Sfaturi de sanatate pentru primii ani ai copilului tau

Sfaturi de sanatate pentru primii ani ai copilului tau

Raluca Cristea

A aduce un copil pe lume este o mare responsabilitate, pentru ca este mic, fragil si total dependent de parintii lui, dar si pentru ca mami si tati nu sunt inca siguri cum se vor descurca. Cele mai mari temeri ale proaspetilor sau viitorilor parinti sunt legate de cum isi vor educa copiii, cum ii vor proteja de boli si pericole sau daca vor putea lua cele mai bune decizii pentru viitorul intregii familii.

Optimism si precautie inainte de toate!

Oricat de speriata ai fi de fragilitatea bebelusului tau nou-nascut, tine cont de realitate: daca tu ai avut grija de el 9 luni si i-ai oferit liniste si o alimentatie echilibrata, cu siguranta acum este sanatos si puternic.

Ce inseamna sa ai grija de el in cele 9 luni de viata intrauterina? Inseamna sa nu va supuneti niciunui stres, sa mananci sanatos, sa iei vitamine si mai ales acid folic, sa mergi la medic si sa renunti la vicii. Daca nimeni din casa ta nu va fuma, este foarte probabil ca micutul sa nu se imbolnaveasca niciodata de astm, bronsita, infectii ale urechilor.

Obiceiuri sanatoase

Unul din pilonii dezvoltarii armonioase a copilului tau este alimentatia sanatoasa. Bebelusul trebuie sa manance indeajuns de des, pentru a preveni cresterea nivelului bilirubinei, adica aparitia icterului.

Elementul central in alimentatia micutului il constituie laptele, primit sub orice forma: natural, artificial, la san sau la biberon. Bineinteles, laptele matern este cel mai recomandat si cel mai sanatos pentru cel mic, insa nu intotdeauna mama are suficient lapte, moment in care poate apela cu incredere la preparatele speciale care inlocuiesc laptele matern.

Laptele contine multe proteine si calciu, esential in dezvoltarea oaselor si a dintilor. In plus, laptele integral contine grasimi si vitamine, care dau energie si ajuta la o dezvoltare fizica si psihica armonioasa a micutului.

Cum iti dai seama ca bebe consuma suficient lapte? In primul rand, trebuie sa fie vesel, energic si sa ia in greutate intr-un ritm constant. Un semn ca metabolismul lui functioneaza cum trebuie este si schimbarea scutecelor, care trebuie sa aiba o medie de 5-6 ori pe zi.

Bebelusii se dezvolta psihologic armonios si daca simt ca sunt ingrijiti, protejati si iubiti, iar in acest sens, sunt foarte importante felul cum il tii in brate si cum ii vorbesti.

 

Alarma! Ce e de facut?

Bebelusii cu un sistem imunitar scazut sunt expusi aparitiei unei micoze numite ,,Candida albicans", ai carei purtatori sunt multi parinti. Aceasta infectie apare sub forma unei eczeme si se vindeca in urma folosirii medicamentului prescris de medic. Exista si cazuri grave, dar rare, cand eczema afecteaza plamanii micutului.

O alta etapa importanta pentru sanatatea bebelusului, este vaccinarea. Cele mai importante vaccinuri sunt cele impotriva tuberculozei, hepatitei B, difteriei, tetanosului, poliomelitei, oreionului, rujeolei si rubeolei. Ai grija ca, in momentul in care micutul face vaccinul, sa fie complet sanatos, adica sa nu fie bolnav, racit sau sa prezinte febra. Daca te afli intr-una din aceste situatii, este indicat sa astepti pana ce aceste simptome trec.

Este foarte important ca fiecare copil sa faca vaccinarile la varsta potrivita. Astfel se va diminua considerabil frecventa imbolnavirilor si riscul aparitiei unor efecte secundare din cauza ca nu a fost respectata schema de vaccinare.

Vaccinurile obligatorii ofera copiilor protectie completa impotriva virusurilor. Doar vaccinul antirujeolic trebuie repetat dupa 1 an si jumatate, pentru ca, in acest timp, se pierde imunitatea.

In afara vaccinurilor obligatorii, mai sunt recomandate si cele impotriva hepatitei A, a varicelei si a virusului hemophilus influenzae. Acesta din urma poate preveni meningita. Medicul trebuie sa fie cel care hotaraste exact la ce varsta sa se faca aceste vaccinuri.

O alta misiune importanta este sa verifici daca bebelusul este receptiv la semnele tale, daca are cumva dificultati in receptarea zgomotelor, daca se exprima greu sau daca este atent la ceea ce se intampla in jurul sau.

Iti poti da seama daca are dificultati de auz sau vaz, daca nu tresare cand aude zgomote in preajma lui, daca nu se intoarce catre sursa de zgomot, daca nu iti recunoaste vocea, sau daca nu isi plimba privirea dupa tine in timp ce te misti pe langa el.
 
Problemele de vorbire pot fi observate la doi sau trei ani, daca copilul nu pronunta propozitii sau fraze spontan, ci doar repeta aceleasi cuvinte mereu sau ceea ce aude la cei din jurul sau.

Alege-ti un medic de familie sigur, pregatit si care sa cunoasca in detaliu datele cu privire la sanatatea intregii familii. Daca nu esti multumita de cel actual, atunci schimba-l, pentru ca vei avea mare nevoie de o persoana competenta careia sa-i impartasesti toate temerile si indoielile tale legate de cresterea si sanatatea copilului tau.

Nu iti alinta prea mult copilul si nici nu reactiona exagerat atunci cand incepe sa planga, pentru ca se va obisnui asa si va crede ca toata atentia voastra trebuie sa ii revina tot timpul. Specialistii recomanda sa il ignori pana cand se opreste din tipat.

Mai tarziu, cand copilul incet incet va incepe sa aiba propriile lui optiuni, incearca sa nu fii hiperprotectiva si lasa-l sa isi puna amprenta asupra propriilor lui activitati, cum ar fi alegerea fructelor sau legumelor, obiectelor vestimentare si culorii acestora, sau actiuni aparent banale, cum ar fi spalatul pe dinti inainte sau dupa ce isi pune pijamaua.

Va doresc mult spor, rabdare si sanatate!
Articolul urmator
8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului
8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cât de mult contează primii 3 ani din viața copilului?
    Cât de mult contează primii 3 ani din viața copilului?

    Știm cu toții că există copii „cuminți” și copii „obraznici”. Cel puțin, așa le spunem noi în limbaj popular. E prea complicat și în plus, nu are...

    5 motive pentru care este bine să ai un jurnal în primii ani de viață ai copilului
    5 motive pentru care este bine să ai un jurnal în primii ani de viață ai copilului

    Unul din cele mai frumoase cadouri de suflet pe care copiii le pot primi la maturitate de la părinții lor este un jurnal în care aceștia au scris toate gândurile, emoțiile,...

    Laptele școlar: O întreagă industrie în spate, dar copilul tău, al meu și elevii, în general, sunt cei care îl gustă primii
    Laptele școlar: O întreagă industrie în spate, dar copilul tău, al meu și elevii, în general, sunt cei care îl gustă primii

    Drumul laptelui de la fermă și până pe băncile elevilor este unul foarte meticulos și atent gândit. Programul pentru Școli al României este atent gândit și...

    Cum vorbim cu copilul despre rasism. Ce este important să știe din primii ani de viață
    Cum vorbim cu copilul despre rasism. Ce este important să știe din primii ani de viață

    De cele mai multe ori, subiectul rasismului nu e unul care ne face să ne simțim inconfortabil. Pe de-o parte, poate nu îl înțelegem în întregime, iar pe de altă...

    O mamă i-a administrat constant copilului paracetamol, codeină și morfină deși cel mic nu avea nicio problemă de sănătate
    O mamă i-a administrat constant copilului paracetamol, codeină și morfină deși cel mic nu avea nicio problemă de sănătate

    O mamă și-a otrăvit intenționat copilul cu un cocktail de paracetamol și codeină. În urma acestei cruzimi, copilul a avut nevoie de un transplant de ficat, iar mama este...

    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede
    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede

    Ai avut o zi lungă, ești obosită, nemâncată și tot ce vrei este liniște, dar ajungi acasă și vezi că cel mic nu te ascultă și se agită încontinuu. Probabil ți s-a...

    7 sfaturi pentru igiena personală a copilului
    7 sfaturi pentru igiena personală a copilului

    Să îi repeți permanent copilului tău să nu atingă anumite lucruri nu reprezintă o soluție, în special în situațiile în care nu ești lângă el. De...

    Prima aniversare a copilului: 7 sfaturi pentru o petrecere fără coșmaruri
    Prima aniversare a copilului: 7 sfaturi pentru o petrecere fără coșmaruri

    Printre momentele cele mai încărcate de emoție și mai pline de entuziasm din viața unui părinte se regăsește și prima aniversare a copilului. De aceea, te străduiești să...

    © 2024 Qbebe