Dermatita la bebeluşi şi copii: tratamente naturiste eficiente

Dermatita la bebeluşi şi copii: tratamente naturiste eficiente

Alexandra Ion

Dermatita atopică este o boală eczematiformă recidivantă, întâlnită în special la copii. Afecţiunea este caracterizată de zone roşii, umflate, cu posibilă formare de vezicule, susceptibile la crăpare şi însoţite de prurit.

În momentul de faţă nu există un tratament care să vindece complet dermatita, dar există o mulţime de tratamente eficiente care o pot ţine sub control şi pot diminua simptomele.

Dermatita nu este o boală gravă şi nici nu este contagioasă, dar cum pielea bebeluşilor este foarte sensibilă, trebuie să-i acordăm o atenţie deosebită şi îngrijire specială.

De ce apare dermatita la copii?

Pielea copiilor este mult mai sensibilă, iar dermatita este o afecţiune ce tinde să survină pe fondul unei combinaţii între factori genetici şi factori de mediu, pacienţii având o hipersensibilitate a pielii şi o susceptibilitate crescută la pruritul cutanat.
De asemenea, pielea bebeluşilor nu reuşeşte să menţină un grad optim de hidratare şi fără un tratament corespunzător poate conduce la uscăciune şi apariţia petelor roşiatice reliefate sau a cojiţelor.
Cel mai adesea, dermatita se manifestă pe faţă, dar se poate manifesta şi pe corp, mai ales în pliuri, coate sau genunchi.

Dermatita mai este caracterizată de o apariţie spontană, astfel că evoluează în puseuri, fără o cauză aparentă precisă. Deşi uneori este asociată cu alergiile sezoniere şi cu astmul, dermatita pare influenţată mai degrabă de factorii genetici.
Pruritul este un simptom tipic dermatitei atopice, favorizând agravarea leziunilor prin scărpinat. Din păcate, senzaţiile de mâncărime la copii reprezintă o problemă în timpul somnului, când cel mic nu-şi poate controla reflexul scărpinatului.

Un alt simptom este reprezentat de apariţia plăcilor uscate, hiperpigmentarea precum şi apariţia eruptiilor roşii, descuamate.
La adulţi, efectele dermatitei pot fi accelerate de stres sau de perioade emoţionale intense, dar nu reprezintă o regulă.

Cum tratăm dermatita?

Abordarea terapeutică în cazul dermatitei constituie, în principal, în evitarea factorilor care o pot declanşa, ameliorarea pruritului, precum şi refacerea barierei cutanate.
Tratamentul medicamentos recomandat în cazul bebeluşilor este cel topic- utilizarea dermatocorticoizilor şi produselor naturiste pentru copii.

Dermatocorticoizii sau cremele cu cortizon se folosesc în funcţie de gradul de avansare al afecţiunii, aplicând crema pe pielea curată şi uscată şi respectând indicaţiile de pe ambalaj.
De obicei, cremele cu cortizon se folosesc atunci când dermatita este severă.

Emolientele sunt produse hipoalergenice, fără parfum şi coloranţi, foarte hidratante, create special pentru pielea atopică şi foarte uscate. Ele sunt extrem de eficiente atunci când sunt utilizate în gamă întreagă (gel de duş, şampon, cremă de corp).

Emolientele naturiste ameliorează uscarea, evita deshidratarea şi scad frecvenţa episoadelor eczemice.
Ca tratament dermatită copii, se recomandă folosirea produselor naturiste, ce nu conţin adaosuri de substanţe, sunt bio, fiind potrivite pentru pielea sensibilă a copiilor, ce nu suportă geluri parfumate sau substanţe mai puternice, ce pot dauna iremedial la nivel cutanat.

Produse naturiste eficiente în tratamentul afecţiunilor cutanate

Argintul coloidal este un prim tratament indicat într-o gamă largă de afecţiuni, printre care şi dermatita atopică. Argintul coloidal este un produs pe care fiecare mamă trebuie să-l aibă în setul de ingrijre al bebeluşului, deoarece este foarte eficient în tratarea unei game largi de afecţiuni, de la îngrijirea cavităţii bucale, îngrijirea părului şi unghiilor, pulverizarea în cazul arsurilor solare, în cazul înţepăturilor de insecte, la pulverizarea pe plăgi, accelerând procesul de cicatrizare.

Unt de shea - un alt produs minune extrem de folositor în cazul dermatitei atopice. Untul de shea de la putereaplantelor.ro calmează iritaţiile, reduce roşeaţa, hrăneşte şi hidratează pielea în profunzime, este antibacterian (peste 7 compuşi catehinici) şi este antiinflamator, potrivit pentru toate tipurile de piele, în special pentru cea uscată.

Din gama produselor destinate în special tratamentului dermatitei face parte şi Spray Dermatopica. Spray Dermatopica - Prisaca Transilvania are acţiune puternic cicatrizantă, hidratantă, antibiotică, antiinflamatoare şi regeneranta. Produs 100% natural indicat în diferitele etape ale dermatitei atopice. Spray Dermatopica conţine argint coloidal şi 8 tipuri de uleiuri naturale, fiind printre cele mai eficiente tratamente în tratarea dermatitei, indiferent de etapă.

Un alt unguent de dermatită la copii este crema de gălbenele cu muşeţel şi ulei de sunătoare cu proprietăţi hidratante şi antipruriginoase. 

Uleiul de cătină esenţial are acţiune regeneratoare asupra metabolismului celular şi efecte benefice de tonifiant general.
Uleiul de cătină nu este un tratament la nivel cutanat, ci el asigură suplimentarea dietei în cazul unor afecţiuni dermatologice, aşa cum este dermatita. 

Alte îngrijiri în cazul dermatitei la copii

Băiţa bebeluşului

- Folosirea unui gel de duş emolient
- Temperatura apei între 33 şi 35 de grade
- Băiţa trebuie să dureze între 5 şi 7 minute, pentru a preveni uscarea pielii
- Aplicarea aplicarea unui ulei de masaj fără parfum

Alege un săpun de Alep cu concentraţie de 20% ulei de dafin, un tratament complementar utilizat în cadrul diverselor afecţiuni dermatologice.

Săpun de Alep cu 20% Ulei de Dafin - Saryane - are o istorie de peste 3500 de ani, este obţinut din ingrediente 100% naturale şi reprezintă chintesenţa săpunurilor prin puritatea compusilor săi: ulei de Măsline, ulei de Dafin, apă şi sodă naturală din sare de mare. Nu conţine coloranţi artificiali, parfum sintetic, aditivi chimici sau grăsimi de origine animală. Este un produs nobil, fiind cel mai vechi săpun solid natural din lume. Având la bază uleiuri vegetale şi un Ph neutru este foarte bine tolerat de toate tipurile de piele. 

Îmbrăcămintea bebeluşului

- Utilizarea hainelor de bumbac
- Folosirea unui detergent special pentru bebeluşi
- Evitarea balsamului de rufe

Intră pe www.putereaplantelor.ro şi bucură-te de cele mai sănătoase produse naturiste pentru copii şi adulţi.

www.putereaplantelor.ro

Articolul urmator
Pleoape umflate la bebelusi: cauze, simptome și motive de îngrijorare
Pleoape umflate la bebelusi: cauze, simptome și motive de îngrijorare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Am trei copii, dar nu sunt reali”. Obsesia unei femei pentru păpușile bebeluși a aprins spiritele în mediul online
    „Am trei copii, dar nu sunt reali”. Obsesia unei femei pentru păpușile bebeluși a aprins spiritele în mediul online

    O femeie a ajuns celebră pe TikTok după ce a dezvăluit colecția ei de... bebeluși! Nu bebeluși în carne și oase, desigur, ci păpuși! Ea recunoaște că hobby-ul său,...

    Lavajul nazal la copii și bebeluși - tot ce trebuie să știe orice proaspăt părinte, și nu numai
    Lavajul nazal la copii și bebeluși - tot ce trebuie să știe orice proaspăt părinte, și nu numai

    Lavajul nazal la copii și bebeluși este o procedură simplă prin care părinții sau cadrele medicale pot decongestiona nasul înfundat. Este foarte important să știm cum se face...

    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste
    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste

    Cârceii la picioare pot fi o experiență neplăcută și dureroasă, iar mulți oameni se confruntă cu această problemă în mod regulat. Cârceii se manifestă sub formă...

    Cât de periculos este părul de pisică pentru copii și bebeluși?
    Cât de periculos este părul de pisică pentru copii și bebeluși?

    Printre cele mai mari îngrijorări care țin de expunerea copiilor la părul de pisică se regăsește și aceasta: că părul poate ajunge la nivelul unor organe, precum stomacul și...

    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile
    Această dădacă lucrează cu copiii de 18 ani și ne împărtășește cele mai eficiente 3 metode de a calma tantrumurile

    O dădacă din Marea Britanie cu o experiență de 18 ani în lucrul cu copiii, le dezvăluie părinților cele mai eficiente trei metode de a calma tantrumurile celor mici.

    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale
    S-a demonstrat că pisicile sunt cele mai eficiente în tratarea dezechilibrelor emoționale

    Terapia cu ajutorul animalelor de companie a devenit tot mai apreciată în ultimele decenii. Printre cele mai populare tipuri de terapii este cea care se realizează cu ajutorul...

    Kit folositor pentru bebeluși și mămici
    Kit folositor pentru bebeluși și mămici

    Gânguresc, zâmbesc, te privesc gingaș și îți umplu inima de fericire. Dar au și momente în care trec ușor de la o stare la alta, dorm prost, plâng și sunt...

    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși
    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși

    Febra la bebeluși poate fi o sursă de îngrijorare pentru părinți, stârnind îngrijorare și dorința de a obține o ameliorare rapidă. Cu toate acestea, este esențial...

    © 2025 Qbebe