Acneea bebelușului – cauze și simptome
Acneea bebelușului este o afecțiune comună a pielii, de obicei temporară, care apare pe fața sau pe corpul bebelușului, fiind cunoscută și sub denumirea de acnee neonatală (este diferită de acneea infantilă prin faptul că nu presupune comedoane deschise sau puncte negre, și nici chisturi sau noduli). Apare într-un procent de aproximativ 20% dintre nou-născuți, în primele luni de viață, putând persista până la vârsta de 2 ani. Nu se cunosc exact cauzele sale de apariție, însă cercetătorii sunt de părere că este vorba despre hormoni materni sau infantili (hormonii pe care bebelușii îi primesc de la mame la finalul sarcinii). De asemenea, poate fi vorba și de anumite medicamente luate de mamă în timpul alăptării sau de bebeluș, precum și de o reacție la un anumit produs de îngrijire al pielii (în general unul care poate bloca porii). Există afecțiuni la nivelul pielii cu aspect similar acesteia precum eczema, eritemul toxic și milia.
Presupune apariția pe piele a mici umflături sau coșuri de culoare roșie sau albă, precum și de pustule sau puncte albe (cu o colorație roșie a pielii în jurul umflăturilor). Bebelușii pot dezvolta acnee în orice loc de pe față, dar este mai comună pe obraji, nas și frunte; unii bebeluși pot să aibă acnee pe partea superioară a spatelui sau pe gât. Atunci când copilul este agitat sau plânge poate să devină mai pronunțată, iar materialele dure și voma sau saliva care rămâne un timp îndelungat pe fața sa pot să irite pielea suplimentar. Acneea bebelușului poate să fie prezentă la naștere, însă în majoritatea cazurilor se dezvoltă în decurs de 2-4 săptămâni după naștere, putând persista câteva zile, săptămâni sau chiar mai multe luni.
Cum arată acneea bebelușului la nou-născuți
Acneea bebelușului la nou-născuți sau acneea neonatală este extrem de similară cu cea cu care te poți confrunta în timpul perioadei de adolescență. Bebelușul tău va avea porii înfundați, papule roșii și chiar mici pustule. La unii bebeluși, acneea neonatală are un aspect rugos, de erupție cutanată roșie. Locurile unde apare cel mai frecvent sunt bărbia și nasul, deși poate fi observată în orice loc de pe față. Uneori se manifestă pe spate și pe umeri și poate apărea și dispărea timp de mai multe săptămâni, aspectul său agravându-se când bebelușul este agitat sau plânge.
Cum deosebești acneea bebelușului de dermatita atopică
Dermatita atopică este caracterizată prin piele uscată, roșie, cu prurit, uneori însoțită de disconfort sau durere. Este mai comună în rândul copiilor și apare în primele 6 luni de viață, persistând în timp sau, dimpotrivă, dispărând de la sine. În cazul bebelușilor de până la 6 luni, dermatita atopică apare pe obraji sau frunte, odată cu vârsta extinzându-se pe genunchi, coate și crevase ale pielii. Aspectul pielii se agravează când este uscată sau când intră în contact cu un alergen, precum acarieni, detergent, reziduuri animale, produse specifice de curățenie. De asemenea, saliva poate să agraveze dermatita localizată în jurul gurii și al bărbiei.
Tratament pentru acneea bebelușului
Această problemă a pielii dispare de obicei și fără tratament. Unii bebeluși pot să aibă acnee care să persiste mai multe luni, în loc de săptămâni. Pentru a o trata, pediatrul poate să prescrie o cremă/unguent medicamentos care să calmeze pielea. Este important să nu folosești produse pentru copii fără acordul medicului, în special tratamente pentru acnee; pielea bebelușului este extrem de sensibilă la această vârstă și poți agrava problema sau poți cauza o iritare suplimentară a pielii folosind un produs prea puternic.
Există și câteva remedii la care poți apela pentru a menține pielea bebelușului cât mai sănătoasă posibil:
- păstrează fața copilului curată – spală fața bebelușului cu apă călduță. Baia este un moment perfect pentru a face acest lucru. Nu trebuie să folosești decât apă, dar dacă dorești poți apela la un săpun delicat sau la un produs de curățare fără săpun. Medicul pediatru sau dermatolog este în măsură să îți recomande produsele potrivite. Reține însă că produsele fără parfum au șansele cele mai mici să irite pielea bebelușului.
- evită produsele dure – produsele cu retinoizi, care sunt asociate vitaminei A sau eritromicina sau cele folosite frecvent pentru acneea adulților. Nu sunt însă recomandate de obicei pentru bebeluși. Săpunurile parfumate, spumantele de baie sau alte produse de acest gen conțin substanțe chimice în exces.
- renunță la loțiuni uleioase/grase – loțiunile și cremele care au în compoziție mult ulei pot să agraveze pielea copilului și acneea.
- ai grijă la detergenții folosiți – folosește un detergent pentru piele delicată/sensibilă. Există formule special concepute pentru a proteja pielea fragilă a bebelușilor.
- nu freca pielea bebelușului – dacă freci pielea cu un prosop poți să agravezi suplimentar starea pielii. Șterge în schimb cu o cârpă moale, folosind mișcări circulare. Când vrei să îl usuci după baie, folosește un prosop cu care să îi tamponezi pielea.
- nu stoarce bubițele- evită să ciupești bubițele/coșurile sau să le storci. Vei irita pielea bebelușului și poți agrava problema.
- ai răbdare. Acneea bebelușului este de obicei inofensivă. Nu este însoțită de prurit și nici dureroasă pentru bebeluș. Ar trebui să se rezolve în scurt timp de la sine (maxim 4 luni de la naștere).
În cazul în care acneea bebelușului nu dispare după mai multe luni de tratament, medicul poate recomanda o loțiune cu 2.5% peroxid de benzoil. În cazuri rare poate să prescrie un antibiotic, precum eritromicină sau isotretinoin pentru ca bebelușul să nu rămână cu cicatrici permanente (se impune doar pentru acneea gravă cauzată de afecțiuni medicale preexistente).
Este bun ceaiul de mușețel pentru acneea bebelușului? Ce spune medicul
Ceaiul de mușețel este un remediu excelent pentru calmarea diverselor probleme de sănătate, iar cele ale pielii nu fac excepție. Datorită acțiunii sale blânde, este potivit pentru pielea bebelușului, putând preveni apariția episoadelor de acnee. Pentru a-l folosi sub formă de comprese poți să fierbi ceai de mușețel și să îl lași la infuzat timp de 10 minute; după ce se răcește spală cu el fața bebelușului tău. Dr. Oana Cuzino, Medic Primar Gerontologie Geriatrie, confirmă faptul că ceaiul de mușețel este potrivit pentru administrare chiar și bebelușilor, fiind recomandat pentru "iritații, eczeme, roșeață și mâncărime. Infuzia (ceaiul de mușețel) poate fi folosită pentru băi sau comprese pe diferite zone ale corpului. Compresele cu ceai de mușețel pot calma și acneea", concluzionează medicul.
Când trebuie să mergi la medic
După cum ai aflat, nu există un tratament standard, însă dacă ești îngrijorat poți consulta un specialist. Poți să notezi în prealabil întrebări sau nelămuriri pe care le ai cu privire la acneea bebelușului. Iată câteva întrebări pe care le poți adresa: este afecțiunea bebelușului meu temporară sau de durată? Ce tratamente sunt disponibile? Trebuie să respect anumite restricții pentru pielea bebelușului meu? Va rămâne bebelușul cu cicatrice?
Trebuie să mergi de urgență la medic dacă apar puncte negre, umflături pline cu puroi, inflamație/înroșire puternică a pielii, creștere a temperaturii corpului. De asemenea, copilul trebuie consultat cât mai curând dacă observi durere sau disconfort la atingere.
Acneea bebelușului nu recidivează, însă dacă observi un puseu acneic înainte de pubertate, ar trebui să mergi cu copilul la medic deoarece poate fi o altă problemă medicală implicată. Există anumite afecțiuni rare care determină acneea să nu răspundă la tratament, precum tumori, hiperplazie adrenală congenitală și alte probleme legate de sistemul endocrin. Medicul te poate întreba dacă există un istoric familial de acnee, dacă bebelușul tău a intrat în contact cu medicamente care pot cauza acnee precum corticosteroizi sau medicamente ce au iod în compoziție.
Surse: www.healthline.com, www.mayoclinic.org,www.babycenter.com, https://www.verywellhealth.com,https://30seconds.com/