Sindromul alcoolismului fetal

Sindromul alcoolismului fetal

Roxana Cristea

Sindromul alcoolismului fetal este unul dintre cele mai grave efecte aparute ca urmare a consumului de alcool in perioada sarcinii. Asa cum probabil stii deja, alcoolul este strict interzis de catre medici in perioada sarcinii, fiind considerat o substanta toxica. Indiferent de provenienta acestuia, fie ca vorbim de bere, vin ori cocktailuri, este indicat sa eviti consumul de alcool daca planuiesti o sarcina si cu atat mai mult daca esti deja insarcinata. Afla de ce face rau alcoolul in sarcina, ce insemna sindromul alcoolismului fetal si care sunt semnele acestuia.

consumul de alcool in sarcinaCe inseamna sindromul alcoolismului fetal?

Sindromul acoolismului fetal poate sa apara in cazul gravidelor care consuma alcool in timpul sarcinii. Acest sindrom se poate manifesta sub diferite forme la fat, problemele cel mai des intalnite fiind cresterea intarziata, trasaturile anormale la nivelul fetei, disfunctii ale organelor, memorie deficitara sau probleme de comportament. Ce este insa si mai grav, este ca toate aceste probleme se pot intensifica pe parcursul vietii.

Sindromul alcoolismului fetal poate avea manifestari severe sau moderate asupra copilului.

Semnele si simptomele sindromului alcoolismului fetal

Sindromul alcoolismului fetal nu o afecteaza pe mama, dar bebelusii nascuti de femei care au consumat alcool in sarcina pot avea urmatoarele probleme:

- greutate mica la nastere (> 2500 grame) si deficit de crestere;

- trasaturi anormale la nivelul fetei - dimensiuni mici ale capului si ochilor, deschizatura mica a pleoapelor, nas mic si tuguiat, sant nazo-labial sters si buza superioara ingusta. Aceste trasaturi devin mai evidente incepand cu varsta de 2 ani;

- tulburari ale sistemului nervos central - tonusul muscular diminuat si coordonare slaba a miscarilor, tremor, reflex de apucare diminuat; deteriorarea coordonarii intre simtul vizual si miscarile mainii;

- epilepsie;

- socializare deficitara;

- afectivitate redusa;

- lipsa curiozitatii (curiozitatea este specifica micutilor);

- lipsa imaginatiei (imaginatia este o trasatura caracteristica celor mici);

- probleme de comportament -  iritabilitate, probleme la supt, precum si tulburari de atasament;

- la varsta scolara pot sa apara si tulburarile cognitive - de invatare, diminuarea atentiei;

- disfunctii ale organelor – pot sa apara la nivelul ochilor, urechilor, inimii, tractului urinar si sistemului osos.

Diagnosticarea sindromului alcoolismului fetal

Pentru ca un medic sa descopere cat mai repede acest sindrom, ar trebui ca mama sa recunoasca in fata specialistului ca a consumat alcool in sarcina si sa spuna cat de des si in ce cantitati obisnuia sa bea aceasta substanta considerata toxica pentru fat.

Tot mama ar trebui sa fie foarte atenta la manifestarile copilului si sa povesteasca medicului ce a observat ca fiind anormal in comportamentul acestuia.

Medicul va lua in calcul cele spuse de mama si va analiza cu atentie trasaturile fetei copilului si istoricul medical - parametrii de crestere, abilitatile fizice, precum evaluarea coordonarii vizuale cu miscarea mainii.

Medicul o va intreba pe mama daca  piticul este atent la gradinita sau la scoala, daca invata greu sa citesca si sa scrie, memoreaza cu greutate.

Din pacate, sindromul alcoolismului fetal este greu de diagnosticat la bebelusi, avand in vedere faptul ca anumite semne caracteristice, fizice si comportamentale, se evidentiaza dupa varsta de 2-3 ani sau chiar la varsta scolara. 

In cazul in care medicul obstetrician cunoaste obiceiul gravidei de a consuma alcool, o va sfatui in consecinta si ii va prezenta riscurile la care este expus fatul. In acest caz, specialistul poate incepe cautarea semnelor acestui sindrom inainte ca bebelusul sa se nasca, prin efectuarea ecografiei.

Medicul pediatru, daca are cunostinta de faptul ca mama a consumat alcool in sarcina va examina regulat copilul pentru depistarea precoce a sindromului alcoolismului fetal.

Din pacate, foarte multi copii care prezinta semne ale sindromului alcoolismului fetal raman nediagnosticati si problemele comportamentale se pun pe seama rasfatului sau pur si simplu este declarat un copil "rau".

Tratamentul sindromului alcoolismului fetal

Tratamentul sindromului alcoolismului fetal depinde de severitatea manifestarilor si de varsta la care a fost diagnosticat copilul. Bebelusii cu acest sindrom au nevoie de rabdare si de ingrijire speciala pentru o dezvoltare fizica si psihica normala. Copiii mai mari de 2 ani necesita terapie ocupationala, educationala si, daca este cazul, tratament pentru dezvoltarea si corectarea vorbirii.

Copiii de varsta scolara au nevoie de suport educational pentru corectarea tulburarilor de invatare, de concentrare, atentie, precum si terapie comportamentala pentru controlul nervozitatii.

De ce face rau alcoolul in sarcina?

Multe mamici se intreaba ce rau ar putea face putin alcool in sarcina. Raspunsul este cat se poate de simplu: alcoolul inghitit de mama traverseaza placenta si ajunge la copilul care se afla in plina dezvoltare fizica si neurologica. Pentru viitoarea mamica, acest pahar nu ar putea nici macar sa o ameteasca, dar bebelusul de cativa centimetri descompune mult mai greu alcoolul decat un adult si este posibil ca in sangele fatului sa ajunga mult mai mult alcool decat in sangele mamei.

Alcoolul pune sanatatea si viata bebelusului in pericol. Mama care consuma alcool in sarcina poate sa sufere un avort spontan, poate sa nasca prematur, poate sa nasca un copil mort sau cu o greutate foarte mica la nastere (acesti copii pot avea probleme de invatare, vorbire, atentie si hiperactivitate).

Cercetarile oamenilor de stiinta arata ca mamele insarcinate care consuma cu regularitate alcool in sarcina, pot avea probleme cu copiii lor mai tarziu. Acestia pot manifesta un comportament agresiv si chiar delicvent. Riscul ca bebelusul sa aiba probleme de sanatate mintala este si el mai crescut in cazul mamelor care au baut alcool in sarcina, decat pentru gravidele care nu s-au atins de astfel de bauturi.

Ce se intampla daca ai consumat alcool, nestiind insa ca esti insarcinata?

Consumul unei cantitati moderate de alcool la inceputul sarcinii, inainte ca viitoarea mamica sa stie ca este insarcinata nu afecteaza sarcina, spun medicii, pentru a le linisti pe femeile care se sperie gandindu-se ca au pus in mod inconstient in pericol viata copilului lor. Desigur, consumul de alcool trebuie oprit imediat ce mama afla de sarcina.

Consumul de alcool in perioada alaptarii

La fel ca si in perioada sarcinii, in cea a alaptarii consumul de alcool este strict interzis si asta deoarece alcoolul poate trece prin laptele matern la copil. Este adevarat, cantitatea de alcool va fi mult mai mica, in acest caz, decat cantitatea pe care a consumat-o mama, insa s-a demonstrat stiintific ca bebelusii ai caror mame beau alcool in perioada alaptarii au suferit ulterior deficiente de dezvoltare motorie.

Daca esti insarcinata, este bine sa te feresti si de berea nonalcoolica sau de vinul nonalcoolic. Este posibil ca acestea sa aiba „urme” de alcool. Este drept ca poti avea probleme numai daca bei cantitati foarte mari, dar de ce sa risti? Alege mai bine o bautura pe care sa scrie clar „fara alcool”.

Sindromul Alcoolismului Fetal,cel mai sever rezultat al consumului de alcool in sarcina

Sindromul acoolismului fetal este unul dintre cele mai grave efecte, aparute ca urmare a consumului de alcool in perioada sarcinii. Acest sindrom il va afecta pe copil si in viata sa de adult si chiar la batranete. Sindromul Alcoolismului Fetal se caracterizeaza printr-o evolutie greoaie a bebelusului (in uter, dupa nastere, sau ambele), acesta are greutate mai mica decat ceilalti, trasaturi faciale anormale si poate prezenta leziuni la nivelul sistemului nervos central.

Copiii cu acest sindrom pot avea capete anormal de mici. Afectate pot fi si creierul, inima, coloana vertebrala sau pot sa apara alte defecte anatomice. Daunele de la nivelul sistemului nervos central, pe care le creeaza alcoolul inghitit de mama, pot include retard mintal, intarzieri in dezvoltarea fizica, deficiente de vedere si auz, precum si foarte multe probleme de comportament.

Sfatul medicului...

Trebuie sa stii ca efectele nefavorabile ale alcoolului cresc atunci cand gravida fumeaza sau face abuz de cafea. Iata ce spune medicul nutritionist Mihaela Bilic despre consumul de alcool si tutun in sarcina:

„Nu este voie sa bei, in momentul in care esti gravida, nici macar un pahar de alcool, pentru ca alcoolul este o substanta toxica pentru toate celulele, trece rapid in circulatia fetala si scade dramatic ritmul de multiplicare al celulelor nervoase si al dezvoltarii creierului la copii. Deci orice pahar de alcool in timpul sarcinii este pe riscul mamei, s-ar putea sa afecteze copilul. La fel si nicotina, scade foarte mult circulatia si oxigenarea sangelui si atunci copilul nu va mai avea substantele nutritive necesare si nici oxigenul necesar sa se dezvolte corect. Gravidele pot consuma cafea. Nu va fie teama sa beti o cafea pe zi, nu are contraindicatii si nu face rau bebelusului.”

 

Alcoolul si sarcina nu se potrivesc si nu pot face treaba buna. Efectele consumului de alcool in sarcina pot fi foarte grave sau inexistente, dar de ce sa risti? Oficialii din domeniul sanatatii publice din Statele Unite, specialistii in fertilitate din Europa, dar si medicii romani recomanda viitoarelor mamici, dar si femeilor care-si doresc un copil, sa stea departe de alcool. Sindromul alcoolismului fetal nu este un mit sau o inventie, foarte multi copii din intreaga lume au avut de suferit din cauza ca mamele lor au consumat alcool in timpul sarcinii.

 

Surse: babycenter.com; webmd.com; sfatulmedicului.ro; aacap.org

Articolul urmator
De ce scoate bebe limba des?
De ce scoate bebe limba des?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    După 12 ani de chin și durere, fiul meu a fost diagnosticat cu sindromul alcoolismului fetal
    După 12 ani de chin și durere, fiul meu a fost diagnosticat cu sindromul alcoolismului fetal

    După peste un deceniu de întrebări fără răspuns și provocări, o mamă adoptivă a descoperit cauza pentru care copilul ei nu se dezvolta normal. Sindromul alcoolismului fetal a...

    Endometrioză vs. sindromul ovarelor polichistice. Hai să învățăm să le deosebim
    Endometrioză vs. sindromul ovarelor polichistice. Hai să învățăm să le deosebim

    Endometrioza și sindromul ovarelor polichistice reprezintă două afecțiuni care provoacă simptome supărătoare femeilor, mai ales în timpul menstruației și care, fără un...

    Cum se manifestă sindromul impostorului la mame?
    Cum se manifestă sindromul impostorului la mame?

    Sindromul impostorului se manifestă prin credința că orice ai face în domeniul în care activezi, tot nu ești suficient de bun. În cazul mamelor, apar gânduri de...

    Ce este sindromul Skeeter și ce trebuie să faci pentru a-ți proteja familia
    Ce este sindromul Skeeter și ce trebuie să faci pentru a-ți proteja familia

    O banală ciupitură de țânțar se poate transforma într-un coșmar pentru întreaga familie. Sindromul Skeeter este o reacție alergică puternică la ciupitura de...

    „După 38 de zile alături de ea, medicii ne-au spus că micuța noastră cu sindromul Down nu mai poate lupta”
    „După 38 de zile alături de ea, medicii ne-au spus că micuța noastră cu sindromul Down nu mai poate lupta”

    Bucuria de a deveni părinte pentru prima oară este imensă și nici nu îți poți imagina că s-ar putea întâmpla ceva rău cu copilul tău. Din păcate, viața te poate...

    Ce este „sindromul noului tătic”
    Ce este „sindromul noului tătic”

    Sindromul noului tătic afectează bărbații care sunt copleșiți de noul rol, care simt că nu își pot exprima sentimentele, au anumite frustrări și trec prin perioade de stres,...

    Da, am refuzat să am grijă de nepotul meu cu sindromul Down pentru că nu am pregătirea necesară
    Da, am refuzat să am grijă de nepotul meu cu sindromul Down pentru că nu am pregătirea necesară

    O femeie a refuzat să aibă grijă de nepotul ei de 3 ani, diagnosticat cu sindrom Down, de teamă că nu se va descurca. Acum, fratele ei, tatăl copilului, s-a supărat pe ea.

    Sindromul „copilului de aur”. Crezi că ai un astfel de copil?
    Sindromul „copilului de aur”. Crezi că ai un astfel de copil?

    Nu este neobișnuit ca într-o familie, dintre toți frații, unul să fie „favoritul” părinților, cel care aduce note mari, este ascultător, nu îi supără și...

    © 2025 Qbebe