Primele teste, vaccinari si vizite la medic ale bebelusului tau

Primele teste, vaccinari si vizite la medic ale bebelusului tau

Iuliana Moraru

Pentru orice parinte, sa isi stie copilul sanatos este lucrul cel mai de pret. Astfel, inca din primele minute de viata, este important ca bebelusul tau sa fie consultat de medic. De asemenea, medicul pediatru ar trebui sa fie permanent alaturi de tine si sa te ajute sa te familiarizezi cu toate informatiile si manevrele necesare pentru ingrijirea copilului.

Dupa cum spuneam, inca din primele cinci minute de la nastere, bebelusul este supus unor evaluari cunoscute sub numele de scor Apgar.

Ce reprezinta, de fapt, acest scor Apgar?

Consta in efectuarea unor teste cu ajutorul carora medicii pot stabili starea generala de sanatate a nou-nascutului. Practic, copilului i se masoara regimul cardiac, i se analizeaza culoarea generala a corpului, tonusul muscular, respiratia dar si raspunsul reflex la stimuli exteriori.

Prin intermediul acestui prim examen din viata copilului tau, verifici si te asiguri, inca o data, ca procedurile de nastere au decurs ca la carte si ca bebelusul tau este perfect sanatos.

Scorul Apgar consta in acordarea cate unui punct de la 0 la 12 fiecarui factor care, punctaj care apoi se insumeaza, la final.

Intre 8-10: bebelusul tau este intr-o stare excelenta de sanatate si nu necesita decat o simpla ingrijire postnatala de rutina.

Intre 5 si 7: nou-nascutul are nevoie de interventie respiratorie, insa, nu trebuie sa te sperii deoarece starea lui generala este buna.

Sub 5: din pacate, bebelusul are nevoie de actiuni imediate din partea medicilor, chiar pentru salvarea vietii, foarte des utilizata in aceste situatii fiind masca de oxigen.

De retinut!

Scorul Apgar nu are capacitatea de a prevedea si de a anunta viitoarele probleme de sanatate ale copilului care pot aparea mai tarziu, de-a lungul vietii.

In maternitate

Dupa ce ai nascut vei mai ramane cateva zile in spital cu bebelusul pentru primele vaccinari si primul consult al celui mic de catre medicul neonatolog. De asemenea, fii foarte atenta la indicatiile moasei sau ale asistentelor medicale care te vor invata sa ai grija de zona bontului ombilical, cum sa mentii o igiena impecabila a buricului pentru a-l feri pe bebelus de posibile infectii dar si pentru o vindecare mai rapida. Este recomandat ca de fiecare data cand schimbi scutecului copilului, sa cureti si sa dezinfectezi foarte bine zona buricului si sa il asezi cu atentie, niciodata peste buric.

 bebelus la vizita medicala
Primele vaccinuri trebuie efectuate chiar imediat, unul dupa doar 24 de ore, mai exact vaccinul impotriva hepatitei B (prima doza) si la cinci zile vaccinul BCG (vaccin antituberculos).

Pe parcursul zilelor in care micutul ramane internat in maternitate, i se administreaza injectii cu vitamina K sau i se dau pe gurita.

Prima vizita la medicul neonatolog

Va fi placut la prima vizita in cabinetul medicului neonatolog. Bebelusul tau va fi masurat, cantarit, i se va lua pulsul si i se vor verifica reflexele. Medicul va analiza cu foarte mare atentie aspectul pielii pentru ca aceasta poate fi afectata inca din primele zile de viata ale piticului de icter, ce se manifesta prin culoare galbuie a pielii. Nu trebuie sa te alarmezi deoarece nu este vorba despre o afectiune si va disparea foarte repede. Tot in primele zile de la nastere, la nivelul scalpului bebelusului pot aparea mici cojite rosiatice, afectiune cunoscuta sub numele de dermatita seboreica.

Prima vizita la pediatru

Se recomanda a fi facuta la doar doua saptamani de la iesirea din maternitate. Fii pregatita sa ii raspunzi medicului pediatru la cateva intrebari legate de istoricul primelor zile ale bebelusului, despre primele vaccinari si despre vindecarea cordonului ombilical.

Medicul ii va analiza cu atentie fata bebelusului tau, se va uita la ochi pentru a se asigura ca nu exista semne de infectie sau alte afectiuni, la gurita pentru a constata absenta ori scindarea valului palatin, iar la spate va verifica sira spinarii.

Urmeaza apoi ca pediatrul sa asculte, cu ajutorul stetoscopului, inima si plamanii bebelusului si sa palpeze burtica pentru a verifica rinichii si ficatul.

masurarea perimetrului cranian la nou nascuti
Zona genitala este si ea verificata pentru a vedea daca este bine dezvoltata, iar in cazul baietilor, daca testicolele au coborat corect in sacul scrotal. Membrele micutului urmeaza a fi si ele analizate, iar in final si articulatia soldului.

La incheierea primului consult, medicul pediatru iti va face recomandari in ceea ce priveste alimentatia, va intocmi un program regulat de vizite si va completa carnetul de vaccinari ale caror date trebuie sa le respecti intocmai.

Vizite regulate la medicul pediatru

In primul an de viata al bebelusului, recomandat este sa faci o vizita medicului pediatru in fiecare luna. Consultatia de rutina te va linisti pe tine, ca si mamica, deoarece te vei asigura ca piticul tau se dezvolta normal, ca ia in greutate asa cum trebuie, ca este sanatos. Medicul va verifica de la o sedinta la alta, cat a luat copilul in greutate, cu cat s-a inaltat, masurand, in acelasi timp si perimetrul cranian al nou-nascutului.

La fiecare vizita, medicul iti va adresa o serie de intrebari referitoare la dezvoltarea copilului, cele mai comune fiind legate de obiceiurile alimentare ale micutului, de somnul si de comportamentul acestuia.
Daca doctorul observa nereguli in dezvoltare se poate sa fie nevoie de analize suplimentare sau de tratament al unei posibile probleme. Daca afectiunea nu tine de pediatru, vei primi o trimitere catre un medic specialist.

Principalele vaccinuri intre doua-douasprezece luni

Doua luni: I se administreaza bebelusului prima doza a vaccinului DTP (vaccinare antidifterica antitetanica antipertusis) si vaccinul impotriva hepatitei B.

Patru luni: a venit randul celei de-a doua doza a vaccinului DTP, dar si a celui VPI (vaccin antipoliomielitic).

Sase luni: bebelusul este nevoit sa suporte alte trei vaccinuri: vaccinul antihepatita B (AHB), vaccinul antipoliomielita (VPI) si vaccinul antidifteric antitetanic antipertusis (DTP).

Douasprezece luni: bebelusului i se va administra inca o doza de vaccin DTP, dar si VPI si ROR (rujeola, oreion si rubeola).

bebelus la vaccin

Imunizarea si starea de sanatate viitoare a bebelusului tau sunt influentate de aceste serii de vaccinuri, asa ca respecta-le si prezinta-te regulat cu cel mic la medicul pediatru.

 

 

Tu ai mai adauga ceva in lista noastra?

Articolul urmator
De ce se descuamează pielea bebelușului meu și ce pot să fac în acest sens?
De ce se descuamează pielea bebelușului meu și ce pot să fac în acest sens?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?
    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

    Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în funcționarea normală a sistemului imunitar, a sistemului osos și a sistemului muscular. Parcurgând articolul de mai...

    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău
    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău

    Părinții, neputincioși în fața afecțiunilor copiilor, își pun toată speranța în medicii pediatri care îi diagnostichează și îi tratează. Un medic bun...

    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău
    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău

    Bebelușul tău este o minune! La fel e și pielea lui. Este delicat și sensibil – și, prin urmare, necesită o îngrijire adecvată.

    Ce teste determină ADHD-ul la copil?
    Ce teste determină ADHD-ul la copil?

    ADHD-ul la copil se manifestă prin deficit de atenție, hiperactivitate și impulsivitate. Studiile din ultimii ani ne spun că aproximativ 5% dintre copiii din întreaga lume au...

    Rudele mele s-au supărat pentru că nu le permit să-mi viziteze bebelușul în primele săptămâni de viață
    Rudele mele s-au supărat pentru că nu le permit să-mi viziteze bebelușul în primele săptămâni de viață

    Dacă anumite proaspete mămici vor să fie înconjurate de cât mai mulți membri ai familiei în primele săptămâni după naștere pentru a se simți susținute,...

    Analize pentru durerile de picioare: ce teste faci, când ai acest simptom?
    Analize pentru durerile de picioare: ce teste faci, când ai acest simptom?

    Durerea de picioare poate fi o experiență comună în viața multor oameni, dar adesea este trecută cu vederea sau considerată ca fiind normală. Cu toate acestea, durerea de...

    Ce teste genetice trebuie să facă în sarcină o viitoare mămică?
    Ce teste genetice trebuie să facă în sarcină o viitoare mămică?

    Încă din primele clipe în care reflectezi, cu bucurie și cu emoție, că vei deveni mamă, între numeroasele gânduri care te copleșesc se regăsește și acesta:...

    Un medic ginecolog este tată biologic pentru 21 de copii
    Un medic ginecolog este tată biologic pentru 21 de copii

    Caz incredibil în Olanda, unde un medic ginecolog a devenit tatăl a cel puțin 21 de copii, după ce viitoarele mame au apelat la tratamente sale de fertilitate! Se pare că bărbatul...

    © 2024 Qbebe