Raceala si gripa in primul an al bebelusului

Raceala si gripa in primul an al bebelusului

Roxana Cristea

Raceala si gripa in primul an al bebelusului pot avea simptome destul de dure pentru un copil atat de mic. Febra il moleseste, tusea nu-l lasa sa doarma si nasul infundat nu-i da voie sa manance. Aflam impreuna ce sunt gripa si raceala, cum ne comportam la prima raceala a copilului, cand trebuie sa mergem la medic si cum prevenim raceala si gripa in primul an al bebelusului.

Ce este raceala la bebelusi?

Fiecare segment al aparatului respirator este expus unor afectiuni proprii, incepand din partea de sus, nas si gat,bebe racit unde se poate instala raceala, caracterizata prin inflamatie la nivelul mucoasei nazale, a gatului si a sinusurilor. Racelile sunt cauzate de mai multe tipuri de virusuri care provoaca practic aceleasi simptome. Racelile dispar de la sine si antibioticele se pot utiliza doar daca apar complicatii bacteriene. Antibioticele trateaza doar infectiile bacteriene, nu infectiile virale.

Bebelusii pot face chiar si 8 feluri si forme de infectii respiratorii in primul an de viata. Bineinteles ca sunt unii copii care nu racesc deloc in primul an si altii care trec dintr-o raceala in alta.

Sugarii care sunt alaptati la san vor raci mai rar. Racelile nu sunt des intalnite nici la bebelusii mai mici de 3 luni, pentru ca acestia mostenesc anticorpi de la mama – dupa 3 luni, aceasta imunitate mostenita se "consuma" mai ales daca nu sunt alaptati la san.

Citeste si:

Raceala si gripa la copii: Atitudine si Preventie

Remedii naturale pentru raceala si gripa

Medicamente recomandate pentru raceala si gripa: sfaturi de la specialisti

Ce este gripa la bebelusi?

Gripa este o infectie a nasului, a gatului si uneori a plamanilor. Gripa este adesea confundata cu raceala, dar simptomele gripei sunt mai multe si mult mai severe: febra (mai mare de 38 de grade Celsius); frisoane; dureri de cap; dureri musculare; rinoree, ameteala, oboseala; perderea poftei de mancare; tuse, dureri in gat, greata, varsaturi, slabiciune, dureri la nivelul urechii, diaree, irascibilitate.

Sugarii cu gripa pot parea agitati dintr-o data sau pur si simplu „nu arata bine”, tind sa doarma prea mult (din cauza febrei) si refuza sanul mamei sau biberonul. La bebelusii raciti sunt frecvente si varsaturile sau diareea.

Dupa 5 zile, febra si alte simptome dispar, dar vor ramane, poate, o tuse, congestia nazala si o stare de slabiciune. In general, toate simptomele gripei dispar dupa o saptamana sau doua. Gripa trebuie tratata serios, deoarece poate duce la pneumonie si alte complicatii care pot pune viata copilului in pericol, mai ales pe cea a sugarilor.

Gripa este o boala contagioasa care se raspandeste foarte usor. Prin stranut sau tuse, virusul ajunge in aer si este contractat de alte persoane care respira aerul respectiv.

Dr. Rodica Lazar-Contes, medic primar pediatru spune ca: "Raceala este un termen popular. Ea este data tot de un virus. Frigul sau curentul sunt factori care favorizeaza si agraveaza, dar factorul determinant este intotdeauna un virus. Gripa este data de un virus gripal (sunt cateva mii). Diferenta dintre raceala si gripa este ca, in cazul racelii, virusul care o provoaca este mai benign.

Prima raceala a bebelusului

Citeste si:

Raceala la bebelusi - simptome, tratament, sfaturi

Ce faci cand copilul tau are gripa?

Alimentatia recomandata in raceala si gripa

Este greu sa-ti imaginezi cat de greu este pentru un bebelus sa se confrunte cu simptomele unei raceli. Un nas care curge, gat dureros, frisoane, toate acestea sunt ingrozitoare pentru piticii care stiu doar de jucarii, sanul cald al mamei si imbratisarile dragastoase ale celor apropiati.

Desigur, mamele stiu ca toate acestea vor trece, dar le este foarte greu sa-si vada copiii suferind.

Racelile au tendinta de a-si face aparitia treptat. Primul lucru care se observa la un bebelus care tocmai a racit este acela ca piticul devine nervos si iritabil. Apoi, nasucul se va infunda putin, dupa care va incepe sa curga curca zdravan.

Intr-o zi sau doua, bebe ar putea sa faca febra si este posibil sa se instaleze toate simptomele oribile de raceala – dureri de cap, durere in gat si tot felul de alte dureri pe care cel mic nu le poate verbaliza.

De multe ori, raceala va persista putin peste o saptamana. Este posibil ca, spre sfarsitul acestei perioade, sa para si o tuse sacaitoare, dar simptomele majore ar trebui sa dispara in cel mult 10 zile.

Primul ajutor

Raceala si gripa nu pot fi vindecate – medicamentele vor trata doar simptomele. Cu toate acestea, exista multe mama aspira mucozitatile din nasul bebelusuluilucruri pe care le poti face pentru a reduce disconfortul bebelusului atacat de un virus gripal, cum ar fi:

- pune-l la san mai des pentru a-l mentine hidratat sau ofera-i biberonul ori de cate ori il doreste;

- curata-i nasucul cu un aspirator nazal inainte sa-l pui la san sau sa-i dai biberonul; cand bebe este racit, nu poate suge suficient laptic din cauza nasucului infundat;

- pentru desfundarea nasului, ar fi bine sa folosesti picaturi saline (de preferat solutie pe baza de sare de mare);

- schimba-i hainutele daca transpira si renuntati la orice plimbare daca are febra;

- in caz de febra, ii poti da paracetamol pediatric sau ibuprofen pentru copii;

- nu baga bebelusul sub paturi calduroase si nici nu-i da haine suplimentare, chiar daca are frisoane; febra nu scade daca micutul pacient este infofolit, ba din contra: ar putea sa creasca; imbraca-l in functie de temperatura din camera si inveleste-l cu o patura usoara atunci cand doarme.

- in camera ar trebui pastrata o temperatura constanta, nici prea rece, nici prea calda.

- suna medicul pediatru pentru indrumari;

- nu-i da aspirina sau antibiotice (decat daca medicul considera ca este necesar, dupa ce vede bebelusul).

Dr. Rodica Lazar-Contes, medic primar pediatru: "Tratamentul de prima intentie nu este niciodata antibioticul, nici in caz de raceala usoara nici in caz de gripa. Daca dupa cateva zile se constata ca au aparut complicatii, medicul poate sa prescrie un antibiotic. In tara noastra, spre deosebire de alte tari, se face exces de antibiotice si de catre pacienti si de catre medici. Daca facem exces de antibiotice, in timp, virusii vor dezvolta o rezistenta crescuta la aceste medicamente si nu mai putem trata la fel de usor infectiile."

Temperatura ridicata in primul an al bebelusului

Desi racelile nu sunt in general grave, gripa poate ridica temperatura la cote ingrijoratoare, asa ca febra trebuie monitorizata frecvent atunci cand piticul se confrunta cu o raceala sau o gripa in primul an de viata.

Orice bebelus mai mic de 3 luni a carui temperatura depaseste 38 de grade Celsius trebuie sa fie dus la medic. Bebelusii mai mari de 3 luni trebuie dusi la medic in cazul in care temperatura corpului este de 39 de grade Celsius sau mai mare.

In cazul in care copilul este mai mic de 3 luni, ar fi bine sa fie dus la medic la primele simptome de raceala, pentru ca sistemul imunitar al unui copil atat de mic nu este suficient dezvoltat si poate dezvolta infectii secundare.

In cazul in care bebelusul da semne de insanatosire si apoi se intoarce febra, impreuna cu simptome noi, cum ar fi apatie, tragerea sau frecarea urechilor, este bine sa mergi cu piticul la medic.

Dr. Rodica Lazar-Contes, medic primar pediatru: Daca bebe trece dintr-o raceala in alta, trebuie sa faci niste investigatii ca sa vezi daca nu are deficiente imunitare sau carente simple de fier, de calciu sau de vitamine. Se pot investiga si carentele imunitare de la o varsta foarte mica”.

Medicamentele de raceala si gripa in primul an al bebelusului

Este esential sa nu dai bebelusului, in primul sau an de viata, medicamente pentru raceala, gripa sau decongestionante nazale pentru adulti, deoarece acestea au in compozitie substante care nu sunt sigure pentru copii si pot chiar sa provoace alergii si alte complicatii.

Paracetamolul pediatric si ibuprofenul pentru copii sunt medicamente care pot ajuta la ameliorarea durerilor si la scaderea febrei. Nu uita sa verifici termenul de valabilitate al medicamentelor. Acestea nu ar trebui sa fie mai "vechi" de 3 luni - daca ai deschis flaconul este posibil ca solutia sa fie compromisa dupa 3 luni.

Respecta intotdeauna instructiunile de dozare.

Prevenire

Este greu de detectat un virus. Raceala si gripa sunt transmise prin aer ca rezultat al stranutului sau al tusei persoanei infectate. Virusul se mai poate transmite si prin intermediul mainilor, jucariilor etc. asa ca este foarte dificil ca o raceala sau o gripa sa fie prevenite. Sigur ca igiena copilului si a celor din jur poate tine departe o raceala, insa nu depinde numai de acest aspect.

Alaptarea la san ofera sugarilor anticorpi de la mama care-l vor ajuta sa lupte impotriva virusurilor si a bacteriilor.

Foarte important este ca bebelusul sa nu fie expus la fumul de tigara sau la poluare, iar alimentatia bebelusului (care a inceput diversificarea) sa fie una bogata in vitamine si minerale care fortifica organismul si sustin corpul in lupta cu bolile sezonului rece.

Cu cat copilul este mai mare, cu atat ii va fi mai usor sa treaca peste raceala sau gripa.

Dr. Rodica Lazar-Contes, medic primar pediatru: Bebelusii sub 6 luni, daca sunt alimentati natural, sunt imunizati impotriva infectiilor si implicit a gripei. Dupa 6 luni, se poate face si vaccinul antigripal, exista si medicamente homeopate care te ajuta in preventia gripei.

Raceala si gripa la bebelusi in primul an de viata sunt afectiuni sezoniere care vor trece dupa 7 pana la 14 zile, indiferent de tatament. In cazuri foarte usoare, nu se recomanda decat metode de usurare a disconfortului. Insa, in cazuri mai grave, cand apare temperatura mare si copilul acuza dureri musculare si de cap sau are stari de lesin si de somnolenta, doar medicul poate avea un tratament eficient pentru el. Raceala si gripa la bebelusi in primul an de viata nu trebuie sa te impacienteze, dar trebuie tratate cu seriozitate si simptomele trebuie atent monitorizate.

Citeste si:

Afla diferenta dintre raceala si gripa

Surse: babycentre.co.uk; parents.com; parentdish.co.uk

Articolul urmator
Ce alimente poți oferi bebelușului dacă suferă de reflux gastroesofagian?
Ce alimente poți oferi bebelușului dacă suferă de reflux gastroesofagian?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Decizie radicală a vedetelor în plin sezon de gripă, nu și-au dus copiii la grădiniță. „Este o perioadă în care trebuie să fim foarte atenți"
    Decizie radicală a vedetelor în plin sezon de gripă, nu și-au dus copiii la grădiniță. „Este o perioadă în care trebuie să fim foarte atenți"

    Cazurile de gripă sunt în creștere, iar părinții încearcă să ia toate măsurile necesare pentru a-și proteja copiii. Printre aceștia se numără și Anca Serea și...

    Peste 300 de cazuri de gripă pe zi la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, după relaxarea măsurilor sanitare. Ce spun medicii
    Peste 300 de cazuri de gripă pe zi la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, după relaxarea măsurilor sanitare. Ce spun medicii

    Sute de copii s-au prezentat, în ultimele zile, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu” din București, cu simptome de gripă și...

    Un copil de 3 ani din București a fost diagnosticat cu gripă, Covid-19 și virus sincițial respirator
    Un copil de 3 ani din București a fost diagnosticat cu gripă, Covid-19 și virus sincițial respirator

    Caz de triplă infecție virală la un copil de 3 ani din București, raportat de Spitalul de Copii „Victor Gomoiu”. Micuțul a fost depistat cu gripă, Covid-19 şi virus...

    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție
    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție

    Ca părinți, ne temem adesea să nu fim mult prea protectori, să nu îl închidem pe bebe într-o închisoare de sticlă, minimizându-i astfel expunerea necesară...

    Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală
    Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală

    Să îți vezi copilul pe patul de spital, în stare gravă, este una dintre cele mai grele încercări prin care poate trece un părinte. Într-o asemenea situație s-a...

    O fetiță de 4 ani a murit de gripă
    O fetiță de 4 ani a murit de gripă

    Chiar dacă, potrivit Ministerului Sănătății, în țara noastră nu se înregistrează o epidemie de gripă în momentul de față, medicii spun că, de la începutul...

    Gripa de vară: simptome și tratament
    Gripa de vară: simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată de ce apare gripa vara? Deși este destul de asemănătoare cu gripa de iarnă, gripa de vară apare, în primul rând, din cauza unor virusuri...

    Când dispare gripa și cât este contagios un copil?
    Când dispare gripa și cât este contagios un copil?

    Gripa este una dintre cele mai comune infecții respiratorii și poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Pentru părinți, este important să fie conștienți de semnele și...

    © 2025 Qbebe