt fel de mancare pisata care sa fie si satioasa. Nu uita ca trebuie sa eviti sucurile acide, in favoarea laptelui, budincii si a milkshake-urilor. In privinta inlaturarii febrei si a durerii cauzate de stomatita la copii, medicul specialist iti va da o reteta pe care sa o urmezi, dar, de asemenea, ii poti clati gurita cu apa cu sare, ceai rece de salvie care are efect astringent, antiseptic si cicatrizant, respectiv ceai de musetel, de tataneasa sau napraznic.
Nu uita ca tratamentul unei stomatite declansate trebuie facut numai de un medic specialist si numai pe baza examenului clinic si de laborator. Stomatita la sugari poate fi prevenita prin alimentatia sanatoasa.