Probleme digestive ale bebelusului tau

Probleme digestive ale bebelusului tau

Iuliana Moraru

Afla care sunt principalele probleme digestive la sugari ca sa stii le ce trebuie sa te astepti. Imediat dupa nastere, aparatul digestiv al bebelusului tau nu este suficient de bine dezvoltat si are nevoie de cateva saptamani pentru a se putea desfasura asa cum cel mic are nevoie. Tocmai din aceasta cauza, in primele luni de la nastere, bebelusul poate avea diverse tulburari digestive, cele mai des intalnite fiind diareea, constipatia, varsaturile si refluxul.

 

Principalele probleme digestive ale bebelusului sunt:

Regurgitarea

Se intampla frecvent ca din cauza stomacelului insuficient de bine dezvoltat, laptele supt de bebelus sa nu fie foarte bine digerat si sa se intoarca, partial, in gura. De obicei, laptele regurgitat este nemodificat, nedigerat sau partial digerat.

Cel mai adesea, regurgitarea apare daca cel mic suge „lacom", inghitind chiar si aer. Nu trebuie sa te sperii in aceste situatii deoarece refluxul, cum se mai numeste, este considerat normal, fiziologic si nu trebuie sa intervii cu nicio masura deosebita, speciala.

Iti recomandam sa fii atenta, insa, si sa faci diferenta intre regurgitatii si varsaturi. Varsaturile reprezinta eliminarea brusca a unui continut crescut de alimente nedigerate si suc gastric.

Daca te ghidezi dupa o serie de pasi pe care ti-i vom enumera in cele ce urmeaza, nu veti mai avea probleme nici tu si nici bebelusul tau:

- In timpul suptului, fa in jur de trei-patru pauze astfel incat bebelusul sa aiba timp sa scoata aerul inghitit.

- Dupa fiecare masa, fa ca bebelusul sa scoata aerul din piept.

- Aseaza-l pe cel mic intr-o parte, cu capul usor ridicat pentru a se linisti dupa masa.

- Evita alimentele care sporesc aciditatea stomacului cum ar fi sucul de citrice sau compoturile.

- Ingroasa laptele din biberon cu anumite substante specifice precum faina de roscove sau pectina. In acest fel, bebelusul nu va ma regurgita atat de mult si atat de frecvent.

copil care regurgiteaza

Un lapte deja ingrosat cu faina de roscove este prezent in farmacii sub numele de Humana Ar de la Vavian Pharma. Este un lapte special pe care ti-l recomandam sa i-l administrezi atat timp cat bebelusul tau regurgiteaza. Secretul consta in faina de roscove pe care il contine acest lapte, fiind mai vascos si mai greu de regurgitat.

Varsaturile

Daca bebelusul tau elimina brusc, in jet, o cantitate mare de lapte nedigerat, inseamna ca a vomitat. In primele luni de la nastere, varsaturile celui mic sunt cauzate, de regula, de o supraalimentatie, de indigestie sau de alergie la proteinele din laptele matern.

Cand trebuie sa ai motive de ingrijorare? In momentul in care observi ca bebelusul nu mai face pipi la fel de des si ca saliva pe care o elimina nu mai este in aceleasi cantitati, s-ar putea sa fie vorba despre o deshidratare a lui. Mergi la medic daca starile de voma persista mai mult timp. Acesta ii va administra, probabil, un tratament pe baza unei solutii electrolitice pediatrice.

In cazuri mai grave, dar destul de rare, varsaturile bebelusului pot fi semnul unei malformatii a tractului digestiv, numita stenoza pilorica, ce apare atunci cand muschiul de la exteriorul stomacului se mareste, nemaipermitand trecerea laptelui prin el.

Diareea

Pentru ca singurul aliment pe care il consuma este laptele, bebelusul tau poate fi afectat de diaree. Aceasta se manifesta printr-un tranzit intestinal rapid, cu scaune de consistenta modificata, care duce la o pierdere brusca de apa si sodiu.

Cand trebuie sa iti faci griji? Atunci cand afectiunea se manifesta pe o perioada mai mare de doua-trei saptamani, dar si daca are crampe in timpul scaunului, cu cantitati mici de sange si mucus. In aceasta situatie, mergi cu cel mic la doctor.

bebelus afectat de diaree
Si pentru ca diareea apare in urma consumului de lapte matern, ai grija sa nu mananci condimente, ardei, rosii si fructe in exces, deoarece acestea au efect laxativ, influentand in mod indirect digestia copilului.

Constipatia

Piticul tau are scaune din ce in ce mai rare, chiar o data la doua-trei zile... si asta nu e tot? Scaunele sunt si mai tari decat in mod normal? In aceasta situatie, cu siguranta, este vorba despre constipatie.

Cauzele cele mai frecvente care determina aparitia constipatiei sunt:

- Alimentatia artificiala prin folosirea diferitelor formule de lapte praf
- Introducerea alimentelor solide in alimentatia copilului.

Incearca sa ii dai bebelusului lapte matern si nu lapte praf; ideal ar fi sa ii introduci in alimentatie si mai multe lichide, cum ar fi ceaiurile de tei.

Colicile abdominale

Foarte des intalnite in primele luni de viata ale copiilor, colicile abdominale pot fi si ele incadrate ca probleme digestive la bebelusi. Din pacate, ele se manifesta prin dureri abdominale si agitatie. Si pentru ca si de aceasta data, tot laptele matern este „vinovat", evita unele alimente precum: varza, fasolea, castravetii, pepenele ori sucurile acidulate.

Cauze frecvente ale aparitiei problemelor digestive:

1. Alimentatia: este, de cele mai multe ori, motivul principal al problemelor digestive ale micutului. Tocmai de aceea, medicii spun ca pe perioada in care alaptezi, sa eviti alimentele bogate in fibre (varza, fasole, sucuri acidulate) pentru ca acestea determina aparitia colicilor manifestate prin dureri abdominale si agitatie.

2. Schimbarea formulei de lapte: trebuie facuta doar la indicatia medicului.

 

bebelus cu alimentatie diversificata
3. In momentul in care deschizi o noua cutie de lapte pt bebelus, verifica cu atentie data de expirare inscriptionata pe ambalaj. Inainte de a-l da micutului, gusta si tu putin din el.

4. Diversificarea alimentatiei: reprezinta o etapa importanta in dezvoltarea bebelusului tau. Insa nu toate alimentele nou introduse sunt bune, unele dintre ele provocand anumite dezechilibre digestive (unt, fasole, iaurt). Poti evita aceste situatii daca incepi prin cantitati mici, maximum doua lingurite din alimentul „noutate".

5. Aparitia primilor dintisori: determina si dezechilibre la nivel digestiv ce se manifesta de cele mai multe ori prin scaune moi.

Bebelusul tau a avut astfel de probleme digestive?

Articolul urmator
Cântă-i bebelușului din primele sale zile de viață și nu va avea întârziere în vorbire sau probleme de limbaj
Cântă-i bebelușului din primele sale zile de viață și nu va avea întârziere în vorbire sau probleme de limbaj

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii
    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii

    Problemele digestive sunt destul de frecvente în rândul celor mici. Acestea apar, de cele mai multe ori, în primii ani de viață și pot continua pe măsură ce copilul se...

    15 semne că partenerul tău de viață are probleme mari cu accesele de furie
    15 semne că partenerul tău de viață are probleme mari cu accesele de furie

    Accesele de furie, paharele sparte și replicile acide alternează cu zilele în care te copleșește cu gesturi tandre, cadouri și complimente? Nu mai știi ce să crezi? Consultă...

    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău
    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău

    Bebelușul tău este o minune! La fel e și pielea lui. Este delicat și sensibil – și, prin urmare, necesită o îngrijire adecvată.

    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul
    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul

    Stările de oboseală, refuzul mâncării, durerile în partea dreaptă persistente, amețeli, vărsături, senzația de plinătate, sunt doar câteva dintre simptomele care...

    Zodiile care fug întotdeauna de propriile probleme
    Zodiile care fug întotdeauna de propriile probleme

    În timp ce anumite persoane nu stau deloc pe gânduri când în viața lor intervine o problemă și fac tot ce pot să o rezolve, altele preferă să o ignore, să-și...

    Niciodată nu spune aceste 5 lucruri unui părinte care are un copil cu probleme
    Niciodată nu spune aceste 5 lucruri unui părinte care are un copil cu probleme

    Părinții copiilor cu probleme trec prin diferite provocări zi de zi. De aceea, abordarea lor nu este tocmai ușoară, îndeosebi în ceea ce privește dizabilitatea cu care se...

    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni
    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni

    Andreea Antonescu se pregătește să devină din nou mămică! Artista în vârstă de 40 de ani este în culmea fericirii și abia așteaptă să își țină pentru...

    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere
    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere

    În urmă cu aproape o săptămâna, Emily Burghelea a devenit din nou mămică. Fosta concurentă „Bravo, ai stil” a adus pe lume un băiețel perfect sănătos, care...

    © 2024 Qbebe